iPhone telefoongesprekken standaard via luidspreker


01.11.2019

Vind je het fijn om je telefoongesprekken via de luidspreker te voeren op de iPhone?

Zo hoef je de iPhone niet tegen je oor te houden, en sowieso niet vast te houden. Bovendien is het zo makkelijker om gesprekken te voeren waarbij het fijn is dat andere mensen ook mee kunnen luisteren, en meepraten.

Gebruik je dit veel? Dan is het niet handig als je elke keer eerst moet wisselen naar de luidspreker. Je wilt je telefoon opnemen, en gelijk alles goed hebben. Zou het dus niet fijner zijn om automatisch te bellen via luidspreker? Dat kan gelukkig, met een simpele instelling.

Luidspreker instellen als standaard voor iPhone telefoongesprekken

Om dit te doen moeten we een paar stappen volgen:

  1. Open de app Instellingen
  2. Ga naar Toegankelijkheid (in de derde “sectie”)
  3. Tik op het menu Aanraken (ongeveer halverwege)
  4. Selecteer Audiopad gesprekken (de onderste optie)
  5. Zet de optie op Luidspreker

Voortaan zal je iPhone alle telefoongesprekken standaard via de luidspreker laten verlopen.

Je kunt hier ook gelijk kiezen voor de optie "Automatisch beantwoorden". Door dit aan te zetten kun je vervolgens een wachttijd instellen; laat telefoongesprekken bijvoorbeeld na 3 seconden automatisch opnemen. In plaats van de standaard methode waar je actief moet accepteren, zal je telefoon dan nu automatisch opgenomen worden en moet je actief weigeren.

Combineer dit met de telefoon standaard op luidspreker, en je hoeft de telefoon niet eens aan te raken als je gebeld wordt. Wacht gewoon voor de ingestelde tijd, en je bent aan het bellen, zonder dat je de telefoon hoeft op te pakken of knoppen moet indrukken.

Deze instelling heeft overigens niet alleen effect op gewone telefoongesprekken, maar ook op FaceTime audio-gesprekken, waarmee je gratis kunt bellen — je gebruikt dan je internetverbinding in plaats van belminuten.

Luidspreker wisselen tijdens een gesprek

Natuurlijk kun je ook altijd nog handmatig wisselen naar de standaard methode, waarbij je de speaker aan de bovenkant van de iPhone gebruikt. Of maak gebruik van een headset; AirPods zijn bijvoorbeeld prima geschikt om mee te bellen, en mijn standaard keuze voor ieder telefoongesprek.

Om te wisselen van audio-optie tijdens een telefoongesprek tik je op Luidspreker, het vakje wat rechtsboven staat.

Vervolgens selecteer je de manier waarop je wilt bellen: de gewone luidspreker van de iPhone, de luidspreker zoals we die hebben ingesteld, of een verbonden headset. Zo’n headset hoeft overigens niet draadloos te zijn, de EarPods die je standaard bij je iPhone krijgt ("de witte oortjes") hebben ook een microfoon ingebouwd, en zijn ook geschikt om op die manier mee te bellen.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje