Wat is het klembord op de iPhone, iPad en Mac?


13.07.2015

Je hoort de term vaak gebruikt worden wanneer mensen het over apps en programma’s hebben: het klembord. Om te begrijpen wat er bedoelt wordt met een klembord (clipboard, in Engelse versies) als men dat zegt in de context van computers kan deze pagina je helpen.

Wanneer je data knipt of kopiëert stuur je dit naar een soort buffer toe: het klembord. Als je vervolgens het plak-commando geeft haal je de data op uit de buffer en schrijf je deze bijvoorbeeld naar je document. Standaard zal dit gebeuren in dezelfde opmaak als de gekopieerde tekst, maar je kunt op de Mac plakken zonder opmaak, als je wilt zorgen dat het bij het doel-document past.

Standaard heb je op je iPhone maar één plekje op je klembord. Je zet er iets op en wanneer je weer opnieuw een tekst knipt overschrijft deze de eerdere tekst.

Op je Mac gaat dit hetzelfde. Stel je maar eens voor:

  1. Je selecteert een bestand in de Finder
  2. Met de sneltoets cmd (⌘) + C wordt het bestand gekopieerd naar het klembord
  3. Open een tekstdocument en selecteer wat tekst
  4. Gebruik de sneltoets cmd (⌘) + X om de tekst te knippen
  5. Wanneer je nu in de Finder je gekopieerde bestand wilt plakken zul je zien dat dat niet gaat. De data die nu op je klembord staat is niet langer het bestand, maar de tekst die je geknipt hebt.

Doe je dit op je iPhone of iPad? Dan kost het vaak veel moeite om de originele data terug te vinden.

Je knipt bijvoorbeeld een lang stuk tekst om ergens anders in te plakken en voor je plakt kopieer je (per ongeluk) een ander stukje tekst.

En op je Mac kan het ook vervelend zijn: waar stond dat bestand wat je in stap 1 selecteerde ook alweer?

Daarom zijn er zowel voor de iPhone en iPad, als voor de Mac, verschillende oplossingen. Hier een paar tips voor werken met het klembord:

Verder is het sinds macOS Sierra en iOS 10 mogelijk om je klembord te delen.

Dat wil zeggen dat je iets kopieert op je Mac, en het dan vervolgens kunt plakken op je iPhone of iPad. Of omgekeerd natuurlijk.

Je moet hiervoor wel voldoen aan een aantal voorwaarden, die ik bijvoorbeeld bespreek in de Apple Coach Academie.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje