Launchpad als startpunt op je Mac


05.04.2012

Terwijl de nieuwste versie van Mac OS X al is aangekondigd, krijg ik nog steeds regelmatig vragen over de nieuwe functies van de huidige versie: Lion.

Eén van de dingen waar nog wat onduidelijkheid over lijkt te zijn is Launchpad. Launchpad is in Lion geïntroduceerd en lijkt een beetje op het home screen van iOS. Dat ken je wellicht al van je iPod touch, iPhone of iPad. Dat maakt het weer wat makkelijker.

Maar hoe zit het nu precies met Launchpad op Mac OS X? Wat staat er in, wat kun je er mee en waarom is het nuttig?

Wat is Launchpad?

De belangrijkste reden dat Launchpad geïntegreerd is in Lion is waarschijnlijk het gat tussen OS X (Mac) en iOS (iPod touch, iPhone en iPad) te dichten.

Launchpad biedt je namelijk mogelijkheden om apps snel te starten, op een zelfde manier als dat kan vanaf je home screen op iOS.

Je kunt Launchpad standaard al op verschillende manieren activeren:

  • Via het icoon in je Dock;
  • indien je een MacBook (laptop) of Magic Trackpad hebt: op je trackpad je vingers bij elkaar brengen in een soort knijpbeweging;
  • Door in Spotlight (of een andere “app launcher”) “Launchpad” in te typen en het juiste resultaat te selecteren

Wat zit er in Launchpad?

Wanneer je vervolgens op één van bovenstaande manieren Launchpad hebt geopend zie je een scherm vol iconen van verschillende programma’s.

Het basisprincipe hier is heel simpel: je zoekt het programma wat je wilt starten, klikt er op en gaat aan het werk. Of een spelletje spelen. Dat zal voor een groot deel van het programma afhangen.

Installeer je een nieuwe applicatie? Dan komt deze ook automatisch in Launchpad. Wanneer je installeer via de Mac App Store zie je dit duidelijk doordat Launchpad automatisch geopend wordt.

Launchpad inrichten naar jouw smaak

Als je na een tijdje applicaties installeren en slepen allerlei apps in je Launchpad hebt wil je deze misschien opnieuw indelen.

Je belangrijkste (of leukste) apps op je eerste pagina. Andere verderop. Of misschien per categorie: werk op de eerste, spelletjes op de tweede.

Apps die je nog moet testen (omdat één of andere Apple Coach ze heeft aangeraden aan je…) op een derde.

Of misschien wil je nog wel een stap verder gaan en indelen in mappen.

Applicaties in Launchpad naar een andere pagina slepen

Laten we eerst eens kijken naar het indelen van applicaties over verschillende pagina’s, of schermen, heen. Je kunt dit doen door een icoon simpelweg aan te klikken en dan naar rechts of links te slepen, totdat je bij de rand van het scherm bent.

Je gaat dan automatisch naar het volgende (of vorige) scherm toe. Laat het icoon los om de applicatie voortaan op dat scherm te plaatsen.

Mappen in Launchpad

Andere opties zijn het indelen in mappen of compleet verwijderen van iconen uit Launchpad.

Een map bestaat altijd uit twee of meer programma’s. Je maakt een nieuwe map door een icoon op een ander icoon te slepen.

Je Mac maakt dan automatisch een mapje voor je aan. Deze kun je een naam geven en hier kun je weer andere applicaties in slepen. Zo kun je alles georganiseerd houden.

Applicaties verwijderen uit Launchpad

Wil je een applicatie niet langer in Launchpad terug zien? Geen probleem. Je verwijdert ze namelijk gemakkelijk door op je toetsenbord de alt-toets in te drukken.

Wanneer je dit doet zul je zien dat bij de programma’s een kruisje komt te staan. Klikken op dit kruisje betekent dat je het programma van je Mac verwijdert.

Let op: Je haalt het programma dan niet alleen uit Launchpad, maar van je hele Mac!

Launchpad gebruiken als het startpunt van je Mac

Wanneer je Launchpad handig hebt ingedeeld en hebt uitgezocht wat jij de fijnste manier vindt het om het te starten (tip: speel eens met vingers-bij-elkaar op je trackpad) kan dit echt het startpunt van je Mac worden.

Wanneer je een taak wilt gaan uitvoeren open je dan eerst Launchpad, zoek je het juiste scherm of mapje op, open je de app en kun je beginnen. Of dat nou keihard werken, relaxed surfen of lekker een spelletje spelen is.

Gebruik jij Launchpad al?


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje