Vijf tips om je Mac leuk en persoonlijk te maken


12.11.2015

Macs zijn prachtige machines, laten we eerlijk wezen. Er zijn weinig computers die er zo goed uit zien. En dan heb ik het niet alleen over de buitenkant, ook OS X (de software op je Mac) ziet er prachtig uit.

Alleen… Het kan allemaal zo hetzelfde lijken. Hoe zorg je nou dat jouw Mac echt jouw Mac is? Hier vijf tips om je Mac duidelijk van jou te maken.

Voor al deze stappen gaan we naar de Systeemvoorkeuren. Dit doe je door linksboven op het Apple-logo te klikken () en dan op Systeemvoorkeuren.

In de Systeemvoorkeuren zie je vervolgens verschillende panelen. Ik zal steeds aangeven in welk paneel je moet zijn.

Een eigen bureaublad-achtergrond kiezen op je Mac

Om te beginnen wil je natuurlijk een mooie achtergrond instellen voor je Mac. Misschien een natuurfoto die je gemaakt hebt met vakantie, of een leuk familieportret.

Voor het instellen van de achtergrond ga je naar het paneel Bureaublad en schermbeveiliging. Aan de linkerkant kies je de map waar je foto staat.

Dit kan Apple zijn,wanneer je één van de (prachtige!) standaard foto’s wilt gebruiken, of bijvoorbeeld Foto’s wanneer je de foto uit een album in de Foto’s app wilt halen.

Staat je map er niet bij? Klik dan op de "+" linksonder om deze toe te voegen.

In de rechterkolom kies je de achtergrond. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om meerdere achtergronden in één map te zetten en te roteren via Wijzig afbeelding.

mac-persoonlijk-maken-bureaubladachtergrond

mac-persoonlijk-maken-bureaubladachtergrond

Een mooie schermbeveiliging instellen op je Mac

Voor de schermbeveiliging (ook vaak in het Engels, Screen Saver genoemd) blijven we op het paneel Bureaublad en schermbeveiliging, maar gaan we nu naar het tabblad Schermbeveiliging.

Je hebt hier allerlei keuzes, waaronder abstracte figuren als Flurry en Arabesque, maar ook veel opties voor foto’s. Je kunt voor de Foto’s bronnen als National Geographic gebruiken (verzekerd van geweldige natuurfoto’s), of foto’s kiezen uit je eigen Fotobibliotheek.

Nu alleen oppassen dat je niet vergeet ook af en toe te werken op je Mac, in plaats van puur genieten van de foto’s. ;)

mac-persoonlijk-maken-schermbeveiliging

mac-persoonlijk-maken-schermbeveiliging

Je eigen Mac gebruikersicoon

Werk je met meerdere mensen op de Mac? Dan is deze tip onmisbaar.

Stel je eigen icoon in voor je gebruikersaccount! Dit doe je op het paneel Gebruikers en groepen. Hier kun je voor iedere gebruiker een eigen icoon instellen.

Standaard heb je weer wat opties voor natuurfoto’s (mijn favoriet is de pinguïn), muziekinstrumenten, sport-accessoires en symbolen. Ook hier kun je echter kiezen voor een foto uit je eigen bibliotheek, of er gelijk één maken met een aangesloten/ingebouwde webcam.

mac-persoonlijk-maken-gebruikers-icoon-instellen

mac-persoonlijk-maken-gebruikers-icoon-instellen

Het Dock op je Mac eigen maken

Tot nu toe hebben we voornamelijk gekeken naar visuele opties. Er zijn echter ook enkele functionele voorkeuren die je Mac meer eigen maken.

De eerste daar van is het Dock. Het Dock is het rijtje iconen dat zich standaard onderaan je scherm bevindt.

Er zijn twee manieren waarop je deze persoonlijker kan maken:

  • De keuze en volgorde van de iconen in het Dock;
  • De locatie en grootte van het Dock.

Het eerste doe je door iconen in het Dock in volgorde te slepen, of er uit te slepen om ze te verwijderen. Om er nieuwe iconen in te zetten sleep je deze vanuit je Programma’s-map naar het Dock toe.

Voor de voorkeuren open je het paneel Dock in Systeemvoorkeuren, waar je de grootte in kunt stellen (en een vergroting die geactiveerd wordt wanneer je met je muis over een icoon gaat), de positie op het scherm (links, rechts of beneden) en enkele andere opties.

Zo weet ik precies dat het Dock links; met Finder, Chrome, iTunes, OmniFocus van boven naar beneden, betekent dat het mijn Mac is.

mac-persoonlijk-maken-dock-systeemvoorkeuren

mac-persoonlijk-maken-dock-systeemvoorkeuren

De Menubalk op de Mac inrichten

Waar het Dock zich onderin met icoontjes bevindt, vinden we bovenin de menubalk met eigen iconen.

Door de cmd (⌘)-toets ingedrukt te houden kun je ook deze iconen in volgorde slepen. Vaak kun je ook per app aangeven of je überhaupt wel een icoon wilt zien in de menubalk. Door dit aantal beperkt te houden behoud je hier goed het overzicht in.

Bonustip: Bartender

Wil je toch meer iconen, maar ook overzicht behouden? (Zoals de Engelsen zouden zeggen: have your cake, and eat it too.)

Bartender geeft je deze mogelijkheid: met behulp van deze app (die ik eerder 5/5 sterren gaf in een artikel) verbergt je iconen in een tweede rij.

Zo verschijnt er één extra icoon in je menubalk. Wanneer je daar op klikt verschijnt de tweede rij met iconen. Je zet dus je belangrijkste iconen in de gewone menubalk, en de rest in Bartender.

mac-persoonlijk-maken-bartender

mac-persoonlijk-maken-bartender


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje