Mijn probleem met de nieuwe MacBook Pro's


28.10.2021

Recent zijn de MacBook Pro 14-inch en MacBook Pro 16-inch aangekondigd.

Veel mensen die ik heb gesproken waren al een tijdje aan het wachten op de 16-inch, maar zijn nu enorm geschrokken van de prijs.

Nu is Apple-apparatuur natuurlijk nooit echt goedkoop, maar als je bijvoorbeeld de MacBook Air vergelijkt met de 16-inch MacBook Pro zie je toch wel een behoorlijk prijsverschil.

Hoe komt dit?

Groter is niet alleen groter

Apple heeft dit probleem altijd wat gehad: de grotere laptops zijn sneller.

Dus als je een kleinere laptop wilt, omdat je dat fijner vindt om mee te nemen, is er een limiet aan de snelheid.

Ok, daar kan ik nog in komen. Dat heeft ook te maken met een kleinere batterij, met warmte, met minder ruimte voor de chip… Dit begrijp ik.

Het probleem is vooral de keerzijde: als je een groter scherm wilt, moet je ook een snellere Mac kopen.

Nu klinkt dat op het misschien niet zo vervelend, wie wil er niet meer snelheid? Maar het probleem is natuurlijk dat het niet onredelijk is van Apple om hogere prijzen te vragen voor iets snellers.1

En dan komen we bij het probleem: is de MacBook Air prima voor jou qua aansluitingen en snelheid? Die kans is vrij groot, want de MacBook Air met M1 (Apple Silicon) is ongelooflijk snel.

Maar wil je een groter scherm? Dan wordt je dus "verplicht" om ten minste een M1 Pro te kopen à € 2749,00.2

Dat is 2,5 keer de prijs van een MacBook Air.

Het is goedkoper om twee 13-inch MacBook Airs te kopen en beide schermen tegelijk te gebruiken, dan één 16-inch MacBook Pro. Het is ook een stuk minder praktisch, maar toch. 😉

Oplossing: een extra scherm?

Natuurlijk kun je je Mac koppelen aan een goed beeldscherm voor de Mac. Maar dat werkt alleen als je vooral op één plek zit (of misschien twee), én daar ruimte is voor een monitor.

Dit kun je niet gebruiken in de trein, of op de bank.

Een andere optie is los een iPad Air kopen en die gebruiken als "extern scherm" via Sidecar.

Dan heb je ook nog een iPad, in totaal meer schermruimte, en je bent nog steeds goedkoper uit. (Afhankelijk van de gekozen iPad is het ongeveer 650 euro voor bijvoorbeeld de iPad Air, en dan misschien nog een paar tientjes voor een hoesje, maar je zou zelfs een gewone iPad kunnen gebruiken.)

Maar ja, dan sleep je ook wel weer een iPad extra mee.

Mogen we computers met lagere specificiaties, Apple?

Ditzelfde geldt overigens ook voor andere modellen.

Bij de iPad is de iPad Pro de enige 12,9-inch.

De iMac is op het moment van schrijven een bijzonder verhaal, omdat de kleinere 24-inch iMac sneller is dan de grotere 27-inch iMac, maar verwachting is dat dit anders zal worden begin 2022.

En dit geldt in zekere mate voor de iPhone, waar de Max alleen in Pro-versies bestaat. Daar valt het gelukkig vaak mee, ook qua prijsverschil.

Al met al: ik zou graag zien dat Apple ook een keer de grotere modellen biedt met wat lagere specificaties, voor de mensen die wél een groter scherm willen, maar níet alle andere extra's hoeven.

Of dat echt gaat gebeuren? Ik denk het niet…


  1. Voor de duidelijkheid: ik doe hier geen uitspraak of het daadwerkelijke prijsverschil redelijk is. Alleen dat een hogere prijs voor een snellere Mac logisch is. ↩︎

  2. Ok, waarschijnlijk ga je binnenkort iets lagere prijzen kunnen vinden als je zoekt. Maar dat geldt net zo goed voor de MacBook Air, dus we houden Apple's eigen prijzen even aan. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje