Apple apparatuur schoonmaken: Mac-editie


07.04.2016

Hoe netjes je ook omgaat met je computer, hij kan wat vies worden. Jaren geleden werd zelfs bekend dat de meeste toetsenborden viezer zijn dan de gemiddelde toiletbril. Oef.

Ergens is het ook wel logisch: zo met de zomer op komst transpireer je waarschijnlijk meer, veel mensen lunchen (af en toe) bij hun Mac, of hebben op z’n minst een kopje koffie (en misschien een lekker koekje…) er bij staan. Kruimels en plakkerige handen maken de Mac dan ook binnen de kortste keren niet zo schoon meer.

Nu weet je waarschijnlijk al hoe je je Mac software-matig schoonmaakt (bijvoorbeeld als je een langzame Mac hebt), die je weer snel wilt maken), maar hoe zit het met de buitenkant? Kun je er gewoon met een natte doek over, of moet je tientallen euro’s uitgeven aan speciaal schoonmaakmiddel? Ik zet het voor je op een rijtje.

Opletten bij het schoonmaken van de Mac

Voor we het gaan hebben over het schoonmaken er van een kleine noot: ik zal het hier hebben over methodes die ik zelf de afgelopen vijftien jaar zonder problemen gebruik.

Echter zit er natuurlijk altijd een klein risico aan het schoonmaken, wanneer er vocht in de buurt van je Mac komt. Let dus op enkele zaken:

  • Houd vocht altijd van de openingen! Ook een "klein beetje" water wil je niet in je Mac laten lopen;
  • gebruik nooit bijtende producten als bleekmiddel;
  • schakel producten altijd volledig uit (dat betekent dus ook de stekker er uit!) en haal ze zo goed mogelijk los: kabels en eventuele batterijen er uit;
  • NOOIT schoonmaakmiddel direct op spuiten, altijd via een doekje!

Zo, dat gezegd hebbende, kunnen we aan de slag met het veilig schoonmaken van je Mac.

MacBook (Mac laptop) schoonmaken

Laten we beginnen met de MacBook-serie, Apple’s laptops. Deze worden vaak naar allerlei plekken meegenomen, inclusief restaurants en de open lucht. Genoeg ruimte om er wat viezigheid op te krijgen dus.

Je zet de laptop-natuurlijk uit en haalt een eventuele oplader los. Ook andere randapparatuur als printers en scanners even los halen, zet de laptop bij voorkeur op een vrije plek om deze rustig schoon te maken.

Gebruik voor de aluminium behuizing een zachte doek, met misschien een heel klein beetje water. Dat betekent dus een heel licht-vochtige doek, niet een doordrenkte dweil. 😉

Blijf in ieder geval ver erg van dingen als schuurmiddelelen, die je mooie laptop erg kunnen beschadigen.

Let op dat je de laptop even goed laat drogen (je kunt dit bijvoorbeeld ’s avonds doen en de nacht laten drogen) voor je deze in gebruik neemt, of dichtklapt. Als je behuizing iets te vochtig is kan dit het scherm beschadigen wanneer je deze dicht doet.

Vlekken op het MacBook scherm

We gaan het zo in het algemeen hebben over schermen schoonmaken, maar alvast een noot voor gebruikers van een MacBook. Deze vertoont mogelijk vlekken op her scherm, en de randen van het scherm, die niet te verwijderen zijn. Dit is een bekend probleem (wat even bekend stond als Staingate in de pers) en Apple is op de hoogte.

Er is een reparatie-programma, waar weinig over gesproken wordt, waarbij dit gratis opgelost wordt bij een Genius Bar (in de Apple Store) of een Apple Premium Reseller (iCentre, aMac, Switch…). Je dient dit wel aan te geven binnen drie jaar na aankoop. Heb je een oudere Mac? Dan heb je in ieder geval nog tot 16 oktober 2016 om het toch te regelen.

Het heeft voor dit type vlekken geen zin om schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze kunnen het zelfs erger maken, waardoor je recht op deze reparatie zou kunnen vervallen.

iMac (Mac met ingebouwd scherm), Mac Pro of Mac mini schoonmaken

Om een desktop computer, zoals de iMac of Mac mini, schoon te maken volg je vergelijkbare stappen als bij de MacBook laptop-serie.

Ook hier schakel je de Mac uit voor je start en zorg je dat alle kabels los zijn. De belangrijkste is het netsnoer: haal deze uit het stopcontact en de Mac.

Gebruik vervolgens een heel licht vochtige, zachte doek om de Mac schoon te maken. Let goed op dat er geen vocht in de Mac komt en gebruik liever een droge doek bij de aansluitingen.

Voor het scherm gebruik je geen vochtige doek, maar volg je de instructies onder "Beeldschermen schoonmaken".

Beeldscherm van een Mac schoonmaken

Of je nu een ingebouwd scherm hebt op je MacBook of iMac, of een apart scherm gebruikt (zoals een Apple Thunderbolt Display), het is altijd opletten dat je de juiste middelen gebruikt voor het schoonmaken.

Gebruik bijvoorbeeld iets als een simpele schermreiniger voor het schoonmaken.

Let op: spuit dit altijd op een doekje, en gebruik dit doekje om het scherm schoon te maken! Doe nooit direct schoonmaakmiddel op het scherm, dit kan echt vlekken veroorzaken die je waarschijnlijk niet meer hersteld krijgt!

Toetsenborden, muizen en andere randapparatuur van je Mac schoonmaken

En dan is er nog al die "randapparatuur". Hoe maak je dingen als je toetsenbord, maar ook je trackpad of muis schoon bijvoorbeeld?

Ook deze kun je het best schoonmaken met een droge doek. Het toetsenbord maak ik zelf vaak schoon met een heel klein beetje alcohol. Net genoeg om de doek een beetje vochtig te maken, maar nooit veel!

Dit breng ik aan op een zachte, droge doek en vervolgens wrijf ik hier mee rustig over het toetsenbord. Apple toetsenborden hebben het voordeel dat er nooit echt vuil tussen de toetsen komt, maar als je iets anders gebruikt (ik gebruik bijvoorbeeld de Microsoft Sculpt als toetsenbord) wil je misschien ook nog even met een wattenstaafje tussen de toetsen wroeten.

Je kunt natuurlijk ook proberen te voorkomen in plaats van genezen (zoals dat in het Engels zo mooi gezegd kan worden “An ounce of prevention is worth a pound of cure”, wat vrij vertaald zoiets is als “Een ons probleem-voorkomen, is even veel waard als een pond genezing”): koop gewoon een toetsenbord hoes!

Deze hoes plaats je over het toetsenbord, en kun je vaak makkelijk weer afwassen. In het ergste geval gooi je het weg en koop je een nieuwe, voor minder dan 15 euro is dat beter te doen dan een nieuwe MacBook Pro van € 1500. Bovendien voorkomt het dat er vloeistof in je Mac zou lekken in het geval van een laptop. Let wel even op dat je de juiste hoes voor jouw model koopt! Waarschijnlijk een “EU”-model, en natuurlijk even opletten voor het type Mac.

Andere apparatuur als printers en scanners kun je ook veilig schoonmaken met een licht vochtige doek. Omdat deze meestal voornamelijk uit plastic bestaan is het hier wat minder erg als de doek iets natter is, zolang je ook weer steeds voorkomt dat er vocht in het apparaat terecht komt.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje