Spam, ongewenste reclame en andere rotzooi verwijderen uit Safari op de Mac


12.12.2014

Vaak wordt gezegd dat de Mac geen advertenties, spam, reclame, spyware etc. kan bevatten. Nu is dit voor een groot deel gebaseerd op waarheid (en we kunnen natuurlijk uren discussiëren over de nuances daar van; dat ga ik echter niet doen, dus je hoeft me er niet over te mailen 😉), maar toch kan het voorkomen dat je Safari homepagina ineens reclame bevat.

Wat kun je doen in zo’n geval en, ook heel belangrijk voor een veilige Mac: hoe kun je voorkomen dat je Safari ongewenste advertenties toont?

Hoe krijg ik de advertenties uit m’n Safari?

Voor het verwijderen van advertenties uit Safari op de Mac heb je twee opties: je kunt het handmatig doen, of je kunt een programma gebruiken.

Nu zijn er heel veel verschillende programma’s voor het laatste geval en sommige doen meer kwaad dan goed. Het is daarom nooit verstandig om te klikken op een web advertentie die zegt de Mac weer schoon te maken. Hoewel er ook goede programma’s bestaan, wil ik me hier concentreren op het handmatig verwijderen.

Volg hier voor de volgende stappen in Safari:

  • Open Safari op je Mac
  • Kies in het menu (bovenin) voor Safari
  • Kies het menu Voorkeuren
  • Ga naar de tab Extensies

Je vindt hier een overzicht van geïnstalleerde extensies. Wanneer je nooit (bewust) extensies geïnstalleerd hebt, zul je zien dat hier alleen dingen staan die verwijzen naar advertenties. Je Safari wordt standaard namelijk schoon, zonder extensies, geleverd.

Door te klikken op een extensie aan de linkerkant, krijg je rechts de optie om de extensie te verwijderen. Doe dit voor elke extensie die je niet kent. (Wanneer de Mac gebruikt wordt door meerdere mensen kan overleg handig zijn. 😉)

Hoe voorkom ik dat ik adware in m’n Safari krijg?

De beste manier om te voorkomen dat er überhaupt dergelijke reclame (ook wel spam of adware genoemd, ook al is die eerste term misschien niet 100% correct) in je Safari verschijnt is het verstandig om jezelf te beschermen.

Om dit te doen zul je eerst moeten begrijpen hoe de advertenties hun entree maken in je browser. Dit gebeurt namelijk altijd met jouw toestemming!

Er zijn twee manieren waarop dit vaak gebeurt:

  1. Je installeert software van een onbetrouwbare leverancier (dit is veelal ook software die in een grijs gebied valt, zoals zogenoemde torrent clients). Tijdens het installatieproces wordt je dan vaak gevraagd of je extra "handige" software wilt installeren. Kies je hier voor, heb je dus zelf toestemming gegeven…
  2. De andere optie: je klikt ergens op het internet op een advertentie, en deze vertelt je dat je iets moet installeren voor je verder kunt. Je klikt, voert je wachtwoord in en … "ineens" krijg je advertenties in je Safari!

Zoals je ziet zijn het twee dingen waar je zelf verantwoordelijkheid voor kunt nemen. Let altijd goed op met het installeren van programma’s (gebruik bij voorkeur de Mac App Store, waar dit soort dingen niet mogelijk zijn) en voer nooit zomaar je wachtwoord in.

Gebruik je Safari extensies niet? Schakel ze uit om reclame te voorkomen!

Wanneer je nooit gebruik maakt van Safari extensies — die ook veel legitieme redenen hebben, bijvoorbeeld voor 1Password of, ironisch genoeg, AdBlock — schakel ze dan gewoon uit.

In hetzelfde venster waar je Safari extensies kunt inzien en verwijderen, zie je ook een optie om extensies volledig uit te schakelen. Zet dit schuifje uit zolang je toch geen extensies gebruikt, dat verkleint de kans dat je per ongeluk iets installeert.

Je kunt de extensies natuurlijk altijd later aan zetten wanneer je dat nodig hebt.

Adware is overigens maar een klein stukje bij het beveiligen van je Mac. Wil je alles leren wat je moet weten om ook met een Mac veilig te zijn op internet? Volg dan de cursus over veiligheid & privacy in de Apple Coach Academie.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje