Telegram als alternatief voor WhatsApp


06.03.2014

WhatsApp, lang heerser in het mobiele chat-land, is niet langer meer volledig zelfstandig. Nu het bedrijf overgenomen is door Facebook, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief om elkaar berichtjes te sturen.

En, zoals duidelijk te zien was toen bekend werd dat WhatsApp 90 cent per jaar ging kosten: het moet nog gratis zijn ook. Gelukkig is er iets wat aan beide voorwaarden voldoet. Het is niet van Facebook en kost geen geld: Telegram.

Wat is Telegram?

Telegram is een gratis chat app, die bovendien claimt extra veilig te zijn. Je "normale" berichten worden bijvoorbeeld wel opgeslagen op de server, maar eerst gecodeerd. Wanneer je echter een veilige privé chat begint wordt er niets opgeslagen, aldus Russische oprichter Parel Durov.

Deze privéchats, die overigens erg eenvoudig aan te maken zijn, kun je bovendien laten exploderen. Nou ja, je kunt ze automatisch laten verdwijnen. Niet zo stoer als https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=pfUpZZ8hgj8#t=61 dus, maar toch leuk als een SnapChat-alternatief.

Hoe werkt Telegram?

Telegram werkt, net als WhatsApp, in principe op basis van je telefoonnummer. Een nadeel hier bij is dat Telegram alleen contactpersonen kan vinden die netjes beginnen met een landcode. +316 (Nederland) of +326 (België) in plaats van 06 dus. Nu zijn er apps, bijvoorbeeld PlusOne, die dat op kunnen lossen. Maar toch, het zou fijn zijn als het in een update misschien ook werkt met 06.

Daarna is het principe van de app heel erg simpel. Er zijn drie tabs:

  • Contacts
  • Chats
  • Settings

Bij Contacts vind je een lijstje van je contacten die Telegram hebben. (Let op: alleen de mensen met een land-code dus!)

Scroll je daar voorbij vind je de rest van je contacten en de mogelijkheid om ieder contact uit te nodigen ook op Telegram te komen. Natuurlijk kun je via de "+" rechtsboven contacten toevegen en bij "Search" je bestaande contacten doorzoeken.

Via het Chats-tabje vind je je huidige gesprekken en zie je het wanneer een contactpersoon ook gebruik is gaan maken van Telegram. Altijd leuk natuurlijk!

Wil je een nieuwe chat starten? Gebruik hier dan de knop die je rechtsboven ziet en bepaal zelf of het een beveiligde chat (secret chat), gewone chat of zelfs geen groepsgesprek wordt.

Eenmaal in een gesprek wijst alles redelijk voor zich: typ je berichtje en tik op "Send" om te versturen. Binnenkomende berichten kun je natuurlijk direct lezen.

IMG_6354

IMG_6354

IMG_6355

IMG_6355

Telegram naar jouw voorkeuren aanpassen!

Ten slotte kun je bij Settings een profielfoto instellen, notificaties bepalen, gebruikers blokkeren en algemene instelingen zoals de tekstgrootte instellen.

Bij het instellen van een foto kun je zelfs zoeken naar een plaatje op het web. Handig als je even geen foto op je iPhone hebt staan!

Dus, gaat Telegram WhatsApp vervangen als nieuwe standaard chat-app onder "app-end" Nederland? Ik weet het ook niet. Maar het is gratis, en dus zeker het proberen waard.

IMG_6357

IMG_6357


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje