Vijf leuke iPad spelletjes om scherp te blijven


03.08.2017

Je kunt natuurlijk allerlei (productieve) dingen doen op de iPad, maar soms is het ook lekker om gewoon even op de bank te zitten en een spelletje te spelen.

In dit overzicht vijf spelletjes voor je iPad, waarbij het niet zo zeer gaat om snel reactievermogen maar vooral een scherpe geest. (Heb je nog geen iPad? Bekijk dan het iPad koopadvies.)

1. Sudoku

Sudoku is deze eeuw steeds populairder geworden, zowel op papier als digitaal.

Door echte die-hards ingevuld met pen is het in dit ogenschijnlijk simpele spelletje de bedoeling om alle vakken en alle rijen te vullen met cijfers 1 tot en met 9.

Sudoku iPad

Sudoku op de iPad

Wanneer je nog nooit eerder hebt geprobeerd een sudoku op te lossen kan het handig zijn om eerst instructies te bekijken, bijvoorbeeld via YouTube.

Maar pas op, eenmaal onder de knie kan het zeer verslavend zijn!

Sudoku van Easybrain is gratis in de App Store.

2. Monument Valley 2

Monument Valley 2 is een echt iOS spel. Het eerste deel bleek razend populair, en tijdens WWDC 2017 werd deel 2 ook enthousiast ontvangen.

Je probeert Escher-achtige tekeningen te manipuleren om er zo een prinses door de puzzels te leiden.

Dit blijkt soms erg complex, maar dat maakt Monument Valley tegelijkertijd ook juist erg interessant.

Monument Valley 2 is € 5,49 in de App Store

Het eerste deel is € 4,49 in de App Store. Deze bevat een uitbreiding via een In-App Aankoop voor € 2,29

3. Woordzoeker Classic

Een woordzoeker, je kent ze vast wel. Je krijgt een grote letterbrij gepresenteerd en moet daar in zelf de woorden zien te vinden, die ook achterstevoren geschreven kunnen zijn.

Deze woorden staan in dit geval onderin de balk, en bovenin zie je hoe ver je al bent. Ook zie je hier hoe lang je bezig bent: een aardige manier om je zelf uit te blijven dagen door de woordzoekers steeds sneller op te lossen.

Woordzoeker op de iPad

Woordzoeker op de iPad

Een andere uitdaging in dit spel ligt er wanneer je een nieuwe taal wilt leren. Naast Nederlands ondersteunt deze woordzoeker app namelijk ook Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees en Pools. Een leuke manier om woorden gaan herkennen in die talen.

Woordzoeker Classic is gratis te downloaden in de App Store

4. Chess Pro

Heb je altijd al het idee gehad dat je een schaak grootmeester zou kunnen zijn? Probeer het uit met de Chess Pro app.

In Chess Pro kies je namelijk zelf op welk niveau je speelt (aangegeven volgens de internationale FIDE standaard): vanaf niveau 100 (ELO) waarbij de computer willekeurige zetten zal doen, tot maar liefst 2925 ELO. (Voor perspectief: huidig wereldkampioen Magnus Carlsen zit rond de 2800 ELO.)

Chess Pro: schaak spelen op de iPad

Chess Pro: schaak spelen op de iPad

Heb je wat hulp nodig af en toe? Je kunt gebruik maken van de suggesties die de computer doet, en ook achteraf je spel analyseren.

In de gratis versie van Chess Pro wordt gewerkt met een credit-systeem, waarbij je spellen moet winnen én een pion moet promoveren, om te zorgen dat je kunt blijven spelen.

Chess Pro is € 10,99 in de App Store en heeft ook een gratis lite-versie met beperkingen.

5. Solitaire

Hoe kan Solitaire ontbreken in een lijstje spelletjes? Al populair vanaf vroege Windows-versies is dit een heerlijk simpel kaartspelletje om te spelen.

Er zijn allerlei varianten te vinden in de App Store, maar deze versie van Microsoft bevat een aantal leuke varianten, moeilijkheidsniveaus en verschillende uitdagingen.

Solitaire

Solitaire op de iPad

Voor het spel waar je waarschijnlijk aan denkt bij solitaire (ook wel bekend als "patience" in Nederland, en "Mochelen" in België) kies je "Klondike" in de app.

Andere varianten als Freecell zijn echter ook beschikbaar als dat je voorkeur heeft.

Solitaire is gratis te downloaden in de App Store


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje