Werken met je MacBook dichtgeklapt


22.05.2009

Hoe fijn het toetsenbord van de MacBook ook is en hoe mooi het scherm er ook uit ziet, af en toe is het toch fijn om te werken met een extern toetsenbord, muis en scherm.

Je kunt dan natuurlijk het scherm van je laptop gebruiken als tweede scherm, maar er valt best wat voor te zeggen om te werken in zogenoemde “clamshell mode”. Maar hoe doe je dat als je laptop gelijk in sluimerstand gaat zodra je ‘m dichtklapt?

De laptop dichtgeklapt aanzetten

Voor je begint moet je zeker zijn dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je laptop is aangesloten op het lichtnet met de adapter, dichtgeklapt werken kan niet op accu
  • Je hebt een USB-toetsenbord of BlueTooth-toetsenbord aangesloten. Als je gebruikt maakt van een BlueTooth-toetsenbord is het belangrijk om eerst te controleren of Bluetooth aanstaat (vinkje “Ingeschakeld” onder Systeemvoorkeuren => Bluetooth) en dat BlueTooth-apparaten de laptop uit sluimerstand mag halen (Sta toe dat Bluetooth-apparaten deze computer uit de sluimerstand halen aanvinken onder Systeemvoorkeuren => Bluetooth => Geavanceerd…) *
  • Je hebt een extern scherm aangesloten via (mini-)DVI, eventueel met de juiste converter.

Pas als je voldoet aan deze voorwaarden zul je de laptop dichtgeklapt kunnen gebruiken. Dit doe je door de laptop dicht te klappen en vervolgens op een toets te drukken of met de muis te klikken. De laptop zal dan automatisch aangaan. Mogelijk wordt het scherm eerst even blauw, terwijl je Mac zichzelf aanpast aan het nieuwe scherm.

MacBook weer afkoppelen

Als je het scherm van de MacBook weer wilt gebruiken zet je de laptop eerst in sluimerstand en haal je dan de kabel van de monitor er uit. Vervolgens kun je je MacBook weer openklappen en zal het laptopscherm weer gebruikt worden.

Als je gewend bent om je computer in slaapstand te zetten door je laptop dicht te klappen zul je nu misschien al bedacht hebben dat dat zo niet kan. Je kunt je laptop echter ook in sluimerstand krijgen door de toetsencombinatie cmd+opt+eject als je een Apple toetsenbord gebruikt, of door “Sluimer” te kiezen in het Apple-menu.

Hoewel sommige schermen (onder andere de schermen van Apple zelf) losgekoppeld kunnen worden zonder de laptop eerst te laten sluimeren, is het een goede gewoonte om toch eerst te sluimeren voor je het scherm loshaalt, omdat dit per beeldscherm anders kan zijn.

Is het niet gevaarlijk mijn Mac dicht te klappen?

De voorloper van de MacBook, de iBook, liet de warmte via het toetsenbord gaan en was daarom niet geschikt om te gebruiken in clammshell mode. Het is daarom ook absoluut af te raden om deze dichtgeklapt te gebruiken!

De PowerBook G4 en MacBooks kunnen wel wat warmer worden als ze dichtgeklapt zijn, maar blijven binnen de normen. Zelf werk ik regelmatig met mijn MBP dicht zonder een noemenswaardig verschil in temperatuur.

* = Hoewel het in principe mogelijk is de MacBook uit sluimerstand te halen zonder toetsenbord, door het gebruik van de Mac remote, is het meetal niet geschikt om zo te werken. Persoonlijk gebruik ik het wel omdat ik mijn witte MacBook aan een TV heb hangen als alternatief voor een TV.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje