WWDC 2019: iPadOS 13


04.06.2019

iOS is het systeem wat draait op de iPhone en iPad. Tot de iPad er was heette dit nog "iPhone OS", dus de eerste 3 versies van iOS zijn "iPhone OS [1/2/3]".

Vanaf versie 13 splitsen we de andere kant op: de iPhone blijft iOS draaien, maar de iPad krijgt nu ‌iPadOS 13.

Op de achtergrond draait dit eigenlijk nog steeds op iOS, en is het iets meer een marketing-term, maar het laat zien dat de iPad nu echt serieus genomen wordt als meer dan een "grote iPhone".

Beginscherm voor de iPad vernieuwd in iOS 13

Het beginscherm op de iPad is vrijwel hetzelfde als dat van de iPhone.

Dat heeft voordelen, want het maakt het makkelijker te begrijpen als je al een iPhone kent.

Maar het heeft ook nadelen, want het maakt niet optimaal gebruik van de ruimte die de iPad biedt. Behalve dat er iets meer apps staan, wordt er eigenlijk weinig gedaan met die extra ruimte.

Dat is zonde, en wordt in iOS 13 al wat beter.

We krijgen een extra icoon per rij (zes naast elkaar in plaats van vijf), en het is mogelijk om je Widgets standaard in beeld te zetten.

De linkerkant van het thuisscherm wordt dan gebruikt om widgets te laten zien: informatie, of toegang tot snelle acties uit bepaalde apps.

Hoewel ik er nog even aan moet wennen, denk ik echt dat ik dit enorm ga waarderen op de iPad.

En als je denkt dat je er niet aan kunt wennen — of het gewoon niet fijn vindt — kun je ht ook eenvoudig uitschakelen.

Het vernieuwde thuisscherm van iPadOS 13 met de widgets aan de linkerkant

Het vernieuwde thuisscherm van iPadOS 13 met de widgets aan de linkerkant

De iPad kan twee keer dezelfde app tonen vanaf iOS 13

Het was al mogelijk met Safari, maar nu ook met andere apps: je kunt twee keer dezelfde app naast elkaar zetten.

Zo zou je bijvoorbeeld twee verschillende Pages-documenten naast elkaar kunnen zetten, of twee e-mails vanuit de Mail app.

De ontwikkelaar van de app moet hier wel specifiek ondersteuning voor aanbieden, maar voor de meeste apps zal dat geen probleem zijn.

Wanneer ik nu op de iPad werk gebruik ik soms twee verschillende apps voor hetzelfde doel (bijvoorbeeld twee tekstverwerkers) zodat ik twee documenten naast elkaar kan zien.

Voor mij is dit dus een fijne verbetering, en als je veel met de iPad werkt zul je dit waarschijnlijk echt gaan waarderen.

Er zit echter ook nog een andere kant aan…

Betere multitasking in iPadOS 13, maar complexer?

De multitasking in iPadOS 13 is beter, uitgebreider, dan in iOS 12.

Maar dat komt ook met een keerzijde: ik ben bang dat het nu ook complexer is geworden voor veel gebruikers.

De iPad multitasking is altijd al wat lastig geweest. Als het eenmaal klikt is het best goed te doen, maar je moet het echt even begrijpen.

Nu ben je natuurlijk niet verplicht om het te gebruiken. Je kunt prima altijd de iPad gebruiken zoals het oorspronkelijk ging: één app tegelijk in beeld, en niet meer dan dat.

Maar als je meer wilt, heb je nu ook meer mogelijkheden.

Slide-Over wordt een mini-iPhone

Zo kon je al eerder een app in "Slide-Over" plaatsen: er wordt dan een iPhone-versie van de app getoond, die boven je "gewone" app(s) zweeft.

Dat is nu nog verder uitgebreid, waardoor het nu eigenlijk gewoon is alsof je een iPhone op je iPad legt.

De Slide-Over apps hebben een eigen thuisindicator (net als op de iPhone X, iPhone XR en iPhone XS), waarmee je deze los kunt wisselen.

Geloof me dat dit allemaal een stuk logischer is als je het ziet (tip: dit is een goed moment om [lid te worden van de Apple Coach Academie][lidworden] als je dat nog niet bent), en biedt echt ontzettend handige mogelijkheden voor mensen die veel met de iPad werken.

Meerdere "werkbladen" tegelijk

Bovendien is het nu mogelijk dat je dezelfde app gekoppeld hebt met verschillende apps. Ook dit is weer veel duidelijker als je het echt in de praktijk kunt zien, maar ik ga een poging doen het uit te leggen. 😉

Je hebt bijvoorbeeld aan de linkerkant Safari staan, en aan de rechterkant Mail. Dit kon al in iOS 12.

Maar als we in iOS 12 dan naar het thuisscherm zouden gaan, en Mail openen naast Notities, zou Mail niet langer gekoppeld zijn met Safari.

In iPadOS 13 werkt dat anders: we hebben nu twee keer Mail open. Houden we het icoon van Mail even ingedrukt op het thuisscherm, kun je kiezen welke je opent: degene die gekoppeld is met Safari, of met Notities.

Je kunt zelfs een werkomgeving hebben waar je Mail gekoppeld hebt met … Mail. (Bijvoorbeeld één keer waar je een mail aan het typen bent, en één keer waar je een mail van iemand anders aan het lezen bent ter referentie.)

Houd er rekening mee dat het je even tijd zal kosten om te wennen aan deze hele nieuwe multitasking-interface. Ik ga er voor zorgen dat je in de Apple Coach Academie op tijd kunt zien hoe dit allemaal exact werkt, zodat je goed voorbereid bent tegen de tijd dat je dit echt in gebruik neemt.

Safari gekoppeld met Mail, Notities, en op zichzelf

Je ziet hier drie keer Safari, en we kunnen kiezen welke omgeving we willen openen

Safari op de iPad vraag automatisch om de "echte" website

Soms hebben websites een speciale mobiele versie, maar als jij een iPad gebruikt heb je waarschijnlijk liever de "echte" versie.

Het probleem is dat een deel van die websites gewoon "Safari op iOS" (of nu iPadOS) ziet, er van uit gaat dat je het bekijkt op een iPhone.

Je iPad is waarschijnlijk een stuk groter dan je iPhone, en heeft ook meer mogelijkheden. Daarom is het nu al mogelijk in iOS 12 om de echte versie van een website op te vragen.

Safari in iOS 13 gaat nog een stapje verder, en zal automatisch proberen om de echte versie te krijgen.

Het beste is natuurlijk dat website-makers gewoon direct rekening houden met de verschillende apparaten. (In die context: wij zijn nog steeds druk met de nieuwe website, die wél vanaf het begin rekening zal houden met allerlei schermformaten en gewoon altijd goed werkt.)

Je zult ook zelf per website kunnen aangeven of je toch de mobiele versie wilt gebruiken, of deze verbeterde versie op wilt vragen.

Daarnaast doet Apple zelf het één en ander om te zorgen dat websites zo goed mogelijk werken op de iPad, ook al zijn ze daar niet voor geoptimaliseerd.

Kan ik iPadOS 13 gebruiken op mijn iPad?

Nieuwere iPads kunnen iPadOS straks gebruiken. Maar sommige iPads blijven gewoon op iOS (12) draaien.

Deze modellen kunnen door naar iPadOS 13:

De iPad mini 2, iPad mini 3, en de iPad Air (de originele iPad Air dus) kunnen geen iPadOS draaien.

Weet jij niet zeker welke je hebt? Op deze pagina vind je je iPad-model terug, en kun je zien of je iPadOS 13 kunt gebruiken.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje