AFP verdwijnt: moet je je zorgen maken?


22.05.2025

AFP, kort voor Apple Filing Protocol, was lang de standaard voor bestandsdeling in netwerken met Mac-computers.

De laatste jaren is Apple steeds meer overgestapt op SMB, het protocol dat Windows al jaren gebruikt om bestanden en printers te delen.

In de wijzigingen van macOS Sequoia 15.5 werd bekend dat de ondersteuning voor AFP gaat stoppen. Waarschijnlijk zal dit gebeuren in macOS 16. De vraag is: is dat belangrijk voor jou?

Wat is AFP eigenlijk?

Eerst even dit: wat is AFP eigenlijk?

AFP staat voor Apple Filing Protocol. Het is een netwerkprotocol dat door Apple is ontwikkeld om bestanden te delen over een netwerk.

Met AFP kun je dus via je netwerk verbinding maken met gedeelde schijven of mappen op andere Macs of servers.

In de praktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld in de Finder bij bestanden op je NAS kan, of zelfs bestanden kunt delen tussen twee Macs, zonder dat je met USB-stickjes heen-en-weer moet lopen.

Als je dus nooit verbinding maakt met andere computers in je netwerk, zul je ook geen AFP gebruiken.

(Let wel op dat ik "computers" hier in de brede zin bedoel — dus niet alleen Macs en Windows PC's, maar ook een NAS of een Apple Time Capsule.)

Hoe weet ik of ik nu AFP gebruik?

Het eerste wat je waarschijnlijk wilt weten is of je nu gebruik maakt van AFP.

Wanneer je het niet gebruikt, maakt het namelijk ook niet uit voor jou dat de ondersteuning stopt.

Gebruik de AFP-checker app

De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van een kleine app die ik gemaakt heb, de AFP Checker.

(Veel mensen weten dat niet, maar van origine ben ik software ontwikkelaar. Als je dingen op je computer nu met de hand doet, en het fijn zou vinden als je computer dat voor je doet, help ik je ook graag met automatiseren. Er is veel meer mogelijk dan je misschien denkt!)

Dit is een heel simpel, klein programma, dat twee dingen doet:

  1. Het kijkt naar je Time Machine instellingen, en vertelt je of je daar gebruik maakt van AFP
  2. Het controleert of de huidige verbonden netwerk-schijven gebruik maken van AFP

Als je soms verbindt met bijvoorbeeld een NAS over AFP, maar die schijf niet verbonden is als je de app opent, komt deze niet tevoorschijn.

We kunnen namelijk alleen de actieve verbindingen controleren, geen geschiedenis.

Als het is ingesteld voor Time Machine wordt dat wel zichtbaar, ook als je op dit moment geen reservekopie aan het maken bent.

Wanneer je de app opent zie je een scherm als dit:

Een voorbeeld van AFP-checker met één AFP-schijf verbonden

Een voorbeeld van AFP-checker met één AFP-schijf verbonden

Hier staan je verbonden schijven aangegeven, en of ze gebruik maken van AFP.

Als je een groen bolletje met een vinkje ziet, zit je goed. Zie je een rood bolletje met een kruisje? Dan is het AFP, en zal het misschien niet meer werken in een nieuwe macOS-versie.

Let op: ik heb de app getest op een paar computers, en daar werkte het. Toch, er zijn geen garanties dat het altijd AFP-volumes zou vinden.

Het verandert niets op je computer, en tegelijkertijd is het natuurlijk altijd op eigen risico. Ik zou niet weten hoe, maar als het ineens heel je computer wist ben ik niet verantwoordelijk. 😉 1

Wanneer je hier alleen maar vinkjes ziet, en onderin nul volumes gevonden, zit je helemaal goed. Dan is dit allemaal niet van toepassing op jouw situatie.

Maar wat als het wel zo is? Wanneer moet je je zorgen gaan maken, en wat kun je doen?

Handmatig stap 1: Controleren via de Finder

De andere methode is het handmatig te doen via de Finder.

  1. Open de Finder.
  2. Klik op het "Ga"
  3. Kies "Computer"
  4. Selecteer een schijf
  5. Ga naar het menu "Archief" en dan "Toon info"
  6. In het menu wat verschijnt zie je "Structuur". Staat daar iets over AFP, Apple Filing Protocol, of AppleShare? Dan is dit een schijf die verbindt via het AFP-protocol, en moet je daar iets mee. Zie je iets anders, bijvoorbeeld APFS, ExFAT, NTFS, macOS Uitgebreid (of HFS+), of SMB? Dan hoef je hier niets mee. (Hoewel, als het geen APFS of macOS Uitgebreid/HFS is, wil je misschien wel even kijken of je dat kunt aanpassen. Lees hier meer over NTFS en ExFAT op de Mac.)
  7. Ga terug naar Stap 4, en herhaal dit proces tot je alle schijven gecontroleerd hebt
Vier voorbeelden van verbonden schijven. Bij #3 zien we op twee plekken dat het om een AFP-schijf gaat, waar we dus naar andere oplossingen moeten kijken.

Vier voorbeelden van verbonden schijven. Bij #3 zien we op twee plekken dat het om een AFP-schijf gaat, waar we dus naar andere oplossingen moeten kijken.

Handmatig stap 2: Time Machine controleren via de Terminal

Daarnaast kan het ook nog zijn dat je een Time Machine reservekopie maakt over AFP, maar dat de schijf er nu niet bij staat in de Finder.

De beste manier om dit te controleren is door de Terminal te openen op je Mac, en dan het volgende commando te plakken:

(tmutil destinationinfo | awk 'tolower($3) ~ /^afp:\/\// { found=1; exit } END { exit !found }' && echo '1 of meer Time Machine backups gaan via AFP') || echo 'Je gebruikt geen AFP voor Time Machine'

Druk op Enter, en je zult te zien krijgen of je wel of geen AFP lijkt te gebruiken voor Time Machine.

Je kunt ook alleen het commando tmutil destinationinfo typen om meer informatie te zien en zelf conclusies te trekken.

Links is hoe het commando er uit zou zien als je géén AFP gebruikt, en rechts een voorbeeld als het wél zo is

Links is hoe het commando er uit zou zien als je géén AFP gebruikt, en rechts een voorbeeld als het wél zo is

Wat moet ik doen als ik AFP gebruik?

Kort gezegd zul je systemen die via AFP draaien moeten vervangen. Zelfs als je er voor kiest om te wachten met upgraden, zul je ooit waarschijnlijk een keer een nieuwe Mac kopen, die het niet meer ondersteunt.

En denken dat te slim af te zijn door een Windows PC te halen helpt niet, want die ondersteunen het ook niet.

Dus heb je eigenlijk twee opties:

  1. Als het mogelijk is (bijvoorbeeld op een Synology NAS) stap je op de server over van AFP naar SMB. Hoe dat werkt verschilt per server, maar vaak zal er een optie zijn;
  2. Als dit niet kan, wat helaas het geval is bij de Time Capsule, zul je de server moeten vervangen.

In sommige gevallen kan het makkelijker zijn om gewoon een simpele externe harde schijf te nemen in plaats van nieuwe netwerk-opslag. Dat is uiteraard afhankelijk van je situatie, en factoren als technische kennis, budget, aantal computers, opslag-eisen, en meer.

Voor backups via Time Machine is er hier op de website de Time Machine keuzehulp om je advies te geven.

Maatwerk advies nodig? Maak gerust een afspraak.

Wanneer stopt macOS de ondersteuning van AFP?

We weten nog niet zeker wanneer de ondersteuning van AFP precies zal stoppen. Inmiddels is het bekend: de ondersteuning stopt in macOS 27, wat vermoedelijk verschijnt in de herfst van 2026. De informatie hier onder was nog een voorspelling, die dus inderdaad bleek te kloppen.

In het commando mount_afp lezen we al wel dat het gaat stoppen:

$ mount_afp
*** AFP Network Disk Obsoletion Warning ***
*** AFP client is deprecated in the current version and will be removed in a future version of macOS. ***
*** We encourage users to explore alternatives and migrate their workflows before upgrading to the version which removes support for the AFP client. ***

En ook in de Engelse notities over macOS Sequoia 15.5 kwam het terug, zoals we laatst besproken hebben in het artikel over deze updates.

Persoonlijk verwacht ik dat macOS 17 het sowieso niet meer zal ondersteunen. In macOS 16 is er nog een kans dat het er in zit, misschien met een zichtbare waarschuwing.

Het zou ook kunnen dat het al gelijk weg is uit macOS 16. Dit weten we begin juni 2025, en deze versie zal verschijnen in het najaar van 2025.

macOS 17 verschijnt vermoedelijk in het najaar van 2026.

Als je snel wilt upgraden heb je dus waarschijnlijk nog tussen de 3 en 18 maanden ondersteuning.

Kan ik een oudere versie blijven gebruiken?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet gelijk te upgraden.

Meestal adviseer ik sowieso om te wachten op de ".2"-versie, dus bijvoorbeeld macOS 16.2 of macOS 17.2.

Die komen vaak rond december/januari, en dan zijn de ergste fouten uit het systeem. Ook weten we tegen die tijd wel zeker of AFP nog zal werken.

In de tussentijd kun je nog prima op bijvoorbeeld macOS Sequoia werken, maar uiteindelijk vervalt die ondersteuning ook.

Of dat een probleem is bekijken we onder andere in het artikel over de veiligheid van oudere Macs (en vooral oudere Mac-versies dus), los van eventueel nieuwe functies die je wellicht wilt gebruiken.

Bovendien zul je zien dat steeds meer programma's een nieuwere macOS-versie zullen vereisen, en loop je daar wellicht tegen problemen aan.

Ten slotte: uiteindelijk zul je je Mac waarschijnlijk ooit vervangen, en Macs worden altijd geleverd met de laatste versie, zonder optie om terug te gaan.

Ook als je niet van plan bent op korte termijn je Mac te vervangen, wil je dit probleem wel voor zijn, zodat je het niet moet oplossen als je óók je Mac al moet vervangen.

Hulp nodig? Je kunt altijd een afspraak maken met mij.


  1. Wel wil ik het heel graag weten, want ik ben zeer benieuwd hoe dat zou kunnen gebeuren… Er zit namelijk nergens een verwijder-actie, of überhaupt een schrijf-actie, in het programma. Het leest alleen dingen uit op je computer. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje