De Apple Coach kijkt terug op 2013


02.01.2014

2013. Het zit er alweer op. "Wat gaat zo’n jaar toch snel, hè?", zeggen we dan. Nou, wat mij betreft in ieder geval wel: ik zie me nog zitten, op ons balkon in Seal Beach, de Apple Coach terugblik op 2012 aan het schrijven.

En als Tim Cook het mag, mag ik ook wel weer aan de slag met een nieuwe terug- en vooruitblik. Wat had ik gedacht te doen in 2013, en wat heb ik ook echt gedaan? En hoe is dat allemaal bevallen? Vandaag dus even geen mail vol Apple tips (hoewel je er vast wat uit kunt halen!), dus sla ‘m gerust over als je dit echt niet interessant vindt. Zelf denk ik dat het leuk is als we samen meer bekijken dan alleen de harde tips, en ook verder zien wat er gebeurt.

De Apple Coach statistieken van 2013

Laten we gelijk beginnen met de cijfertjes. Er waren dit jaar meer dan 235.000 bezoeken, goed voor ruim 360.000 pagina-weergaves. Meer dan vijfduizend actieve nieuwsbriefleden. Meer dan 1500 Facebook likes.

Wat wil dat zeggen? Al met al vind ik dat er best trots op mag zijn: 235.000 mensen (gratis) helpen in een jaar is niet slecht als je het mij vraagt. 😉

Ook leuk om te weten: de top-dag was dit jaar hoger dan vorig jaar, met maar liefst 1557 bezoeken op één dag. (Dat zijn er 230 meer dan de topdag van vorig jaar!)

De beste Apple Coach artikelen van 2013

Nog even door met cijfers hoor, ik hoop niet dat je het vervelend vindt. De beste tips van 2013!

Wat dat betreft is er eigenlijk weinig anders dan vorig jaar: speciale tekens op je Mac is nog steeds de #1, screenshots op je Mac maken op #2 en mijn informatie over iCloud op #3.

Gelukkig wordt het Time Machine-artikel (voor backups van je Mac) ook nog goed gelezen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk backups zijn!

De nieuwe binnenkomers van dit jaar zijn natuurlijk het Mavericks-artikel, maar ook iMessage en de WWDC-artikelen (met aan de top de iOS-editie).

Weet je vorig jaar nog? Toen hadden artikelen gemiddeld 833 woorden. Kennelijk gebruikte ik toen een andere rekenmethode (om dingen even in perspectief te zetten): volgens de nieuwe (juiste?) methode zou het gaan om 968 woorden per artikel vorig jaar. Dit jaar? Meer dan 2.000 woorden!

En dan heb ik het nog niet eens over Apple (Super)helden, hoe zat het daar ook alweer mee?

De start (en finish) van Apple Helden

Vorig jaar kreeg ik een idee, wat op dat moment best goed klonk: extra artikelen, video’s en meer, allemaal onder de vlag van Apple Helden.

Misschien was het de zon in Californië die ik niet gewend was en me een zonnesteek bezorgde, maar ik dacht echt dat het een goed idee was om een dienst Apple Helden te noemen, terwijl ik ook het product Apple Superhelden al had. Om het dan extra verwarrend te maken, was er ook nog een specifiek pakket "Apple Superheld", binnen Apple Helden. Achteraf bleek dat er wat verwarring ontstond over het (grote) verschil tussen Apple Helden en Apple Superhelden. 😉

Andere problemen met Apple Helden waren facturen die niet betaald werden, technische moeilijkheden, te veel drempels voor deelname aan de extra activiteiten en daardoor uiteindelijk niet genoeg waarde. Geeft niet, dat was een experiment wat niet gelopen is zoals ik wilde. Maar daar zijn experimenten voor, toch?

Toen ik aankondigde te stoppen met dit project, zodat ik meer kon focussen op andere dingen, heb ik ook weer veel emails moeten beantwoorden van mensen die bang waren dat ik stopte met Apple Superhelden. Wat zeker niet het plan is, want Apple Superhelden blijft groeien…

De start van iPhone- en iPadSuperhelden (en de "nieuwe" naam: Apple Superhelden)

In 2012 lanceerde ik namelijk ook twee nieuwe cursussen: iPhone Superhelden en iPad Superhelden (die linkjes zijn nog even met de tijdelijke kerst-code!).

Hoe gaat het daar mee? In één woord: super! Natuurlijk vernieuwde ik de Mac-module ook op het moment dat Mavericks deze zomer uit kwam (wat ook weer gewaardeerd werd door de cursisten 😉) en toch is dat niet hetzelfde als het daadwerkelijk lanceren van nieuwe cursussen. Je werkt er maanden aan en dan stuur je een email naar iemand. "Hey, dit is een cursus die ik gemaakt heb. Lijkt het je wat?"

Er zijn altijd mensen die het niets vinden. Die boos worden, omdat ze vinden dat alles op internet gratis moet zijn bijvoorbeeld. Dat gebeurt. En daar heb ik mee geleerd te leven. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken, denk ik dan maar.

Gelukkig krijg ik vooral positieve mails. Natuurlijk is het fijn als mensen echt meedoen met de cursus (dan kan ik je het beste helpen, en help je mij ook), en ook gewoon een mailtje met een "Je bent geweldig bezig! Gaaf!" is leuk.

In 2014 ben ik nog wat nieuwe dingen van plan met Apple Superhelden. Natuurlijk allerlei kleine dingen (zo is de print-editie afgelopen week erg verbeterd), en ook grote dingen: denk aan nieuwe cursussen. En omdat ik nu de basis-modules van de drie apparaten (Mac, iPhone en iPad) gedekt heb, wordt het tijd om specifieker te worden. Is er een cursus die jij heel graag zou zien? Stuur me even een mail, die telt gewoon als een stem. :)

Een volledig nieuw Apple Coach

Vorig jaar liet ik het al even vallen: ik wilde in 2013 het nieuwe Apple Coach design lanceren. Voor de kerst. En dat is nog helemaal gelukt ook! :)

Ook dit was weer spannend (wat gaan mensen er van vinden? Wat als ze de oude beter vonden?), maar de reacties waren lovend. Ook wist ik niet dat sommige mensen zulke sterke gevoelens hadden over het oude ontwerp.. Oei, gelukkig had ik daar nooit naar meningen gepeild. 😉

Al met al ben ik tot zover tevreden met de nieuwe website. Het lijkt de boodschap beter over te brengen, waar ik me in 2014 nog meer op wil gaan focussen.

Nieuwe Apple Coach diensten

In de terugblik op 2012 gaf ik al aan dat ik gestopt was met workshops. Om verschillende redenen had ik besloten dat dit niet meer voor mij werkte. Grappig genoeg startte ik eind 2013 juist weer met coaching. Ik miste de "menselijke interactie" en in persoon kun je gewoon meer gedaan krijgen.

Ik ben dus in 2014 ook gewoon in te huren als coach voor Apple-problemen. De geweldige klanten die in 2013 gehad heb, hebben er zeker voor gezorgd dat ik in 2014 door wil met dit traject. Stuur me dan ook gerust een mailtje als je een keer een middag met me wilt zitten in jouw eigen Apple-omgeving.

Andere diensten, zoals de Apple Coach strippenkaart, beginnen ook langzaamaan meer vorm te krijgen. Al met al is het ook voor mij erg interessant! :-)

Hoe verliep het Apple Coach U.S. experiment?

Dan is er nog de Amerikaanse editie van Apple Coach die ik een jaar gleden startte. Hoe is dat verlopen? Ook weer een interessant experiment, op veel verschillende vlakken.

Even als opfrisser: ik ben voor een half jaar in Seal Beach, California gaan wonen met Franka. Een appartementje vlakbij het strand, een zwembad en fitness-ruimte op het terrein en de school op fietsafstand. School, ja. Want ik ging ook gelijk studeren aan Cal State.

Hoewel ik dit typ in m’n CSULB-vest (beetje een vrije dag vandaag, zo op nieuwjaarsdag), en graag nog eens zou bezoeken, was het studeer-experiment toch niet voor mij weggelegd. Ik pas niet echt in het schoolsysteem – hoewel het Amerikaanse me een stuk beter beviel dan het Nederlandse – en Apple Coach kost te veel tijd om "er bij" te doen.

Wel leerde ik dat het niet uit maakt waar ik ben. Ik typ dit nu thuis in Dordrecht, waar het Apple Coach hoofdkantoor zit, maar in een ander tijdzone ging het ook goed. Ik heb producten gelanceerd, artikelen geschreven en emails beantwoord. Dat allemaal met negen uur tijdverschil, maar zonder echte problemen. Experiment Apple Coach USA: geslaagd!

Wat is het 2014-plan voor Apple Coach?

En als klap op de vuurpijl: het plan voor 2014! Geen goede voornemens, maar wel de dingen die ik echt ga doen om Apple Coach nog leuker te maken voor je.

Sowieso komt er natuurlijk minstens één nieuwe module voor Apple Superhelden uit. En heb ik nog wat ideeën voor de huidige modules, waar je meer over gaat horen als je die al volgt.

Verder komt er nog een beta-ronde van mijn andere cursus, samen met Niels Gouman: Geest Als Water. Jij bent uiteraard van harte welkom om mee te doen in deze ronde en je zult ook zeker iets van mij horen wanneer het zo ver is.

Qua artikelen op de website blijf ik de juiste richting zoeken: lang, kort? Over concepten (het kopen en verkopen van tweedehands Apple artikelen), functionaliteiten (rechtermuisknop op je Mac) of gewoon over apps (zoals deze tien spelletjes voor je iPhone en iPad)? Met jouw feedback vind ik de juiste weg wel. En uiteindelijk blijf ik natuurlijk ook gewoon lekker experimenteren, hoort er ook bij.

Naast de cursussen zal ik bovendien ook meer tijd met mensen om tafel zitten, bijvoorbeeld als coach. De lessen die ik hier uit haal worden ook soms weer artikel-onderwerpen, waarmee nieuwe mensen Apple Coach vinden. Een mooie cirkel, die alles draaiend houdt.

Dan rest mij nu nog één ding: jou een geweldig 2014 wensen! Voor mij wordt het een geweldig jaar, dat weet ik nu al. Als ik dat voor jou ook kan doen, zou dat super zijn. :-)


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje