De Apple Coach kijkt terug op 2015


31.12.2015

Elk jaar gebruik ik het het laatste Apple Coach artikel van december om terug te blikken op de afgelopen twaalf maanden. En omdat het vandaag precies 31 december is, is dit het perfecte moment om dit weer te doen.

Dus, tijd voor wat cijfers, mijlpalen en plannen!

De Apple Coach statistieken van 2015

Het afgelopen jaar was weer een mooie periode voor Apple Coach, met groei op allerlei gebieden. Of zoals ik het zelf graag bekijk: een jaar waarin ik meer Apple gebruikers heb mogen helpen met hun Apple apparaten: dit jaar niet alleen Macs, iPhones en iPads, maar ook bijvoorbeeld de Apple Watch.

Waren er vorig jaar ruim 350.000 bezoeken, nu zijn het er bijna drie keer zo veel geweest; goed voor voor meer dan een miljoen pagina-weergaven. Dat zijn dus bijna één miljoen mensen die geholpen zijn! Maakt me elke keer weer een beetje blij als ik er zo over nadenk. :-)

Het hoogste aantal bezoekers op één dag kwam dit jaar in de herfst, waarbij ik ongeveer 5.000 mensen op de website geteld heb.

Dit was echter niet voor het best bezochte artikel dit jaar. Nee, wederom bleek Screenshots maken op de Mac weer de meeste mensen te trekken, met ruim 60% meer bezoeken dan de tweede plaats. Toen ik dat artikel jaren geleden schreef, als allereerste artikel voor Apple Coach, had ik nooit gedacht dat het zo veel mensen zou gaan bereiken.

Ook speciale tekens typen op de Mac en de Mac keuzehulp waren weer populair. Verder zien we ook alleen oude bekenden in de top 10: Mac backups maken met Time Machine (gelukkig, blijf ik belangrijk vinden) en advies voor het kopen van een tweedehands Mac bijvoorbeeld.

De Apple Coach nieuwsbrief maakt ook nog veel mensen blij. Ondanks een “reset” op de nieuwsbrief tijdens een migratie naar een nieuw systeem (waarbij ik even op 0 begon), zijn er nog steeds duizenden mensen die de Apple Coach nieuwsbrief elke week lezen.

En de nieuwe artikelen in deze nieuwsbrief bleken best lang. Met ruim 80.000 woorden in de Apple Coach artikelen (dat rekent de boeken, cursussen en ontelbare e-mails dus niet mee) schreef ik dit jaar dus zo’n 30% meer dan vorig jaar. Ondanks mijn voornemen om dit jaar juist minder te doen. Grappig hoe dat gaat. 😉

Nieuw binnen in 2015

2015 was ook het jaar dat ik informatie bundelde in een e-boek. Met eerst HELP! Mijn Mac is Langzaam, het Apple Watch boek en ten slotte de nieuwste: Overstappen van PC Naar Mac.

Ook de Apple Superhelden cursussen zijn natuurlijk bijgewerkt. Mac Superhelden voor OS X 10.11 El Capitan, iPhone en iPad Superhelden vormen nu samen Ook de Apple Superhelden cursussen zijn natuurlijk bijgewerkt. Mac Superhelden voor OS X 10.11 El Capitan, iPhone en iPad Superhelden vormen nu samen iOS Superhelden en iPhoto Superhelden werd vervangen door Foto’s Superhelden – een belangrijke stap, omdat dit het jaar was dat we foto’s moesten migreren van het oude naar het nieuwe systeem. Erg spannend natuurlijk.

Ondertussen zat Apple natuurlijk ook niet stil dit jaar, en hoewel Apple Coach geen nieuwssite is (en dat vermoedelijk ook niet zal worden), behandelde ik toch onder andere de volgende (toen actuele) zaken:

Naast al die nieuwe producten, was dit ook het eerste jaar dat ik enkele hardware-producten besproken heb. Daar wil ik meer van gaan doen in 2016, omdat dit ook een belangrijk aspect van je Apple-ervaring is.

De belangrijkste producten van derde partijen die ik dit jaar besproken heb:

Plan 2016

Voor 2016 heb ik ook weer grootse plannen met Apple Coach. Zo zijn er een aantal onderwerpen die ik al een tijd eens uitgebreid wil behandelen (veiligheid; iCloud; iMovie; backups; iWork), die in 2016 waarschijnlijk eindelijk eens hun verdiende spotlight gaan krijgen.

Maar ook bestaande inhoud, zoals de Apple Superhelden modules, gaat dit jaar weer de nodige aandacht krijgen. Binnen Mac Superhelden kun je bijvoorbeeld compleet nieuwe hoofdstukken over verschillende onderwerpen gaan verwachten. (Ben je nog geen lid? Meld je nu aan en ontvang de nieuwe hoofdstukken gratis wanneer ze uit komen!)

Het plan voor 2016 is nog steeds gewoon elke week een goed artikel over Apple te produceren, en daar binnen misschien wat meer met thema’s aan de slag te gaan. Hoe dit er precies uit zal gaan zien zul je ontdekken in de loop van het jaar.

Verder heb ik nog allerlei ideeën om Apple-kennis op nieuwe manieren over te brengen, dingen duidelijker te maken en hier en daar wat kleine dingen leuker en fijner te maken. Voor Apple Coach wordt 2016 wat dat betreft een mooi jaar!

Apple Coach Jr.

En ja, laat ik het toch even expliciet benoemen: 2016 is ook het jaar dat ik vader ga worden. In mei verwachten mijn vrouw en ik ons (eerste) kindje, wat natuurlijk ongelooflijk leuk en spannend is.

Wat dat exact betekent voor Apple Coach weet ik nog niet, maar ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken dat ik ineens verdwijn. Hoewel ik er veel zin in heb om tijd door te gaan brengen met ons kind, vind ik het ook nog steeds geweldig om zo veel mensen te mogen helpen. Voor beide dingen zal ik dus ruimte maken.

Voor mij wordt 2016 dus sowieso een jaar wat eigenlijk niet stuk kan. Dan rest mij nu nog één ding: ik wens jou ook het beste 2016 wat je je maar kunt voorstellen. Maak er iets geweldig leuks, moois en tofs van! :-)


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje