De Apple Coach kijkt terug op 2016


29.12.2016

Met nog een paar dagen te gaan in 2016, is dit waarschijnlijk een aardig moment om even stil te staan en terug te blikken. Nu is er héél veel gebeurd in de wereld het afgelopen jaar, waar je waarschijnlijk allerlei gevoelens bij hebt.

Mooie dingen, en minder mooie dingen.

Dat ga ik hier buiten beschouwing laten, en gewoon een focus houden op Apple. Niet omdat alles buiten het Apple-ecosysteem niet belangrijk is, maar omdat we hier gewoon een fijne plek hebben om het over Apple te hebben en niet over die andere dingen.

De Apple Coach statistieken van 2016

De explosieve groei die ik vorig jaar mee maakte kon ik niet herhalen helaas (misschien volgend jaar weer), maar groei is er nog steeds.

Met meer dan anderhalf miljoen bekeken pagina’s (verdeeld over meer dan één miljoen "sessies"; er is dus niet één persoon die gewoon honderdduizenden pagina’s zit te bekijken 😉)

Wel was één artikel weer goed voor een aardig percentage van deze bezoeken: het oude vertrouwde screenshots artikel.

Ook het leren typen van speciale tekens op de Mac is nog steeds populair.

Op nummer drie staat het artikel over iCloud , wat een belangrijke reden was om de iCloud cursus de eerste module van de Apple Coach Academie te maken.

Nieuw binnen in 2016

We hebben dus vooral heel veel nieuwe mensen naar de site zien komen, op bestaande artikelen. Maar ook nieuwe artikelen over bijvoorbeeld macOS 10.12 Sierra en iOS 10 voor de iPhone en iPad waren populair.

Apple Coach op YouTube

In 2016 heb ik ook een superleuke website ontdekt. Het heet "YouTube", en je kunt er allemaal leuke video’tjes vinden: Apple tips, hardware recensies en pinguins bijvoorbeeld.

Zonder gekheid: Ik had natuurlijk al wel wat gedaan met YouTube (zoals deze video met instructies voor het verwijderen van MacKeeper die ik heel graag opnieuw wil doen in betere kwaliteit, maar ik mag geen video’s vervangen van YouTube…), maar de afgelopen tijd ben ik het wat serieuzer gaan nemen.

Hoewel ik ook gewoon ruim 90.000 woorden schreef hier (10.000 meer dan vorig jaar, en dat zijn de ±1.500 woorden voor dit artikel nog niet meegerekend) merk ik dat veel mensen video ook prettig vinden. Je kunt gewoon met mij meekijken, en zien hoe het werkt.

Er zijn nu zelfs al een paar abonnees op het kanaal, die automatisch op de hoogte gehouden worden als ik er nieuwe video’s zet. Wil jij dat ook? Abonneer je dan via https://youtube.com/applecoachnl. In 2017 kun je hier veel meer verwachten namelijk.

De Apple Coach Academie

En als we het dan toch over nieuwe dingen hebben… Ik noemde het net al even, maar de Apple Coach Academie is er nu natuurlijk. 😉

Het was een grote gok voor mij — en voor ons als gezin daardoor — om te besluiten alles over te gaan zetten op een nieuw product. Goedkoper dan het vorige. Harder werken. En steeds opnieuw laten zien dat er ruimte is voor Apple cursussen van goede kwaliteit.

Gelukkig zijn er genoeg lezers (en niet-lezers zelfs!) geweest die er in geloofde, en nu lid zijn van de Apple Coach Academie. Dat betekent dus dat zij elke maand voorzien worden van minstens één nieuwe cursus. Het is nu zelfs al een aantal keer gebeurd dat het er twee waren, waardoor we na een half jaar al op zo’n 300(!) lessen zitten, verdeeld over 12 cursussen.

Nu krijg ik af en toe nog e-mails van mensen die me vertellen hoe ik "veel meer geld" zou kunnen verdienen door dingen anders te doen met de Academie. Meestal moet dat dan ten koste van de leden, waardoor het voor mij op houdt.

Ja, ik laat soms geld op tafel liggen. Ja, dat is een risico wat ik neem. En ja, soms is het spannend of nog meer dingen gratis weggeven de juiste optie is.

Maar! Uiteindelijk heb ik liever dat mijn zoontje van me leert om eerlijk en authentiek te werken; te doen wat goed is voor andere mensen… En op die manier misschien minder geld te verdienen, maar wel een schoon geweten te hebben.

Goed, dat even ter zijde. En ik zeg niet dat ik per se geen geld wil verdienen, maar dat ik dat niet de prioriteit wil maken. Tegelijkertijd kan ik ook niet alles gratis doen, want ik heb niet alleen kosten om Apple Coach (en de Apple Coach Academie) te draaien, maar moet ook m’n gezin kunnen onderhouden. 😉

Apple nieuws in 2016

Apple was natuurlijk ook een aantal keer in het nieuws dit jaar. En hoewel het niet altijd even positief was, hadden ze in ieder geval geen ontploffende telefoons.

Wel kwam de iPhone 7 zonder hoofdtelefoon-uitgang, waar niet iedereen blij mee was. Zeker omdat de AirPods nog al even op zich lieten wachten, en het uiteindelijke product redelijk duur is (ik zag ze zojuist voor 240 euro(!) op Bol.com staan) en het dan nog maar de vraag is of dat het wachten waard was…

Toch hield dat Apple niet tegen om goed te verkopen: de gitzwarte iPhone 7 was al snel nergens te krijgen in Europa.

Gelukkig kon ik aan een 256GB iPhone 7 Plus in "gewoon" zwart komen, die ik vervolgens heb laten vallen in een video.

De verkopen van Apple gingen zelfs zo goed dat ze in het derde kwartaal zelfs 103% van de winst pakte, terwijl andere bedrijven tegen verlies verkochten.

Dan was er nog de nieuwe MacBook Pro met TouchBar en Touch ID en natuurlijk macOS Sierra en iOS 10.

Plan voor 2017

Als ik kijk hoe 2016 er uit zag voor Apple Coach zie ik vooral een fundering voor heel veel potentie.

Er zijn in 2016 allerlei zaadjes geplant voor dingen die nog veel groter, leuker en mooier kunnen worden. Met op de voorgrond natuurlijk nog altijd dat idee om zo veel mogelijk mensen zo goed mogelijk te helpen zelfstandig te werken met hun Apple-producten.

Je zou dan ook kunnen stellen dat 2016 het jaar van zaaien was, en ik verwacht met 2017 vooral het jaar van oogsten in te gaan.

Wat dit exact betekent zul je het komende jaar gaan zien, maar dat er veel leuks aan komt is in ieder geval één ding dat zeker is. De plannen liggen er, dus nu is het een kwestie van mouwen opstropen en aan de slag.

Apple Coach Jr.

Ik kan een terugblik als deze natuurlijk niet schrijven zonder iets super-belangrijks te benoemen. Dit jaar is de opvolger van Apple Coach geboren: Apple Coach Jr. Dat is niet de naam die in z’n paspoort komt (daar zal gewoon Aaron staan), maar natuurlijk wel hoe iedereen ‘m zal kennen… ;-)

Wat ik in de afgelopen zeven maanden heb meegemaakt met hem (zowel goed als slecht, maar vooral heel veel goeds) had ik van te voren nooit kunnen voorstellen.

En ik ben jou, lieve lezer die hier aan het einde nog aan het lezen is, extreem dankbaar. Dankzij jou is het namelijk mogelijk dat ik dit werk kan doen, als Apple Coach. Wat betekent dat ik kan werken van waar ik wil, wat sinds zijn geboorte steeds vaker gewoon in de woonkamer is.

Ik kan niet in woorden uitdrukken wat het voor mij betekent om zo veel tijd met ons kind door te kunnen brengen, al is dat voor een groot deel terwijl ik bezig ben voor Apple Coach.

Goed, voor ik hier met tranen in m’n ogen zit…

Tot volgend jaar!


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje