Oktober 2023: iMac M3 en MacBook Pro M3 aangekondigd


31.10.2023

Zoals verwacht zijn de nieuwe iMacs aangekondigd. De iMac komt nu met een nieuwe M3-processor (voorheen was het een M1), wat deze iMac weer een stuk sneller maakt.

Verder is er eigenlijk niet héél veel veranderd aan de iMacs. Dezelfde basis-opslagcapaciteit, werkgeheugen, kleuren, aansluitingen, scherm-grootte, et cetera.

Er is geen 27-inch model geïntroduceerd, en ook geen nieuwe accessoires (ik had gehoopt op bijvoorbeeld een Magic Trackpad met USB-C).

Dat betekent dat de iMac nog steeds een mooie upgrade is vanaf een ouder Intel-model, maar (bijna) niemand zou moeten overstappen van een M1 iMac. (Tenzij je dat ook doet om andere redenen, zoals meer werkgeheugen of meer opslag.)


Na de iMac kwam de aankondiging van de nieuwe MacBook Pro (die afgelopen januari nog vernieuwd is): de 14-inch en 16-inch komen allebei met de keuze voor een M3 Pro, of M3 Max.

De 14-inch is er ook met een "gewone" M3, en er is (nog?) geen M3 Ultra.

De modellen met Pro en Max introduceren ook een nieuwe kleur. Deze laptops zijn nu verkrijgbaar in spacezwart, met zelfs bijbehorende kabel.

Wel las ik op verschillende plekken dat dit “spacezwart” niet zo zwart is als die MacBook was, maar meer een “donkerder grijs”.

Bovendien is deze kleur alleen beschikbaar als je een M3 Pro of M3 Max neemt. Anders zijn je opties nog steeds zilver of spacegrijs.

Dat deed mij gelijk denken aan de witte MacBook die ik had 15 jaar geleden; ik had graag een zwarte gewild, maar die kon ik toen niet betalen, omdat dat ook alleen mogelijk was op het snellere model.


Toen ik de laptops zelf ging bekijken was er nog iets wat me gelijk opviel in de Apple Store: de 13-inch MacBook Pro met Touch Bar is verdwenen.

Je kunt deze laptop nog wel krijgen via andere winkels (o.a. bij bol.com, Coolblue, Amac, en Mediamarkt kon ik nog iets vinden), maar de voorraad raakt duidelijk op. Bovendien zul je zien dat je de laptop misschien in een andere configuratie (opslag, werkgeheugen, kleur) zal moeten bestellen als je deze graag wilt.

Een voordeel is wel dat de laptop-lijn weer wat duidelijker wordt: de 13-inch of 15-inch MacBook Air voor de meeste gebruikers, en als je echt veel kracht nodig hebt (of de extra aansluitingen) kies je voor de 14-inch of 16-inch MacBook Pro.


En dat was het. Het hele Apple event duurde maar een half uurtje, en was een aankondiging van de M3, in de nieuwe iMac en MacBook Pro.

Als je toevallig een nieuw model aan het overwegen was is dit een mooi moment. Maar zoals gezegd: als je al op Apple Silicon zit (M1, M2) is er waarschijnlijk geen reden om over te stappen.

Tot volgende keer,

- Martijn

p.s. Als je het leuk vindt om het geheel zelf te kijken: het staat hier op de website van Apple, en is hier te vinden op YouTube.

p.p.s. Heb je geen zin om 1600 euro voor een nieuwe iMac uit te geven, maar merk je wel dat je huidige Mac trager wordt?

9 van de 10 keer is het hetzelfde probleem, en kunnen we dat oplossen door een externe SSD te gebruiken. Daar help ik je ook graag bij, en elke keer sta ik weer versteld van de snelheidswinst.

Echt, schrijf je iMac niet af vanwege de snelheid tot je een SSD geprobeerd hebt!

Neem contact met me op voor meer informatie, of maak gelijk een afspraak.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje