Apple One: wat is het, en is het voordelig?


16.09.2020

Apple biedt al langere tijd verschillende diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan iCloud (waar je 5GB gratis krijgt, maar kunt upgraden voor meer iCloud opslag), Apple Music voor onbeperkt muziek luisteren, Apple TV+ voor films en series (niet te verwarren met "de" Apple TV), en Apple Arcade voor een spelletjes-abonnement.

Nu bieden ze ook een combinatie van deze diensten, tegen een tarief wat voordeliger kan zijn.

Dit gebeurt onder de naam Apple One.

Laten we kijken wat het is, en of het voordelig is voor jou.

Wat is Apple One?

Apple One is een samengesteld pakket van verschillende Apple-diensten.

Afhankelijk van het pakket wat je kiest (daar gaan we het zo over hebben) betaal je € 14,95 per maand, of € 19,95 per maand.

In een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, is er ook nog een pakket van ongeveer 30 dollar, wat hier waarschijnlijk € 29,95 wordt.

Apple One is dus niet per se iets "nieuws", het is vooral een voordeligere manier om een aantal Apple-diensten te krijgen. Of het ook écht voordeliger is voor jou bekijken we zo.

Vergelijk het met Setapp voor de Mac: als je maar één van de apps uit het abonnement gebruikt is het waarschijnlijk beter om die app los te kopen.

Maar gebruik je er een paar? Dan is zo'n abonnement al snel beter, omdat je gewoon minder betaalt, en meer krijgt.

Welke diensten bevat Apple One?

Alle Apple One-pakketten hebben iCloud, Apple Music, Apple TV+, en Apple Arcade.

Het duurste pakket, wat niet beschikbaar is in Nederland en België, heeft ook Apple News+ en Apple Fitness+.

Eén van de onderdelen in elk pakket is Apple TV+

Eén van de onderdelen in elk pakket is Apple TV+

Het verschil tussen de twee beschikbare pakketten is je opslagruimte: 50GB in het goedkopere pakket, en 200GB in het duurdere pakket.

Een ander belangrijk verschil is iCloud Gezinsdeling: het duurdere pakket mag je delen met 6 mensen, terwijl het goedkopere pakket voor één persoon is.

Is een Apple One-abonnement verplicht voor deze diensten?

Voor de duidelijkheid: je kunt deze diensten ook nog gewoon allemaal los afsluiten.

Een abonnement op Apple Music kost je dan bijvoorbeeld € 9,99 per maand. (€ 4,99 als je kunt aantonen dat je een student bent, en € 14,99 per maand voor een familie-abonnment, wat je mag delen met zes personen in je gezin.)

Maar als je alle diensten gebruikt is het waarschijnlijk voordeliger om een Apple One-abonnement te nemen. (Of dat echt zo is bekijken we zo.)

Diensten als Apple Music blijven ook gewoon los beschikbaar

Diensten als Apple Music blijven ook gewoon los beschikbaar

Wat kost Apple One?

De kosten van Apple One zijn afhankelijk van het abonnement dat je kiest.

In Nederland en België zijn er twee pakketten. Vermoedelijk komt het derde pakket naar ons als de extra diensten hier ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Pakket Individueel Gezin
Apple Music
Apple TV+
Apple Arcade
Apple News+
Apple Fitness+
iCloud-opslag 50GB 200GB
Delen met gezin
Prijs € 14,95 per maand € 19,95 per maand

Is Apple One voordelig voor jouw situatie?

Met dit soort abonnementen is de vraag natuurlijk altijd of je echt goedkoper uit bent door over te stappen op het alles-in-één-pakket.

In dit geval is het vrij simpele rekensom, als je gewoon wilt weten of het goedkoper zou zijn: tel alle abonnementen die je nu betaalt bij elkaar op, en vergelijk dat met het gewenste Apple One-abonnement.

Tegelijkertijd, als je nu bijvoorbeeld betaalt voor Apple Music (€ 9,99 per mand) en 50GB iCloud opslag (€ 0,99 per maand), ben je niet goedkoper uit met een Apple One-abonnement, maar je krijgt dan wel Apple TV+ én Apple Arcade voor zo'n 4 euro per maand.

Normaal zou dat je zo'n 10 euro per maand hebben gekost. Het kan natuurlijk een afweging zijn dat je het wel 4 euro per maand waard vindt, maar geen 10.

Hoe neem ik een abonnement op Apple One?

Ergens in de herfst van 2020 zal het mogelijk worden om een abonnement te nemen op Apple One.

Vermoedelijk verloopt dit hetzelfde als het bijkopen van iCloud opslag nu werkt, en kan het dus eenvoudig vanaf je iPhone, iPad, of Mac.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje