Geen Apple AirPort meer... Wat nu?


30.04.2018

Als je het (Apple) nieuws een beetje volgt heb je het waarschijnlijk al gehoord: Apple stopt, na bijna 20 jaar(!), met de AirPort-lijn. (Wat niet echt nieuws was, want we hoorde zoiets eind 2016 al.)

Dit zijn de Wi-Fi-routers die Apple maakt(e), die je kunt gebruiken om een (draadloos) netwerk op te zetten. Hier hoort ook de Apple Time Capsule bij, die je kunt gebruiken voor Time Machine backups.

Dus, nu dat er niet meer is… Wat nu? Wat betekent dit voor jou, als Apple gebruiker?

Alternatief voor Apple’s AirPort Express

Als je normaal een AirPort Express had willen kopen, wil je nu misschien een andere, klein accesspoint. Iets wat je makkelijk ergens weg kunt zetten, zonder dat het echt opvalt.

Met een apparaat als de Ubiquiti UniFi AP-AC-LITE heb je dit effect ook: je hangt ze namelijk op aan je plafond.

Een nadeel ten opzichte van de AirPort Express is wel dat de AirPorts juist erg bekend stonden om gebruiksgemak, en de Ubiquiti juist wat complexer (en geavanceerder) is.

Een alternatief zou de TP-Link EAP245 zijn.

Beide zijn verkrijgbaar bij verschillende winkels:

De mediamarkt heeft de EAP245 niet, maar wel de TP-LINK EAP225. Deze is iets trager, en biedt geen mogelijkheden voor een gastnetwerk. Hij is echter ook iets goedkoper.

(Ook verkrijgbaar bij Coolblue en bol.com overigens. Bij bol.com krijg je zelfs een beetje korting als je er een paar tegelijk koopt, wat handig kan zijn als je een groot gebied moet dekken.)

Alternatief voor Apple’s AirPort Extreme

Zou je normaal kiezen voor de wat grotere AirPort Extreme? Dan zijn logische keuzes nu iets als de TP-Link Archer C7. (En in dit geval kan ik zeggen: ik heb ‘m zelf ook.)

Wil je echt "serieuze" hardware? Dan kun je de
Netgear Nighthawk R9000 overwegen. Maar voor je zo’n bedrag aan een router uitgeeft wil je jezelf wel afvragen of je het écht nodig hebt. 😉

Ook hier zijn beide natuurlijk te verkrijgen bij verschillende winkels, dus kies wat jij persoonlijk fijn vindt:

Alternatief voor Apple’s AirPort Time Capsule

Wanneer je zoekt naar Apple’s Airport Time Capsule, wil je vermoedelijk iets hebben waar je via het netwerk backups naar kunt maken.

In dit geval is een NAS de meest logische keuze waarschijnlijk.

In het artikel hier op Apple Coach kun je daar meer over leren, maar als je gewoon een snel advies wilt zou ik voor de Synology DS218play gaan.

Invloed voor bestaande AirPort gebruikers

Nu je weet wat de alternatieven zijn… Moet je dan gelijk naar de winkel rennen, en iets anders kopen?

Nee, je AirPort blijft gewoon werken. Half december vorig jaar kregen we nog de 7.6.9 firmware-update, dus het lijkt er op dat Apple de producten nog wel even blijft ondersteunen.

Gelukkig maar, want ik heb hier ook nog een AirPort Extreme onder mijn bureau staan. (En een AirPort Express ergens in een la liggen, die af en toe handig is.)

Ik wil toch nog een AirPort hebben: wat nu?

Heb je redenen om specifiek nog een AirPort te willen? Misschien vanwege de optische audio-uitgang op de AirPort Express? Je kunt ze voorlopig nog wel vinden, maar het is een beetje "zolang de voorraad" strekt.

Bij de eerdergenoemde winkels zijn ze op het moment van schrijven nog te vinden

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt

A-Mac

Direct bij Apple

En zelfs bij Apple zelf:


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje