Apple Watch: Alles wat je moet weten


09.11.2020

Apple Watch. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, maar wat is het nou eigenlijk?

Zoals de naam al doet vermoeden is de Apple Watch een slim horloge van, uiteraard, Apple. Hoewel, horloge doet het misschien wat tekort.

Dat is net zoiets als de iPhone een telefoon noemen. Ja, je kunt bellen met je iPhone. Maar dat is niet waarom je er 1000 euro voor betaalt.

Net zo goed als je dus de tijd kunt zien op je Apple Watch, maar als je gewoon de tijd om je pols wilt hebben zijn er mooiere horloges — laten we eerlijk wezen.

De drie belangrijkste functies van de Apple Watch

Volgens mij kunnen we de Apple Watch indelen in drie hoofd-functies:

 1. Je wilt snel informatie kunnen zien.

  Dat kan dus de tijd zijn. Maar ook bijvoorbeeld wanneer je volgende afspraak begint, of wat de temperatuur is, of het zo nog gaat regenen, wat je volgende taak zou moeten zijn, of iets heel anders;

 2. Je wilt push meldingen krijgen, en kunnen communiceren, zonder je iPhone te hoeven pakken.

  Dus wanneer iemand jouw een iMessage/SMS of een WhatsApp-je stuurt moet dat tevoorschijn komen, maar ook bijvoorbeeld je e-mails, of een telefoontje zelfs.

  En je kunt dan ook direct reageren vanaf je Apple Watch. Bellen via de speaker, een tekstberichtje sturen, een e-mail terug inspreken.

  Bovendien kun je de Apple Watch communicatie gebruiken in nare situaties, waar je iPhone misschien lastiger is: als je gevallen bent (wat de Apple Watch overigens automatisch kan detecteren, en dan kan besluiten om je noodcontacten op de hoogte te stellen), en niet goed meer overeind kunt, kan het heel fijn zijn dat je direct vanaf je pols kunt bellen — ook als je iPhone misschien een kamer verderop ligt.

 3. Gezondheid en sport.

  De Apple Watch is ideaal als je wilt werken aan je gezondheid, of wanneer je vormen van sport uitvoert.

  En "sport" mag je hier vrij ruim rekenen — het betekent niet dat je op Olympisch niveau moet kunnen zwemmen.

  Je kunt ook gaan wandelen, en dan goed in de gaten houden of je echt stevig aan het wandelen bent (hartslag omhoog, meer calorieën verbranden), hoe lang je al onderweg bent, hoe ver je loopt…

  Maar ook voor waar je misschien eerder aan zou denken bij sport, zoals hardlopen, tennis, of voetbal, kan de Apple Watch je helpen.

Ik denk dat dat de drie belangrijkste functies van de Apple Watch zijn. De meeste mensen die een Apple Watch zullen overwegen doen dat voor één of meer van bovenstaande redenen.

Mijn persoonlijke reden voor een Apple Watch

Zelf gebruik ik een Apple Watch sinds dag 1, en eigenlijk altijd voor alledrie de doelen.

Regelmatig door de dag heen kijk ik even hoe laat het is, maar ook of ik een jas aan moet; van belangrijke zaken zie ik direct (en andere notificaties laat ik rustig binnenkomen op mijn telefoon, maar die staat volledig stil, dus daar merk ik niets van); en de Apple Watch heeft er zeker voor gezorgd dat ik meer ben gaan sporten, en echt gewoon eigenlijk veel gezonder geworden ben.

Wat dat laatste betreft: in het type werk wat ik doe, wat uiteindelijk natuurlijk veel achter een computer zitten is, helpt het echt dat ik een Apple Watch heb die me vertelt om af en toe op te staan.

En ook de bewegingsdoelen bijvoorbeeld (om minstens 30 minuten actief te zijn) hebben me heel goede gewoontes op laten bouwen, waardoor ik een gezondere leefstijl heb.

Dat is voor mij persoonlijk, en voor jou kunnen de redenen om een Apple Watch te willen natuurlijk anders zijn. Of misschien wil jij eigenlijk alleen maar iets waar je de tijd op kunt zien, en zijn bovenstaande redenen helemaal niet van toepassing.

Welke Apple Watch?

Heeft één van de bovenstaande functies je aandacht getrokken, en wil je er ook één?

Dan kom je er al snel achter dat je dan ook nog moet kiezen welke je wilt.

Er zijn verschillende keuzes, maar de twee belangrijkste zijn waarschijnlijk: welk model (op dit moment: Apple Watch Series 3, Apple Watch Series 6, en Apple Watch SE), en welk formaat (klein of groot)?

In minder mate zijn dingen als de kleur van belang, die hebben niet echt invloed op de functie, en zijn natuurlijk vooral belangrijk voor je eigen smaak.

De Apple Watch komt in verschillende kleuren, wat een persoonlijke stijlkeuze is

De Apple Watch komt in verschillende kleuren, wat een persoonlijke stijlkeuze is

Nu valt er heel veel te zeggen over het kiezen van de juiste Apple Watch, maar voor het model kun je wat mij betreft deze richtlijn aanhouden:

 • Apple Watch Series 3: niet doen. Het prijsverschil ten opzichte van de Apple Watch SE is relatief klein, terwijl de Apple Watch SE gewoon véél beter is;

 • Apple Watch SE: als je geen idee hebt, wil je deze. Dit is de "standaard" Apple Watch zou je kunnen zeggen, en heeft de beste prijs/kwaliteit-verhouding.

 • Apple Watch Series 6: dit is de Apple Watch voor jou als je alle technische snufjes wilt. Je betaalt meer, maar je krijgt ook meer.

  Een belangrijke reden om deze te kiezen over de SE, is het feit dat het scherm altijd "aan" is. Het scherm van de Series 3 en de SE gaat automatisch op zwart na een aantal seconden, terwijl je op de Series 6 altijd iets hebt staan, en dus ook altijd eenvoudig de tijd kunt zien.

Kan ik de Apple Watch gebruiken zonder iPhone?

Een veelgestelde vraag: is de Apple Watch los te gebruiken?

Het antwoord is weer eens een tikje complex.

Om te beginnen zul je sowieso wel een iPhone moeten bezitten, in ieder geval als je een Apple Watch koopt in Nederland of België.

Moet ik de iPhone bij me dragen voor de Apple Watch?

Maar dan is de vraag nog: moet je die iPhone ook echt bij je hebben, of kun je bijvoorbeeld naar buiten zonder iPhone, maar mét je Apple Watch?

Kan de Apple Watch werken zonder iPhone?

Kan de Apple Watch werken zonder iPhone?

In principe kun je de Apple Watch gebruiken zonder iPhone. De meeste apps draaien "zelfstandig", en hebben je iPhone niet nodig.

Er zijn uitzonderingen, apps waarvoor je écht je iPhone nodig hebt.

Internet gebruiken op de Apple Watch, zonder iPhone

Het andere probleem is internet. Het is in Nederland en België namelijk nog niet mogelijk om een Apple Watch te kopen die een zelfstandige internetverbinding heeft.

Deze modellen bestaan wel, en worden verkocht in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, maar helaas niet hier.

En voordat je je best gaat doen om er één te importeren: zelfs als je er één naar hier krijgt, zou het nog niet werken met onze providers, en heb je er dus nog niets aan.

Ik hoop, en verwacht ook vooral, dat dit wel gaat veranderen, en we hier ook modellen krijgen die volledig zelfstandig werken.

Update: een paar uur na het publiceren van dit artikel heeft Telenet laten weten dat zij nu 4G op de Apple Watch ondersteunen. In België kun je dus, wanneer je kiest voor Telenet One, gebruik maken van internet op de Apple Watch — ook zonder je iPhone. Je hebt hier dan wel het speciale 4G-model voor nodig, wat ook te koop zal zijn bij telenet.

Interessant om te weten hier is wel dat Apple Pay gewoon goed werkt op de Apple Watch, ook zonder je iPhone, of internet.

Als je dus even snel naar de supermarkt rent zonder je telefoon en pinpas, kun je nog steeds betalen.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje