Apple Watch: Alles wat je moet weten


12.03.2015

Het is zo ver: de Apple Watch prijzen, release-datum (voor een deel van de wereld in ieder geval) en volledige line-up zijn bekend.

In dit artikel wil ik kijken naar een korte samenvatting van het product, de belangrijkste eigenschappen, waarom je er eventueel één zou willen halen en wat je er mee kunt.

Voor nog veel meer details, een aantal prachtige filmpjes en andere onderwerpen (zoals de laatste marketing-cijfers, ResearchKit en de nieuwe MacBook — waar ik ’t volgende week over zal hebben) kun je natuurlijk altijd terecht bij de oorspronkelijke video van het Spring Forward evenement, bijvoorbeeld via de Apple Keynotes podcast.

Wat is de Apple Watch?

Laten we bij het begin beginnen: wat is de Apple Watch nu eigenlijk precies? De Apple Watch is een nieuwe mini-computer van Apple, die je om je pols kunt dragen. Deze combineer je met je iPhone (je hebt dus wel een iPhone nodig voor het gebruik!) en als we het moeten vergelijken met bestaande producten komt het inderdaad nog het dichtst in de buurt van een horloge: je kunt er eenvoudig de tijd op zien, je draagt het op je pols en het heeft ongeveer het juiste formaat.

Daar stopt de vergelijking met een “gewoon” horloge dan ook wel weer, want dit doet zo veel meer dan dat. De Apple Watch is zoals de iPhone is tot de telefoon: ja, je kunt er ook de basisfunctionaliteit mee uitvoeren (de tijd controleren; bellen), maar tegelijkertijd kan het zo veel meer.

Wat kun je doen met de Apple Watch?

In deze eerste versie van de Apple Watch zijn ontwikkelaars nog enigszins beperkt. Deze mogelijkheden zullen uitgebreid worden naar mate de tijd vordert, ook nog voor deze eerste generatie.

Toch kunnen we ook in deze eerste, "beperkte" vorm al enkele leuke dingen doen met dit nieuwe horloge.

Zo heeft Eddy Cue (één van Apple’s Vice Presidents) uitgelegd hoe Apple Pay zal werken met de Apple Watch. Om een betaling uit te voeren druk je simpelweg twee keer op de kroon (de knop aan de zijkant) en houd je je horloge in de buurt van de (ondersteunde) betaalterminal. Wanneer je in het bezit bent van een iPhone 6 (Plus) wordt je betaling direct uitgevoerd. Bij een iPhone 5, iPhone 5c of iPhone 5s zul je nog even een code moeten intypen op de iPhone of Apple Watch.

Andere functionaliteiten zijn regelmatige herinneringen om op te staan, of zelfs even rond te lopen (deze zijn uiteraard uit te schakelen); het afspelen van audio (er is 2GB opslagruimte voor muziek aanwezig, wat goed is voor zo’n 200-300 nummers); hartslag meten en stappen tellen tijdens het hardlopen (maar nog géén GPS om je route bij te houden); telefoontjes aan te nemen via de ingebouwde speaker en het versturen van iMessage/SMS-berichten aan vrienden en familie. Hebben zij ook een Apple Watch? Dan kun je zelfs je hartslag of een leuke tekening sturen!

Communiceren via de Apple Watch

Communiceren via de Apple Watch

Natuurlijk is dit apparaat ook uitermate geschikt voor het gebruik van virtuele assistent Siri, die vanaf iOS 8.3 ook Nederlands spreekt. Ik heb al wat testjes gedaan met deze nieuwe, Nederlandse Siri en kan zeggen dat dat best goed werkt. Ik ben dan ook erg benieuwd naar deze functionaliteit op de Apple Watch!

Apple Watch apps van derde partijen

Een aantal andere apps van derde partijen waar ik in ieder geval benieuwd naar ben (voor de installatie van deze apps heb je overigens je iPhone nodig):

 • RunKeeper is een app die echt niet kan ontbreken voor mij. Zeker op een tweede generatie van de Apple Watch, die hopelijk een eigen GPS heeft, zie ik mezelf regelmatig in deze app
 • Places Around is op de iPhone al een fijne app: je ziet eenvoudig allerlei locaties die in je buurt zijn. Van pinautomaten tot restaurants tot parkeergelegenheden kun je dit opzoeken. En niet alleen in de buurt, je kunt hiermee ook alvast in de auto kijken waar je kunt parkeren wanneer je ergens aankomt!
 • Launch Center Pro is nog steeds te vinden in het dock op zowel m’n iPhone als iPad. En hoewel ik al wat informatie en demo’s heb kunnen zien, ben ik erg benieuwd naar de uiteindelijke Apple Watch-versie!
 • Feed Wrangler (hoewel ik de apps nog steeds niet geweldig vind, gebruik ik de service wel om RSS te lezen… Ik verwacht niet hele verhalen op de Apple Watch te lezen, maar snel wat headlines scannen lijkt me prima)
 • TL;DR Email kon ik niet helemaal aan wennen op de iPhone. Maar op de Apple Watch is dit misschien wel de perfecte app om snel naar email te kijken.
 • Clear gebruik ik nog steeds dagelijks om een handig overzichtje te maken van mijn meest belangrijke taken voor de dag. OmniFocus 2 is mijn keuze voor het serieuze takenbeheer, maar Clear helpt om even snel het lijstje meest-belangrijke taken en volgorde aan te maken. Ook al heb ik nog wel eens wat iCloud-problemen met de app…
 • Ik zal niet liegen… Ik ga de Facebook app waarschijnlijk installeren op de Apple Watch. Hetzelfde geldt voor de Twitter app, hoewel ik daar liever een Tweetbot-versie ga zien…
Nike+ op de Apple Watch

Nike+ op de Apple Watch

Hoe werkt de Apple Watch?

Wanneer je een iPhone hebt met iOS 8.2 of nieuwer (nu al te downloaden en installeren op je iPhone, via de Instellingen-app onder Algemeen > Software-update of via iTunes; inclusief oplossingen voor foutjes in de Gezondheid-app, betere stabiliteit en meer bugfixes), zul je ook de nieuwe Watch-app zien verschijnen. Met deze app kun je straks je Apple Watch koppelen, wat nodig is voor het gebruik er van. Hoe dit proces verder exact gaat werken, zal blijken wanneer de eerste horloges echt in het wild zijn.

Na de koppeling kan je Apple Watch zowel verbonden blijven via Bluetooth, als Wi-Fi. Dat betekent dat je thuis bijvoorbeeld niet de hele tijd je iPhone in je broekzak hoeft te hebben, maar deze gewoon op je bureau kunt laten terwijl je rondloopt. Zolang de Apple Watch op hetzelfde draadloze netwerk zit, blijf je verbonden en kun je de Apple Watch blijven gebruiken.

En met gebruik zal de batterij (die overigens te vervangen blijkt) leeg gaan. Nu duurt dat even, want de geschatte batterijduur bij "normaal gebruik" is ongeveer 18 uur: genoeg om er een dag mee te spelen en ’s nachts op te laden dus!

Dit opladen gaat via een speciale lader, die met een magneetje aan de achterkant van het horloge gezet wordt. Niet te lang natuurlijk, want na 2,5 uur is je batterij alweer helemaal vol.

Oh, en gebruik je de Apple Watch gewoon als een horloge wat altijd de juiste tijd weergeeft (met een marge van 55 milliseconden)? Dan kan de batterijtijd zo 48 uur zijn!

Apple Watch opladen kan eenvoudig via het meegeleverde kabeltje

Apple Watch opladen kan eenvoudig via het meegeleverde kabeltje

"Glances" en notificaties gebruiken op de Apple Watch

Glances (ergens een blik op werpen) komen beschikbaar wanneer je over de wijzerplaat omhoog veegt, net zoals je het Bedieningspaneel opent in iOS op je iPhone.

Hier zie je bijvoorbeeld wanneer je volgende afspraak begint, of informatie over je vlucht.

De notificaties werken vergelijkbaar met de notificaties op OS X en iOS: ze geven je niet alleen informatie over binnenkomende berichtgeving, je hebt ook de mogelijkheid om hier direct op te reageren — direct vanaf het horloge.

De Apple Watch helemaal naar je eigen persoonlijke stijl configureren

Tim Cook zei tijdens de presentatie: “It’s the most personal device we have ever created.”

En voor iets wat je zo dicht bij je draagt is dit natuurlijk logisch ook. Wat heeft Apple ooit gemaakt, dat zo persoonlijk is, dat je het direct op je lichaam draagt?

Daarom kun je natuurlijk allerlei voorkeuren instellen op dit nieuwe apparaatje. Zo bepaal jij hoe het er uit komt te zien.

Wil je traditioneel, of gewoon iets simpels? Dan kies je voor een elegante uur- en minutenwijzer; niet meer, en niet minder.

apple-watch-details-wijzerplaat

apple-watch-details-wijzerplaat

Houd je van een beetje kleur, misschien bij je felle Apple Watch sportband? Dan stel je een mooi gekleurde horlogeplaat in, of een digitale versie met allerlei details.

En gaat deze Apple Watch volgend jaar naar je kind, nadat jij een nieuwe gekocht hebt? Zet dan een leuke Mickey Mouse-versie! (Enne… Die mag je natuurlijk zelf ook gewoon al gebruiken hè.)

Jij bepaalt welke details getoond gaan worden op dit slimme horloge: van simpelweg de datum, tot een stopwatch of zelfs details voor je volgende afspraak.

Wat kost de Apple Watch?

De Apple Watch komt in drie edities, met ieder een eigen prijsklasse. Ik heb de prijzen gebaseerd op de Duitse winkel, waar de Apple Watch al te bestellen is vanaf 10 april en vanaf 24 april in de winkels zal liggen. Bestellen in Nederland is op dit moment nog niet mogelijk en ook nog niet duidelijk wanneer dit wel gebeurt. Het is dus afreizen naar Duitsland of Frankrijk wanneer je er één wil ophalen.

 • De Apple Watch sport. Deze kost € 399,- voor de 38mm-versie en € 449,- voor de 42mm-versie. De verschillende (kleuren) bandjes voor dit model hebben allemaal dezelfde prijs. Gek genoeg hebben ze wel allemaal een ander gewicht, waarbij de zwarte het lichtst is (37 gram) en de witte het zwaarst (47 gram). De felgekleurde bandjes zitten daar een beetje tussen. (42 gram voor roze, 43 gram voor groen en 44 gram voor blauw.)

 • De Apple Watch. Ja, om het duidelijk te houden krijgt één van de drie series gewoon geen verdere specificatie. Net als we weer een "MacBook" (zonder Air/Pro) terug in de lijn hebben. Dit horloge kost ten minste € 649,- (38mm, sportband) en kan oplopen tot € 1249,- (42mm, space black roestvrij staal). Ook voor deze modellen geldt dat het verschil tussen 38mm en 42mm steeds € 50,- is.

  Ook interessant: er is geen 42mm-versie voor het leren bandje met "moderne sluiting" (modernen Lederarmband op de Duitse versie) en geen 38mm-versie van de leren band zonder sluiting (Lederarmband mit Schlaufe).

 • De Apple Watch Edition. Vind je het niet erg om wat meer te betalen voor dit nieuwe "horloge"? (Ook al wil je het misschien over 1-2 jaar weer vervangen…) Dan is er voor jou de Apple Watch Edition. Voor € 11.000,- koop je deze versie in 38mm, in (speciaal, extra krasbestendig rosé-goud met een wit sportbandje. De 42mm-versie maakt bij deze versies een iets groter sprongetje dan €50: deze gaat gelijk naar € 13.000,-

  En wanneer je kijkt naar deze uitvoering, zal je waarschijnlijk niet met een sportbandje willen lopen. De 38mm-versie met een rose-grijs bandje kost je € 18.000,-. Voor datzelfde bedrag kun je ook een felrood bandje op dit horloge laten zetten. Voor mij persoonlijk het bedrag nét niet waard, maar ik vind het rode bandje met het gouden horloge wel érg mooi…

  Natuurlijk is deze versie niet voor iedereen weggelegd, en veel mensen zullen het zelfs veel te duur vinden. Gelukkig bieden de goedkopere modellen je dezelfde functionaliteiten.

Hoewel je niet zomaar elke combinatie kunt kopen, kun je wel veel combinaties zelf maken. Een exact overzicht vind je op http://lmnt.me/watch/.

Losse bandjes in de Apple Store beginnen bij € 59,- (sportbandjes) en lopen op tot € 499,- (leren bandjes) volgens de Duitse winkel). Natuurlijk zijn er ook al andere partijen (goedkopere) bandjes gaan ontwikkelen, zoals het Kickstarter project van Monowear Design, de Reserve Strap en de "adapter" Click.

Ook aan andere accessoires wordt al druk gewerkt. Zo heeft HiRise een stand voor de Apple Watch aangekondigd ($49.99), Griffin een vergelijkbare WatchStand ($29.99) en voor $79 is er de walnoot-houten Composure.

Wat gaat de Apple Coach doen? 😉

Eerst heb ik weloverwogen alle stroomschema’s over het wel of niet kopen van de Apple Watch gekeken, dit is een beslissing die ik niet zo maar zelf kan maken, maar moet bepalen aan de hand van plaatjes op het internet. 😉

Hoewel ik natuurlijk de Apple Watch Edition even overwogen heb, heb ik toch besloten zo’n luxe editie even uit te stellen tot de Platina versie er is.

Daarom bestel ik (binnenkort wellicht) een Sport-editie met een wit bandje: als het goed genoeg is voor Apple-opperbaas Tim Cook, is het goed genoeg voor mij. Bovendien verwacht ik het horloge ook regelmatig te gebruiken bij het sporten (misschien mag ik zelfs wel een blog op Apple.com gaan schrijven 😉 ) en dan is het wel fijn dat zo’n bandje inderdaad zweetbestendig is. Mijn normale horloges gaan af tijdens het sporten…

Zo komen de tafels met de Apple Watch er uit te zien in de winkel

Zo komen de tafels met de Apple Watch er uit te zien in de winkel

En wanneer dat ook in Europa mag, koop ik waarschijnlijk ook gelijk een Milanese Loop of leren bandje mee wanneer ze in Europa verkrijgbaar zijn.

Of het 38mm of 42mm wordt ben ik nog niet uit (als ik moet kiezen neig ik naar de 42 voor mijn pols), maar gelukkig zijn er al verschillende manieren om daar over te beslissen. Zo kun je in de Apple Store app (niet te verwarren met de App Store!) op je iPhone de verschillende formaten zien wanneer je je land instelt op United Kingdom, Deutschland of United States; of gewoon lekker zelf knippen en plakken.


Martijn Engler

Apple Coach

"Martijn is al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer."

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje