Online backup met Backblaze op je Mac


22.12.2016

In vorige tips hier hebben we het gehad over het belang van reservekopieën en de drie onderdelen van een goede backup-strategie. Eén van de drie onderdelen die we toen genoemd hebben is een vorm van off-site backup.

Ook heb je toen geleerd dat online backup vaak de beste manier van een off-site backup is. In dit artikel gaan we daar wat dieper op in. Hoe kun je, op een eenvoudige manier, een online backup eenvoudig maken?

Wat is online backup?

Laten we beginnen met een terugblik op het vorige artikel, waar we het hadden over off-site en online backup.

Off-site backup wil zeggen dat je een reservekopie hebt, die op een andere plaats is dan de originele data.

Met andere woorden: een Time Machine harde schijf die op je bureau naast je Mac ligt is een on-site backup. Als je diezelfde harde schijf bij een familielid een dorp verderop zou leggen, is het een off-site backup.

Waarom is een off-site backup belangrijk? Omdat het je beschermt tegen een aantal scenario’s van varierende waarschijnlijkheid.

Denk bijvoorbeeld maar eens wat je zou hebben aan de reservekopie op je bureau bij…

  • Inbraak / diefstal
  • Brand (wanneer jij zelf misschien niet thuis bent, dus je kunt niet snel de harde schijf mee pakken, terwijl je het huis uit rent)
  • Natuurrampen (denk aan een overstroming)

Wanneer je een online backup hebt, met name naar een locatie buiten het land waar je woont, ben je veel meer beveiligd tegen deze zaken. Natuurlijk heb je nog steeds een probleem als een komeet de aarde bereikt, maar ik weet niet of het bewaren van je digitale foto’s dan je grootste zorg is.

Wat is Backblaze?

De app/dienst Backblaze kan de aarde misschien niet beschermen in dit geval, maar ze kunnen wel jouw gegevens veilig houden als hier de dijken door zouden breken of je huis in brand staat.

Via Backblaze is het namelijk mogelijk om een kopie te maken van je bestanden, en deze ( gecodeerd, uiteraard ) op te slaan in hun online dienst.

Dit betekent dat je altijd ergens een veilige kopie van je bestanden hebt, zolang je de Backblaze dienst draait op je Mac.

Dit is vergelijkbaar met de iCloud reservekopie die je kan maken van je iPhone en iPad; een dienst die niet beschikbaar is voor de Mac.

Hoe werkt online backup met Backblaze?

Om Backblaze te gaan gebruiken heb je twee dingen nodig: een account bij Backblaze, en de Backblaze app op je computer.

Om een account te maken ga je naar de website van Backblaze en vul je wat gegevens in. Je mag Backblaze dan 14 dagen kosteloos uitproberen.

Vanaf daar kun je ook de Backblaze app downloaden, die zich installeert in je Systeemvoorkeuren. Nadat je ingelogd bent (wat waarschijnlijk vanzelf gaat) begint je eerste reservekopie.

De eerste reservekopie met een online backup-dienst kan even duren. Afhankelijk hoe veel bestanden je hebt, hoe groot die bestanden zijn, en hoe snel je internet is, kan het weken duren voor de eerste kopie klaar is.

Als de eerste kopie echter eenmaal staat is het vanaf daar alleen een kwestie van “bijhouden” voor de app, en gaat het vaak een stuk sneller.

Een andere tip is om het in het begin erg selectief te zijn in je reservekopie, zodat je alleen de belangrijkste bestanden naar Backblaze stuurt. Als deze bestanden er staan kun je de selectie dan uitbreiden, totdat je uiteindelijk al je bestanden op Backblaze hebt gezet.

Instellingen van Backblaze goedzetten

Om zo’n selectie te maken moet je kijken naar de Instellingen van Backblaze die je, na installatie van de app, vindt onder de knop Settings.

Hier zie je onder andere een tab Exclusions waar je mappen en bestandstypes kunt uitsluiten. Ook kun je hier aan geven dat je bestanden boven een bepaalde grootte liever niet meeneemt in je reservekopie.

Je hoeft niet alle bestanden mee te nemen in je reservekopie

Je hoeft niet alle bestanden mee te nemen in je reservekopie

Waarom zou je Backblaze gebruiken voor je online backup?

We hebben het nu de hele tijd over een off-site reservekopie via online backup, en over Backblaze… Alsof dat allemaal één ding is.

Maar er zijn natuurlijk ook andere aanbieders dan Backblaze. Waarom zou je Backblaze dan gebruiken?

Backblaze is voordelige online backup

Ten eerste is er de prijs. Je krijgt niet alleen 14 dagen gratis de tijd om het uit te proberen, daarna betaal je slechts $6 per maand.

Betaal je voor een jaar vooruit? Dan is het zelfs maar $60 per jaar. $60/12 betekent zo’n $5 per maand, wat neer komt op zo’n € 4,50 met de huidige koers.

Wanneer je twee jaar vooruit betaalt krijg je maar liefst 5 maanden gratis: je betaalt dan $ 110 voor 2 jaar; zo’n 4 euro per maand.

Die prijs is bovendien per computer: je wordt niet gelimiteerd op het aantal bestanden wat je hebt. Heb jij tienduizenden foto’s? Dan betaal je nog steeds maar maximaal $6 per maand, zolang ze op één computer staan. Daardoor hoef je je ook geen zorgen te maken om groei, zoals dat bij sommige andere diensten wel is.

Backblaze laat je eenvoudig bestanden terughalen

Een tweede voordeel aan Backblaze zijn de eenvoudige herstel-opties. Wanneer (“wanneer” ja, niet “als”) het noodlot toeslaat en je bestanden ineens weg zijn van je computer, wil je iets waarmee je je bestanden eenvoudig terughaalt.

Backblaze geeft je verschillende opties voor het terugzetten van je bestanden. Zo kun je alles gewoon downloaden vanaf het internet, wat handig is voor kleinere sets bestanden. Een paar Pages-documenten, een mapje met 20 foto’s, één muziekalbum… Dat soort dingen.

Wil je 2TB aan bestanden terugzetten? Dan is het downloaden via internet waarschijnlijk niet je beste optie. In dit geval biedt Backblaze je de mogelijkheid om je bestanden te bestellen via USB-stick of externe harde schijf, die naar je opgestuurd wordt met pakketpost. Kan nog steeds een paar dagen duren vanuit de VS, maar zelfs een week wachten op je foto’s is waarschijnlijk beter dan ze voorgoed kwijt te zijn.

Altijd onderweg bij je bestanden met de website of Backblaze iOS app

Heb je naast een Mac ook een iPhone? Met de Backblaze iOS app kun je eenvoudig onderweg bij je bestanden in Backblaze.

De app is gratis, en geeft je simpel en snel toegang tot je bestanden.

Bovendien kun je vanaf elke computer inloggen op de Backblaze website, en ook daar je bestanden inzien.

Simpel: Backblaze werkt goed.

En uiteindelijk is er één heel simpele reden om voor Backblaze te kiezen: het werkt goed. Ik heb de afgelopen jaren allerlei apps getest, en Backblaze is de enige die écht goed werkt.

CrashPlan kan je computer nog al traag maken, DollyDrive heeft een dergelijk slechte klantenservice (op meerdere momenten, via meerdere kanalen “getest”) dat ik ze nooit meer aan zou durven raden en andere diensten worden al snel erg duur.

Is Backblaze de perfect online backup-oplossing?

Maar is Backblaze echt perfect? Nee, helaas niet.

Er zijn een paar dingen die er voor zorgen dat ook Backblaze niet 100% perfect is.

Sowieso kent het natuurlijk het belangrijke nadeel van alle online backup diensten: het is relatief traag, zeker als je internetverbinding geen hoge upload-snelheid heeft. Zoals gezegd is dit deels op te lossen met het slim kiezen van je bestanden-selectie, en het terugzetten door een USB-stick te ontvangen, maar ideaal is het natuurlijk niet.

Verder werkt de app niet goed met de VoiceOver-functie van macOS. Dit is iets wat redelijk makkelijk opgelost zou kunnen worden door Backblaze, door de knoppen en tabs beter compatibel te maken met VoiceOver.

Ten slotte is er een nadeel aan de prijs-per-computer. Wanneer je een NAS gebruikt (zoals bijvoorbeeld een product uit de bekende Synology DiskStation-serie ) kun je hier geen reservekopie van maken met Backblaze.

Wel kun je gebruik maken van hun B2-dienst, waar je een zeer klein bedrag per GB betaalt.

Ook deze dienst heb ik getest, en in gebruik zelfs, voor bijvoorbeeld één van de reservekopieën van de server waar deze website op draait.

Let op met datalimieten

Ten slotte nog een waarschuwing wanneer je een datalimiet hebt. In Nederland kom je het niet veel meer tegen op “vaste” internet-verbindingen, maar als je maar een beperkte hoeveelheid data mag verbruiken iedere maand is online backup misschien minder geschikt.

Informeer eventueel even bij je internet-provider of je een datalimiet hebt, en wat dat limiet is, om een idee te krijgen of Backblaze geschikt is voor jouw situatie.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje