Bordspelletjes spelen op afstand (via internet)


01.04.2020

Speel je graag af en toe een spelletje? Of dat nu iets simpels is als slangen en ladders (het spel waarmee mijn oudste heeft geleerd hoe een dobbelsteen werkt), of misschien meer iets als Ticket to Ride, er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel opties.

Maar meestal betekent het wel dat je echt bij elkaar moet zitten. Eventueel kun je allebei het bord opzetten, en spelen met FaceTime, maar bij complexere spellen wordt dat al snel lastig.

En hoe houd je in de gaten of iemand niet stiekem een paar extra biljetten pakt bij Monopoly? 😉

Er zijn ook allerlei spellen die je kunt spelen via de computer. En dan heb ik het niet over de dingen die we typisch onder de noemer "computer games" zouden plaatsen; geen Counter-Strike en andere spellen waarbij je vooral dingen moet opblazen.

Nee, gewoon de gezellige familiespelletjes. Maar dan via internet.

Hier een paar ideeën, waar ik me gefocust heb op de klassiekers — de spellen die je vroeger ook gewoon aan tafel speelde.

Scrabble (Wordfeud)

Er is een officieel Scrabble Spel (Scrabble Go), maar niet alleen lijkt deze niet zo populair, voor het spelen met andere mensen leek Facebook-integratie vereist.

Dus we wijken hier gelijk uit naar een alternatief, een populaire, waar je eigenlijk bijna niet om heen kon een paar jaar terug. En nog steeds niet, zo blijkt nu: Wordfeud.

Het principe is gewoon hetzelfde als op een fysiek bord: je krijgt letters, en je moet woorden maken. Als je nog nooit van Scrabble/Wordfeud gehoord hebt zijn Scrabble instructies waarschijnlijk een goede start.

Vier-op-een-rij

Scrabble is misschien nog wat lastiger voor de kleinere kinderen, maar vier-op-een-rij? Dat moet al wat eerder lukken.

Met deze vier-op-een-rij app kun je dit spelletje eenvoudig spelen

Je kunt alleen spelen tegen de computer, samen spelen op één iPad, of volledig op afstand. Je stuurt een uitnodiging via iMessage, en je kunt zo spelen samen met de ander.

Niemand om mee te spelen, maar geen zin om tegen de computer te gaan? Ook geen probleem. Je kunt ook gekoppeld worden aan een willekeurige tegenstander.

Download de app hier

Kamertje verhuren (Dots and Boxes)

Deze was altijd ideaal om te spelen als je alleen maar een vel (geruit) papier en een pen/potlood had: kamertje-verhuren.

Ken je 'm nog?

Allebei zet je om beurten een streepje tussen twee puntjes. Als jij daarmee een "vierkantje" hebt gemaakt krijg je een punt.

De app Dots and Boxes (van dezelfde maker als vier-op-een-rij) doet dit keurig na op je iPad of iPhone.

Ook hier kun je spelen tegen een bekende, een vreemde, of de computer.

Het werkt net als vroeger: lijntjes tussen de stipjes, en kamers dicht maken

Het werkt net als vroeger: lijntjes tussen de stipjes, en kamers dicht maken

Schaken

Afhankelijk hoe je wilt spelen zijn er twee goede apps om te schaken via internet met een bekende.

Als ik een schaakspel speel op mijn iPad (of iPhone, waarschijnlijker) gebruik ik normaal eigenlijk altijd de app Chess Tiger Pro (ook een gratis versie beschikbaar). Als je hiermee wilt spelen tegen iemand anders kan dat door na elke zet het schaak-bestand te mailen.

Zij kunnen dat importeren in hun schaak-app, een zet doen, en het nieuwe bestand terug mailen. (In plaats van e-mail kun je natuurlijk ook iets als WhatsApp of iMessage gebruiken.)

Dit werkt vooral goed als je lange partijen wilt spelen, zonder tijdslimiet. Misschien doen jullie allebei iedere dag maar één zet.

Wil je wat meer "live" spelen? Misschien iets als blitz chess, of zelfs bullet? Dan kun je beter kijken naar de app van chess.com. Hier kunnen jullie spelen met een vooraf ingesteld tijdslimiet.

Schaak tegen de computer, een onbekende, of met een vriend

Schaak tegen de computer, een onbekende, of met een vriend

Je hebt de app niet per se nodig, want je kunt ook gewoon spelen op chess.com in Safari.

Om samen te spelen heb je wel een account nodig, maar deze is gratis aan te maken. (Betaalde accounts met meer opties, vooral voor het leren om beter te worden zijn beschikbaar.)

Beide apps kun je ook gebruiken om tegen de Gcomputer te spelen, en met chess.com kun je spelen tegen willekeurige anders spelers.

Bonustip: Apple Arcade

Ok, dit is niet echt een tip voor één spel. Gewoon een herinnering: vergeet ook Apple Arcade niet.

Hier heb je voor vijf euro per maand toegang tot allerlei verschillende games, zonder In-App Aankopen of advertenties.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje