Samen zijn geen optie? Leuke ideeën voor FaceTime


30.03.2020

Kun je niet fysiek samen zijn? FaceTime kan dan een enorme uitkomst bieden.

Of je nu wat afstand moet bewaren wegens een virus, of gewoon veel afstand hebt door bijvoorbeeld in een andere stad (of land!) te wonen, dankzij FaceTime kun je elkaar toch zien.

FaceTime maakt het namelijk mogelijk om op een veilige manier te videobellen. Het is zoals gewoon bellen, maar je kunt elkaar ook nog zien.

Natuurlijk kun je gewoon even gezellig kletsen, maar het kan ook leuk zijn om nog wat meer te doen. Zeker met bijvoorbeeld kleinere kinderen wil je misschien iets interactievers doen.

Hier een paar tips voor leuke dingen die je kunt doen met FaceTime.

Hoe werkt FaceTime?

Maar eerst even: hoe werkt FaceTime eigenlijk?

Je kunt het gebruiken wanneer je een iPod touch, iPhone, iPad, of Mac hebt.

Complete instructies voor FaceTime op de iPad en FaceTime op de Mac vind je ook gewoon hier op Apple Coach.

Hier onder alvast de video's:

Meer informatie over FaceTime op de Mac.

Meer informatie over FaceTime op de iPad.

Nu je weet hoe het werkt kunnen we kijken naar een paar ideeën.

Speel een spelletje op afstand

Wanneer je samen bent kan het natuurlijk heel leuk zijn om samen een bordspelletje te spelen. Maar dat kan ook gewoon op afstand!

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Als je het spel allebei hebt zou je het aan beide kanten kunnen opzetten, en dezelfde acties uitvoeren aan beide kanten. Dit zou bijvoorbeeld goed werken met een schaakspel.

Rustig schaak spelen kan perfect op afstand via FaceTime

Rustig schaak spelen kan perfect op afstand via FaceTime

Maar ook als hetzelfde spel niet voor alle partijen beschikbaar is kun je dit natuurlijk goed doen. Kies één deelnemer die het spel heeft (dit kan natuurlijk ook roteren), en laat het ze opzetten.

Laten we als voorbeeld "mens-erger-je-niet" nemen. Zolang iedereen thuis dan in ieder geval een dobbelsteen heeft, kan er gewoon gegooid worden. Zorg dat het mens-erger-je-niet-beeld in bord is op FaceTime, en je kunt prima aangeven welke pion jij wilt bewegen.

Lees voor op afstand

Hoewel (mijn) kinderen vaak dagelijks, meerdere keren, dezelfde boekjes willen lezen denk ik dat een beetje variatie toch ook leuk kan zijn voor ze.

Daarom vind ik het altijd fijn als ze bij opa en oma eens over een pinguïn in plaats van een beer horen, en dat mist dan toch een beetje in tijden dat dat niet gaat. Maar via FaceTime is het prima mogelijk om toch voor te lezen.

Voorlezen kan heel leuk zijn in persoon, maar als dat niet kan biedt videobellen een goede uitkomst

Voorlezen kan heel leuk zijn in persoon, maar als dat niet kan biedt videobellen een goede uitkomst

Als kinderen wat jonger zijn betekent dat misschien dat je ze ook nog regelmatig de platen in het boek moet laten zien, en dus het boek naar de camera moet draaien.

Vergelijk het met voorlezen voor een groep kinderen, waar je het boek naar de groep gedraaid houdt. Het kan dus handig zijn om je voor te bereiden door de tekst alvast wat te leren. 😉

Kijk samen een film of serie

Vind je het fijn om samen een film, of serie te kijken? Dat lijkt ook lastiger op afstand, maar met FaceTime kun je al best leuke dingen doen.

Als je iets kijkt wat op televisie wordt uitgezonden is het heel simpel, want waarschijnlijk lopen jullie dan automatisch gelijk.

Maar ook via een DVD, een film gehuurd via iTunes, of iets als Apple TV+ / Netflix, kun je dit goed afstemmen.

Zorg dat je elkaar eerst belt via FaceTime, en tel dan gewoon af tot het moment dat jullie de film aan zetten. Start de film tegelijk, en je kunt er over praten, samen lachen, samen schrikken…

Een mooie manier om toch weer iets te delen met elkaar.

Het is wel aan te raden allebei te kijken via een zelfde medium als het kan. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een versie van een film op Netflix net wat anders is dan de DVD-versie, waardoor je niet exact hetzelfde ziet, of niet meer tegelijk loopt.

Start de film tegelijk, en deel alle emoties samen tijdens de film

Start de film tegelijk, en deel alle emoties samen tijdens de film

Samen eten (en alles wat daar bij hoort)

Wij maken er altijd een punt van om in ieder geval 's avonds met z'n allen te eten. Het is een moment om samen te komen, en zelfs als de dag verder druk is, in ieder geval dan even samen te zijn.

En ook met vrienden is het altijd gezellig om samen te eten; ‌Never Eat Alone zouden Keith Ferrazzi en Tahl Raz zeggen.

Dat hoeft ook niet bij een restaurant, samen koken kan ook juist heel leuk zijn.

In deze tijden is het wat lastiger, en er was al voorgesteld om onze jaarlijkse Paasbrunch (die we al jaren doen met dezelfde vrienden) via FaceTime te doen.

En dat is dan ook mijn laatste tip hier: kijk of je samen kunt koken, eten, en zelfs afwassen. Niet door in dezelfde keuken te staan, of aan dezelfde te zitten, maar gewoon via FaceTime.

Je kunt allebei hetzelfde recept proberen, en elkaar dingen vragen. Of juist allebei iets anders maken, en nieuwe dingen leren.

(Als mijn vrouw en ik dit op afstand zouden doen, zou zij bijvoorbeeld een uitgebreide maaltijd maken, terwijl ik wacht tot m'n pizza klaar is. Verschillende niveaus van kookkunsten bij ons.)

Samen eten is natuurlijk leuk in het echt, maar ook mooi via FaceTime

Samen eten is natuurlijk leuk in het echt, maar ook mooi via FaceTime


meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje