Langzame Mac? Test de snelheid van je harde schijf met Disk Speed Test!


07.05.2015

In een vorig artikel heb je kunnen lezen hoe je de oorzaak van een trage Mac kunt identificeren met behulp van de Acitiveitenweergave. Eén van de onderdelen daar was het tabblad Schijf.

Wanneer je het vermoedden hebt gekregen dat je harde schijf inderdaad het probleem is, of gewoon een andere test wilt doen, kun je gebruik maken van een gespecialiseerde app, zoals Blackmagic Disk Speed Test.

Hoe helpt Disk Speed Test bij het sneller maken van mijn Mac?

Disk Speed Test geeft je binnen een paar minuten inzicht in de snelheid van je harde schijf. Dit is belangrijk, omdat je hele Mac traag wordt van een trage harde schijf.

Misschien weet je het nog van het vorige artikel: als het intern geheugen van je Mac vol raakt, gaat je Mac de harde schijf gebruiken. Alleen om deze reden is een snelle harde schijf al belangrijk.

Verder staan al je programma’s en documenten natuurlijk op de harde schijf. Hoe sneller je schijf, hoe sneller deze dingen kunnen openen en draaien.

Hoe gebruik ik Disk Speed Test om de snelheid te testen?

Om Disk Speed Teat te gebruiken voor het testen van de snelheid begin je met het installeren van de app via de Mac App Store, helemaal gratis.

De snelheid van je harde schijf testen met Disk Speed Test

De snelheid van je harde schijf testen met Disk Speed Test

Wanneer je de app start is het handig om even te controleren of de juiste schijf geselecteerd is. Klik op het tandwiel om dit te doen en let op of je opstartschijf geselecteerd is. Het testen van een externe harde schijf voor backups heeft waarschijnlijk niet zo veel zin, hoewel het ook interessant kan zijn. 😉

Bij het tandwiel kun je ook de grootte van het testbestand instellen in stappen van 1GB tussen 1GB en 5GB. Om te beginnen kun je gewoon een 1GB-bestand nemen.

Klik vervolgens op de grote knop Speed Test Start en laat deze een paar minuutjes lopen. Klik dan nog een keer op de knop om de test weer te stoppen en noteer de resultaten.

Dit kun je herhalen met verschillende bestandsgroottes; bijvoorbeeld 1GB, 3GB en 5GB.

Uiteindelijk heb je dan een goed beeld van de snelheid van je harde schijf, zodat je weet of dit een oorzaak is van een mogelijk trage Mac.

Resultaten van de Disk Speed Test bekijken

Resultaten van de Disk Speed Test bekijken

In volgende artikelen gaan we kijken wat je in dit geval kunt doen om het probleem op te lossen.

Disk Speed Test is gratis in de Mac App Store


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje