iMovie video's delen met andere mensen


25.08.2016

Als je de afgelopen weken mee hebt gelezen, heb je al één en ander kunnen leren over iMovie. We begonnen natuurlijk bij de basis: wat is iMovie?

Verder hebben we het gehad over het omzetten van DVD’s naar video-bestanden op je Mac, voor gebruik in je iMovie films; en ten slotte ging het over “resolutie” en Retina-schermen.

Natuurlijk is er nog veel meer te zeggen over iMovie (wat ik dan ook maar ben gaan doen in de iMovie cursus), maar voor nu wil ik even naar het einde springen: wat doe je met de film nadat je klaar bent? Welke opties heb je om het te delen met de rest van de wereld? Of juist een paar mensen zonder dat iedereen het kan zien?

(En hoewel ik het hier over iMovie ga hebben, gelden deze principes natuurlijk ook gewoon voor andere video’s die je maakt, ook als je ze niet eerst door iMovie haalt.)

Kiezen waar je gaat delen: is dit voor iedereen of niet?

De eerste keuze die je waarschijnlijk wilt maken bij het kiezen van een deel-mogelijkheid is de publiciteit die je er aan wilt geven. Is dit een natuurdocumentaire die je gemaakt hebt over de vogels in het nabij gelegen bos? Dan vind je het waarschijnlijk prima als verschillende mensen daar naar kijken, zelfs onbekenden.

Heb je een vakantie-video gemaakt met je familie? Dan is dat misschien meer iets om binnen de familie te houden, of misschien wat specifieke vrienden en kennissen.

En ten slotte zijn er dan nog van die dingen die je slechts met één persoon wilt delen. Bijvoorbeeld een persoonlijke video die je gemaakt hebt voor iemand, die je alleen aan die persoon wilt laten zien.

Delen: online of offline?

Nadat je besloten hebt of dit met iedereen gedeeld moet worden, of juist met een meer besloten groep, kun je ook gaan kijken of je het online of offline wilt delen.

Om het laatste voorbeeld er nog eens bij te pakken: een video die je echt voor iemand gemaakt hebt — bijvoorbeeld voor een verjaardag, of een andere feestelijke activiteit als een bruiloft — wil je waarschijnlijk persoonlijk overhandigen, als een fysiek product.

Dit kan tegenwoordig makkelijk een USB-stick zijn, die werken in veel TV’s en natuurlijk Macs, maar een DVD met een mooie afdruk in een echt hoesje kan natuurlijk een fijn persoonlijk tintje zijn.

Wil je juist graag veel mensen bereiken? Dan zul je eerder online delen, omdat het online makkelijker is een groot publiek te bereiken. (Als ik niet online zou zijn met Apple Coach zou ik lang niet zo veel mensen kunnen helpen als ik nu doe.)

Wanneer je video wilt delen met mensen die verder weg wonen, of erg verspreid wonen is online ook de meest geschikte optie.

Ten slotte zijn er dan nog het kosten- en het privacy-perspectief, die vaak tegenover elkaar staan: als je meer privacy wilt zul je waarschijnlijk ook meer moeten betalen.

Ben je van plan veel video’s te delen kan het wel een stuk voordeliger zijn om dit online te doen, omdat dit meestal (bijna) gratis kan. Offline, via DVD’s of USB-sticks bijvoorbeeld, kunnen de kosten al wat sneller oplopen. Ook al is een pakje DVD’s zo duur niet meer gelukkig.

Privacy is een heel onderwerp op zich, maar houd er rekening mee dat iets wat je op internet plaatst in 99% van de gevallen volledig publiek zou kunnen worden. Een voorbeeld: jij deelt een video op Facebook, en geeft aan deze alleen te willen delen met een specifieke groep vrienden.

Vervolgens kunnen zij die video nog steeds gewoon downloaden en publiek op YouTube zetten. Dit is dus altijd iets om rekening mee te houden wanneer je online deelt en geldt nog meer als je zelf gelijk publiek deelt. Je kunt de video natuurlijk achteraf weer weghalen, maar als deze eenmaal gedownload is door iemand anders kan dit altijd weer opduiken. Hier zijn vele voorbeelden van te vinden op internet…

Video delen vanuit iMovie: je opties

Voor het delen vanuit iMovie heb je verschillende opties, voor zowel online als offline, en verschillende mate van privacy — van 1-op-1 in een e-mail, tot helemaal publiek op YouTube.

Je vindt in het Deel-menu van iMovie op de Mac de volgende opties:

 • iMovie Theater
 • E-mail
 • iTunes
 • YouTube
 • Vimeo
 • Facebook
 • Bestand
 • Afbeelding

De eerste, iMovie Theater, is een heel ding op zich en wil ik hier even buiten beschouwing laten. Bovendien is het niet echt een manier om te delen in de zin zoals we dat hier bedoelen.

Laten we de rest één voor één bekijken:

Email

Daarna zie je E-mail. Met de e-mail optie neem je je video en stuur je deze naar iemand via e-mail.

Hoewel dit op zich een redelijke optie is om een video te delen met één, of hooguit een paar, personen zit er ook een nadeel aan: veel e-mail providers accepteren maar bijlages tot een beperkte grootte, van bijvoorbeeld 10 of 25 MB. Tel daar bij op dat de meeste mensen ook een beperkte ruimte hebben voor totale e-mails, en dat je video’s al snel honderden, of duizenden, MB’s worden en je ziet dat dit alleen een goede optie is voor kortere video’s.

Zelfs bij een kortere video zul je helaas wat kwaliteit moeten opgeven. Zoals je geleerd hebt in het artikel over de verhouding tussen resolutie en kwaliteit worden 4K-video’s bijna drie keer zo groot als 1080p-video’s als je filmt met de iPhone 6S. (375MB per minuut in plaats van 130MB per minuut.)

Video delen via iTunes

De volgende optie is het delen via iTunes. Hier deel je niet echt in de zin dat andere mensen er bij kunnen, maar je plaatst de video in je iTunes Bibliotheek. Deze kun je vervolgens bijvoorbeeld synchroniseren met je iPhone, iPad of iPod en op die manier de video aan mensen laten zien.

Waarschijnlijk aan vrienden of familie die langskomen, maar willekeurige voorbijgangers op straat zijn in dit geval ook een optie. Als je echter (ook) met vreemden wilt delen zou ik even naar de volgende optie kijken.

Video delen via YouTube

YouTube, wie kent het niet? ’s Werelds grootste video-website, en na Google de grootste zoekmachine, is natuurlijk dé plek om je video te plaatsen als je deze publiek wilt delen.

Maar ook als je het liever niet aan iedereen laat zien kan YouTube nog steeds de juiste optie zijn. YouTube kent namelijk drie privacy-niveaus:

 • Publiek: dit is waarschijnlijk waar je aan denkt als je aan YouTube denkt. Publieke video’s, die iedereen mag zien.

 • Niet vermeld: je video komt niet terug in de zoekresultaten, of op je profielpagina, maar iemand die de link naar de video heeft kan de video bekijken. Op deze manier kun je iets redelijk privé op YouTube plaatsen, zolang je de link alleen stuurt naar mensen die het mogen zien.

  Houd er wel rekening mee dat iedereen die deze link heeft het kan zien, dus als iemand het (per ongeluk) zou “lekken” is je video gewoon te zien voor iedereen die de link vindt.

 • Privé: een video die je als privé markeert is alleen te zien voor jou, de eigenaar. Andere mensen kunnen deze video niet bekijken, alleen jij kan ‘m zien en alleen als je ingelogd bent.

  Dit kan een handige manier zijn om langere video’s ergens te plaatsen, zodat je ze vervolgens kunt laten zien via je iPhone of iPad, waar je niet de ruimte hebt om de hele video te bewaren.

Video delen via Vimeo

Vimeo is de iets minder bekende, maar ook iets meer professionele, tegenhanger van YouTube. Vimeo kent iets andere privacy-opties dan YouTube, hoewel ze wel vergelijkbaar zijn:

 • Iedereen: dit is hetzelfde als publiek delen op YouTube. Mensen kunnen je video opzoeken en bekijken, zonder dat daar iets voor nodig is.

 • Personen die ik volg: op Vimeo is het mogelijk om andere mensen te volgen, als zij ook een Vimeo-account hebben. Met deze optie deel je de video alleen met die mensen die je daar volgt, zodat je zelf controle hebt over het publiek.

 • Iedereen met een wachtwoord: vergelijkbaar met de Niet vermeld-optie van YouTube kan niet iedereen deze video zo maar bekijken. Het voordeel van deze optie ten op zichte van YouTube is dat je er nu echt een wachtwoord op kunt plaatsen.

  Iemand die dus zo maar per ongeluk bij de video terecht zou komen, kan het nog steeds niet kijken zonder het wachtwoord.

 • Mij alleen: en ten slotte is er ook hier de optie om het voor “Mij alleen” te houden, waardoor je de video alleen kunt zien als je ingelogd bent als de eigenaar van de video.

Een belangrijk verschil tussen YouTube en Vimeo, is dat YouTube in alle gevallen gratis is, maar Vimeo een betaald abonnement kent. Deze gaan vanaf € 49,95 per jaar (of € 7,95 per maand) tot € 479,- per jaar, waarbij je onder andere extra opties voor privacy en een eigen videospeler krijgt.

Als je de video’s zakelijk wilt gebruiken, bijvoorbeeld op je eigen website, is een betaald Vimeo-account met een eigen video-speler een mooie optie.

Video delen via Facebook

De laatste optie in het “online delen”-segment is Facebook, het bekende sociale netwerk. Ook hier vind je verschillende privacy-opties voor het delen van je video, om bijvoorbeeld te delen met alleen je (Facebook)vrienden, jouw vrienden én hun vrienden, of zelfs de hele wereld.

Voor dit laatste vind ik Facebook persoonlijk minder geschikt. Natuurlijk kun je het er voor gebruiken, maar als je wilt dat andere mensen de video vinden ben je waarschijnlijk beter af door het op YouTube of Vimeo te plaatsen. Vervolgens kun je op Facebook altijd een link naar die YouTube- of Vimeo-video plaatsen, zodat je Facebook-vrienden het ook kunnen bekijken.

Video delen als bestand

Video delen als bestand geeft je heel veel vrijheid in het delen van je video. Dit levert een digitaal videobestand op, wat je vervolgens op allerlei manieren zou kunnen gebruiken.

Je kunt het bijvoorbeeld in een e-mail plaatsen, naar een video-service uploaden die niet standaard in iMovie zit (zoals vidme of DailyMotion ), of op een USB-stick plaatsen die je later aan iemand geeft.

Video delen als afbeelding

En ten slotte de laatste, Afbeelding, neemt het huidige frame van je video en deelt dat als een foto. Deze foto kun je vervolgens delen op allerlei manieren zoals je dat ook met andere foto’s kunt: uploaden naar Facebook, sturen via e-mail, uitprinten, op een digitaal fotolijstje zetten, als achtergrond gebruiken voor je iPad…

Video delen op DVD

Ok, nog eentje dan: een iMovie film branden op DVD. Hij zit niet (meer) in het rijtje van standaard deel-opties bij iMovie, en iDVD bestaat ook niet meer. Toch laat een Apple Coach, of een Apple Coach Academie student, zich daar niet door tegen houden: met wat creativiteit is het nog steeds mogelijk om een DVD te maken van je iMovie project.

Je hebt hier wel wat extra stappen voor nodig, waarbij je begint met het exporteren als een gewoon video-bestand en het daarna gaat branden met andere software.

In de iMovie cursus besteden we hier een complete les aan, waar we het stap-voor-stap uitvoeren, dus het wordt wat veel om hier nu nog te behandelen.

Welke optie voor video delen is juist voor jou?

Uiteindelijk komt je keuze vooral neer op de vraag hoe veel mensen je wilt gaan bereiken.

Is het alleen voor jezelf? Gebruik dan één van deze opties:

 • iTunes
 • Exporteren als bestand
 • Branden op DVD
 • YouTube Privé
 • Vimeo Privé

Wil je de video delen met één specifieke persoon? Dan zijn de volgende handig:

 • Exporteren als bestand, en bijvoorbeeld geven via een USB-stick
 • Branden op DVD
 • Versturen via e-mail (houd hier rekening met lengte en kwaliteit, in verband met de bestandsgrootte)

Is je video voor een klein groepje mensen, te veel om voor iedereen bijvoorbeeld een losse DVD of USB-stick te maken? Zet de video dan op één van de volgende websites, met de juiste privacy-instellingen:

 • YouTube, met de optie om de video niet te vermelden
 • Vimeo, met een wachtwoord op de video geplaatst
 • Facebook, met de privacy instellingen om het alleen aan specifieke mensen te laten zien

En wil je het gewoon met iedereen delen, misschien wel met zo veel mogelijk mensen?

 • Een publieke video op YouTube zal je over het algemeen het grootste bereik geven
 • Een video op Vimeo.com kan een professionelere uitstraling geven, wat vooral geschikt is als je deze video zakelijk wilt inzetten.

Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje