iPad (2020): prima iPad, voor prima prijs


16.09.2020

Naast de nieuwe Apple Watch SE, en Apple Watch Series 6, heeft Apple op 15 september ook twee nieuwe iPads aangekondigd: de 8e generatie iPad (zonder achtervoegsel, hoewel je het een beetje kunt zien als een "iPad SE"), en de vierde generatie iPad Air.

Wat moet je weten?

iPad (2020) lijkt erg op het vorige model

De nieuwe iPad, ook wel ‌iPad (8e generatie) of ‌iPad (2020), is gewoon een redelijke upgrade voor wat er al was.

Eigenlijk is er niet heel veel te zeggen.

Als je nu een 2019-model hebt zie ik weinig reden om naar de winkel te rennen (bovendien kun je de iPad op dit moment alleen online bestellen), maar als je nog géén iPad hebt, of bijvoorbeeld een oudere iPad die niet naar iPadOS 14 kan, is dit zeker een goede keuze.

Het scherm is nog even groot als het model van vorig jaar: 10,2-inch.

Heb je een oudere iPad, dan heb je waarschijnlijk 9,7-inch. Het scherm van de iPad is dus iets groter geworden. (Maar mogelijk is de totale omvang kleiner dan je oude iPad, omdat de randen zoveel dunner zijn geworden over de jaren.)

Deze iPad gebruikt nog steeds gewoon de vingerafdrukscanner Touch ID, en niet de gezichtsherkenning van Face ID.

Ook zit er een thuisknop op, zoals je nu misschien ook gewend bent van je huidige iPad, of zelfs je iPhone.

Wat is er nieuw in de 8e generatie iPad?

Dus, wat is er dan nieuw? De nieuwe iPad is sneller.

Hij zal waarschijnlijk wat langer ondersteuning krijgen (dus als de 7e generatie iPad niet meer naar de nieuwste iPadOS kan, kan deze dat waarschijnlijk nog wel), maar daar houdt het eigenlijk wel op.

De interessante vernieuwingen liggen dit jaar voornamelijk bij de iPad Air, waar je hier meer over kunt lezen.

Het koopadvies voor de iPad zal natuurlijk ook bijgewerkt worden, maar ik zal je vast verklappen: deze 8e generatie iPad is waarschijnlijk de beste keuze voor je eerste iPad, of als je op zoek bent naar "gewoon een iPad".

iPad (2020) bestellen? Let goed op!

Je kuntn de nieuwe iPads bestellen bij Apple, maar ook bij winkels als bol.com, Coolblue, Mediamarkt, en Amac.

Let wel op dat je de juiste bestelt. Bij bol.com is dit bijvoorbeeld het nieuwe model, en vind je ook nog het oude model.

Het oude model is iets goedkoper (zo'n 30 euro), maar voor die paar tientjes zou ik je sterk aanraden om gewoon de nieuwste versie te nemen.

Als je een iPad gevonden hebt, en twijfelt of het de nieuwste is mag je dat gewoon aan mij vragen. Stuur me dan een link, en laat even weten dat je wilt of ik controleer of het wel het 2020-model is.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje