Prijzen iPad 10e generatie: beter het vorige model kopen?


Misschien heb je al gezien dat gisteren de nieuwe iPad en iPad Pro zijn aangekondigd. (Geen nieuwe Air of mini, die kregen we in maart al.)

Ook is er een nieuwe Apple TV 4K uit gekomen, met een paar nieuwe functies.

Dit gaan we allemaal nog wel meer bespreken denk ik. Waar ik het nú over wil hebben is de prijs.

Ik weet dat Apple niet goedkoop is. Dat hoeft ook niet, als de kwaliteit maar goed is.

Toch ben ik al vaker kritisch geweest op prijzen van Apple, en dit keer verbaas ik me toch ook wel wat over de introductieprijs van de nieuwe iPad.

Afgelopen tijd heb ik allerlei mensen geadviseerd te wachten met de aankoop van een nieuwe iPad. "Houd je het nog even vol tot november? Ergens in oktober verschijnt er wel een nieuwe."

En daar had ik gelijk in, dus tot zover goed. 😉

Wat ik toen niet wist, is dat de prijs zou stijgen met € 200! We zijn van 389 euro voor het basismodel, naar 589 euro.

Dit is een iPad die vaak gekocht wordt door mensen die gewoon "een tablet" willen. FaceTime, een krantje lezen, wat mailtjes…

Van wat ik gezien heb — en ik zal eerlijk toegeven dat dat nog wat beperkt is, omdat ik je gewoon zo snel mogelijk wilde mailen — is de nieuwe iPad ook wel echt een stuk beter geworden. Prima, dan mag de prijs misschien ook wel omhoog.

Maar dan is het gewoon jammer dat er nu een goedkoper instapmodel mist.

Gelukkig biedt Apple het model van vorig jaar nog steeds aan…

… maar nu wel voor 50 euro meer. (Je kunt het hier zelf zien op Apple's website.)

Wacht, wat? Er is een nieuw model, en dan gaat het oude model in prijs omhoog? Dat is toch wel bijzonder.

Dus…

Als je op zoek bent naar een (nieuwe) iPad, en je wilt het gebruiken voor wat standaard zaken (niet heel zware toepassingen als grafische spelletjes en videobewerking), zou ik je aanbevelen snel een iPad te kopen uit het assortiment van andere winkels.

Die hanteren de oude prijzen nog (of zelfs lager), maar dat houdt waarschijnlijk op als hun voorraad op raakt.

Ik heb wat voor je gezocht, en op het moment van schrijven zijn er nog wel betere aanbiedingen te vinden.

Let op dat die momenteel erg hard kunnen gaan, dus je wilt misschien niet te lang wachten met bestellen. (Of je kiest er gewoon voor om het niet te doen natuurlijk, ook prima. Maar als je er één wilt voor een goede prijs, zou ik opschieten.)

(Ik heb ook gekeken bij een aantal andere winkels, maar bijvoorbeeld de Amac is al gewoon omhoog naar 439 euro.)

Let op: dit gaat allemaal om het 2021-model/9e generatie. Je zult ook nog wel dingen als het 2020-model(/8e generatie) vinden, voor misschien nog een iets lagere prijs.

Meestal is het wel de moeite om bijvoorbeeld 20 euro uit te geven voor het nieuwere model (9e generatie). Het is gewoon de 200 euro die erg veel wordt.

Goed…

Wat ik al zei: we zullen nog wel kijken wat er echt nieuw is, en of het die 200 euro misschien waard is. Maar weet nu alvast dat het voor de meeste mensen die kijken naar de "standaard" iPad waarschijnlijk niet de moeite is om het extra geld uit te geven.

Dan kun je beter kijken naar een iPad Air waarschijnlijk, met bijvoorbeeld ondersteuning voor de nieuwere Apple Pencil. (Ook in prijs verhoogd bij Apple. Bij onder andere Coolblue en bij bol.com goedkoper te krijgen.)

Die is dan nog wel iets duurder, maar waarschijnlijk zoek je dan ook meer een geavanceerdere iPad.

De Pro is dan nóg een ander verhaal natuurlijk. Ga ik nu even niet op in. 😉

In ieder geval… Lange mail. Vroege ochtend.

Maar wilde dit snel met je delen, want ik verwacht echt dat de prijzen bij de bovenstaande winkels ook gaan stijgen en/of de voorraad opraakt.

Doe er je voordeel mee,

- Martijn


meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje