De iPhone 12 en iPhone 12 mini: alles wat je moet weten
Hoewel Apple gisteren een paar nieuwe Pro-modellen van de iPhone heeft aangekondigd, denk ik dat voor de meeste mensen de "gewone" iPhone 12 en iPhone 12 mini interessanter zijn.
In dit artikel kijken we wat er nieuw is in deze iPhones, en welke iPhone het best geschikt is voor jou.
De belangrijkste punten over deze nieuwe iPhones
Deze iPhones zijn duidelijke opvolgers van de iPhone 11. Ook hier vinden we weer iPhones zonder thuisknop, en met het kleine hapje (notch) uit het scherm (bovenin). Dit hapje is wel weer kleiner geworden, zodat je er minder last van hebt.1
Maak je geen zorgen: zelfs met dat hapje er uit heb je nog veel meer ruimte dan op de iPhones mét thuisknop.
De iPhone mini bijvoorbeeld, heeft een schermdiagonaal van 5,4-inch — dat is bijna hetzelfde als de iPhone 8 Plus (5,5-inch), en in ieder geval groter dan bijvoorbeeld de (nieuwe) iPhone SE.
De iPhone 12 is gewoon praktisch een iPhone 11, maar dan met een paar kleine verschillen.
Deze verschillen gelden ook voor de iPhone 12 mini, hoewel deze als extra verschil natuurlijk nog heeft kleiner te zijn. (En nog een paar dingetjes, die we zo zullen bespreken.)
De iPhone 12 krijgt een nieuw uiterlijk
Het eerste wat misschien opvalt is een (licht) vernieuwd uiterlijk.
Het heeft de platte zijkanten die we kennen van de nieuwe iPad Air en de iPad Pro; eigenlijk doet het zelfs wat denken aan de iPhone 4(S), wat nog steeds één van mijn favoriete iPhones is.
Wat mij betreft ziet dit er erg goed uit, maar dat is natuurlijk ook maar persoonlijk.
De iPhone 12 is sneller dan de iPhone 11
De iPhone 12 en iPhone 12 mini hebben allebei een A14 Bionic processor.
Als we dat vertalen betekent het dat ze erg snel zijn. Dat zul je misschien niet heel erg maken als je nu vanaf een iPhone 11 komt2, maar had je bijvoorbeeld een iPhone 6?
Dan zul je nu merken dat je apps sneller starten, spelletjes vloeiender verlopen, en alles gewoon wat soepeler draait.
Ik ga je nu niet vervelen met benchmarks en dat soort cijfers, neem gewoon maar even aan dat het een erg snel ding is. 😉
Batterijduur verbeterd op de iPhone 12
De batterijduur van je iPhone verbeteren kan op allerlei manieren, maar bij deze nieuwe iPhone sis dat weer wat minder nodig.
De batterijduur van de iPhone 12 is namelijk verbeterd met zo'n 10-15% ten opzichte van de iPhone 11.
Voor de iPhone 12 mini is de batterijduur gelijk aan die van de iPhone 11.
Betere camera op de iPhone 12
De camera van de iPhone 12 is in een aantal opzichten beter dan de camera van de iPhone 11.
Dit zien we terug in de nachtmodus die er voor zorgt dat je in het donker veel betere foto's maakt; Deep Fusion, voor hogere kwaliteit foto's; en de mogelijkheid om hogere kwaliteit video op te nemen.
Ik denk niet dat je voor één van deze functies echt zou moeten upgraden vanaf een iPhone 11, maar vanaf een ouder model zul je het verschil — met name in het donker — echt wel kunnen zien.
Minder snel barsten in je scherm: Ceramic Shield
Een nieuw scherm. Dit zogenoemde Ceramic Shield scherm zou bijna niet te barsten zijn.
Wat dit waarschijnlijk wel betekent, is dat het erg krasgevoelig is. (Hoewel Apple hier heeft aangegeven dat het ook minder zou krassen dan huidige schermen, dat is iets wat de praktijk zal moeten uitwijzen.)
Het is erg ongenuanceerd om het zo te stellen, maar in principe kun je er van uit gaan dat je moet kiezen tussen krassen of barsten.
Maak je het zachter, zal het niet zo snel compleet barsten, maar eerder kleine krasjes krijgen.
En als je dan moet kiezen tussen een gebarsten scherm, of een paar micro-krassen op je scherm, zul je waarschijnlijk voor de krassen gaan.3
Mooier scherm: Super Retina XDR Display
Verder kent het een Super Retina XDR display, net als de iPhone 11 Pro had. De gewone iPhone 11 kwam met een Liquid Retina HD display.
Als we dat proberen te vertalen naar normale mensentaal: de iPhone 12 heeft een mooier scherm, met betere kleuren, dan een iPhone 11.
Geen lichtnetadapter en EarPods meer in de doos
Net als we gezien hebben met de Apple Watch, zullen we ook deze keer geen lichtnetadapter (oplaadblokje) in de doos zien.
Dat de EarPods (de oortjes, om bijvoorbeeld muziek te luisteren) verdwenen zijn is dan ook niet helemaal verrassing.
Ik denk wel dat het even goed is om uit te leggen wat er nu precies ontbreekt, en wat er wél bij zit:
-
Het blokje wat in je stopcontact steekt, wordt niet meegeleverd.
Deze kun je los kopen, en let dan goed op
-
Je krijgt wel een kabel meegeleverd om je iPhone te verbinden aan je Mac.
Deze kabel heeft aan één kant Lightning (voor de iPhone), en aan de andere kant USB-C.
USB-C heeft als voordeel dat het zonder onhandige adapters werkt op nieuwere Macs. Een ander voordeel is dat het het mogelijk maakt om je iPhone veel sneller op te laden, dankzij snelladen.
Het heeft als nadeel dat de stekker die je nu misschien in huis hebt, hier niet voor geschikt zijn.
-
Je kunt je iPhone wél opladen met een blokje wat je al in huis hebt, ook als dat "gewoon" USB-A gebruikt. De poort op de iPhone zelf is niet veranderd. (Tenzij je vanaf een iPhone 4S of ouder komt…)
-
Er wordt geen enkele vorm van oordopjes/hoofdtelefoon meegeleverd, en ook geen adapter voor Lightning-naar-3,5mm.
Als je dus nog niets in huis hebt van een vorige iPhone, zou je de volgende dingen waarschijnlijk willen aanschaffen:
- Een USB-C lichtnetadapter om de iPhone op te laden
- Een paar Lightnings EarPods, een adapter voor het aansluiten van een gewone hoofdtelefoon, of draadloze oortjes zoals AirPods. Dit stelt je in staat om in alle rust muziek te luisteren, of bijvoorbeeld hands-free te bellen.
Voor meer informatie over het eerste kun je ook dit artikel lezen.
iPhone 12 komt met 5G
Wat er dan weer wél bij zit: ondersteuning voor 5G.
Dit zijn de eerste iPhones die ondersteuning hebben voor deze nieuwste standaard van mobiel internet.
Wat betekent dat voor jou? In theorie sneller internet (als je niet op je WiFi zit), maar in de praktijk? Nog niet zo heel veel waarschijnlijk, in ieder geval niet in Nederland.
Dat is echter een heel verhaal op zich, dus misschien hebben we het daar nog wel eens over. 😉
Hoe groot is de iPhone 12 mini?
De iPhone 12 mini zit ongeveer tussen de "oude" iPhone SE, en de "nieuwe" iPhone SE qua totaal formaat (dus inclusief randen), maar heeft een groter scherm dan de nieuwe iPhone SE.
Het neemt dus minder plek in in je broekzak, terwijl je meer tegelijk kunt zien, of grotere letters en iconen kunt gebruiken.
In welke kleuren is de iPhone 12 beschikbaar?
De iPhone 12 en iPhone 12 mini komen allebei in dezelfde kleuren.
Dit jaar zijn dat:
- Wit
- Zwart
- Blauw
- Groen
- Rood (of officiel: (PRODUCT)RED)
Bij Apple zijn de prijzen voor al deze kleuren gelijk, maar er is een redelijke kans dat je bij winkels als bol.com en Coolblue prijsverschillen gaat zien over een tijdje; dan is de zwarte bijvoorbeeld ineens 50 euro goedkoper dan de witte.
Als de kleur je niet echt uitmaakt, is dat dus iets om in de gaten te houden.
Wat zijn de verschillen tussen de iPhone 12 mini en iPhone 12?
Twijfel je tussen de iPhone 12 mini, en iPhone 12?
In veel opzichten lijken ze op elkaar. Er zijn eigenlijk maar een paar kleine verschillen.
Het formaat
Het eerste, en dit is hét ding om je op te focus-en, is natuurlijk het formaat.
De iPhone 12 mini is kleiner, en zo'n 30 gram lichter. Of je het verschil in gewicht echt zult merken weet ik niet, maar dat het kleiner is natuurlijk wel.
Dit heeft twee kanten: aan de ene kant kun je op een groter scherm meer informatie kwijt, of even veel informatie met grotere letters en iconen.
Aan de andere kant is de iPhone 12 mini natuurlijk ook echt fysiek kleiner, en is deze misschien makkelijker vast te houden; makkelijker de bovenkant van het scherm te bereiken; en past het beter in een broekzak of handtas.
Andere verschillen tussen de gewone en de mini
Verder is de batterijduur van de iPhone 12 mini iets minder dan van de iPhone 12 (maar nog steeds meer dan genoeg voor standaard gebruik); de schermresolutie juist iets hoger, en de prijs € 100,- lager.
Dat laatste is natuurlijk ook onbelangrijk, maar als je van plan bent om een paar jaar met je iPhone te doen, zou ik aanraden om er niet té veel naar te kijken.
Wanneer je bijvoorbeeld 3 jaar met je iPhone doet, wordt een prijsverschil van €100 eigenlijk nog geen 3 euro per maand. Voor dat geld zou ik je aanraden om de iPhone te kijken waar je blij mee bent.
Wanneer kan ik de iPhone 12 of iPhone 12 mini kopen?
Wil je een iPhone 12, of iPhone 12 mini?
Je zult nog heel even moeten wachten.
Vrijdag 16 oktober komt de iPhone 12 beschikbaar voor pre-order, wat wil zeggen dat je vanaf dan vooruit kunt bestellen. Voor de iPhone 12 mini is dit nog wat later: dat wordt op 6 november.
Het is verstandig je goed voor te bereiden op een iPhone pre-order. Zo heb je de meeste kans dat je de iPhone snel in huis hebt, en er niet maanden op moet wachten.
Je kunt bestellen bij Apple zelf, maar ook bijvoorbeeld bij bol.com, Coolblue, of Amac.
Weet van te voren welk model je wilt
Zorg in ieder geval dat je goed weet welk model je wilt, in welke kleur, en welke capaciteit. Zo kun je op de pre-order dag in één keer door het bestelproces heen, en ben je sneller klaar.
Je vindt hier bij Coolblue bijvoorbeeld een handig overzicht, zodat je kunt zorgen dat je in één keer de juiste pagina opent.
Wil jij een groene iPhone 12 mini, in 128GB? Dan klik je simpelweg hier.
En wil je een "gewone" iPhone 12, blauw, 256GB? Dan is dit de juiste plek.
Zo zoek je gewoon heel simpel jouw model uit, zet je de pagina op tijd op, en hoef je alleen die pagina te verversen — je hoeft dan geen opties meer te kiezen.
Wat kosten de iPhone 12 en iPhone 12 mini?
De exacte kosten van de iPhone 12 en iPhone 12 mini hangen af van de opties, en de winkel die je kiest.
Hoe meer opslag je wilt, hoe duurder het wordt. Ook zul je over een tijdje zien dat sommige winkels het goedkoper kunnen aanbieden, maar dat zal nog niet tijdens de pre-order-periode zijn.
Ook bepaalde kleuren zijn soms goedkoper bij sommige winkels, maar welke kleuren dat worden is nog niet te zeggen, en kan steeds veranderen.
Voor nu zijn de prijzen als volgt:
64GB | 128GB | 256GB | |
---|---|---|---|
iPhone 12 mini | € 809 | € 859 | € 979 |
iPhone 12 | € 909 | € 959 | € 1079 |
Je ziet hier ook dat de verdubbeling van opslagcapaciteit naar 128GB in beide gevallen maar 50 euro is. Voor dat geld zou ik je sterk aanbevelen om minstens 128GB te nemen.
Je kunt dit later niet vervangen, en de dubbele opslagcapaciteit kan er echt voor zorgen dat je langer met je iPhone kunt doen; het scheelt je zo twee jaar, waardoor dit een stuk voordeliger is, dan twee jaar eerder een nieuwe iPhone moeten kopen.
-
Inmiddels ben ik een aantal jaar gewend aan dat stukje, en ik moet zeggen dat het me eigenlijk niet eens meer opvalt. Ik "stoor" me meer aan de complete extra randen van m'n iPhone SE (2020), dan het hapje op m'n iPhone 11 Pro Max. ↩︎
-
Hoewel het zelfs dan tot wel 80% sneller kan zijn! ↩︎
-
Hoewel ik persoonlijk liever het tegenovergestelde zou zien op mijn eigen telefoon. Ik ben er vrij voorzichtig mee, dus maak me niet zo'n zorgen om barsten, maar met deze schermen kun je een krasje krijgen door je iPhone per ongeluk langs een knoopje op je spijkerbroek te halen. ↩︎