Een iPod gebruiken als USB schijf


01.12.2011

Wanneer je even snel een bestandje wilt overzetten kun je vaak gebruik maken van je lokale (WiFi) netwerk door middel van bestanden delen op je Mac, zelfs als er geen netwerk in de buurt is.

Er zijn echt gevallen waarin dit niet kan. Bijvoorbeeld als één van de computers niet op het netwerk kan. Natuurlijk kun je voor die gevallen een USB stick kopen (zo duur zijn ze niet meer), maar waarom zou je als je dit ook gratis kunt oplossen met een iPod (Nano, Classic of Shuffle — het is niet mogelijk dit te doen met de iPod Touch) die je toch al hebt liggen?

Waarom je iPod als USB disk gebruiken?

Dus wanneer is het interessant je iPod zo te gebruiken? In de volgende situaties kan het interessant zijn je iPod in te zetten als USB stick:

  • Je wilt een bestand overzetten en één van de computers heeft geen netwerkkaart
  • Het bestand wat je wilt overzetten is meerdere GBs. Een iPod die als USB disk gebruikt wordt is al snel 80GB groot en via FireWire of USB 2.0 sneller dan je draadloos netwerk.
  • Wanneer je een “boot drive” wilt maken. Bijvoorbeeld om OS X Lion te installeren met een schone installatie. Je hebt dan een DVD of USB stick nodig met voldoende ruimte. Een iPod als USB disk werkt dan goed.
  • Als extra backup. Je kunt nooit genoeg backups maken op je Mac. Gebruik je iPod als extra reservekopie.

Hoe gebruik je je iPod als USB disk?

Je iPod is standaard natuurlijk te gebruiken voor het afspelen van muziek en, afhankelijk van het model, voor video, spelletjes en meer. Het is echter standaard niet mogelijk om er zomaar je eigen data op te plaatsen.

Om dit mogelijk te maken sluit je je iPod aan op je computer. Zoek je iPod op in iTunes en selecteer de optie “Activeer gebruik als schijf” in het tabblad “Overzicht”. Nadat je de instellingen hebt toegepast (met de knop rechtsonder) verschijnt je iPod als een usb schijf in de Finder.

Afhankelijk van je instellingen zie je deze direct op je bureaublad.

Je kunt vanaf nu bestanden zo op je iPod zetten en deze gebruiken als USB schijf, net als je dat zou doen met een externe harde schijf of een USB stick.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje