De Mac is de lijn desktop- en laptop-computers die Apple produceert.

Hoewel er vaak een vergelijking (en daarmee tegenstelling) wordt gemaakt tussen “Mac” en “PC”, zou je ook kunnen zeggen dat “Mac” gewoon de PC van Apple is. PC staat ten slotte voor “personal computer”. Wanneer ik hier echter “PC” zeg, bedoel ik meestal “PC met Microsoft Windows” (Linux e.d. systemen laat ik sowieso meestal buiten beschouwing), tenzij anders vermeld.

Welk besturingssysteem draait er op de Mac?

Zoals gezegd bedoel ik met “PC” meestal “PC met Microsoft Windows”. Dat impliceert dus al een beetje dat de Mac doorgaans geen Windows draait. Er zijn wel mogelijkheden om dit te doen, en dat kun je later lezen in een nieuw artikel.

Het systeem wat wel draait op de Mac heet “macOS”. Dit besturingssysteem wordt exclusief gemaakt voor de Mac, en is officieel alleen te draaien op Macs. Hoewel er mogelijkheden zijn om het te draaien op de PC, wordt dit niet ondersteund.

Omgekeerd is het wel (officieel) mogelijk om Windows op je Mac te draaien. Dit kan zowel virtueel binnen je macOS omgeving, of door je Mac opnieuw op te starten met Windows.

macOS komt standaard met allerlei programma’s, die je eigenlijk het meeste werk al gelijk laten doen. Foto’s voor fotobeheer, Safari om het internet te herkennen, Mail voor je email, Agenda voor je kalender, QuickTime Player om video’s te kijken etc. Weer een reden om een Mac te kopen dus.

Verschillende versies van macOS

macOS zit momenteel aan versie 13.0, met als naam Ventura. Upgraden naar Ventura is gratis mogelijk als je Mac dit ondersteund.

Omdat Apple heeft aangegeven dat macOS voortaan altijd gratis zal zijn, en oude Macs steeds nog erg lang ondersteund worden, kun je dus makkelijk altijd op de laatste versie draaien. Zo heb je de meeste kans dat je altijd bij bent met de laatste en beste technologie.

Kan ik kiezen uit verschillende Macs?

De Mac kent verschillende lijnen. Een grove indeling tussen de Macs kan zijn: laptops en desktops.

In de opstelling van laptops vinden we dan de MacBook Air, MacBook Pro en MacBook Pro met Retina-scherm. Kijken we echter naar de de desktops zien we de Mac mini, iMac en Mac Pro.

Afhankelijk van je budget, wensen en eisen kun je natuurlijk één van deze Macs kiezen. Voor meer advies daar over geef ik je graag advies welke Mac je kunt kopen of ik kan je zelfs volledig begeleiden bij het kiezen van de juiste Mac, tot aan het opzetten voor jouw omgeving.

Voor meer informatie over een specifieke Mac klik je hier onder op de Mac waar je meer over wilt leren.

Mac mini

De Mac Mini is 's wereld kleinste desktop. Deze kleine Mac is ook makkelijk te vervoeren en daarmee ook in te zetten voor mensen die tussen kantoor en thuis reizen met hun computer!

Het is tevens de goedkoopste Mac die je (nieuw) zult vinden en, niet geheel onverwacht, ook wat trager dan bijvoorbeeld de iMac en de Mac Pro.

Betekent dit dat deze Mac te traag is om te gebruiken? Zeker niet! Het is een prima computer, afhankelijk van je eisen.

Heb je nu bijvoorbeeld een oude Windows PC die aan vervanging toe is? Dan is deze Mac perfect om te beginnen. Relatief goedkoop, je oude toetsenbord, muis en monitor werken er waarschijnlijk op (of ze moeten héél oud zijn) en standaard met een SSD in plaats van harde schijf, zodat de Mac snel aanvoelt.

Omdat de Mac mini zo klein is, past-ie ook prima onder je TV. Natuurlijk wat duurder dan een Apple TV, maar ook meer mogelijkheden.

Al met al moet je je in ieder geval niet door het formaat voor de gek laten houden: dit kleine machientje heel wat kracht in zich.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 899.00)

MacBook Pro 13-inch (4 USB-C-poorten)

Mobiele krachtpatser! Dat is waarschijnlijk de beste manier om deze laptop te omschrijven. Ondanks het mobiele formaat is deze laptop een stuk krachtiger dan veel van zijn concurrentie.

De 13" MacBook Pro komt in twee smaken, met het belangrijke verschil of je de versie wilt mét of zonder de zogenoemde Touch Bar en Touch ID.

De Touch Bar is een interessante toevoeging, die de standaard functie-toetsen (F1 t/m F12, de bovenste rij van je toetsenbord) vervangt met een speciaal scherm waar van alles kan verschijnen.

Afhankelijk van het programma wat je gebruikt kunnen hier speciale functies staan om bijvoorbeeld de opmaak in je document te doen, een schuifbalk om door je foto's heen te gaan of speciale knoppen voor het bewerken van je video.

De 13" MacBook Pro zonder Touch Bar is beschikbaar vanaf ? 1379,-. Als het in je budget ligt zou ik echter meestal de versie met Touch Bar en Touch ID aanraden, omdat deze ook een stuk sneller is. Dit betekent wel dat je naar een minimum van ? 1899,- kijkt.

De Pro-lijn van Apple is altijd bedoeld geweest voor mensen die net dat beetje meer willen: de laptop start razendsnel op, laat je niet wachten tijdens taken en stelt je altijd in staat om te doen wat jij wilt doen. Of je nu foto's wilt bewerken in Adobe Photoshop of zonder vertragingen wil kunnen surfen: de MacBook Pro voorziet in al je wensen!

Houd bij deze Mac wel rekening met de poorten. Je krijgt 2 of 4 Thunderbolt 3/USB-C poorten, en je zult dus één of meerdere verloopstukken nodig hebben voor het aansluiten van zaken als USB-sticks.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 1899.00)

MacBook Pro 16-inch

De 16-inch MacBook Pro is dé laptop voor professionals. Licht genoeg om makkelijk te vervoeren, groot genoeg om alles te kunnen doen! De krachtige processor en het ruime geheugen bieden je alles wat je nodig hebt voor multimedia, email, iWork of Office en natuurlijk eindeloos surfen!

De 16-inch MacBook Pro komt met Touch ID, de Touch Bar (maar een fysieke Escape-toets) en een 2,6GHz quad-core i7: dat wil zeggen dat de processor erg snel is, zeker voor een laptop. Je krijgt hierbij ook een minimum van 16GB geheugen, 512GB opslagruimte (via Flash-geheugen, ook erg snel) en AMD Radeon Pro 5300M videokaart om het zware grafische werk te doen.

Heb je toch nog wat meer grafische kracht nodig? Dan kun je voor een meerprijs ook een AMD Radeon Pro 5500M geheugen in je 16-inch MacBook Pro met Retina-scherm krijgen en de processor bovendien upgraden naar een 2,4GHz octo-core i9.

Heb jij onderweg ook gewoon absolute kracht nodig? Dan is de 16-inch MacBook Pro met Retina-scherm een geweldige machine!

Houd bij deze Mac wel rekening met de poorten. Je krijgt 4 Thunderbolt 3/USB-C poorten, en je zult dus één of meerdere verloopstukken nodig hebben voor het aansluiten van zaken als USB-sticks.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 2599.00)

iMac 21,5-inch

Op zoek naar een computer voor op je bureau, zonder een hoop kabels en ruimte? Maak kennis met de iMac!

De iMac is een prachtige hybride qua doelgroep: koop een duurdere editie als je zwaar werk doet (foto- en videobewerking, 3D-rendering) of neem een instapmodel wanneer je het gebruikt voor Office-werk.

Net als bij de MacBooks is het goed om op te letten dat je gelijk genoeg intern geheugen en opslagruimte regelt: achteraf is dat eigenlijk niet meer te doen. Beter dus nu even 200,- extra neerleggen voor de 16GB geheugen, dan "te vroeg" moeten upgraden naar een heel nieuw model. Erg belangrijk bij deze iMac is de harde schijf: standaard krijg je een 1TB harde schijf van 5400RPM. Dit zal al snel veel te langzaam gaan zijn. Kies er daarom voor ten minste de Fusion Drive te nemen. (Ongeveer 120 euro extra.)

Met het 21,5" scherm is er genoeg ruimte om te genieten van films of te werken aan documenten. En dankzij de 4K-resolutie ziet het er ook prachtig uit! Tegelijk neemt de iMac weinig ruimte in door het slanke ontwerp en zijn er weinig kabels omdat alles al n de iMac zit.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 1229.00)

iMac met Retina 5K-display

De 27" iMac is een prachtige oplossing voor een serieuze Mac-gebruiker, die een stukje flexibiliteit wil inleveren voor meer kracht tegen een lagere prijs. De 27" iMac presteert vaak vergelijkbaar met de duurdere 15" MacBook Pro met Retina-scherm.

Je koopt deze Mac dan ook al gelijk met een 3.2GHz quad-core i5 processor en een Nvdia GeForce GT 755M.

Het grote scherm geeft veel ruimte voor bijvoorbeeld het vergelijken van twee documenten of het genieten van een film.

In tegenstelling tot de MacBooks, en de 21,5" kleinere iMac, is het bij de 27" iMac geen probleem om het geheugen te vervangen. Je hoeft dus niet gelijk op te letten dat je op de toekomst koopt, dit onderdeel kun je zelf upgraden.

Omdat dit echt een alles-in-één-oplossing is, zitten een toetsenbord en magic mouse of magic trackpad (naar eigen voorkeur) inbegrepen in de prijs.

Aan het werk met video of foto's? Het prachtige beeld laat je heerlijk aan de slag gaan met al deze materialen!

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 2099.00)

Mac Pro

De krachtigste computer die Apple in huis heeft is de Mac Pro. Deze computer is dan ook uitermate geschikt voor iedereen die echt "power" nodig heeft, en daar voor wil betalen. (De startprijs is zo'n 6500 euro. De meeste mensen zullen minstens 10.000 euro betalen voor deze computer. Zonder monitor.)

Het aankopen van een Mac Pro is ook lastiger dan de meeste andere Macs: je moet beter nadenken over de software die jij gebruikt. Kun je goed gebruik maken van meer cores, of kun je beter kiezen voor minder cores op een hogere kloksnelheid per core?

Neem even contact met mij op voor advies in deze

MacBook Air

De MacBook Air is de goedkoopste laptop die Apple aanbiedt, en de kleinste. Hij heeft een scherm van 13 inch, wat ongeveer hetzelfde is als bijvoorbeeld de grote iPad Pro.

De MacBook Air krijgt helaas ook de minste aandacht van Apple. Het was lange tijd de enige MacBook zonder Retina-scherm, wat voor mij al een reden is om deze Mac wat minder snel aan te raden.

De MacBook Air heeft 2 USB-C aansluitingen. Of je dit als een voordeel of nadeel ziet zal erg afhangen van je situatie. Dit artikel over USB-C kan je helpen bij de beslissing.

Eventueel is er ook nog een ouder model van de MacBook Air beschikbaar, wat geen Retina-scherm heeft; de oude USB-aansluitingen gebruikt; langzamer is; en maar in één kleur. Maar deze MacBook Air is ongeveer 1100 euro (goedkoper bij winkels als Bol.com en Coolblue) in plaats van de 1349 euro van de nieuwere.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 1249.00)

MacBook Pro 13-inch (2 USB-C-poorten)

De 13" MacBook Pro met twee Thunderbolt-poorten is de goedkopere versie van de 13" MacBook Pro met vier Thunderbolt-poorten.

Een duidelijk verschil is natuurlijk het halveren van de Thunderbolt-poorten, maar hij is ook wat langzamer. Het missen van twee Thunderbolt-poorten betekent dat je twee USB-C-poorten minder hebt, en dus minder makkelijk meerdere apparaten kunt aansluiten.

Eén Thunderbolt-poort ben je kwijt voor je lader (als je niet op batterij werkt), en dan blijft er nog één over die je kunt gebruiken voor andere dingen ? bijvoorbeeld een bedrade muis, of een USB-stick.

Daar staat ook wel iets tegenover: deze laptop is een stuk voordeliger (begint bij 1499,- in plaats van 1999,-) en weet nog steeds z'n mannetje te staan. Als de 13-inch MacBook Air net wat te weinig voor je is, maar je wel gewoon een redelijk betaalbare Mac laptop wilt, is dit waarschijnlijk de juiste keuze.

Bestel nu bij bol.com! (vanaf € 1379.00)