Wat is een Mac?


De Mac is de lijn desktop- en laptop-computers die Apple produceert.

Hoewel er vaak een vergelijking (en daarmee tegenstelling) wordt gemaakt tussen “Mac” en “PC”, zou je ook kunnen zeggen dat “Mac” gewoon de PC van Apple is. PC staat ten slotte voor “personal computer”. Wanneer ik hier echter “PC” zeg, bedoel ik meestal “PC met Microsoft Windows” (Linux e.d. systemen laat ik sowieso meestal buiten beschouwing), tenzij anders vermeld.

Welk besturingssysteem draait er op de Mac?

Zoals gezegd bedoel ik met “PC” meestal “PC met Microsoft Windows”. Dat impliceert dus al een beetje dat de Mac doorgaans geen Windows draait. Er zijn wel mogelijkheden om dit te doen, en dat kun je later lezen in een nieuw artikel.

Het systeem wat wel draait op de Mac heet “macOS”. Dit besturingssysteem wordt exclusief gemaakt voor de Mac, en is officieel alleen te draaien op Macs. Hoewel er mogelijkheden zijn om het te draaien op de PC, wordt dit niet ondersteund.

Omgekeerd is het wel (officieel) mogelijk om Windows op je Mac te draaien. Dit kan zowel virtueel binnen je macOS omgeving, of door je Mac opnieuw op te starten met Windows.

macOS komt standaard met allerlei programma’s, die je eigenlijk het meeste werk al gelijk laten doen. Foto’s voor fotobeheer, Safari om het internet te herkennen, Mail voor je email, Agenda voor je kalender, QuickTime Player om video’s te kijken etc. Weer een reden om een Mac te kopen dus.

Verschillende versies van macOS

macOS zit momenteel aan versie 14.0, met als naam Sonoma. Upgraden naar Sonoma is gratis mogelijk als je Mac dit ondersteund.

Omdat Apple heeft aangegeven dat macOS voortaan altijd gratis zal zijn, en oude Macs steeds nog erg lang ondersteund worden, kun je dus makkelijk altijd op de laatste versie draaien. Zo heb je de meeste kans dat je altijd bij bent met de laatste en beste technologie.

Kan ik kiezen uit verschillende Macs?

De Mac kent verschillende lijnen. Een grove indeling tussen de Macs kan zijn: laptops en desktops.

In de opstelling van laptops vinden we dan de MacBook Air, MacBook Pro en MacBook Pro met Retina-scherm. Kijken we echter naar de de desktops zien we de Mac mini, iMac en Mac Pro.

Afhankelijk van je budget, wensen en eisen kun je natuurlijk één van deze Macs kiezen. Voor meer advies daar over geef ik je graag advies welke Mac je kunt kopen of ik kan je zelfs volledig begeleiden bij het kiezen van de juiste Mac, tot aan het opzetten voor jouw omgeving.

Voor meer informatie over een specifieke Mac klik je hier onder op de Mac waar je meer over wilt leren.