MacBook Pro M1 Pro en M1 Max: wat je moet weten


21.10.2021

De grootste aankondiging van Apple afgelopen maandag waren de nieuwe MacBook Pro's.

Deze komen met nieuwe chipsets: de M1 Pro, en de nóg snellere M1 Max.

Zijn deze laptops echt snel? Staat de prijs in verhouding? Wat moet je verder weten?

Hier een overzicht van de belangrijkste zaken.

Wat je moet weten over de nieuwe MacBook Pro: een overzicht

 • De MacBook Pro is er nu in drie schermformaten: 13-inch (bestond al), 14-inch (nieuw — dit hebben we niet meer gezien sinds de iBook vervangen is door de MacBook), en 16-inch (vernieuwd model, met Apple Silicon ipv Intel)

 • De nieuwe MacBook Pro's maken gebruik van nieuwe processors: je kunt kiezen uit de M1 Pro of zelfs de M1 Max.

  De gewone M1 was al enorm snel, en deze MacBooks zijn nog veel sneller. Afhankelijk van de taken die je uitvoert 2x zo snel (M1 Pro) of zelfs 4x zo snel (M1 Max).

  Dit is vooral als je veel grafische dingen doet, zoals foto- en videobewerking. Bij standaard zaken als e-mail, tekstverwerking, en websites bezoeken zul je weinig tot geen verschil merken ten opzichte van de "gewone" M1;

 • De batterijduur op deze nieuwe Macs is ook ongelooflijk, zeker in verhouding tot de prestaties. Meestal zie je dat de batterijduur sterk achteruitloopt wanneer computers meer snelheid leveren — het kost nu eenmaal meer energie om harder te werken.

  Met deze nieuwe Macs valt dat echter ontzettend mee. Voor de "oude" 16-inch MacBook Pro gaf Apple 11 uur op voor het gebruiken van websites via WiFi, en ook 11 uur voor het kijken van video.

  Op de nieuwe is dit respectievelijk 14 uur en maar liefst 21 uur!

  De 14-inch MacBook Pro heeft logischerwijs een kleinere accu, en komt op 11 uur en 17 uur. Nog steeds ontzettend indrukwekkend.

  Bovendien kun je met de juiste laders in een half uur opladen tot wel 50%! (Bij de 16-inch MacBook Pro krijg je altijd deze sneller lader. Bij de 14-inch MacBook Pro krijg je de lader als je kiest voor een model met een 10-core M1 Pro, en bij alle modellen met een M1 Max. Anders zijn er upgrade-kosten van €20.)

  Daarnaast kun je deze batterijduur natuurlijk nog verlengen met de energiebesparingsmodus van macOS Monterey.

 • Verder heeft de MacBook Pro weer magsafe: dit betekent dat de lader magnetisch vast zit aan de Mac. Als iemand tegen het snoer aanloopt, gaat het snoer los, in plaats dat je dure laptop op de grond valt.

  Uit ervaring kan ik zeggen dat dit goed werkt. Aangezien ik ook ervaring heb met een laptop die op de grond valt, kan ik je verzekeren dat MagSafe fijner is. 😉

  Het andere uiteinde van de MagSafe-lader is overigens wel gewoon USB-C, zoals je kunt zien als je de kabel bestelt.

  MagSafe is terug op de MacBook Pro met M1 Pro/Max

  MagSafe is terug op de MacBook Pro met M1 Pro/Max

 • En niet alleen MagSafe is terug.

  De MacBook Pro's hebben weer meer poorten dan alleen USB-C. Hoe nuttig USB-C ook is, en ik denk persoonlijk zeker dat het een toekomst heeft, moeten we nu ook gewoon nog veel werken met andere aansluitingen.

  De MacBook Pro heeft een SD-kaartlezer ingebouwd (die kun je dus gebruiken met SD-kaarten, die je veel vindt in digitale camera's), en een HDMI-aansluiting om een externe monitor aan te sluiten.1

  Dit bespreken we uitgebreider in het artikel over de beste monitor voor je Mac.

  SD-kaart en HDMI-poort zijn terug op deze modellen

  SD-kaart en HDMI-poort zijn terug op deze modellen

  Met de M1 Pro kun je twee externe beeldschermen aansluiten, en met de M1 Max zelfs vier.

 • Over beeldschermen gesproken: het beeldscherm van deze nieuwe MacBook Pro's heeft een klein hapje er uit, net als we kennen van de iPhone (vanaf de iPhone X en nieuwer — herinner je je die video nog?).

  Maar als we zeggen dat er een hapje uit is benaderen we het eigenlijk verkeerd. Het is precies andersom: er zijn stukken van de schermrand weggehaald, om je meer scherm te bieden.

  Alleen dat ene klein stukje, waar een webcam zit, moet blijven. (Die camera is overigens eindelijk 1080p, wat betekent dat het hogere kwaliteit is dan we hadden met de de vorige Macs.)

  De webcam kan helaas niet gebruikt worden voor Face ID, maar wel komt deze MacBook Pro ook weer met Touch ID, zodat je kunt inloggen met je vingerafdruk.

  Verder geen "Touch" te vinden op dit toetsenbord: de Touch Bar is alleen nog op de 13-inch MacBook Pro met M1. De MacBook Pro gebruikt daarvoor in de plaats functietoetsen die voor het eerst in jaren niet maar "halve hoogte" zijn op een Mac laptop. 2

  Volledige functietoetsen, die even hoog zijn als letters en cijfers

  Volledige functietoetsen, die even hoog zijn als letters en cijfers

  Goed, de inkeping. Een paar interessante dingen:

  • Je muis kan er achter verdwijnen, dus een leuke plek om 'm even te verstoppen (zie deze tweet van Linda Dong, een Apple designer);

  • Omdat je bovenin op het Mac beeldscherm standaard de menubalk heb en daar in het midden vaak toch niet echt iets staat (tenzij je veel menu-apps hebt, of een programma gebruikt met veel verschillende hoofdmenu's) mis je waarschijnlijk niets;

  • Programma's die in volledig scherm draaien kunnen kiezen of ze de bovenste balk gewoon helemaal zwart willen maken (zodat de inkeping wegvalt), of gebruik willen maken van de extra ruimte.

   Moest je dit echt héél interessant vinden is hier de technische documentatie: NSPrefersDisplaySafeAreaCompatibilityMode

 • Nog twee dingetjes over het scherm: de beeldschermen ondersteunen, net als de iPhone 13 en de iPad Pro, "ProMotion". Dit komt er in het kort op neer dat alles op het scherm enorm vloeiend is, wat je met name merkt met dingen als het scrollen op de Mac

  De resolutie van deze Macs is op de 14-inch MacBook Pro standaard (vergelijkbaar met3) 1512 x 982, en op de 16-inch MacBook Pro 1728 x 1117.

  Dit biedt je veel scherpte, maar tegelijkertijd ook veel werkruimte.

 • Het uiterlijk van de MacBook Pro doet wat denken aan de 20 jaar oude PowerBook G4. (Leuk feitje: de originele PowerBook is vandaag exact 30 jaar geleden geïntroduceerd.)

 • De prijzen zijn iets omhoog met deze nieuwe modellen, hoewel je in sommige gevallen4 eigenlijk iets voordeliger uitkomt.

  Uiteindelijk zijn het gewoon dure laptops, maar je krijgt er ook heel veel voor.

  Als we uit gaan van basismodellen zijn de huidige prijzen voor een MacBook als volgt:

  • MacBook Air: € 1129,10
  • MacBook Pro 13-inch: € 1449,10
  • MacBook Pro 14-inch: € 2249,-
  • MacBook Pro 16-inch: € 2749,-

Zijn de nieuwe modellen het geld waard?

Zoals je in het laatste punt kunt zien is het een behoorlijke sprong van de 13-inch MacBook Pro naar de 14-inch MacBook Pro.

Zelfs als we proberen ze iets meer gelijk te maken, en de 13-inch te configureren met 512GB en 16GB, is het nog steeds ±€ 1900 vs. ±€ 2250.

Als je dus van plan was de 13-inch te kopen met een grotere SSD en meer geheugen, beide dingen die ik je zeer waarschijnlijk zou aanraden als je überhaupt kijkt naar een Pro-laptop, is het verschil nog ongeveer 350 euro.

Is dat het waard?

Dat hangt helemaal van je situatie af.

De nieuwe MacBook Pro's zijn duidelijk gericht op professionals; mensen die echt een snelle computer nodig hebben om hun werk te doen.

Dit is niet voor jou als je af en toe een foto bewerkt, of eens een filmpje doet in iMovie.

Maar wil je serieus aan de slag in Final Cut Pro, met grote videobestanden op je tijdlijn? Dan is er een redelijke kans dat je dit voor je werk doet, en het de investering zeker waard is.

Uiteindelijk kan ik hier niet makkelijk iets abstracts over zeggen. Mail me gerust even op martijn@applecoach.nl om met je mee te denken.


 1. Dit is overigens HDMI 2.0, en niet 2.1. Als je niet weet wat dat betekent maakt dat waarschijnlijk niet uit voor je, maar als je het wel weet wil je daar dus misschien rekening mee houden. ↩︎

 2. Ik zeg maar even "Mac laptop", en niet MacBook, want volgens mij hebben we dit gewoon nog nooit gezien op een MacBook. Dat heb ik niet opgezocht, dus als je het toevallig weet… ↩︎

 3. Door de manier waarop Retina-resoluties werken is het eigenlijk iets complexer allemaal. Hier hebben we meer uitleg over: https://applecoach.nl/retina-scherm-uitleg/ ↩︎

 4. Als ik het goed heb is in ieder geval de nieuwe 16-inch met 16GB RAM en 1TB SSD ongeveer 100 euro goedkoper dan de Intel-versie geweest zou zijn. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje