Wat te doen met een oude Mac?


06.08.2015

Regelmatig spreek ik met mensen die overstappen van Windows naar de Mac, maar ook met mensen die gewoon een nieuwe Mac kopen. Soms omdat ik heb geholpen met Mac koopadvies en soms, omdat je als Apple Coach nou eenmaal e-mails krijgt van Mac-gebruikers. 😉

Eén van de dingen waar ik het hier nog niet over gehad heb: wat doe je met je oude Mac nadat je zelf een nieuwe hebt gekocht? In dit artikel wil ik daarom een paar ideeën voorstellen om te voorkomen dat je oude Mac gewoon in een container belandt.

Verkoop je oude Mac tweedehands

Tips voor het verkopen van een tweedehands Mac heb ik uitgebreid beschreven, dus lees dat artikel goed door als je deze route wilt gaan.

Het is misschien ook de meest voor-de-hand-liggende optie: jij hoeft ‘m niet meer, misschien kan iemand anders er wel blij mee zijn. Het is snel geregeld en je hebt weer wat geld om een nieuwe Mac te kopen. 😉

Geef je oude Mac weg aan iemand

Ken je iemand die echt een Mac kan gebruiken, maar die zelf geen geld heeft om er één te kopen? Misschien iemand in de familie?

Overweeg dan eens om de Mac weg te geven. Ook al ben jij aan een nieuwe toe, wil dat niet zeggen dat de Mac niet geschikt meer is voor iemand anders.

Misschien ken je iemand die er heel gelukkig mee zou zijn voor zijn of haar studie bijvoorbeeld.

Volg in dit geval veel van dezelfde stappen als bij het verkopen van je Mac, maar vraag er gewoon geen of weinig geld voor. 😉

Maak van je oude Mac een multimedia center

Heb je een Mac mini, of een MacBook? Dan past je oude Mac ook prima onder je TV! (Een Mac Pro is misschien wat groot en lawaaierig, en de iMac… Die zou in sommige gevallen als TV-alternatief kunnen werken.)

Met apps als Plex tover je je oude Mac zo om in een heus multimedia-centrum. Of gebruik bijvoorbeeld RetroArch om te zorgen dat je oude spelletjes kunt spelen op je Mac.

Plex  gebruiken om een media center te maken van je Mac

Plex gebruiken om een media center te maken van je Mac

Bouw je eigen NAS op je oude Mac

Komt je nieuwe Mac met een SSD? Dat is een stuk sneller dan een "ouderwetse" harde schijf, maar ook een stuk kleiner. Misschien kom je dus wat ruimte tekort.

Ook dat kun je prima oplossen door je oude Mac in te zetten als je persoonlijke NAS!

NAS staat hier voor Network Attached Storage, met andere woorden: opslagruimte die over het netwerk te benaderen is.

Je kunt de volledige FreeNAS installatie eenvoudige beheren via de lokale website

Je kunt de volledige FreeNAS installatie eenvoudige beheren via de lokale website

Met gratis software als FreeNAS krijg je alle programma’s en hulpmiddelen die je nodig hebt om van je oude Mac een NAS te maken.

Stop er een paar grote harde schijven in — of sluit eventueel een grote externe harde schijf aan — en je kunt overal in huis bij je bestanden.

Zo heb je een perfect archief van alles wat je wilt bewaren. Bovendien kun je er niet alleen bij op je eigen Mac, als er nog andere Macs in huis zijn kunnen zij er ook bij. Maar alleen als jij dat wilt natuurlijk, want als beheerder stel je zelf de rechten in. 😉

Als beheerder bepaal jij wie er bij de bestanden kan

Als beheerder bepaal jij wie er bij de bestanden kan

Gebruik de Mac als testmachine

Als je oude Mac nog nieuw genoeg is kun je deze misschien gebruiken als testmachine. Zo kun je upgrades (bijvoorbeeld van Yosemite naar El Capitan) eerst veilig testen, om te zien of al je apps goed gaan werken met de volgende versie.

Is je Mac al wat ouder en gaan de laatste updates niet meer lukken? Dan zijn er nog steeds allerlei manieren om er mee te experimenteren.

Altijd al Linux willen testen? Zet het eens op de oude Mac. Spelen met een oude versie van OS X? Installeer ‘m op de oude Mac.

Zelfs apps die je wilt testen kun je installeren op deze machine, om er in een kleine zandbak mee aan de slag te gaan.

Maak je oude Mac een typemachine

Met alles wat we kunnen op onze moderne computers, is het soms wel fijn om niet te veel te kunnen. Installeer Pages — of zelfs dat niet eens, en gebruik gewoon Teksteditor, eventueel in combinatie met Markdown — en zorg dat je een typemachine hebt: een Mac zonder afleiding.

Deze kun je gebruiken wanneer je echt even aan het werk moet, en geen tijd hebt om afgeleid te worden door Facebook, e-mail en allerlei andere zaken.

Maak de oude Mac de "familie"-Mac

Zelf toe aan een nieuwe Mac, maar nog wel een plekje voor de Mac in de woonkamer? Misschien is deze Mac perfect geschikt om kinderen hun huiswerk te laten maken, of zelf af en toe even snel e-mail te checken.

Zo kun je eventuele kinderen gelijken in de gaten houden: zijn ze huiswerk aan het doen, of op Facebook…? ;-)

Draai je eigen web server op een oude Mac

In OS X kun je zeer eenvoudig een web server opzetten. Of je nu de ingebouwde Apache gebruikt, of met MAMP een volledige Apache-, MySQL- en PHP-installatie opzet… Je hebt binnen no-time je eigen web server draaien!

Als je het niet erg vindt de Mac altijd aan te laten staan, en je provider het oké vindt dat je misschien wat meer upload-bandbreedte gebruikt, kun je op die manier goedkoop je eigen website draaien.

Draai je eigen website met MAMP op je Mac

Draai je eigen website met MAMP op je Mac

Doe eens gek: maak een Macquarium van je oude Mac

Is je Mac echt helemaal afgeschreven? Nog steeds hoeft het niet langs de kant van de weg gezet!

Maak een Macquarium van je Mac door er water, en een paar vissen in te doen.

Andere varianten van deze optie zijn een een digitale fotolijst, Mac barbecue, of zelfs een Mac brievenbus. Die laatste ontvangt overigens geen e-mail meer, alleen offline post.

Bouw een compleet aquarium in je oude iMac

Bouw een compleet aquarium in je oude iMac

Wat ga jij doen met je oude Mac?

Zo zijn er legio mogelijkheden voor het nuttig toepassen van een oude Mac. Tenzij elk onderdeel helemaal kapot is (bijvoorbeeld na een brand), is het daarom altijd zonde om de Mac zo maar weg te gooien.

Zelfs als de harde schijf kapot is, is er vast iemand die er graag zelf een andere harde schijf in zet en de Mac weer gaat gebruiken.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje