macOS 14 Sonoma: nu al doen?


27.09.2023

Dit jaar is de macOS upgrade wat eerder beschikbaar dan de afgelopen paar jaar, en ik denk terecht: macOS 14 Sonoma draait vrij stabiel in de testversies.

Het is niet probleemloos, maar dat is geen enkele update geweest. 1

Toch, een upgrade als dit — een update waarbij echt het hoogste versienummer verandert… Het is altijd een stap.

Daarom nog even de vraag: moet je nu al wel updaten naar macOS 14 Sonoma, of kun je beter wachten?

Is macOS 14 Sonoma mogelijk op jouw Mac?

Eerst dit maar even: het zou zomaar kunnen dat je helemaal geen keuze hebt.

Niet elke Mac kan namelijk draaien op de nieuwste versie van macOS, dus tenzij je van plan bent je Mac te vervangen kan het zomaar zijn dat je Sonoma niet kunt installeren.

Om te weten in welke categorie jij zit, zoek je eerst je Mac model op.

Daarna kun je zien of jouw Mac ondersteund wordt door macOS Sonoma:

  • MacBook Pro (2018)
  • MacBook Air (2018)
  • Mac mini (2018)
  • iMac (2019)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (2019)

In het kort: draai je nu Ventura? Dan is er een grote kans dat je kunt upgraden.

De enige uitzonderingen zijn specifieke modellen uit 2017: de 12-inch MacBook, de MacBook Pro, en de iMac.

Maak je nog gebruik van een ouder besturingssysteem?

Gebruik je op dit moment een ouder systeem, zoals High Sierra of Mojave?

Ten eerste is dat een vrij uitzonderlijke situatie, maar het zou kunnen als je een MacBook Pro uit 2018 hebt, en nog nooit een upgrade gedaan hebt.

Maar in zo'n geval wil je er even bij stilstaan dat je door de 32-bit migratie moet, en sommige oude programma's niet meer zullen werken.

Maar zoals gezegd is die kans vrij klein. Sterker nog, als je precies in die categorie valt: neem even contact met me op, ik ben wel benieuwd.

Zijn er nieuwe functies die je wilt gebruiken?

Er zijn denk ik twee belangrijke redenen om wél te updaten.

Ten eerste wil je misschien simpelweg nieuwe functies.

Dingen als widgets op het bureaublad vind ik zelf interessant en handig, omdat je zo snel informatie kunt krijgen over dingen die je belangrijk vindt.

Zeker wanneer je dit combineert met een iPhone, omdat je dan de widgets van je iPhone op de Mac kunt tonen. Zelfs als je die app niet geïnstalleerd hebt op je Mac, of de app niet eens beschikbaar is voor de Mac!

macOS Sonoma laat je widgets op het Bureaublad plaatsen, zelfs als je de app niet op je Mac hebt

macOS Sonoma laat je widgets op het Bureaublad plaatsen, zelfs als je de app niet op je Mac hebt

Ook de methode om websites om te zetten in programma's, vergelijkbaar met de functionaliteit van Unite en Coherence X, ben ik zelf al gaan gebruiken in de testversie.

Voor jou zijn er misschien andere nieuwigheden die je wilt: profielen in Safari, nieuwe achtergronden en screen savers, of zelfs de speciale "game modus" om beter computerspellen te doen op de Mac.

De andere reden om te updaten is veiligheid.

Er worden nog steeds regelmatigheid lekken ontdekt, ook in Apple software, en zorgen dat je bijgewerkt bent betekent dat die lekken gedicht worden.

Als je nu macOS Monterey of macOS Ventura gebruikt zit je ook wel goed, maar met oudere versies wordt het lastiger.

Optimaliseren voor oude of nieuwe software

Het is elk jaar weer een dingetje: sommige programma's werken alleen op nieuwere versies (ik kwam pas iets tegen wat nu al alleen werkt vanaf macOS Sonoma), terwijl andere programma's juist niet werken.

Wat voor jou belangrijker is kan anders zijn dan wat er belangrijk is voor mij, dus je zult zelf moeten kijken welke programma's je gebruikt.

Met macOS Sonoma verwacht ik dat de meeste programma's blijven werken als ze werkte op macOS Ventura, en we misschien wat meer apps zien die juist specifiek macOS Sonoma vereisen.

Compatibiliteit van apps opzoeken via RoaringApps

Op de RoaringApps-website vind je een uitgebreide lijst met programma's. Hier kun je controleren of ze compatibel zijn met macOS Sonoma, eventuele problemen melden of aangeven dat ze helemaal niet functioneren.

Deze informatie wordt samengesteld door gebruikers - je kunt zelf ook bijdragen (lees hier hoe) - maar wees je ervan bewust dat de gegevens niet altijd volledig zijn.

Het kan ook voorkomen dat een app oorspronkelijk als "niet werkend" is gemarkeerd, maar inmiddels wel functioneert. Of misschien werken bepaalde functies eigenlijk niet, maar hebben degenen die de app hebben beoordeeld die specifieke functies niet getest.

Met andere woorden, hoewel het niet perfect is, blijft het een nuttige bron.

Houd er rekening mee dat er voor veel programma's meerdere versies vermeld kunnen staan.

Als je bijvoorbeeld naar Photoshop zoekt, zul je een lijst van 49 resultaten krijgen. Daarom is het belangrijk om de versie van de applicatie die je gebruikt goed te controleren.

Om dit te doen, ga je naar de applicatie in de Finder.

Vervolgens kun je er met de rechtermuisknop op klikken en "Toon info" selecteren. In het venster dat verschijnt, vind je onder andere het versienummer.

Dit versienummer is ook relevant voor de volgende stap.

Vraag het aan de maker

Als alternatief kun je overwegen om de ontwikkelaar een e-mail te sturen om te achterhalen of hun app werkt op macOS Sonoma.

Dit zal soms in het Engels moeten gebeuren, vooral bij kleinere apps waar mogelijk slechts één persoon aan werkt.

Apple Coach is er natuurlijk om Apple-informatie in begrijpelijk Nederlands aan te bieden. En dat betekent deze keer dat ik je juist een sjabloontje geef voor een Engelse e-mail.

Vergeet niet om de juiste informatie in te vullen! 😉

Hi there!

Just a quick question: I'm using your app [NAAM VAN PROGRAMMA HIER], and I'm thinking of upgrading to macOS Sonoma.

I'm wondering if your app will still work on macOS Sonoma. I'm currently using version [VERSIE VAN DE APP].

Even a simple "Yes" or "No" would be great.

Kind regards,

[JOUW NAAM HIER]

Hier vraag je dus of hun app werkt op Sonoma, je geeft aan welke versie je gebruikt, en dat een simpele ja/nee genoeg is.

Vul in ieder geval de details even in, en verder kun je zelf bepalen of je dingen weglaat, toevoegt, of anders opschrijft.

Nog veiliger met macOS Sonoma

Je weet het inmiddels wel: we hebben het hier regelmatig over digitale veiligheid.

Er zijn allerlei tips op de website, we hebben een cursus over veiligheid in de Academie, en als je wilt kan ik persoonlijk een Veilige Mac scan voor je uitvoeren.

Nu zijn er allerlei kleine verbeteringen op het gebied van veiligheid, maar één van de grotere is toch wel dat je nu wachtwoorden (of passkeys, waarvoor de ondersteuning ook verbeterd is) kunt delen met andere mensen.

Dit zorgt er voor dat het gebruik van de ingebouwde sleutelhanger nog meer aan te bevelen is, en je hopelijk veiligere wachtwoorden kunt gebruiken.

In totaal bevat deze eerste versie van macOS Sonoma ongeveer2 60 oplossingen voor problemen met beveiliging, waarvan hier een handig overzicht te vinden is.

Het zit in de details: kijk uit

Toen iOS 17 pas uit kwam zei ik ergens dat je waarschijnlijk wel veilig kunt updaten, want als er grote apps zijn die niet werken is dat waarschijnlijk wel aan het licht gekomen tijdens de testfase.

Wat bleek? Een paar grote apps, waaronder één van de grootste banken in Nederland, werkte niet goed in iOS 17.

Waarom zien we dat soort dingen pas later? Omdat er, zeker op de Mac, maar heel weinig mensen zijn die een testversie draaien. In ieder geval in verhouding tot het totale aantal Mac-gebruikers.

Pas op als je afhankelijk bent

Dus zeker wanneer je afhankelijk bent van meer "exotische" apps of accessoires, zou ik even uitkijken.

Wat als net dat ene programma wat jij nodig hebt voor je werk het niet doet? Of als blijkt dat je je tekentablet niet meer kunt aansluiten?

Sowieso moet je natuurlijk gewoon goed voorbereiden (maak op z'n minst een Time Machine backup), maar als je weet dat je afhankelijk bent van bijzondere dingen zou ik ook even aankijken of daar klachten over opduiken.

Voorbeelden van Sonoma

Een typisch voorbeeld voor Sonoma is dat sommige gebruikers van een MacBook Pro met Touch Bar ineens knoppen zien die geen functie hebben. Er gebeurt niets als je er op drukt, maar ze nemen dus wel "ruimte" in — op die plek kunnen geen nuttige dingen meer staan.

Omdat de Touch Bar maar op een klein aandeel van alle modellen zit (op dit moment alleen nog op de 13-inch MacBook Pro) wordt dit dus minder snel opgemerkt.

Ook heb ik gehoord van mensen bij wie een aparte muis niet goed meer werkt, maar ook dit lijkt alleen te gebeuren op specifieke modellen.

Conclusie: Sonoma, of toch nog niet?

Of je wilt upgraden is uiteindelijk aan jou.

Dat hangt er ook vanaf of je er momenteel tijd voor hebt (zit je net middenin een groot project met een deadline? doe het dan niet), en of je het leuk vindt om al vroeg de nieuwe functies te gebruiken.

Als je wel gaat upgraden, ook als je dat later doet, is het in ieder geval belangrijk je goed voor te bereiden.

Dus je kunt bijvoorbeeld een speciale upgrade cursus in de Academie volgen, of de Mac basiscursus over Sonoma kijken.

Ook vind ik het zelf altijd wel fijn om even op te ruimen eerst. Of je dat nou doet met CleanMyMac X, er zelf gewoon goed voor gaat zitten, of dat je een onderhoudsbeurt voor je Mac aanvraagt is aan jou.

Maar even opruimen is niet alleen fijn, het kan ook zelfs nodig zijn, als je bijvoorbeeld niet zoveel vrije ruimte op je Mac hebt. (Het installatie-bestand voor Sonoma is sowieso al 13GB, en afhankelijk van omstandigheden heb je misschien wel 40GB vrije ruimte nodig.)

Wacht misschien even op .1

Bij iOS 17 zagen we laatst dat er dezelfde week nog een nieuwe versie uit kwam, 17.0.1, omdat er een veiligheid lek ontdekt was.

Alleen om die reden al wil je misschien even een weekje wachten met het installeren van Sonoma.

En misschien zelfs wat langer, tot bijvoorbeeld macOS Sonoma 14.1 verschenen is, en de meeste fouten er wel uit zijn.

Dit betekent in de praktijk dat je waarschijnlijk ergens in november gaat upgraden, in plaats van direct eind september.

Bonus: wat doe jij zelf, Martijn?

Vaak vragen mensen wat ik doe.

Laat me daar eerst over zeggen: wat ik doe is wat ik doe, en dat betekent niet dat jij hetzelfde moet doen.

Ik draaide vanaf dag één al een testversie namelijk. Dat is geen goed idee voor de mensen die mij die vraag stellen. 😉

Maar verder draai ik op mijn laptop nu een testversie van Sonoma, en die stapt over op de stabiele editie.

Ik werk meestal op mijn desktop Mac, maar genoeg op mijn laptop dat ik wel echt gewend raak aan Sonoma.

De desktop blijft Ventura draaien. Ventura zelf heb ik pas geïnstalleerd ergens in juni, en waarschijnlijk zal ik Sonoma ook pas rond de kerst er op zetten.

Ik wacht op een rustige periode qua werk (dat is niet in september kan ik je verzekeren), en dat de grootste fouten er wel uit zijn.

Natuurlijk zorg ik zelf ook voor goede backups, een plan voor als het mis gaat, en doe ik het nodige onderhoud op mijn eigen Mac voor ik upgrade.


  1. Nee, ook Snow Leopard niet, ook al herinnert iedereen zich dat als een soort perfecte versie. ↩︎

  2. Ik telde er in totaal 61 om precies te zijn ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje