Video kijken op je iPad met VLC


15.08.2013

Om een video’tje af te spelen op de iPad heb je natuurlijk de standaard Videos app. Daar is op zich niets mis mee, maar hij heeft enkele beperkingen.

Zo ben je verplicht je video’s te synchroniseren via de Finder, en betekent dit ook gelijk dat je alleen ondersteunde formaten kunt gebruiken. Natuurlijk kun je bestanden omzetten met behulp van Handbrake of Remux, maar dat is ook weer extra gedoe. Zou het niet makkelijker zijn als je gelijk bijvoorbeeld een MKV-bestand kan gebruiken?

Wat is VLC?

Daarom is VLC er: VLC laat je gewoon AVI- en MKV-bestanden afspelen, zonder dat er conversie nodig is. Is een vriend van je met vakantie geweest en heeft-ie de vakantievideo’s ergens gedeeld met je? Waarschijnlijk is dat dat in een MKV-container. Wel zo handig als je die in één kunt afspelen.

VLC is al lang geleden bekend geworden op de desktop (o.a. Mac en Windows), als (één van) de beste videospeler. Dit vooral wegens de ondersteuning van allerlei formaten, zonder dat je extra programma’s (of codecs) nog apart moet installeren. Een stuk handiger dus! :)

Op iOS is dat niet veel anders: VLC ondersteunt standaard gewoon alle formaten die je zou willen gebruiken. Maar dan moet je natuurlijk wel je video’s in VLC zien te krijgen…

Hoe werkt VLC?

Daar hebben ze een aantal verschillende opties voor bedacht:

VLC synchroniseren via de Finder

De traditionele methode om bestanden vanaf je Mac naar je iPad te krijgen is natuurlijk via de Finder. Of, in versies van macOS voor macOS 10.15 Catalina, via iTunes.

USB is nog steeds een relatief snelle manier om de videobestanden over te zetten. Zeker wanneer je een wat tragere WiFi- en/of internet-verbinding hebt kan dit je beste optie zijn.

Om dit te doen verbind je je iPad met een kabel (een Lightning-kabel of USB-C-kabel, afhankelijk van je type iPad) aan je Mac. Je vindt de iPad nu in de zijbalk aan de linkerkant van de Finder.

Op het tabblad “Bestanden” vind je dan een lijst met beschikbare apps die documenten accepteren. VLC is daar één van en laat, nadat je er op klikt, zien welke video’s op dit moment in VLC zitten. Je kunt hier zelf aan toevoegen door videobestanden in de lijst te slepen.

Na het synchroniseren kun je de videobestanden terugvinden in het hoofdscherm van VLC.

Wil je een videobestand vanaf je iPad op je Mac zetten? Selecteer het bestand dan en selecteer "Opslaan als…".

Video’s uploaden naar VLC via WiFi

Om een bestand te uploaden via WiFi kun je gebruik maken van de ingebouwde webserver in VLC. Je start deze door in de app aan de linkerkant te kiezen voor "WiFi-upload". Je krijgt nu een adres te zien als https://127.0.0.10:8888. Typ dit adres exact over in je browser (bijvoorbeeld Safari) en je komt op een webpagina uit.

Deze webpagina staat in verbinding met je iPad, dus wanneer je je video’s in het grote vak sleept of rechtsboven op "Upload files" klikt krijg je de optie om bestanden vanaf je Mac (of PC) te uploaden naar de iPad. Nadat de upload klaar is verschijnen de bestanden ook in dit geval in het hoofdscherm van VLC.

Dit is een erg handige methode als je een snelle, stabiele WiFi-verbinding hebt en geen gebruik wilt maken van de kabel tussen de MAc en iPad.

VLC video downloaden van een webserver

Heb je een film ergens op een (eigen) webserver staan? Dan kun je deze eenvoudig downloaden in VLC. Typ het adres naar de film in (bijvoorbeeld https://example.org/video.mp4) en de video wordt zo gedownload in VLC om offline te bekijken.

Video’s die je op deze manier download komen in het overzicht te staan, net als andere films.

Een netwerkstream openen in VLC

Wil je de video niet downloaden, maar direct streamen? Vul het adres (zoals https://example.org/video.mp4) dan in bij "Netwerkstream openen".

Op deze manier kun je direct kijken, maar verbruik je wel data en kun je niet offline kijken. De video wordt dan ook niet toegevoegd aan je videobibliotheek.

Video’s in VLC zetten via Dropbox

Maak je al gebruik van Dropbox? (Ooit schreef ik al over Dropbox, als alternatief voor – toen nog – MobileMe.)

Dan kun je VLC eenvoudig koppelen aan je Dropbox-account. Je krijgt via de app zo toegang tot je volledige Dropbox, dus je hoeft de video’s niet in een specifieke map te plaatsen.

Heb je de video die je wilt kijken gevonden? Tik er op om deze te laten downloaden, zodat je de video kunt bekijken in VLC. Let op dat deze dus ruimte inneemt op je iPad (en dat kan hard gaan met video’s) en dat er niet "gestreamd" wordt over het internet.

Het voordeel is dus dat je kunt kijken zonder internetverbinding, bijvoorbeeld in het vliegtuig naar je vakantiebestemming.

Waarom is VLC leuk?

Als het aantal manieren om video’s naar je iPad te brengen je nog niet overtuigd heeft, dan zijn er nog wel een paar redenen om van VLC te houden.

Dan is er natuurlijk hét verkooppunt van VLC: het afspelen van allerlei videobestanden. Of je nu MKV-, AVI-, MOV- of MP4-bestanden hebt: VLC speelt ze af voor je.

De interface van VLC is erg simpel, en daarom makkelijk te volgen. Aan de rechterkant zie je de video’s in je bibliotheek, terwijl je aan de linkerkant de verschillende opties ziet.

Wanneer je een video afspeelt heb je ook voldoende opties, maar niets wat in de weg zit. Als je het fijn vindt kun je zelfs helderheid, contrast, tint, verzadiging en gamma per video instellen… En als je dat niet wilt, dan zit het niet vervelend in de weg.

VLC naar jouw voorkeuren aanpassen!

De overige instellingen van VLC vind je door het menu te openen met het icoon linksboven en dan Instellingen te kiezen. Je kunt hier een codeslot instellen (zodat iemand die je iPad gebruikt niet bij je video’s kan), het type deblocking filter instellen (als je niet weet wat dat is, is het prima om het op de standaard te laten) en de tekstcodering voor ondertitels kiezen.

Via "Audio afspelen in de achtergrond" loopt de audio ook gewoon door als je de app afsluit, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Muziek-app, wat handig is als de video bijvoorbeeld een live concert is.

Ten slotte kun je hier de verbinding met Dropbox weer verbreken, als je besluit dat je dit toch liever niet gebruikt.

VLC is gratis in de App Store, voor iPhone en iPad


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje