Wat is Intel Turbo Boost?


07.11.2013

Intel Turbo Boost is een technologie die gebruikt wordt in oudere Macs, met een i5- of i7-processor van Intel. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort extra turbo, op je processor (ook wel CPU genoemd).

Sinds de introductie van Apple Silicon is dit niet zo relevant meer, omdat Apple deze onderdelen nu niet meer van Intel gebruikt. Apple maakt de chipset nu zelf.

Heb je een oude Mac die je wilt gebruiken? Dan heb je misschien nog wel te maken met Intel Turbo Boost, en kan de informatie in dit artikel nog relevant zijn.

Om te begrijpen hoe dit werkt, en waarom het handig is, is het belangrijk dat je een klein beetje weet wat de verschillende specificaties van een processor betekenen.

In dit artikel heb ik veel concepten overigens redelijk versimpeld, en erg specifieke, technische randvoorwaarden weggelaten. Als je wel de exacte techniek wilt weten, kun je bijvoorbeeld dit document van Intel zelf lezen.

Wat betekenen de getallen bij mijn Mac processor?

“Vroeger” was het vaak redelijk simpel: je had één of twee processoren in je computer, die een bepaalde kloksnelheid hadden: bijvoorbeeld 2GHz. Hoe meer GHz, hoe sneller de CPU.

Tegenwoordig is het lastiger: processoren komen vaak met meerdere kernen op dezelfde processor, waardoor je bijvoorbeeld één processor hebt, maar met 2 of 4 zogenoemde “cores”. Dit is, voor de doeleinden van dit artikel, vergelijkbaar met twee processoren in je Mac stoppen.

Wat er nu vaak gebeurt is dat je moet kiezen: een CPU met 2 cores van ieder 2.4GHz, of een CPU met 4 cores van ieder 2GHz.

Als je zeker weet dat je belangrijkste programma’s altijd de 4 cores kunnen gebruiken, is dit waarschijnlijk de betere optie. Maar dit weet je niet altijd zeker. Of, nog vaker: het hangt er vanaf wat je aan het doen bent.

Dit probeert Intel op te lossen met Turbo Boost: als niet al je cores gebruikt worden, worden ze automatisch hoger geklokt als dit voordelig is. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met stroomverbruik en warmte, dus als je je Mac lekker in een dekentje hebt gewikkeld zal het niet zo snel gebeuren.

Een voorbeeld van Intel Turbo Boost

Stel dat je een 15" quad-core MacBook Pro met Retina-scherm hebt, met een i7 die standaard op 2GHz draait, maar een Turbo Boost naar 3,2GHz heeft.

Wanneer je nu een programma gebruikt dat al je cores inzet, maak je dus gebruik van (4×2) = 8GHz. Maar wanneer je een programma gebruikt dat maar één core kan inzetten, zou je nu maar 2GHz tot je beschikking hebben.

Als de stroom en warmte het toelaten, zal je processor nu automatisch de Turbo Boost inschakelen en naar een maximum van 3,2GHz gaan. Zo heb je een winst van 160% via Turbo Boost!

Je processor zal dit ook alleen doen als het nodig is. Wanneer er geen zware eisen aan de CPU gesteld worden, zal de Turbo Boost ook niet ingeschakeld worden. Ook dit bespaart je bijvoorbeeld weer batterijtijd.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje