WWDC 2025: iOS 26, iPadOS 26, macOS 26, en meer


10.06.2025

WWDC, World Wide Developer Conference, is een groot evenement wat Apple ieder jaar organiseert om al hun nieuwe software aan te kondigen.

In de Apple-wereld is dit een soort van start van het jaar. Ook voor mij loopt mijn jaar bij Apple Coach in mijn hoofd altijd van begin juni tot en met eind mei, niet van januari tot en met december.

Nu wordt er altijd van alles verteld in de eerste presentaties, maar niet alles is relevant voor de gewone Apple-gebruiker.

Dat is wel waar ik me op focus, dus als je echt alles wilt weten kun je zelf de presentaties kijken (in het Engels): de keynote presentatie, en de Platforms State of the Union.

Voor gewoon de belangrijkste dingen lees je hier onder verder.

WWDC 2025

Sommige dingen die zijn aangekondigd zijn specifiek voor bijvoorbeeld de iPhone, of de Mac.

Maar sommige dingen gelden wat meer in het algemeen, zoals de versienummers.

Daar kijken we dus eerst even naar.

Versienummers gelijk getrokken

Eerder heb ik al eens uitgelegd hoe macOS-versienummers werken, en op zich zal dat redelijk hetzelfde blijven.

Het verschil is dat we nu van versie 15 (macOS Sequoia) in één keer naar macOS 26 gaan.

En van iOS 18 op de iPhone, naar iOS 26.

Zo ook voor andere producten, op de Apple Watch springen we bijvoorbeeld zelfs van watchOS 11 naar watchOS 26.

Dat komt omdat de versienummers dit jaar gelijk getrokken worden, en gebaseerd worden op het jaartal. En ja, het is nu nog 2025, maar de updates komen pas in de herfst. Voor de Mac soms pas in november, dus het is voornamelijk in 2026 dat we dit gaan gebruiken.

Hoe dan ook, dit gaat het praten over versies veel simpeler maken. Nu weet je dat je voor watchOS 26 ook iOS 26 nodig hebt, in plaats van te onthouden dat watchOS 11 hoort bij iOS 18.

De sprong zal even wennen zijn, maar ik ben er helemaal voor.

Liquid Glass design

Het nieuwe ontwerp wat alle besturingssystemen dit jaar krijgen noemt Apple Liquid Glass.

Ze hebben er zelf een marketing video over gedaan, en ook een video geplaatst op de eigen website die meer uitleg geeft.

Maar de korte versie is: alles ziet er uit alsof het inderdaad van een soort glas gemaakt is.

Ik moet nog even wennen (het is nog geen 24 uur geleden op het moment dat ik dit schrijf), en zoals vaker: sommige dingen zien er goed uit, en andere moeten misschien nog wat verder bijgewerkt worden — de volledig transparante menubalk op macOS vind ik nog wat twijfelachtig bijvoorbeeld.

Het is nog vroeg, niet alleen heb ik zelf nog weinig kunnen testen, ook Apple heeft nog geen echte feedback gehad van testers. We wachten dus sowieso nog even af.

Overigens voorspelde Mark Gurman dit design al, en zegt hij ook dat de nieuwe iPhone er bij past:

That 20th anniversary iPhone will expand on the glass concept. It will have curved glass sides around the entire phone, even at the edges. There will be extraordinarily slim bezels and no cutout section in the screen. Inside Apple, the 2027 iPhone is called the “Glasswing,” in reference to the type of butterfly that has transparent wings.

Betekent dat dat we een extra bijzondere iPhone gaan zien?

Apple Intelligence

Apple Intelligence, wat handig afkort naar AI, is Apple's versie van "kunstmatige intelligentie". Denk aan de assistent Siri, maar ook bijvoorbeeld hulp bij het (her)schrijven van teksten.

In deze nieuwe versies krijgt Apple Intelligence een aantal nieuwe mogelijkheden.

Live vertaling

Eén van de interessante mogelijkheden vind ik live vertaling.

Dit werkt voorlopig nog maar voor enkele talen, maar geeft een live vertaling voor onder andere telefoongesprekken en berichten.

Voor de telefoon is het voor nu Duits, Engels (VK, VS), Frans (Frankrijk), Portugees (Brazilië) en Spaans (Spanje). Voor berichten komen daar ook Chinees (vereenvoudigd), Italiaans, Japans, en Koreaans bij. Of en wanneer Nederlands er bij komt is niet bekend.

Apple loopt achter met AI

De huidige staat van Apple Intelligence valt tegen, en dat komt vooral omdat andere bedrijven zo veel verder zijn.

Onder andere Google met Gemini, Anthropic met Claude, en natuurlijk OpenAI met ChatGPT, komen constant met updates die hun product absoluut verbeteren. (En dan hebben we het nog niet over andere AI-producten als Veo, Eleven Labs, of Midjourney.)

Apple focust nog steeds op grote updates 1 à 2 keer per jaar, en dat is voor deze branche eigenlijk te weinig.

Als dergelijke AI-producten er niet waren zou Apple Intelligence misschien indrukwekkend geweest zijn, ondanks de fouten.

Maar er zijn nu zoveel alternatieven die veel verder zijn, waardoor Apple ontzettend achterloopt.

Nu vallen ze daarom deels terug op diensten ChatGPT, maar ik zou graag zien dat Apple zelf goede kwaliteit biedt in Siri, zonder zich afhankelijk te maken van een derde partij.

Ik zeg niet dat dat makkelijk is, absoluut niet zelfs, maar het is wel wat nodig is voor Apple.

Ontwikkelaars krijgen meer toegang tot Apple Intelligence

Om dan nog even positief af te sluiten: het wordt voor ontwikkelaars wel makkelijker om gebruik te maken van Apple's modellen.

Met een paar simpele regels code kun je la gebruik maken van de modellen die Apple zelf aanbiedt.

Dat betekent waarschijnlijk dat we dit terug gaan zien in meer apps. Dat zal soms betekenen dat het wordt toegevoegd om het "wij hebben ook AI"-vinkje te zetten, maar er zijn ook zeker nuttige toepassingen voor veel apps, die nu een stuk eenvoudiger worden.

WWDC 2025: nieuws voor de iPhone (iOS 26)

Een rode draad die we zien bij de vernieuwingen in het ontwerp van de iPhone, is dat hier veel versimpeld is. Of beter gezegd: veel van de geavanceerde functionaliteit is weg gestopt.

Wanneer ik mensen help om bijvoorbeeld de iPhone te leren kennen (via een basiscursus in de Apple Coach Academie bijvoorbeeld) is één van de dingen waar we mee starten meestal iets als "focus voor nu op deze twee knoppen, en negeer de rest".

Later kunnen we daar dan dieper op in gaan, maar als je wilt leren werken met de Camera app op de iPhone is het handig om eerst gewoon te leren hoe je simpelweg een foto of een video maakt.

Apple volgt deze filosofie nu ook, door niet meer elke optie te laten zien, maar alleen video en foto. Wil je meer, zoals een time-lapse, portret-foto, of een slo-mo video? Dan kan dat nog steeds, maar zit het even achter een knopje verstopt.

Verbeteringen in iOS 26

  • Foto's heeft weer terug aparte tabbladen voor "Bibliotheek" en "Verzamelingen".

    Ik heb zelf het afgelopen jaar niet kunnen wennen aan het nieuwe ontwerp en ben blij dat dit weer terug is als aparte tabbladen;

  • Camera laat nu standaard alleen "Video" en "Foto" als opties zien. Houd één van die opties even ingedrukt, en de andere mogelijkheden verschijnen ook gewoon weer;

  • Het menu voor tekstselectie is verbeterd: in plaats van een lange horizontale lijst met opties zie je nu maar een paar opties, maar kun je dat snel uitbreiden naar een verticaal menu.

    Dit laat meer tegelijk zien, en maakt ook duidelijker dat er meer is;

    Het nieuwe menu bij tekst-selectie geeft de opties veel duidelijker en handiger aan

    Het nieuwe menu bij tekst-selectie geeft de opties veel duidelijker en handiger aan

  • Tijdens het maken van een schermafbeelding voor de tekstselectie kwam ik er achter dat het ook gelijk een logische naam krijgt.

    In plaats van de gebruikelijke "Schermafbeelding 2025-06-10 om 08.30.11.png", kreeg deze automatisch de naam "Martijn van Apple Coach hier.png".

Kan ik iOS 26 installeren op mijn iPhone?

iOS 26 is beschikbaar voor de iPhone 11 en nieuwer, en de tweede en derde generatie van de iPhone SE.

De iPhone XR, iPhone XS, en iPhone XS Max vallen dus af.

De iPhone 8 kon ook al geen iOS 18 installeren, en als je een dergelijk model gebruikt zul je moeten gaan overwegen deze te vervangen door iets nieuwers.

Wanneer iOS 26 precies uit komt is niet bekend, maar ga er van uit dat dit gebeurt in de week van 15 september. Dit is ook wanneer we de nieuwe iPhone (iPhone 17) verwachten te zien.

WWDC 2025: nieuws voor de iPad (iPadOS 26)

iPadOS 26 is vooral voor geavanceerde gebruikers een interessante update op de iPad. Met functies als nieuw vensterbeheer, een verbeterde Bestanden app, en mogelijkheden voor bijvoorbeeld het opnemen van audio maken de iPad nog krachtiger.

Vensterbeheer in iPadOS 26

De iPad begon ooit zoals de iPhone: één app tegelijk, en niet meer.

Langzaam zagen we daar opties bij komen, voor bijvoorbeeld een app aan de zijkant, of Stage Manager.

Met iPadOS 26 krijgt de iPad een zelfde soort vensterbeheer op de Mac.

Niet alleen ben je niet verplicht deze functie te gebruiken, ik was blij om te zien dat het standaard uit staat.

Wil je de iPad gewoon gebruiken voor één ding tegelijk? Dan kun je dat blijven doen.

En alleen als je er zelf voor kiest om meerdere apps tegelijk in beeld te hebben zet je deze instelling aan, en kun je het gebruiken. (Ik zou dan wel een Magic Keyboard-hoes voor de iPad aanraden, want het trackpad maakt het een stuk eenvoudiger.)

Je kunt nu gewoon losse vensters hebben, vergelijkbaar met macOS, inclusief verkeerslicht-knopjes

Je kunt nu gewoon losse vensters hebben, vergelijkbaar met macOS, inclusief verkeerslicht-knopjes

Verbeteringen in iPadOS 26

  • Bestanden app: de Bestanden app op de iPad is nooit zo goed geweest als de Finder op de Mac.

    (En ik weet dat veel mensen de Finder niet zo fijn vinden als Verkenner op Microsoft Windows, maar dat kan gewenning of persoonlijke voorkeur zijn.)

    Mappen kunnen op de iPad nu ook naar het Dock (net als je op de Mac mappen in je Dock kunt plaatsen), personalisaties aan mappen synchroniseren vanaf macOS, en heel belangrijk: je kunt nu zelf kiezen met welke app je een bestand opent.

    Dit laatste kennen we ook weer van de Mac: op de Mac kiezen met welk programma je bestanden opent was al heel lang mogelijk. Toevallig liep ik er kort voor de presentatie nog tegenaan dat dit niet ging op de iPad, waardoor ik een bestand praktisch niet kon openen, omdat het verkeerd herkend werd door de iPad;

  • In het verlengde daarvan: Voorvertoning is nu ook op de iPad, en geeft je meer mogelijkheden voor het werken met PDFs en afbeeldingen vanuit de Bestanden app;

  • Processen kunnen in de achtergrond draaien, zodat je bijvoorbeeld een lang lopende "export" vanuit Final Cut Pro kunt hebben, maar ondertussen gewoon een artikel kunt lezen in Safari;

  • En goed nieuws als je Dagboek-app gebruikt: deze is nu ook beschikbaar op de iPad.

Kan ik iPadOS 26 installeren op mijn iPad?

Bijna alle iPads die nu iPadOS 18 kunnen draaien, kunnen ook door naar iPadOS 26.

De enige uitzondering is de zevende generatie iPad, uit 2019.

Wel geschikt zijn dus:

  • iPad (2020)
  • iPad mini (2019)
  • iPad Air (2019)
  • iPad Pro (2018)

Heb je één van deze modellen, of iets nieuwers? Dan zit je goed, en kun je upgraden.

WWDC 2025: nieuws voor de Mac (macOS 26 Tahoe)

macOS 26, of macOS Tahoe, volgt ook het nieuwe Liquid Glass design. Dit betekent onder andere nieuwe iconen in het Dock, en om eerlijk te zijn… Laat ik het zo stellen: ik moet even wennen.

Met name het nieuwe Finder icoon is toch wel iets "anders". (En hoewel dat icoon al vaak veranderd is, is dit voor het eerst dat de linkerkant licht is en de rechterkant donker. Een traditie van 30 jaar die hier gebroken wordt.)

Maar er zijn een paar mooie dingen die naar macOS komen:

Verbeteringen in macOS 26 Tahoe

macOS 26 verandert veel in het uiterlijk, en geeft nieuwe opties.

  • Je kunt eenvoudiger iconen op mappen plaatsen. Dit kunnen iconen zijn die Apple voorstelt, of bijvoorbeeld emoji

  • Bovendien laten deze mappen nu gelijk zien of er iets in de map zit of niet — een lege map blijft leeg, maar een map met bestanden laat documenten in de map zien;

    De bovenste map is leeg, maar de onderste bevat één of meer bestanden. Op de bovenste map zit een gewoon symbool, en bij de onderste een emoji.

    De bovenste map is leeg, maar de onderste bevat één of meer bestanden. Op de bovenste map zit een gewoon symbool, en bij de onderste een emoji.

  • Onderdelen in de menubalk tonen nu bijna overal iconen naast de tekst. Hoewel dat in theorie kan helpen, is mijn eerste indruk dat het wel erg druk is. Maar misschien wen ik er aan, en wil ik niet meer terug;

    De icoontjes hier zijn leuk, maar ik moet nog wel even wennen

    De icoontjes hier zijn leuk, maar ik moet nog wel even wennen

  • Telefoon app op de Mac: we hebben nu ook een Telefoon app op de Mac, zodat je vanaf daar kunt bellen. Dit loopt dan via FaceTime Audio;

  • Bedieningspaneel lijkt meer op het Bedieningspaneel op de iPad, en is nu ook meer zelf aan te passen;

  • Spotlight was altijd al een handige zoekfunctie op de Mac, maar is nu nog verder uitgebreid, en lijkt wat meer op programma's als Alfred, Raycast, en LaunchBar.

    Niet zo uitgebreid, maar het komt wel met een aantal interessante functies om bijvoorbeeld snel programma's te openen, of zelfs acties uit te voeren, zoals het versturen van een bericht. Hier zullen we nog een keer uitgebreider naar kijken;

  • Launchpad is vervangen door een programma wat simpelweg de naam "Apps" heeft, en lijkt op de Appbibliotheek van de iPhone en iPad.

    Launchpad heeft plaats gemaakt voor de app 'Apps'

    Launchpad heeft plaats gemaakt voor de app 'Apps'

Is macOS 26 Tahoe mogelijk op mijn Mac?

Ook dit jaar vallen er weer een paar modellen af als het gaat om ondersteuning van de nieuwste macOS-versie.

De MacBook Air uit 2020 (het Intel-model, niet de M1 uit hetzelfde jaar), de MacBook Pro uit 2018, iMac uit 2019, iMac Pro uit 2017, de Mac Pro uit 2017, en de Mac mini uit 2018, zitten allemaal "vast" op macOS 15 Sequoia, van vorig jaar.

Heb je een Mac-model uit 2019 of later, dan zit je goed. Sowieso betekent dit dat alle Apple Silicon Macs nog ondersteund worden, zoals ook wel te verwachten was.

Macs met Apple Silicon zijn ook de enige modellen die Apple Intelligence ondersteunen.

Maar niet alleen krijg je op Intel geen Apple Intelligence, macOS Tahoe is ook de laatste versie die überhaupt nog Intel-modellen ondersteunt. Apple liet in de Platforms State of the Union weten dat de volgende versie van macOS alleen zal werken op Apple Silicon (rond 57:12).

Heb je een M1, M2, M3, of M4? Dan zit je volgend jaar dus ook weer goed. In andere gevallen, als je iets van Intel hebt, zal dit je laatste update zijn. (Of heb je je laatste update al eerder gehad natuurlijk.)

Wat dit betekent voor projecten als OpenCore Legacy Patcher? Waarschijnlijk kunnen zij ook niet langer ondersteuning bieden voor de oudere Intel Macs, en is macOS 26 Tahoe de laatste versie voor OpenCore.

Dat betekent niet dat je je 27-inch iMac nu gelijk maar weg moet doen, maar denk wel na over de veiligheid van oudere macOS-versies die geen updates meer ontvangen.

Langzaam een plan gaan maken om je Mac te vervangen in de komende twee jaar is waarschijnlijk een goed idee. En als je daar hulp bij nodig hebt ben ik natuurlijk beschikbaar voor advies.

Wanneer kan ik macOS 26 Tahoe installeren?

De testversies voor ontwikkelaars zijn nu al beschikbaar, maar zeker niet aan te raden als je geen ontwikkelaar bent. En al helemaal niet als je geen aparte test machine hebt, maar het moet installeren op je enige Mac.

De publieke beta komt ergens in juli, en dan in de herfst (meestal rond oktober) kunnen we macOS 26 Tahoe "echt" verwachten.

Dat betekent niet dat je het dan gelijk moet installeren, meestal is het verstandig even te wachten tot december of januari, en dan de installatie pas te doen.

Testversies installeren

De testversies zijn nu beschikbaar voor ontwikkelaars, maar in principe kun je je zo aanmelden als ontwikkelaar bij Apple.

Mijn dringend advies is om dit niet te doen.

Als je heel graag de testversies al wilt draaien zou ik op z'n minst wachten op de publieke versies, die komen later (waarschijnlijk in juli), en dan zijn in ieder geval de aller-ergste fouten er uit.

Natuurlijk is het leuke om nieuwe functies te testen, maar als je geen aparte computer hebt om dat op te doen is het ook wel gevaarlijk.

Het komt regelmatig voor dat er ineens apps niet meer werken, en vaak zijn dat net de dingen waar je van afhankelijk bent — de app van je bank, of iets wat je nodig hebt voor een medisch apparaat.

Wil je gewoon de nieuwe mooie achtergrondjes? 512 Pixels heeft de Mac-achtergronden, 9to5Mac achtergronden voor de iPhone en de iPad, en Basic Apple Guy heeft andere mooie achtergronden geïnspireerd op WWDC '25.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje