De Apple Coach kijkt terug op 2018


31.12.2018

Jawel, het is weer zo ver.

Het is de laatste dag van het jaar. 31 december 2018. En je weet wat dat betekent toch?

Geheel volgens traditie ga ik terugblikken op dit jaar! (Geen idee dat dat een traditie is? Kijk maar naar 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011 om te zien hoe ver Apple Coach gekomen is.)

Terugkijken op 2018

2018 was ook weer een geweldig jaar.

Eerlijk is eerlijk: ik heb minder voor Apple Coach kunnen doen dan ik van plan was.

Toch kijk ik tevreden terug op het jaar, en probeer ik sowieso te focussen op het positieve. En daar is genoeg van. Niet alleen bij Apple Coach, maar ook privé.

Vorig jaar zei ik dat me erg bewust was geworden hoe belangrijk de lezers (en kijkers, naar de Apple video’s!) voor mij zijn. Dat heb ik meegenomen in 2018, en geniet ik regelmatig van.

De backupcursus van 2018

Eén van de dingen die ik dit jaar gedaan heb voor die lezers is het organiseren van een kleine backup cursus. 8 dagen lang hebben we, rondom World Backup Day, gekeken hoe je kunt zorgen dat je Mac, iPhone en iPad veilig zijn als er iets mee gebeurt.

Zo raak je nooit bestanden kwijt: foto’s, documenten, films, muziek, … Alles wat belangrijk voor je is wordt veilig gesteld.

Tegen brand, diefstal, waterschade, of gewoon een software crash.

Voor 2019 ben ik aan het kijken of we deze cursus nog breder kunnen inzetten. Informatie verschijnt dan waarschijnlijk op <backupcursus.nl>.

Als je nog geen backups hebt ingericht zou ik je aanraden daar nu alvast heen te gaan, en actie te ondernemen. (Voorlopig betekent dat dat je gebruikt kunt maken van de uitgebreide backup-cursus in de Apple Coach Academie.)

Jouw privacy hier verder verbeterd

Vanaf het begin van Apple Coach heb ik je privacy serieus genomen. Dit jaar is dat wat explicieter verschenen, en vind je een heuse privacy policy op de website.

Hier leg ik in het kort mijn visie op privacy uit. Het komt er op neer dat ik nooit meer van je vraag dan nodig is, gegevens alleen deel met externe partijen als dat niet anders kan (en je vertel welke dat zijn), en er alles aan doe om je gegevens veilig te houden.

Verder gaan alle Apple Coach websites nu via een beveiligde verbinding (dat was eerder al het geval voor een deel, maar ook alle interne zaken verlopen nu via “https”).

En de Apple Coach Academie heeft, omdat je daar mogelijk meer gegevens invoert, een speciaal certificaat gekregen. Je ziet dit ook terug in de adresbalk, waar duidelijk vermeld staat dat het een website van Apple Coach is.

Het beste van Apple Coach’ 2018

Meer focus op privacy betekent ook dat ik gestopt ben met het gebruik van Google Analytics. Dat maakt het wat lastiger om te zien wat het populairste artikel was dit jaar.

Ik ga gewoon gokken dat schermafbeeldingen maken op de Mac nog steeds op #1 zou staan (want dat is sinds de oprichting van Apple Coach al het geval), iCloud en MacKeeper verwijderen ergens in de top 5 staan; en zowel het Mac koopadvies, als het iPad koopadvies veel gelezen worden.

Apple Coach Academie in 2018

Voor de Apple Coach Academie hebben we weer heel gave cursussen gelanceerd. Onder andere over WhatsApp, Windows op je Mac draaien en Pixelmator Pro.

In 2019 hoop ik nog wat meer te focussen op verbeteringen en vernieuwingen in de Academie op zich, terwijl we natuurlijk ook nieuwe cursussen blijven toevoegen.

We hebben er één in een vergevorderd stadium, en een andere waar ik nu al enthousiast over ben…

Goed, dat is voor 2019. 😉

Apple nieuws in 2018

Voor Apple was 2018 ook een groot jaar.

Ze kwamen met twee nieuwe iPads: de nieuwe iPad Pro (met nieuwe Apple Pencil) en de iPad (2018). Genoeg voor mij om een nieuw iPad koopadvies artikel te schrijven dus.

Dan was er de vraag of Apple je iPhone bewust langzamer maakt (kort antwoord: nee), stopte ze met de Airport-lijn, en lanceerde drie nieuwe iPhones: de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max.

Ook zagen we een nieuwe Apple Watch: de Apple Watch Series 4. (Momenteel op veel plekken uitverkocht.)

Ik wist de iPhone XS Max en Apple Watch Series 4 allebei op tijd in huis te hebben, en deelde mijn geheim hier.

Over de iPhone XS Max heb ik bovendien een video gemaakt.

Tijdens WWDC kregen we aankondingen van iOS 12, macOS Mojave, Foto’s 4.0, watchOS 5 en tvOS 12.

Ten slotte hebben we tegen het einde van het jaar twee belangrijke nieuwe Macs gezien: de Mac mini (na 4 jaar vernieuwd!) en de vernieuwde MacBook Air, hetzelfde en toch helemaal anders.

Apple Coach Jr

Hier schreef ik bijna "Apple Coach Jr versie 2", een computer-grapje wat je makkelijk maakt.

Maar het is geen versie 2. Dit is niet een "nieuwe versie van Aaron". Dit is Rowan. Ons prachtige tweede zoontje. Niet beter, of slechter, maar zijn eigen persoon.

Ik zal het er verder niet te veel over hebben nu — want als ik eenmaal begin zitten we hier waarschijnlijk nog wel even — maar ik wil wel kwijt hoe blij ik ben met hem. En dat ik zo veel tijd met hem (en z’n grote broer) kan doorbrengen.

Voor ik full-time ging met Apple Coach ging ik voor zeven uur (’s ochtends) de deur uit, en was ik meestal pas thuis om … zeven uur (’s avonds). Dat zou betekenen dat ik mijn kinderen bijna niet wakker zou zien.

En als ik de kinderen nu samen zie, zo lief en warm naar elkaar… Daar ben ik jou, als lezer van Apple Coach, toch ook wel erg dankbaar voor.

Ok, terug naar Apple. 😉

Vooruitkijken naar 2019

Naast het terugkijken op 2018, wil ik ook alvast kijken naar 2019. Te beginnen met iets wat ik vorig jaar al “beloofd” had.

Nu wél een nieuw ontwerp?

Eigenlijk zei ik het vorig jaar al, maar in 2019 verwacht ik het daadwerkelijk te doen: een nieuw ontwerp voor Apple Coach.

Dit jaar is het niet gelukt om dat uit te voeren. Dat was voor mij echt een punt om bij stil te staan, omdat het iets is wat ik juist ook zo graag wil doen; ik denk dat de huidige website een aantal steken laat vallen op het gebied van bijvoorbeeld toegankelijkheid, iets wat ik erg belangrijk vind.

Ik heb daarom ook goed gekeken wat de redenen zijn dat we het dit jaar nog niet gedaan hebben, en in 2018 al besluiten genomen die er voor moeten zorgen dat het in 2019 wél lukt.

Als ik volgend jaar een terugblik schrijf waarin staat dat het “in 2020 echt gaat gebeuren” is er iets goed mis gegaan, en dat gaan we voorkomen.

Apple in 2019

Wat kunnen we van Apple verwachten dit jaar? In ieder geval een nieuwe Mac Pro als het goed is.

De huidige is momenteel meer dan vijf jaar oud. Vijf. Vijf jaar!

Voor een Mac die gemaakt is voor professionals, die echt alles uit de Mac willen halen, is dat gewoon té oud.

Gelukkig heeft Apple ons verteld dat we in 2019 een nieuwe kunnen verwachten. Er is geen kwartaal aan gekoppeld, dus dat kan ook 31 december 2019 zijn… Maar 2019. Dat is in ieder geval iets.

Ook verwacht ik nieuwe AirPods. De huidige AirPods ben ik erg over te spreken, nog veel meer dan ik twee jaar geleden dacht.

Gaan deze nieuwe AirPods werken met AirPower? Gaan we AirPower überhaupt ooit nog zien? Dat weet Apple alleen…


Dat was het voor 2018. Een geweldig nieuw jaar gewenst van ons hier bij Apple Coach,

– Martijn


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje