iPad koopadvies: wat is de beste iPad voor jou? (2021)


28.04.2021

Ik heb uiteraard mijn best gedaan om hier zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar het gaat zo snel dat je soms zelf even naar een andere winkel zult moeten kijken.

Ooit was de iPad-lijn nog redelijk simpel: er was één formaat, één versie.

Je moest twee keuzes maken: 16GB, 32GB of 64GB opslagcapaciteit, en of je mobiel internet op de iPad wilt gebruiken.

Nu is er (in oplopende volgorde van grootte): de iPad mini, de "gewone" iPad, de iPad Air, de iPad Pro, en de grotere iPad Pro. Vijf verschillende maten/modellen dus.

Allemaal in verschillende kleuren, met verschillende eigenschappen, en natuurlijk verschillende prijzen. Welke iPad is het beste en welke iPad moet je kopen? In dit artikel mijn iPad koopadvies, met de beste iPad voor jou.

Welke iPad is voor JOU geschikt?

Er is natuurlijk niet echt één juist antwoord.

Zelfs als je het budget hebt voor de 12,9" iPad Pro met 2TB opslagcapaciteit, mobiel internet via 5G en AppleCare (€ 2758,-) kan het nog steeds zijn dat de "gewone" iPad met 32GB voor jou het meest geschikt is. (€ 389,-)

En ook omgekeerd natuurlijk: als je "maar" 400 euro te besteden hebt, kan het verstandig zijn om nog even te sparen voor de versie met 128GB (€ 489,-) als je veel foto’s wilt opslaan of verschillende spelletjes bewaart.

In dit artikel gaan we dan ook vooral kijken hoe je de beslissing kunt maken: wat zijn de factoren waar je op moet letten?

Je zult de volgende keuzes moeten maken:

 • Model (iPad mini, iPad, iPad Air of iPad Pro)

 • Capaciteit (variërend van 32GB tot 2048GB, en bepalend voor het maximaal aantal foto’s, video’s, apps, muzieknummers en meer)

 • Alleen Wi-Fi, of Wi-Fi en mobiele data (zoals op de iPhone, dus dat je ook zonder Wi-Fi internet hebt)

 • De kleur. Bedenk van te voren hoe belangrijk dit voor je is.

  Een mooi gekleurd hoesje is dan waarschijnlijk een betere optie, als je eigenlijk een andere iPad zou willen.

Waar ga je de iPad voor gebruiken?

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen voor de aankoop van iedere computer, inclusief de iPad: wat ga ik met de iPad doen?

Probeer deze vraag zo concreet mogelijk te beantwoorden. Antwoorden als "werk", of zelfs "gebruiken in plaats van mijn Mac" zeggen maar heel weinig. Hoewel het op het eerste zicht redelijke antwoorden lijken, vertellen ze je eigenlijk vrijwel niets.

Wat betekent "werk" voor jou? Als je werk bestaat uit e-mails beantwoorden heb je een andere iPad nodig dan wanneer werk voor jou vooral videobewerking is. En als jij je Mac nu vooral gebruikt om webpagina’s te lezen, zul je waarschijnlijk prima af kunnen met een iPad mini. Doe je veel tekstverwerking, en leuke dingen met foto’s? Dan wil je misschien toch liever een wat grotere iPad.

Bedenk dus goed voor jezelf wat je zo al doet met je iPad. Een paar ideeën:

 • Surfen op internet
 • Video’s kijken (YouTube, Netflix, films die je zelf hebt)
 • Boeken lezen
 • Fotobewerking
 • Tekstverwerking
 • Creatieve zaken als tekenen en andere kunst
 • Spelletjes

Afhankelijk wat je hier zou aanvinken is er een ander advies voor je.

Capaciteit bepalen

Het kan handig zijn om eerst te kiezen hoe veel capaciteit je iPad nodig heeft. Als je bijvoorbeeld echt 512GB nodig hebt omdat je heel veel foto’s wilt opslaan, zit je straks bij het model sowieso vast aan de iPad Pro.

En hoewel het lastig kan zijn om van te voren te bedenken hoe veel opslagruimte je nodig gaat hebben, zijn er wel een paar vragen die je kunnen helpen:

 • Heb je al een iPad nu? Controleer dan eerst eens hoe veel ruimte je nu in gebruik hebt voor een goede start.

  Dit doe je via de Instellingen app, waar je kijkt onder Algemeen en vervolgens Info.

  Hier kun je ook gelijk zien hoe veel liedjes ("Nummers"), video’s, foto’s en apps je hebt.

  Via Instellingen -> Algemeen -> Beheer opslagruimte -> Beheer opslag kun je meer details zien om te weten waar je ruimte heen gaat.

  Vanaf iOS 11 vind je dit onder Instellingen -> Algemeen -> iPad Opslag.

 • Hoeveel foto’s ga je opslaan? Praat je over tientallen, honderden of duizenden? Reken ongeveer 5MB per foto. Elke ±200 foto’s is dus een extra GigaByte (GB) aan opslag nodig

  • Hoe ga je de foto’s opslaan? Gebruik je iCloud Fotobibliotheek met "Optimaliseer opslag"? Dan nemen de foto’s minder ruimte in beslag, omdat van de meeste foto’s alleen een kleine, lage kwaliteit versie wordt opgeslagen.

   Dit is ook een goede manier voor ruimte besparen op je iPad.

 • Ga je muziek luisteren met je iPad? Doe je dat dan via muziek die je lokaal op je iPad plaatst (geen internet nodig om te luisteren) of gebruik je Apple Music of Spotify? Muziekbestanden zijn vaak rond de 7,5MB. Dat betekent zo’n 125 nummers per GB.

 • Kijk je films op de iPad? Hier is diezelfde vraag nog belangrijker: ga je "streamen" (afspelen vanaf internet, via bijvoorbeeld Netflix) of de films downloaden? Een film kost je vaak minstens 4GB, maar kijk niet gek op van bijvoorbeeld 10GB per film.

  Wil je een paar films meenemen op vakantie is het dus geen gek idee om wat meer opslagcapaciteit voor de iPad te kiezen.

 • Hoe veel apps gebruik je op je iPad? Als je honderden apps hebt zul je daar ruimte voor moeten reserveren.

  • De ene app is wat dat betreft de andere niet. Met name spelletjes nemen veel ruimte in bijvoorbeeld, maar je zult dit per app moeten bekijken.

   Zelfs als je nog geen iPad hebt kun je dit doen, omdat de grootte van de app vermeld staat in de App Store. Ook op de website van de App Store.

   Je kunt dus van te voren een aantal apps opzoeken om te zien hoe veel ruimte ze gebruiken.

De Facebook app gebruikt bijna 400MB op je iPad.

De Facebook app gebruikt bijna 400MB op je iPad.

Houd ook al rekening met wat ruimte voor het systeem zelf. Enkele GB (4-5GB) aftrekken van het totaal is geen gek idee.

Verder zijn er ook accessoires te koop voor de iPad die de opslagruimte uit kunnen breiden, bijvoorbeeld via een USB-stick met een extra adapter, of een USB-C-stick. Maar gelijk een iPad met genoeg ruimte kopen is vaak een stuk prettiger in gebruik.

Je kunt wel de ruimte voor je iCloud opslag verhogen, wat helpt voor bijvoorbeeld iCloud Fotobibliotheek, maar niet voor de ruimte op je iPad zelf.

De capaciteit van je iPad is vast, dus het is vaak verstandiger om nu 100 euro meer uit te geven voor dubbele capaciteit, zodat je een iPad hebt die uiteindelijk gewoon langer mee gaat.

Omdat niet elk model in dezelfde capaciteit beschikbaar is, hier nog even een overzicht:

iPad model32GB64GB128GB256GB512GB1024GB2048GB
iPad mini (2019)
iPad
iPad Air (2019)
iPad Pro 11-inch
iPad Pro 12,9-inch

Het model iPad kiezen

Het model van de iPad kiezen is waarschijnlijk de moeilijkste stap. Waar je bij de capaciteit en de internet-opties altijd "duurder is beter” kunt aanhouden, en gewoon geld tegen het probleem gooit, is dat bij het kiezen van het juiste model niet zo simpel.

Voor de hoogste prijs krijg je met de 12,9" iPad wel de meeste functies, snelheid en schermruimte, maar deze zal voor veel gevallen ook onhandig groot zijn.

Grootte van het scherm per iPad

De modellen worden in eerste instantie ingedeeld op schermformaat, uitgedrukt in het aantal inches van de schermdiagonaal — net als bij televisies.

Voor de iPads is het als volgt:

Model iPad Schermgrootte (inches) Centimers (afgerond)
iPad mini 7,9 20cm
"Gewone" iPad (t/m 2018) 9,7 24,5cm
"Gewone" iPad (2019 en nieuwer) 10,2 26cm
iPad Air 10,9 27,5cm
"Kleine" iPad Pro 11 28cm
"Grote" iPad Pro 12,9 33cm

Inches worden vaak ook uitgedrukt als dubbele aanhalingstekens: 10,2" betekent dus 10,2-inch. 1 inch is ongeveer 2,5 centimeter (2,54), en in bovenstaande tabel heb ik een beetje afgerond voor de centimeters.

Een paar andere schermdiagonalen om dit in perspectief te zetten:

 • iPhones zijn 4-inch (10cm), 4,7-inch (12cm), 5,8-inch (15cm), 6,5-inch (17cm) voor respectievelijk de "oude" iPhone SE, de nieuwe iPhone SE, de iPhone 11 Pro, en de iPhone 11 Pro Max;
 • De MacBook Pro is er in 13 inch (33cm) en 16 inch (41cm)
 • De iMac is er in 21 inch (53cm) en 27 inch (67cm)
 • Een "standaard" TV is tegenwoordig meestal rond de 43 inch (109cm)

Een andere manier om er naar te kijken: een iPad mini is langs de lange zijde ongeveer gelijk aan een flesje water (500ml) en de grootste iPad Pro is aan die zijde ongeveer gelijk aan een A4 papier.

De 12,9-inch iPad Pro tegenover een A4 papier

De 12,9″ iPad Pro tegenover een A4 papier

Zo, even heel wat getallen. Uiteindelijk zul je het misschien gewoon in de winkel willen bekijken en even zelf vast houden om te zien wat voor jou bevalt.

iPad Mini (7,9-inch)

De iPad mini is het kleinste model, en had ook lang de laagste instapprijs.

De iPad mini is sinds versie vijf (gelanceerd in maart 2019) echter wat duurder geworden. Je krijgt nu een 64GB-model voor 459 euro of een 256GB-model voor 629 euro. Wil je daar ook nog 4G bij? Dan komt er nog 140 euro bij: 599 euro voor de 64GB, en 769 euro voor de 256GB. (Over die beslissing gaan we het straks meer hebben.)

De 10,2" iPad daarentegen is te verkrijgen voor 389 euro (529 euro met 4G), wat je dus maar liefst 160 euro scheelt als je de instap-modellen vergelijkt.

Nu heb je dan wel slechts een 32GB-model in plaats van 64GB-model. Het 128GB-model van de iPad is echter 489 euro, wat maar iets meer kost dan de 64GB van de iPad mini!

De iPad mini ondersteunt nu ook de (eerste generatie) Apple Pencil

De iPad mini ondersteunt nu ook de (eerste generatie) Apple Pencil

Ten slotte is de iPad mini minder geschikt voor multitasking: je kunt niet twee apps tegelijk in beeld zetten zoals je dat kunt op de iPad of iPad Pro.

Maar het is natuurlijk niet allemaal negatief!

Er valt ook veel te zeggen voor de iPad mini.

Voordelen van de iPad mini zijn het formaat, en het formaat. 😉

De iPad mini is handig mee te nemen (tot op het punt dat ik er een keer per ongeluk één in mijn broekzak heb gedragen in plaats van een iPhone!) en goed vast te houden voor mensen met kleinere handen.

Ook voor kinderen maakt dit de iPad mini uitermate geschikt.

Net als de grote iPad Pro (12,9") is de iPad mini een redelijk specifiek model. Dit is de iPad die je moet kopen als je echt graag een kleine iPad wilt.

iPad (10,2-inch)

De 10,2-inch iPad (oftewel "iPad") is naar mijn mening de beste iPad voor de meeste mensen.

Ook door Apple wordt deze duidelijk gepresenteerd als de "standaard" iPad. Het zit al in de naam, die verder geen enkele specificatie krijgt: dit is een iPad.

Hij heeft een iets lagere startprijs dan de iPad mini, en juist een wat groter scherm.

Ten opzichte van de iPad Pro (11") scheelt het echter ruim bijna 400 euro op de startprijs: € 899,- voor de iPad Pro (64GB), € 389,- voor de iPad (32GB).

Omdat ze niet in een zelfde opslagcapaciteit te verkrijgen zijn is dat lastig te vergelijken, maar de 128GB iPad (€ 489,-) is nog steeds goedkoper dan de 64GB iPad Pro.

Het formaat is voor de meeste mensen ook goed te doen: niet zo groot als bijvoorbeeld de 12,9-inch iPad Pro, en dus goed met één hand vast te houden. Maar ook groot genoeg om twee apps tegelijk in beeld te kunnen hebben, en een een goed leesbare letter in beeld te hebben.

Deze versie van de iPad is september 2020 uit gekomen, als opvolger van de iPad uit 2019. Dit betekent dat je de komende jaren nog wel op ondersteuning en iPadOS updates kunt rekenen voor dit model.

iPad Air (10,9-inch)

De nieuwe iPad Air (10,9-inch, gelanceerd in september 2020) is de perfecte iPad als je wat meer wilt dan de gewone iPad, maar ook geen iPad Pro hoeft. En zeker met dit nieuwste model, de iPad Air 4e generatie, zit de iPad zelf meer naar de Pro-kant, dan de niet-Pro-kant.

Maar dan heb ik het over functionaliteit, qua prijs zit het namelijk vrijwel in het midden: de gewone iPad begint bij 359 euro, de iPad Pro bij 899 euro, dus als we dat middelen komen we op 629 euro.1

De iPad Air begint bij 669 euro.

Het is echt een tussenmaat, in meer dan één opzicht.

Ten eerste is de iPad Air praktisch net zo groot als de 11-inch iPad Pro. Als je met het blote oog het verschil kunt zien tussen 10,9-inch en 11-inch, heb je betere ogen dan ik.2

Het heeft vrijwel hetzelfde ontwerp als de Pro-modellen, gebruikt de Smart Connector (waardoor je bijvoorbeeld direct toetsenbord-hoezen kunt aansluiten, om handiger te typen) en werkt met de tweede generatie Apple Pencil.

Bovendien zijn er een paar unieke kleuren, alleen voor de iPad Air. Zo is deze groene iPad Air mijn favoriete iPad nu, en ook het hemelsblauw is alleen voor deze iPad.

Hij is wel een stukje duurder dan een "gewone" iPad, maar als je van plan bent de iPad regelmatig te gebruiken kan dit toch de moeite zijn. Zeker als je de gewone iPad met 128GB wilt kopen, want dan is het prijsverschil nog "maar" 200 euro, omdat de iPad Air begint met 128GB.

Als je het budget er voor hebt (vanaf ongeveer 650 euro) is dit waarschijnlijk de iPad die ik je standaard zou adviseren, als ik verder niets van je wensen weet.

iPad Pro (11-inch en 12,9-inch)

De iPad Pro zegt het ook alweer in de naam: deze is bedoeld voor professionals. Mensen die de iPad gebruiken voor werk, meer functies en snelheid nodig hebben, of gewoon het beste willen wat er is.

We hebben hier de "kleine" iPad Pro van 11" en de grote iPad Pro van 12,9".

De 11" iPad Pro is een perfecte upgrade vanaf de iPad Air, als je deze het extra geld waard vindt.

Wat je namelijk krijgt voor dit bedrag zijn:

 • Een nog mooier scherm, wat vooral vloeiender is;
 • Een groter scherm, met de grotere iPad Pro van 12,9-inch (de 11-inch iPad Pro is vergelijkbaar met de iPad Air);
 • Face ID in plaats van Touch ID, zodat je gezicht herkend wordt, en je geen code of vingerafdruk nodig hebt.

Een extra voordeel van de grote 12,9-inch iPad Pro is dat dit de enige iPad is die twee volledige iPad apps naast elkaar kan zetten.

De andere iPads gebruiken 1 iPad-versie, en 1 iPhone-versie, of zelfs twee iPhone-versies naast elkaar.

Dat betekent dat de grote iPad Pro ideaal is als je veel werk doet op de iPad, en daarbij meerdere apps tegelijk gebruikt. Bijvoorbeeld Safari aan één kant, terwijl je een artikel schrijft aan de andere kant.

Of als je werkt met spreadsheets in Apple's Numbers of Microsoft Excel, is de extra ruimte ook niet gek.

En natuurlijk bij foto- en videobewerking: hier komen zowel de snelheid van de iPad Pro, als het betere en grotere scherm in beeld.

Kleine iPad Pro bestellen:

Grote iPad Pro bestellen:

Let op dat er voor de 12,-inch iPad Pro een 2015-, 2017-, 2018- en 2020-model is, zonder duidelijk verschil in naamgeving! Bovenstaande links zijn allemaal voor het 2020-model, met meer opslagruimte, een beter scherm, dunnere randen, en meer snelheid.

Conclusie: het beste iPad model voor jou

Als je geen heel specifieke wensen hebt, en gewoon een iPad zoekt om lekker mee op de bank te surfen, e-mails te beantwoorden en foto’s te kijken is de normale iPad een goede keuze als je niet te veel geld uit wilt geven.

Heb je wat meer budget, of wil je gewoon zeker zijn dat je er langer mee kunt doen? Kijk dan naar de iPad Air — dit is mogelijk de beste iPad voor iedereen; hij is "professioneel" genoeg om bijna net zo goed te zijn als een iPad Pro, maar zonder het prijskaartje er van.

Ga je deze iPad gaat gebruiken om je Mac te vervangen? Dan kun je kijken naar de kleine iPad Pro, die praktisch hetzelfde formaat heeft als de iPad Air, maar toch een beter scherm en net wat meer functies.

Is dit ±200 euro meer waard ten opzichte van de iPad Air? Ik denk het niet voor de meeste mensen. Waarschijnlijk ben je beter af dat geld in bijvoorbeeld een Smart Keyboard Folio te investeren.

Heel eerlijk denk ik dat de 11-inch iPad Pro voor weinig mensen de juiste keuze is op dit moment. (Dat gezegd hebbende: ik gebruik zelf de 11-inch iPad Pro als mijn iPad.)

De 12,9-inch iPad Pro is voor jou als je veel werkt met meerdere apps tegelijk. Ook als je veel films kijkt is de grotere iPad misschien interessant, hoewel je je kunt afvragen of dat het verschil in prijs, formaat en gewicht waard is.

Wanneer je echt qua technische specificaties het allerbeste wilt hebben zul je ook moeten kiezen voor de 12,9-inch iPad Pro, omdat het de enige iPad is met bijvoorbeeld een Liquid Retina XDR-scherm (met 1000 nits maximale helderheid).

Ten slotte is er het andere extreme: de iPad mini is echt voor mensen die graag een kleine iPad willen. Deze raad ik niet zo vaak meer aan, tenzij je specifiek op zoek bent naar dit formaat.

iPad met Wi-Fi en 4G/5G, of alleen Wi-Fi op de iPad?

De keuze tussen een iPad met Wi-Fi en 4G/5G3, of alleen Wi-Fi, is al wat eenvoudiger. Of zo lijkt het in ieder geval op het eerste gezicht.

Gebruik je de iPad alleen thuis en heb je daar draadloos internet? Dan hoef je geen iPad met 4G te kopen. Dat geld kun je dan beter gebruiken voor meer opslagruimte.

Maar gebruik je de iPad ook regelmatig onderweg, of op plekken waar WiFi traag of duur is? Dan komt de overweging of je een iPad met 4G wilt.

Wat is een iPad met 4G?

Eerst even een snelle toelichting. 4G is een standaard die gebruikt wordt om internet te verkrijgen op bijvoorbeeld je iPad, of iPhone.

Als jij met je iPhone onderweg bent kun je internetten, ook als je geen WiFi hebt. Je betaalt daar waarschijnlijk een vast bedrag per maand voor, om internet te krijgen bij je abonnement.

De iPad met 4G werkt net als de iPhone: er moet een simkaart in, en via een abonnement of prepaid kaart heb je dan internet onderweg — ook zonder WiFi.

Moet ik de WiFi- of de 4G-versie van de iPad kopen?

Een aantal vragen die je jezelf wilt stellen: hoe vaak ben ik buiten bereik van WiFi? Gebruik ik m’n iPad dan? Heb ik dan internet nodig?

Het verschil is zo 100 euro of meer, dus wel de moeite om even bij stil te staan. Bovendien ben je waarschijnlijk extra kosten kwijt voor het data-abonnement: de 100 euro die je nu betaalt is alleen maar voor de mogelijkheid om er een simkaart in te doen. Daarna zul je een abonnement afsluiten, waarschijnlijk zo'n 10 euro per maand.

Mijn advies is in veel gevallen dan ook om het model met alleen Wi-Fi te kopen.

Gebruik van "persoonlijk hotspot" met de iPad (en iPhone)

Zeker wanneer je ook een iPhone, of vergelijkbaar toestel, bij hebt. Je kunt dan de internet-verbinding van je iPhone namelijk delen met je iPad.

Door dit te doen werkt je iPad gewoon met het internet van je iPhone, zonder dat je hier extra voor betaalt. Je zult het wel merken op de batterijduur van je iPhone, en als je kosten betaalt voor het gebruik van internet op de iPhone betaal je die natuurlijk ook.

Toch is dit een goede tussenweg als je niet heel vaak internet onderweg hoeft te gebruiken én een iPhone (of andere smartphone) hebt.

Een iPad en een MiFi

Ook een apparaat als een MiFi kan geschikt zijn: dit is een klein apparaatje wat je mee kunt nemen voor mobiel internet.

Deze hoef je niet te vervangen wanneer je de iPad vervangt, en kun je ook gebruiken met bijvoorbeeld je laptop of meerdere mensen tegelijk.

GPS op de iPad met 4G

Nog een laatste overweging: wanneer je GPS nodig hebt op je iPad (bijvoorbeeld om te navigeren op zee) zul je ook een iPad met 4G moeten aanschaffen. De iPad zonder 4G heeft namelijk geen ingebouwde GPS.

Een kleur kiezen voor je iPad

Het kiezen van de kleur van je iPad zou niet zo moeilijk moeten zijn. En toch…

Om te beginnen zijn niet alle kleuren beschikbaar voor elke iPad.

De beschikbare kleuren heb ik even in een handig overzicht gezet voor je:

iPad modelGoudSpacegrijsZilverGroenBlauw
iPad mini (2019)
iPad
iPad Air (10,9-inch)✅*
iPad Pro 11-inch
iPad Pro 12,9-inch

* In het geval van de iPad Air is het niet dezelfde kleur goud als bij de iPad mini en iPad, maar roségoud. Dit gaat wat meer richting roze, en lijkt bijvoorbeeld op de kleur van de iPhone SE.

iPad kleur aan de voorkant

Los van de kleur van de achterkant wil je hier ook rekening houden met de kleur van de voorkant van de iPad.

Bij de spacegrijze iPad is de rand om je scherm zwart. Bij de andere gevallen is dit wit.

Wanneer je bijvoorbeeld films kijkt op de iPad valt een zwarte rand veel meer weg (daarom zijn TV’s meestal ook zwart, en niet wit) en is het minder storend.

Een hoesje in een leuke kleur voor je achterkant, en de spacegrijze iPad met een zwarte voorkant, is dus vaak de betere keuze als je films wilt kijken op de iPad.

Aan de andere kant wil je misschien juist dat het niet wegvaagt, omdat je meer contrast wilt. Wanneer je het makkelijker vindt als er een duidelijke scheiding is tussen het scherm en de rand, kan de witte voorkant fijner zijn.

Wil je wel een rustige achterkant? Dan zou je altijd kunnen kiezen voor een zwarte of grijze hoes (zoiets als deze hoes bijvoorbeeld), maar de iPad in een willekeurige kleur kopen.

Ook kunnen de prijzen per kleur soms verschillen. Niet als je direct bij Apple koopt, maar bij winkels als bol.com en Coolblue zit er soms 50 euro prijsverschil tussen de kleuren. (Dit geldt overigens ook voor iPhones.)

Op de iPad mini en "gewone" iPad geldt dat de voorkant van een iPad altijd wit is, tenzij je een spacegrijs model kiest. Het overzicht ziet er dan dus zo uit:

Kleur achterkantWitZwart
Goud
Roségoud
Spacegrijs
Zilver

De iPads zonder thuisknop (zoals de iPad Air en iPad Pro) hebben altijd een zwarte voorkant.

Wat kost een iPad? (En wat is je budget)

De prijs is iets waar ik het liefst pas laat naar kijk. Niet omdat je zomaar geld uit moet geven natuurlijk, maar omdat ik denk dat je beter kunt doorsparen voor het model wat je echt wilt, dan de goedkoopste nemen.

Tegelijkertijd moeten ik ook gewoon erkennen dat iPads honderden euro’s kosten, en zeker de duurdere modellen aardig kunnen oplopen in kosten. Voor de volledigheid heb ik een overzicht gemaakt van de prijzen per iPad.

Dit is wat lastig omdat niet alle iPads in dezelfde capaciteit beschikbaar zijn, dus dat is meegenomen in onderstaande tabel. (Alle prijzen zijn in euro’s, inclusief BTW.)

Model32GB64GB128GB256GB512GB1024GB2048GB
iPad mini (2019)459629-
iPad389489-
iPad Air (2019)669839-
iPad Pro 11-inch-8991009122916692109
iPad Pro 12,9-inch-12191329154919892429

Prijzen zijn gebaseerd op Apple.com zelf, voor de WiFi-modellen. Je bent vaak voordeliger uit bij winkels als bol.com en coolblue.

Als je een 4G-model wilt betaal je 140 euro extra op de meeste iPads. 4G op een iPad Pro is zelfs 170 euro meer.

Benieuwd welke iPad in jouw budget past? Zet hier een bedrag in euro’s en je ziet snel uit welke iPads jij kunt kiezen.

De volgende modellen zijn geschikt voor jouw budget:

iPad en Apple Pencil: wat werkt samen?

Inmiddels heeft elke iPad die Apple verkoopt ondersteuning voor een Apple Pencil.

Er zijn echter twee verschillende Apple Pencils: de originele, en de nieuwe.

En afhankelijk welke iPad je koopt, heb je een andere nodig. Elke iPad werkt namelijk maar met één versie van de Apple Pencil.

Dus… Laten we dat ook nog even op een rijtje zetten.

iPad modelApple Pencil 1Apple Pencil 2Logitech Crayon
iPad mini (2019)
iPad
iPad Air (2020)
iPad Pro 11-inch
iPad Pro 12,9-inch

In het kort:

 • De iPads met USB-C — dat wil zeggen de iPad Air vanaf 2020, en de iPad Pro’s — werken met de Apple Pencil 2
 • De andere iPads werken met de de Apple Pencil 1
 • Alle iPads werken met de Logitech Crayon (voor de iPad Pro betekent dit wel dat je ten minste iOS 12.2 moet gebruiken)

Dus, welke iPad moet JIJ kopen?

Je hebt in dit artikel gezien dat je allerlei keuzes moet maken, en wat hulpmiddelen gekregen om dit te doen. Het handigste is pen en papier te pakken en de antwoorden echt op te schrijven.

Wanneer je alles op papier hebt kun je makkelijker een keuze maken welke iPad het best geschikt is voor jou.

Twijfel je toch nog? Mail me gerust even, met een uitleg wat je van plan bent op de iPad en wat je budget is zodat ik je een persoonlijk advies kan geven.

Ben je er al wel uit? Kies hier onder de iPad die het best bij jou past en bestel direct en veilig via winkels als bol.com of Coolblue (beide vaak wat voordeliger dan bij Apple, voor hetzelfde product):

iPad mini bestellen

10,2-inch (standaard) iPad bestellen

iPad Air bestellen

Kleine iPad Pro bestellen

Grote iPad Pro bestellen


 1. (359+899) / 2 ↩︎

 2. Wat goed zou kunnen hoor. Ik draag niet voor niets een bril. Bovendien ben ik erg slecht in het inschatten van afstanden. ↩︎

 3. Op dit moment worden alleen de iPad Pro-modellen geleverd met 5G. In de rest van dit artikel heb ik het dan ook over 4G, maar voor de iPad Pro kun je dus 5G lezen. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje