Updaten naar de nieuwste iOS of macOS: verstandig?
Op 16 september 2024 verscheen er weer veel nieuwe software van Apple:
- iOS 18 voor de iPhone
- iPadOS 18 voor de iPad
- macOS 15 Sequoia voor de Mac
Iets minder populair misschien:
- watchOS 11 voor de Apple Watch
- tvOS 18 voor de Apple TV
- HomePod OS 18 voor de HomePod en HomePod mini
De grote vraag is altijd: moet je updaten?
In het kort: is updaten verstandig?
Dus, moet je updaten?
Ik ben blij dat ik dit jaar weer kan zeggen: ja, waarschijnlijk wel.
Moet je gelijk vanavond om 19.00 alle updates gaan installeren? Nee, dat dan weer niet.
Ook afhankelijk van hoe je je computers gebruikt natuurlijk, zou ik wachten tot het einde van de week. Als er dan iets gebeurt heb je eventueel het weekend om daar mee bezig te zijn.
Belangrijker nog: geef andere mensen eerst een paar dagen om te kijken of er geen grote problemen zijn, voor je het zelf installeert. (Natuurlijk zou het niet werken als "iedereen" dat doet, maar er zijn echt genoeg mensen die dat risico wel graag nemen, dat het prima is als je een paar dagen wacht nu.)
De afgelopen drie maanden is alles natuurlijk al grondig getest door veel mensen (inclusief ondergetekende 😉), maar het is toch altijd anders als het echt naar buiten gaat. Dus tenzij je het heel leuk vindt om gelijk op de nieuwe versie te zitten, raad ik je aan even een paar dagen te wachten.
Zelfs morgenochtend weten we al meer over de eerste 12 uur bijvoorbeeld, en als er héél gekke dingen zijn is dat dan wel bekend.
Zo weet ik nog dat er vorig jaar ineens problemen waren met de app van één van de grootste banken in Nederland. Dat was niet aan het licht gekomen tijdens de testfase, maar wel direct in de eerste week nadat iOS 17 toen echt uit was.
Ben je klaar voor verandering?
Houd er ook rekening mee dat er op een aantal vlakken dingen veranderen. Een belangrijke voor veel mensen zal de Foto's app zijn.
Deze heeft een nieuw ontwerp gekregen, dat toch wel even anders werkt dan de Foto's app zoals je het nu kent.
Of het beter is of niet is subjectief (en hangt er héél erg vanaf hoe je Foto's gebruikt), maar dat het anders is, is gewoon een feit.
Apple Intelligence is er nog niet
Een groot deel van de vernieuwing in deze nieuwe software zit ook in Apple Intelligence, wat we hier in de Europese Unie voorlopig nog niet krijgen.
Ook daar kunnen we veel van vinden (ik heb ook een mening 😉), maar het is een feit dat je er geen toegang toe krijgt.1
En al zaten we niet in de EU: de meeste Apple Intelligence-functies komen later pas, met bijvoorbeeld iOS 18.1.
Kun jij updaten naar het nieuwe systeem?
Niet onbelangrijk: kun je eigenlijk wel updaten?
Als je een nieuwe iPhone 16 of iPhone 16 Pro hebt gekocht zit je wel goed. Maar wat als je een ouder model hebt?
De iPhone XR, XS, 11 t/m 15 kunnen het allemaal. (Variaties zoals een 12 mini, 14 Pro, of 15 Plus zitten hier inbegrepen.)
De iPhone SE kan het vanaf de 2e generatie (2020). Als je iPhone SE net zo groot is als bijvoorbeeld een iPhone 8 zit je goed, als het meer lijkt op een iPhone 5 dan niet.
Voor de iPad is het vanaf: de gewone iPad (7e generatie), iPad Air (3e generatie), iPad mini (vanaf 5e generatie), iPad Pro 11-inch (vanaf 1e generatie), iPad Pro 12,9-inch (vanaf 3e generatie).
En voor de Mac: MacBook Air (2020), MacBook Pro (2018), iMac (2019), iMac Pro (2017), Mac mini (2018), Mac Studio (2022), en Mac Pro (2019). In al deze gevallen geldt natuurlijk dat dat minimums zijn, nieuwer is prima.
Let ook altijd op dat dit een soort modelnamen zijn. Als je in 2019 een iMac uit 2018 gekocht hebt ligt je aankoopdatum wel in 2019, maar is het een Mac uit 2018, en kun je Sequoia dus niet installeren.2
Nieuwe functies en meer veiligheid
Er zijn denk ik twee belangrijke redenen om wél te updaten.
Ten eerste wil je misschien simpelweg nieuwe functies.
Nieuwe functies
Het zijn er eerlijk gezegd niet héél veel dit jaar, maar er hoeft er maar één bij te zitten die jij graag wilt om het de moeite te maken.
Voor de iPhone en iPad kan dat het vernieuwde bedieningspaneel zijn, waarin je veel meer functies kwijt kunt nu. Of het beter organiseren van je thuisscherm, met onder andere meer vrije plaatsing van apps.
Op de Mac is het misschien het verbeterde vensterbeheer, waar vensters automatisch een bepaald formaat kunnen aannemen.
En op alle platformen is er de nieuwe Wachtwoorden app, wat voor veel mensen een serieus alternatief zal zijn voor programma's als 1Password, LastPass (die eerder niet zo positief in het nieuws was), en Dashlane.
Veiligheid
Dat brengt me gelijk bij de andere reden om te updaten: veiligheid.
Er worden nog steeds regelmatigheid lekken ontdekt, ook in Apple software, en zorgen dat je bijgewerkt bent betekent dat die lekken gedicht worden.
Als je nu macOS Ventura of macOS Sonoma gebruikt zit je ook wel goed, maar met oudere versies wordt het lastiger.
Dit hebben we al eerder besproken, dus zal ik nu niet te diep op in gaan.
Optimaliseren voor oude of nieuwe software
Er zijn twee dingen die vaak uiteindelijk gebeuren: oude versies worden niet meer ondersteund door sommige apps, en andere apps werken nog niet op de nieuwe versie.
Zo stopt Netflix met ondersteuning voor iOS 16, maar zie je met name op de Mac nog wel eens dat dat programma's niet gelijk werken op de nieuwste macOS-versie.
Je zult daarom moeten kijken of de apps waar jij van afhankelijk bent goed werken op de nieuwste versie. Als dat zo is, dan is updaten meestal de beste keuze.
Maar ben je afhankelijk van iets wat (nog) niet werkt op de nieuwe versie? Dan zul je soms even moeten wachten.
(Ik liep er tijdens de test-fase zelf tegenaan dat een app die voor mij belangrijk is niet werkte op de iPhone. Precies op de dag dat ik dit aangaf naar de ontwikkelaar kwam er een update uit om dit op te lossen. Toeval is dat, want zo snel gaat dat niet hoor. 😉)
De meeste dingen zullen werken hoor, zeker grotere apps, maar er hoeft maar net iets te zijn waar je van afhankelijk bent… Ik herinner me nog 1 of 2 jaar geleden dat er bijvoorbeeld een app was voor bepaalde medische apparatuur die niet werkte met de nieuwste versie.
Hij werd — op de schaal van alle iPhone-gebruikers — relatief weinig gebruikt, maar was wel enorm belangrijk voor die specifieke mensen.
Kijk dat dus goed na voor je update.
Compatibiliteit van apps opzoeken via RoaringApps
Op de RoaringApps-website vind je een uitgebreide lijst met programma's. Hier kun je controleren of ze compatibel zijn met macOS 15 Sequoia, en iOS 18.
Je kunt hier ook eventuele problemen melden of aangeven dat ze zelfs helemaal niet functioneren.
Deze informatie wordt samengesteld door gebruikers — je kunt zelf ook bijdragen (lees hier hoe) — dus soms zijn de gegevens niet 100% volledig.
Het kan ook voorkomen dat een app oorspronkelijk als "niet werkend" is gemarkeerd, maar inmiddels wel functioneert. Of misschien werken bepaalde functies eigenlijk niet, maar hebben mensen die de app hebben beoordeeld die specifieke functies niet gebruikt.
Met andere woorden, hoewel het niet perfect is, blijft het een nuttige bron.
Houd er rekening mee dat er voor veel programma's meerdere versies vermeld kunnen staan.
Als je bijvoorbeeld naar Photoshop zoekt, zul je een lijst van 53 resultaten krijgen. Daarom is het belangrijk om de versie van de applicatie die je gebruikt goed te controleren.
Om dit te doen, ga je naar de applicatie in de Finder.
Vervolgens kun je er met de rechtermuisknop op klikken en "Toon info" selecteren. In het venster dat verschijnt, vind je onder andere het versienummer.
Dit versienummer is ook relevant voor de volgende stap.
Vraag het aan de maker
Staat de app er niet bij, staat er een vraagteken, of wil je gewoon nog meer zekerheid?
Dan is het prima om de ontwikkelaar een kort mailtje te sturen.
Dit zal soms in het Engels moeten gebeuren, vooral bij kleinere apps waar mogelijk slechts één persoon aan werkt.
Apple Coach is er natuurlijk om Apple-informatie in begrijpelijk Nederlands aan te bieden. En dat betekent deze keer dat ik je juist een sjabloontje geef voor een Engelse e-mail.
Vergeet niet om de juiste informatie in te vullen! 😉
Hi there!
Just a quick question: I'm using your app [NAAM VAN PROGRAMMA HIER], and I'm thinking of upgrading to [iOS 18 on my iPhone/iPadOS 18 on my iPad/macOS 15 Sequoia on my Mac] (laat alleen het relevante platform staan).
I'm wondering if your app will still work on this version. I'm currently using version [VERSIE VAN DE APP].
Even a simple "Yes" or "No" would be great.
Kind regards,
[JOUW NAAM HIER]
Hier vraag je dus of hun app werkt op de nieuwe vesrie, je geeft aan welke versie je gebruikt, en dat een simpele ja/nee genoeg is.
Vul in ieder geval de details even in, en verder kun je zelf bepalen of je dingen weglaat, toevoegt, of anders opschrijft.
Houd er wel rekening mee dat het ook voor de app ontwikkelaars erg druk kan zijn, en zeker een langere mail mogelijk niet altijd snel antwoord krijgt.
Pas goed op als je afhankelijk bent van je computer
Ook al weet je dat je apps (in theorie, op z'n minst) blijven werken. En je hebt een goed plan om te upgraden, bijvoorbeeld via de cursus in de Apple Coach Academie.
Toch is het opletten, zeker als je afhankelijk bent van je computer.
Het komt bijna niet meer voor tegenwoordig, maar een upgrade kan verkeerd gaan. Of langer duren dan verwacht.
Dus als je een belangrijk telefoontje hebt om 10.00, ga dan niet om 9.30 nog snel je iPhone updaten. En als je een drukke werkweek hebt, begin die dan niet door Sequoia op je Mac te installeren.
Maak een backup van je computer
Welk moment je ook kiest om te upgraden, zorg ervoor dat je eerst een back-up maakt.
Voor de iPhone en iPad kan dat bijvoorbeeld via een iCloud reservekopie, en voor de Mac adviseer ik Time Machine te gebruiken.
(Daar heb ik zelfs een handige keuzehulp voor, of ik kan het voor je doen als je het zelf niet ziet zitten.)
Conclusie: nu al upgraden, of toch pas later?
Zolang je zorgt dat je goed voorbereid bent kun je in principe vanavond al upgraden. Ik zou persoonlijk voorstellen even te wachten, maar je maakt die keuze zelf.
Een goede voorbereiding betekent in ieder geval te weten of je apps werken, en zorgen dat er een backup gemaakt is.
Ook vind ik het zelf altijd wel fijn om even op te ruimen eerst. Of je dat nou doet met CleanMyMac X, er zelf gewoon goed voor gaat zitten, of dat je een onderhoudsbeurt voor je Mac aanvraagt is aan jou.
Op de iPhone en iPad is dit allemaal minder nodig, al zul je misschien wat foto's moeten verplaatsen om ruimte vrij te maken.
Op alle apparaten geldt namelijk: het kan simpelweg nodig zijn om op te ruimen, als je bijvoorbeeld niet zoveel vrije ruimte op je Mac hebt.
Bonus: wat doe jij zelf, Martijn?
Vaak vragen mensen wat ik doe.
Laat me daar eerst over zeggen: wat ik doe is wat ik doe, en dat betekent niet dat jij hetzelfde moet doen.
Ik draaide vanaf dag één al een testversie namelijk. Dat is geen goed idee voor de meeste mensen die mij die vraag stellen. 😉
Mijn huidige situatie is dat alles behalve mijn desktop Mac en HomePods een testversie draaien. Ja, zelfs de Apple TV en Apple Watch zitten op de "beta's".
De HomePods wacht ik altijd even mee omdat er heel weinig verandert, en er juist wel heel veel gedoe kan zijn als het mis gaat.
De desktop blijft even zo, omdat het mijn dagelijkse productie-machine is. Ik verwacht die te upgraden als macOS 15.1 uit is. (Wat dat betekent kun je hier lezen.)
Ik wacht op een rustige periode qua werk (dat is niet in de maand waarin nieuwe iPhones en nieuwe software verschijnt), en de ergste fouten opgelost zijn.
Natuurlijk zorg ik zelf ook voor goede reservekopie, een plan voor als er iets mis gaat, en doe ik het nodige Mac onderhoud op mijn eigen Mac voor ik upgrade.
-
Tenzij je bereid bent om een VPN te gebruiken, je taal en regio op Amerika wil zetten, een alternatief Amerikaans Apple ID in te stellen, en meer van dat soort dingen. ↩︎
-
Tenzij je OpenCore Legacy Patcher wilt gebruiken misschien. ↩︎