MagSafe op de iPhone? Wat is het, en wat heb je er aan?


15.10.2020

MagSafe komt nu naar de iPhone, nadat het een term was die we alleen hoorde in context van de Mac, en vanaf 2015 langzaam verdwenen is.

Wat doet het op de iPhone? Heeft het ook weer te maken met het opladen van de iPhone, of toch iets anders?

In dit artikel leg ik je uit wat je moet weten.

Wat is MagSafe?

Wanneer je al lang genoeg gebruik maakt van Apple-producten ken je MagSafe misschien nog wel van de MacBook-lijn; dit was te vinden op iedere MacBook van voor 2015.

Apple's laptops gebruikte dit om te zorgen dat je lader magnetisch vast zat, zodat er geen probleem zou zijn wanneer iemand tegen je snoertje aanloopt; je laptop valt dan niet gelijk op de grond.

De iPhone 12 introduceert MagSafe voor de iPhone. Dit vinden we op de "gewone" iPhone 12, maar ook op de Pro-modellen, en zelfs de iPhone 12 mini.

Deze keer heeft het niet per se te maken met het laden van je iPhone, maar met het handig koppelen van accessoires.

Sommige van die accessoires kunnen wel te maken hebben met het opladen, maar dat is zeker niet de enige functie.

Achterop de iPhone, aan de binnenkant, zit een magnetische ring. Door in de accessoires, zoals een lader, ook een magneet te stoppen, kunnen ze perfect uitgelijnd worden.

Wanneer je dit bijvoorbeeld zou gebruiken met een draadloze lader zorgt het er voor dat je iPhone precies op de juiste plek komt om zo efficiënt mogelijk te laden.

Normaal gesproken is er een redelijke kans dat je telefoon er nét niet goed op ligt, wat er voor zorgt dat je ofwel trager aan het opladen bent, of gewoon helemaal niet — dat laatste kan erg vervelend zijn als je er pas een paar uur later achterkomt, wanneer je je niet-opgeladen iPhone oppakt.

Bovendien kun je met MagSafe opladen met 15 Watt, terwijl dat op de iPhone normaal maximaal 7,5 Watt is via draadloos laden. 15 is twee keer zoveel als 7,5; je kunt er dan ook redelijk vanuit gaan dat het laden ongeveer twee keer zo snel gaat.

Wat kan ik met MagSafe?

MagSafe stelt je in staat om verschillende accessoires te koppelen aan je iPhone.

Draadloos opladen op snelle en efficiënte wijze

We hebben net besproken dat het bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor het opladen.

Apple biedt zelf twee verschillende laders, één voor enkel de iPhone (de MagSafe oplader), en één die ook ruimte biedt voor een eventuele ‌Apple Watch; deze laatste komt echter pas later.

Dit wordt de nieuwe Duo Charger voor Apple Watch en iPhone

Dit wordt de nieuwe Duo Charger voor Apple Watch en iPhone

Speciale iPhone hoesjes

Daarnaast komen er verschillende iPhone hoesjes van Apple, die werken met deze magnetische accessoires.

Voor de iPhone 12 Pro, en iPhone 12 Pro Max, zijn dit voorlopig alleen nog silliconen versies. Voor de iPhone 12 mini zie je ook een leren variant.

Op zo'n hoesje kun je dan bijvoorbeeld een leren kaarthouder plaatsen, voor je pasjes. Die kun je er ook weer makkelijk afhalen, zodat het niet in je weg zit.

Ook de folio-hoesjes krijgen een speciale editie. Dit zijn het type hoesje die de iPhone volledig beschermen, omdat je het in een soort "tasje" doet.

Het interessante aan deze nieuwe versie is dat ze een kleine opening hebben. Zo kun je tijd nog zien op je iPhone, want wanneer de magneet ziet dat het hoesje er om heen zit, verschijnt er een speciaal scherm op de iPhone dat precies daar de tijd laat zien.

MagSafe en je bankpasjes: een gevaar?

We hebben in het artikel over iPhone hoesjes gezien dat er hoesjes zijn met een aparte plek voor pinpassen.

Apple pakt dit nu nog anders aan: je kunt los een leren pasjeshouder kopen, die op de magneet kan. Zo kun je ook nog kleuren mixen, en bijvoorbeeld een zwarte houder op je rode hoesje "plakken".

Er zijn direct vragen geweest of deze magneet dan gevaar vormt voor de magneetstrip op bijvoorbeeld je pinpas, maar Apple heeft ons er van verzekerd dat dit geen negatief effect zal hebben.

Andere makers van accessoires voor MagSafe op de iPhone

Tot nu toe weten we onder andere dat PopSockets ondersteuning gaat bieden, en ook Belkin gaat accessoires maken.

PopSockets maakt een vrij specifiek accessoire voor je iPhone (ook in bijzondere kleuren en patronen), dat het mogelijk maakt om je iPhone handiger vast te houden, of je iPhone bijvoorbeeld neer te zetten om een filmpje te kijken.

Belkin gaat een lader maken, waar je je iPhone dus heel eenvoudig op kunt leggen. En verder een hulpmiddel voor in de auto, zodat je je iPhone dus niet hoeft vast te klikken, maar deze gewoon magnetisch verbinding maakt.

Een voorbeeld van een (zwarte) popsocket

Een voorbeeld van een (zwarte) popsocket

Op welke iPhones is MagSafe beschikbaar?

Deze nieuwe MagSafe-functionaliteit is beschikbaar op iedere versie van de iPhone 12.

Dat wil dus zeggen dat je het kunt gebruiken als je één van deze iPhones hebt:

Meer weten over deze telefoons? Hier lees je alles wat je moet weten over de iPhone 12 en iPhone 12 mini, en hier alles over de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje