Microsoft Office gebruiken op Catalina zonder abonnement


28.10.2019

Oudere versies van Microsoft Office werken niet op macOS 10.15 Catalina, omdat deze versies van Microsoft Office gebruik maken van oudere technieken.

Maar wat nu als jij als gebruiker die versies van Microsoft Word, Microsoft Excel, en Microsoft PowerPoint al jaren tevreden gebruikt… Moet je dan nu ineens overstappen op een Microsoft Office 365 abonnement, en elke maand gaan betalen?

In dit artikel leer je wat je opties zijn om Microsoft Office te gebruiken op macOS Catalina, en nieuwer (zoals macOS Big Sur en macOS Monterey).

Waarom werkt Microsoft office niet meer op macOS Catalina?

Microsoft is in oktober 2017 gestopt met de ondersteuning van Microsoft Office 2011, een versie die nog steeds populair is bij veel Mac-gebruikers. Omdat deze versie oorspronkelijk uit kwam in oktober 2010 is het een app die nog gebruik maakt van oudere technieken.

In technische termen: het is een 32-bit app, en 32-bit apps werken niet meer op macOS Catalina. Dit zat er al een tijd aan te komen; in 2017 maakte ik een video met instructies om te controleren of je apps nog wel zouden werken op Catalina.

Microsoft Office 2011 — of specifieker: Microsoft Word, Microsoft Excel, en Microsoft PowerPoint — doorstaan die test niet. En omdat Microsoft de ondersteuning voor deze versies twee jaar geleden gestopt heeft, zijn er geen updates verschenen die wél 64-bit zijn.

Of in ieder geval, niet van Microsoft Office 2011.

Een andere versie van Microsoft Office gebruiken

Andere versies van Microsoft Office zijn er wel in 64-bit. Relevant hier zijn Microsoft Office 2016, en Microsoft Office 2019.

Zoals de naam doet vermoeden is Microsoft Office 2019 de nieuwste van die twee, verschenen in 2018.

Tenzij je specifieke redenen zou hebben om Microsoft Office 2016 te willen gebruiken, kun je dan ook het beste Microsoft Office 2019 kopen. Niet alleen heb je een recentere versie, die langer ondersteuning zal krijgen, het is vaak ook nog goedkoper.

Voor zo’n 120 euro koop je de nieuwste versie van Microsoft Office 2019 voor je Mac. Daar komen verder geen abonnementskosten bij kijken; Microsoft Office 2019 is een eenmalige aankoop, zonder maandelijkse kosten.

Dit zal voor de meeste gebruikers de makkelijkste manier zijn om Microsoft Office te gebruiken op macOS Catalina. Een eenmalige investering, en je kunt weer jaren vooruit.

Gebruik maken van Office voor het web

Microsoft biedt ook een Microsoft Office voor het web-variant aan.

Ben je bekend met Google Docs? Dan kun je dit zien als Microsoft’s alternatief voor die dienst.

Met een Outlook.com-account kun je dan gratis gebruik maken van Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, en een aantal andere diensten (zoals Skype en OneDrive).

Microsoft Office 365 gebruiken

Wil je altijd de nieuwste versie van Microsoft Office hebben, of een licentie hebben die voordelig is voor meerdere mensen? Dan kan het al snel voordeliger zijn om te kiezen voor Microsoft Office 365.

In dit geval krijg je voor een vast bedrag per jaar toegang tot de Microsoft Office applicaties. Dat bedrag is nu ongeveer 65 euro.

Je hebt dan dus wél een abonnement, en bent mogelijk duurder uit als je het alleen zelf gebruikt.

Gebruik je het echter met meerdere mensen kun je gebruik maken van het abonnement met 6 licenties, voor ongeveer 85 euro. Zou je losse licenties kopen voor 120 euro wordt dat: 6 * 120€ = € 720.

Voor 720 euro heb je ook zo’n 8,5 jaar toegang tot Microsoft Office 365, met daarin waarschijnlijk dus nog upgrades naar de nieuwste Microsoft Office ook.

Waar het keerpunt precies ligt is moeilijk te zeggen, maar waarschijnlijk zo rond de 3 gebruikers. (Dat is 360 euro voor losse licenties, en voor dat bedrag kun je zo’n 4 jaar Microsoft Office 365 krijgen. Dat betekent dat je dan waarschijnlijk iets voordeliger uitkomt als je steeds upgrade, en je kunt makkelijker nog iemand toevoegen als dat nodig is.)

Een alternatief voor Microsft Office gebruiken

Tot nu toe hebben we heel erg gefocust op het gebruik van Microsoft Office. Maar het is altijd goed om een stap terug te doen, en te kijken naar het grotere plaatje. In dit geval is de vraag: heb je Microsoft Office eigenlijk wel nodig?

Wat wil je uiteindelijk precies kunnen doen? Af en toe een brief typen en uitprinten? Dan kun je ook prima gebruik maken van Pages, wat gratis geleverd wordt op je Mac en van Apple zelf is.

Pages kan ook gewoon Microsoft Word-documenten openen, of documenten opslaan in het Microsoft Word-formaat. Als er erg ingewikkelde opmaak bij komt kijken zul je merken dat dit niet altijd 100% compatibel is, dus dit minder geschikt als je veel samenwerkt met mensen die Microsoft Word gebruiken.

Ook de andere programma’s uit de Microsoft Office-suite hebben alternatieven in Apple’s iWork: Keynote is een prima alternatief voor Microsoft PowerPoint (ik zou zeggen dat het op de meeste punten beter is), en Numbers kan als alternatief voor Microsoft Excel.

Bij die laatste is het nog al persoonlijk wat je "beter" zult vinden. Werk je veel met geavanceerde formules? Dan zul je de voorkeur hebben voor Microsoft Excel. Zoek je juist iets wat niet zo complex is? Dan is Numbers fijner.

Pages, Numbers, en Keynote zijn alledrie gratis te downloaden uit de Mac App Store:

  • Pages downloaden voor de Mac
  • Numbers downloaden voor de Mac
  • Keynote downloaden voor de Mac

Bovendien hebben ze ook allemaal versies voor de iPhone en iPad (en deze apps zijn ook gratis), en synchroniseert dat allemaal goed via iCloud.

Zou je geen gebruik willen maken van iWork, zijn er ook altijd nog opties als Google Docs (wat vooral goed werkt als je online wilt samenwerken met andere mensen), en open source alternatieven als LibreOffice en (Apache) OpenOffice.org.

Al deze producten zijn gratis te gebruiken. Eventueel is het dus vaak ook nog een optie om in een (kleine) groep mensen af te spreken allemaal die software te gebruiken, omdat er geen kosten aan verbonden zijn.

Terug naar macOS 10.14 Mojave

Wil je, om wat voor reden dan ook, tóch gebruiken maken van je oude Microsoft Office-versie? Dan is dat ook altijd nog een optiue, en hoef je dus geen abonnement te nemen.

Helaas kun je niet heel makkelijk "downgraden" naar een vorige macOS-versie, maar een macOS Mojave downgrade vanaf macOS Catalina ís wel mogelijk.

In dat artikel leg ik je alle mogelijkheden uit. De korte versie is dat je voor een downgrade twee opties hebt:

  • Een reservekopie terugplaatsen van voor de installatie
  • Een schone installatie van de vorige macOS-versie doen

In beide gevallen is er kans dat je bestanden kwijtraakt, dus lees het artikel eerst goed door voor je daar aan begint!

Een oudere versie van macOS virtualiseren

En ten slotte zou je er voor kunnen kiezen om een oudere versie van macOS te "virtualiseren", net als je Windows kunt draaien op je Mac.

Je gebruikt dan een programma als Parallels of VMware om die oudere versie van macOS te draaien alsof het gewoon een ander programma op je Mac is.

Op een vergelijkbare wijze zou je er ook voor kunnen kiezen om de oudere versie van macOS op een externe harde schijf te installeren. Je gebruikt dan het best een externe SSD.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje