Setapp: onbeperkte toegang tot kwaliteit Mac apps


22.08.2019

Setapp is een soort Netflix (of Apple TV+) voor Mac apps. Net als je een abonnement op Netflix kunt nemen voor 10 euro per maand, en dan toegang krijgt tot alle films en series die zij hebben, kun je een abonnement nemen op Setapp en krijg je toegang tot alle apps die zij hebben.

Het gaat nu nu al om meer dan 150 Mac apps, en er worden regelmatig nieuwe apps toegevoegd.

In dit artikel leer je alles wat je wilt weten over Setapp.

Het idee achter Setapp: de beste apps, voor een vast bedrag

Het idee achter Setapp is eigenlijk vrij simpel: voor een vast bedrag per maand (ongeveer €10 per maand, met een gratis proefperiode van 7 dagen) mag je alle 150+ Mac apps in Setapp gebruiken.

Daar betaal je niets extra voor. De apps hebben nooit advertenties, ook niet als ze dat normaal wel hebben. Veel apps laten standaard advertenties zien, en bieden dan een betaalde optie om de advertenties er uit te halen; Setapp apps laten je nooit advertenties zien.

Ook als een app een gratis versie, en een betaalde versie heeft, krijg je dus de betaalde versie inbegrepen in je abonnement.

Dit geldt niet alleen voor de huidige versie, maar ook voor (betaalde) upgrades. Komt er een nieuwe versie uit van jouw favoriete app? Dan hoef je geen upgrade-prijs te betalen in Setapp, maar heb je gewoon direct de nieuwe versie.

Bovendien heeft Setapp zelf aangegeven dat de prijzen niet verhoogd zullen worden as er nieuwe apps toegevoegd worden.

Het Setapp thuisscherm raad je ook nieuwe apps aan

Het Setapp thuisscherm raad je ook nieuwe apps aan

Bezit of toegang: Setapp biedt onbeperkte toegang

De voordelen van Setapp kun je voor het grootste deel terugbrengen naar "Bezit" of "Toegang".

Ja, er zijn ook andere voordelen, zoals het ontdekken van nieuwe apps, en makkelijk een grote selectie kwaliteit-apps direct op je Mac bereikbaar hebben.

Maar het is vooral het verschil tussen bezit en toegang.

Ik gebruik Setapp al sinds de eerste testversies, en er zitten apps in die ik misschien maar een paar keer gebruikt heb.

Het mooie er aan is dan gewoon dat ik ze niet hoef te kopen als ik het nodig heb, omdat ik een Setapp-account heb.

Mijn typische voorbeeld daar van is PDFPen.

PDFPen kost normaal € 79,95.

Ik gebruik het misschien twee keer per jaar. En dan zul je net zien dat er tussen de eerste en tweede keer een upgrade is geweest, en ik nog een keer 80 euro kan betalen. Dat is bijna 160 euro per jaar, terwijl een Setapp-abonnement zo’n 120 euro is (en nog geen 100 euro zelfs, als je via de Apple Coach link een cadeaukaart koopt voor een jaar toegang!).

PDFPen is een professionele applicatie, met een bijbehorende prijs. Met Setapp ben ik een stuk voordeliger uit.

PDFPen is een professionele applicatie, met een bijbehorende prijs. Met Setapp ben ik een stuk voordeliger uit.

En dan heb ik met Setapp ook nog al die andere Mac apps.

Dat kan voor jou totaal anders zijn natuurlijk. Maar ik denk dat er best een redelijke kans is dat je nu (onbewust) meer uitgeeft aan minder apps, gewoon door upgrades.

Hetzelfde als dat je waarschijnlijk meer geld uitgeeft wanneer je films koopt, dan dat je gewoon een Netflix-abonnement hebt.

Setapp gebruiken op meerdere computers

Je mag Setapp gebruiken op meerdere computers. Vaak is een licentie die je koopt voor een app maar geldig op één computer, en in mijn werk is dat dat meestal niet zo handig. (Ik koop de app één keer voor mezelf, en dan soms nog een keer om er een Apple instructievideo over te maken op mijn andere Mac.)

Met Setapp mag je alle apps gebruiken op twee verschillende Macs; bijvoorbeeld je iMac en je MacBook.

Daarnaast is er ook een apart familie-abonnement, waar je nog eens drie extra mensen kunt uitnodigen. In dit geval kun je Setapp dus gebruiken op vijf verschillende Macs.

Het familie-abonnement kost ongeveer 20 euro per maand.

Wanneer je gebruik gaat maken van Setapp op meerdere Macs kan het ook handig zijn om apps te markeren als favoriet. Dit doe je eenvoudig in Setapp door de apps een hartje te geven.

Je kunt de op je andere Mac de lijst van "favoriete apps" er bij pakken, en die allemaal snel installeren.

Werkt Setapp op mijn computer?

Om Setapp te kunnen gebruiken heb je een Mac met ten minste macOS 10.10 Yosemite nodig, en ongeveer 500MB vrije schijfruimte.

Om te controleren welke macOS-versie je hebt kun je deze video kijken.

Let ook kop dat Setapp alleen werkt op de Mac. Je kunt Setapp dus niet gebruiken op je iPhone of iPad.

Sommige apps hebben versies voor de Mac, en de iPhone en iPad. In dit geval hangt het van de app-ontwikkelaar af of je met Setapp ook de iOS-versies krijgt, of alleen de Mac-versie.

Setapp-abonnement aanschaffen

Wanneer je een Setapp wilt gebruiken kun je gebruik maken van een cadeaukaart voor 1, 3, of 12 maanden (ook leuk om te geven), of een abonnement aanschaffen.

Beide kun je betalen via creditcard of PayPal. Andere online betaalmethodes, zoals Apple Pay of iDEAL, worden op dit moment nog niet ondersteund.

Voor een creditcard worden wel alle grote namen ondersteund: American Express, Discover, JCB, Maestro, MasterCard, en VISA.

Een abonnement op Setapp is $9,99 per maand (ongeveer 9 euro), wat met de BTW er bij neerkomt op ongeveer € 10,90.

Betaal je echter voor een jaar vooruit wordt het omgerekend € 9,81 per maand, en voor een familie-abonnement is het net iets meer dan 20 euro.

De cadeaukaarten zijn normaal $9,99; $29,97; en $107,88 voor respectievelijk 1, 3, of 12 maanden.

Koop je echter een Setapp cadeaukaart via deze Apple Coach link krijg je extra korting!

De prijzen zakken dan naar $8,99; $26,97; en $97,09. Dit betekent dat je voor minder dan 9 euro per maand (inclusief btw) een jaar lang gebruik kunt maken van Setapp.

Bijna 20% voordeliger met het Apple Coach linkje :-)

Bijna 20% voordeliger met het Apple Coach linkje :-)

Apps in Setapp

En wat krijg je dan, als je gebruik maakt van Setapp?

Setapp komt met veel verschillende apps, die ik hier niet allemaal kan benoemen.

Wel zijn er een paar die ik specifiek wil uitlichten, omdat ik dat zelf leuke of interessante apps vindt. Klik op een app voor meer informatie:

Stapp heeft nog veel meer apps die ik leuk vind, maar dit zijn een paar van de leukste naar mijn mening.

Voor een volledig overzicht van alle apps in Setapp kun je hier klikken, en zien wat jij leuk zou vinden.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje