Tweedehands iPhone of iPad verkopen: advies van Apple Coach


05.09.2017

In een vorig artikel heb ik uitgelegd hoe je je Mac tweedehands kunt verkopen. Logischerwijs kwam toen de vraag van veel lezers of ik ook advies heb voor het verkopen van een iOS apparaat: bijvoorbeeld je oude iPhone of iPad.

Natuurlijk zijn er dingen die hetzelfde zijn in beide gevallen (sommige tips gelden gewoon altijd als je wat verkoopt), maar er zijn ook specifieke instructies voor het verkopen van je iPhone of iPad. In dit artikel vind je advies voor het aanbieden van een tweedehands iPhone of iPad.

Je iPad tweedehands verkopen: waar plaats je je advertentie?

Bij het verkopen van je iPad zul je eerst moeten besluiten of je deze particulier wilt verkopen (bijvoorbeeld via Marktplaats, TweedehandsMac.nl, Facebook of de lokale supermarkt), of naar een bedrijf.

Bij het verkopen aan een bedrijf krijg je meestal minder geld voor je iOS apparaat, maar het is wel een snelle manier om er vanaf te raken zonder onderhandelingen. Als je je iOS apparaat op een veilige manier weg wilt doen zonder gedoe, is dat een goede keuze.

Bij veel winkels (onder andere Coolblue, Amac, en Apple zelf is het een inruilservice: je kunt je oude apparaat inleveren, en krijgt dan korting op de nieuwe.

Bij Coolblue geldt dit alleen voor iPhones: je kunt je oude iPhone inleveren, en korting krijgen op een nieuwe iPhone.

Dan zijn er nog sites als Sobby.nl:, waar je "gewoon" kunt verkopen.

De prijs die je hier krijgt zal uiteraard wel lager zijn dan wanneer je particulier verkoopt.

Dus wat zijn je opties als je meer geld voor je apparaat wilt?

Je iPhone of iPad tweedehands verkopen: waar plaats je je advertentie?

Deze sites hebben allemaal eigen voor- en nadelen, waar je rekening mee kunt houden. Natuurlijk ben je niet beperkt tot één site en kun je je advertentie ook overal plaatsen — met een eigen set voors en tegens.

 • Marktplaats: Marktplaats is misschien wel de eerste plaats waar je aan denkt bij het verkopen van tweedehands spullen. "Iets op Marktplaats zetten", is een standaard term geworden in Nederland.

  Een duidelijk voordeel aan Marktplaats is dan ook het grote bereik wat je er hebt. Veel mensen kunnen reageren, wat je kan helpen om de Mac sneller te verkopen.

  De bekendheid is ergens ook het nadeel: je advertentie verdrinkt snel in het geweld van andere advertenties (tenzij je aan Marktplaats betaalt om bovenaan te blijven).

  Het aantal aanwezige mensen zorgt er ook voor dat er veel mensen zitten die minder serieus zijn. Kijk niet gek op wanneer je jouw iPad aanbiedt voor 400 euro, en emails krijgt van mensen die de iPad euro voor 20 euro “vandaag nog” willen ophalen.

 • TweedehandsMac.nl: deze site is specifiek gericht op Apple gebruikers. Niet alleen Macs, maar ook iPhones en iPads. Een voordeel hier is dat mensen vaak beter de waarde van Apple producten begrijpen, er minder "concurrentie" is en de opties direct toegespitst zijn op Apple-gebruikers.

  Een nadeel aan de lagere concurrentie, is natuurlijk ook dat er minder potentiële kopers zijn. De kopers die er zijn bieden over het algemeen wel beter en serieuzer.

 • Facebook groepen als Tweedehands Apple: Facebook is natuurlijk sowieso een populaire plaats voor allerlei zaken. Misschien heb je er al een account zelfs. Dus waarom zou je er niet gewoon verkopen?

  Een reden kan natuurlijk zijn dat je géén account hebt, en dat ook helemaal niet wilt.

  Een ander nadeel aan deze weg is weer de beperkte groep. Deze groepen zijn vaak besloten, en mensen moeten dus eerst toegang vragen voor ze er bij kunnen. Dit betekent wederom dat er vaak serieuzer geboden wordt, maar ook een kleinere groep bereikt wordt.

 • Een kaartje in de supermarkt ophangen: en dan heb je natuurlijk ook nog altijd de optie om gewoon een "ouderwets" kaartje op te hangen in de supermarkt. Bij de meeste supermarkten is er wel een bord te vinden waarop jij je tweedehands spullen mag aanbieden.

  Het nadeel hier is dat mensen het kaartje vaak meenemen bij interesse, en je kaartje dan weg is; als je niet tot een goede afspraak komt met deze persoon, is het niet makkelijk voor een ander om jouw advertentie te zien.

  Ook hier heb je de nadelen van een kleinere markt en misschien meer mensen die de waarde van jouw Apple niet goed kunnen inschatten.

  Het voordeel is natuurlijk dat je lokaal opereert. Wanneer je de iPad liever niet opstuurt, maar laat ophalen, is de kans hier groter dat iemand die mogelijkheid heeft. De concurrentie zal ook lager zijn, en je prijs kan mogelijk iets hoger zijn.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende opties. Wil je voor het grootste bereik (maar dus ook het meeste gedoe, met o.a. het bijhouden van onzin-biedingen) kies je de grootste aanbieder, of een combinatie van meerdere plekken. Wil je liever wat minder tijd kwijt zijn, maar misschien een lagere prijs of vind je het niet erg om wat langer te blijven zitten met je product? Dan kun je wat meer "niche" gaan kijken.

Je iPad tweedehands verkopen: de juiste details bij de advertentie plaatsen

Wanneer je besluit je iPad zelf te verkopen, bijvoorbeeld via Marktplaats, zul je een advertentie moeten maken. Waar moet je op letten wanneer je dit doet?

De juiste prijs kiezen voor je tweedehands iPad of iPhone

Om te beginnen zul je de prijs moeten kiezen. De vraag is dan natuurlijk wat jouw iPhone of iPad nog waard is.

Er zijn hier een aantal factoren van belang:

 • Welk model iPad of iPhone verkoop je? De makkelijkste manier om dit op te zoeken is via Apple.

  Je hebt dan wel je serienummer nodig, wat gelukkig ook eenvoudig te vinden is. Om dit op te zoeken open je de app “Instellingen” en navigeer je naar “Algemeen”, gevolgd door “Info”. Hier vind je onder andere het serienummer van jouw iPhone of iPad.

  Vul dit serienummer in op de speciale pagina van Apple en je bent er zo achter welk model jij precies hebt, omdat dit direct bovenaan wordt weergegeven.

  Hier staat ook aangegeven of je nog recht hebt op speciale garantie. Heb je bijvoorbeeld nog dekking via AppleCare? Dan is dat zeker het vermelden waard.

  Bij het bepalen van de prijs geldt in het algemeen dat nieuwere modellen meer geld waard zijn dan oudere modellen, hoewel dit niet altijd waard is.

 • Wat is de opslagcapaciteit van je tweedehands iPhone of iPad? Een belangrijke factor voor de prijs is ook de opslagcapaciteit van je iPhone of iPad. Dit zal waarschijnlijk 16GB, 32GB, 64GB, 128GB, 256GB of, voor sommige iPads, zelfs 512GB zijn.

  De grootte van jouw iPhone of iPad vind je op dezelfde plek als het serienummer, genoemd bij "capaciteit". Je kunt de capaciteit naar boven afronden, op zoek naar het dichtstbijzijnde genoemde getal. Een iPhone die bijvoorbeeld "28GB" aangeeft, kun je dus "32GB" noemen.

  Een iPad met meer opslagcapaciteit, is meer geld waard.

 • Heeft je iPad alleen Wi-Fi of ook een dataverbinding? Voor de iPhone gaat dit niet op, maar bij de iPad is het belangrijk om te weten of je iPad ook 3G/4G ondersteunt. Dit wil zeggen dat je een simkaart in je iPad kunt doen om ook onderweg gebruik te maken van internet.

  Een iPad die alleen via Wi-Fi op internet kan is minder waard. In nieuwprijs scheelt dat vaak zo’n 100-150 euro. Tweedehands is dat verschil kleiner, maar wel aanwezig. Houd daar rekening mee wanneer je een prijs probeert te bepalen.

 • Zijn er krassen of andere beschadigingen aan je iPhone of iPad? Wanneer er duidelijke krassen op je iPhone of iPad zitten is het altijd netjes om dit te vermelden. Helaas zal dit ook je prijs omlaag brengen.

  Afhankelijk van de locatie van de beschadiging kan dit erg veel schelen. Een klein krasje op je scherm zal bijvoorbeeld je prijs veel lager maken, waar een kras over de gehele achterkant misschien niet eens uitmaakt wanneer iemand een Smart Case gebruikt.

 • Lever je extra accessoires mee met je iPhone of iPad? Wanneer je extra dingen kunt meeleveren (hoesjes, autoladers, extra laders, extra kabels, sokken, screen protectors…) kan dit de prijs juist omhoog helpen. Neem dit mee in je prijsbepaling.

 • Is de originele doos en bon nog aanwezig? Lege dozen van Apple-producten worden gewoon verkocht op Marktplaats, dus als je die mee kunt leveren kun je meer krijgen voor je iPhone of iPad.

  Dit helpt ook voor de snelheid van het verkopen, omdat het zo voor de koper duidelijker is dat je het apparaat niet van iemand gestolen hebt.

Een goede titel kiezen voor je iPhone- of iPad-advertentie

Vermeld in de titel zo duidelijk mogelijk om welke iPhone of iPad het gaat. Je kunt dit vinden op de bovengenoemde manier, via de serienummer-controle van Apple.

Je ziet nu precies wat voor type iOS apparaat je hebt. In mijn geval bijvoorbeeld "iPad Pro 12.9-inch Wi-Fi ". Ik zou dan persoonlijk ook nog even “(2016)” zetten, om aan te geven om welk model het gaat. Zo is er een duidelijke titel bij het tweedehands aanbieden van de iPad.

Dit maakt direct duidelijk om wat voor type iOS apparaat het gaat, zodat iemand ook kan begrijpen waarom je de prijs vraagt. Als ik alleen "iPad" vermeld, zou het ook een originele iPad mini kunnen zijn. Dat heeft een heel andere doelgroep, en is dus niet handig.

De juiste naam van je iPad of iPhone opzoeken via Apple's website

De juiste naam van je iPad of iPhone opzoeken via Apple’s website

Een duidelijke omschrijving typen bij je iOS-advertentie

In de omschrijving herhaal je natuurlijk even de exacte naam van de iPad. Maar geef hier ook de rest van de specificaties, zoals de capaciteit en eventueel de mogelijkheid tot het gebruik van 3G of 4G, in het geval van een iPad.

Even vermelden welke versie van iOS (bijvoorbeeld “iOS 11”) er op draait is vaak ook fijn, omdat sommige mensen liever een oudere versie draaien of juist blij zullen zijn dat je de nieuwste versie hebt.

Je zoekt de versie van je iPad op in de Instellingen app onder “Algemeen”, “Info”, “Versie”.

Heb je de originele doos en boekjes nog? Laat dit dan weten. Kabels die je niet meer kunt gebruiken? Even vermelden. Zo weet de koper precies wat ze krijgen. Dat scheelt jouw telefoontjes en emails, en vergroot de kans van de verkoop.

Mooie foto’s maken van je oude iPhone of iPad

Voor je je iPhone of iPad verkoopt wil je deze waarschijnlijk even schoonmaken. In ieder geval even een (droog) doekje over scherm halen is verstandig. Zelf zou je het liefst ook een schoon product ontvangen, dus het is wel netjes om het ook zo af te leveren.

Doe dit dan gelijk voor je de foto’s gaat maken! Je iOS apparaat ziet er dan netter uit, wat je verkoopkans (en/of prijs) natuurlijk verhoogt.

Houd bij de foto’s ook rekening mee met de achter-/ondergrond, en kies bij voorkeur voor iets neutraals. Tips voor goede foto’s heb ik helaas niet voor je, maar als je dat echt interessant vindt kun je natuurlijk altijd meer lezen over productfotografie.

Nog een tip: maak een screenshot van de Info (die je opzocht toen je het serienummer nodig had) en plaats deze ook bij de foto’s. Dit is een soort "bewijs" van het type iPhone of iPad.

Een foto van een tweedehands iPad op een neutrale achtergrond. Met doos, boekje en lader duidelijk zichtbaar

Een foto van een tweedehands iPad op een neutrale achtergrond. Met doos, boekje en lader duidelijk zichtbaar (flesje water apart verkrijgbaar)

Je iPhone of iPad tweedehands verkopen: de voorbereiding

Ben je klaar om je iPhone of iPad te verkopen? Dan is het tijd om deze te gaan voorbereiden op de verkoop. Doe dit bijvoorkeur pas als je de nieuwe iPhone / iPad al binnen hebt, als je dit zo kunt afspreken met de koper.

Hier zijn ook een aantal stappen aan verbonden, die niet ingewikkeld zijn als je dit artikel gebruikt, maar wel belangrijk:

 1. Maak een reservekopie. Natuurlijk moet je sowieso backups maken, maar maak nu nog maar even een extra backup. Maak je ze normaal bijvoorbeeld naar iCloud? Maak dan nu een extra backup naar iTunes op je Mac.

  Wanneer je de backup maakt naar iTunes is het ook handig om even rechts te klikken op je iPhone of iPad en dan te kiezen "zet aankopen over". Dit zorgt er voor dat apps die je gekocht hebt op je iOS apparaat naar je iTunes-bibliotheek gaan. Dat scheelt later wat gedoe bij het terugzetten van de reservekopie.

  Meer informatie over backups vind je ook in de backup-cursus van de Apple Coach Academie.

 2. Nu we dat gedaan hebben gaan we wat dingen uitzetten en verwijderen. Schakel eerst "Zoek mijn [iPhone / iPad]" uit. Voor je je iOS apparaat verkoopt is het belangrijk dat je "Zoek mijn iOS apparaat" uitzet. Deze moet gekoppeld worden aan het Apple ID van de nieuwe eigenaar, het is niet de bedoeling dat jij deze als gestolen gaat markeren. 😉

  Dit doe je in de Instellingen app, bovenin bij het kopje iCloud. Selecteer hier je apparaat, en vervolgens “Zoek mijn [iPhone / iPad]”. Hier vind je een schuifje om "Zoek mijn [iPhone / iPad]" aan en uit zetten.

 3. Zet iMessage uit. Als je dan toch bezig bent, ga dan gelijk even in de Instellingen app naar Berichten en schakel iMessage uit. Dit is zeker aan te raden wanneer je een iPhone verkoopt en geen nieuwe iPhone gaat gebruiken, maar bijvoorbeeld overstapt naar Android.

 4. Je kunt je iPhone of iPad nu eenvoudig wissen. Dit kan natuurlijk via iTunes, met behulp van de Herstel-knop, maar ook vanaf iOS zelf.

  Dit doe je door in de app Instellingen te kiezen voor Algemeen en daarna Stel opnieuw in. Hier kies je natuurlijk voor het wissen van alle inhoud en instellingen.

 5. Laad de telefoon op, in ieder geval tot 50%. Ik heb een keer een tweedehands iPhone gekocht voor iemand die eerst even niet leek te werken. Gelukkig bleek dit gewoon een lege accu te zijn, maar het is toch een vervelende start. Even je iPhone opladen voor de verkoop maakt het voor de koper veel leuker.

 6. Wanneer je iPhone of iPad software-matig helemaal schoon is, is het tijd om dat hardware-matig ook te doen. Doe het scherm af met speciaal schoonmaakmiddel of een droge doek, en neem ook de achterkant even af.

  Heb je er normaal een hoesje om heen? Haal deze er even af. Maak nu ook de achterkant schoon, want er kan soms best wat vuil tussen je iPhone / iPad en het hoesje komen.

 7. Verwijder de SIM-kaart. Verkoop je een iPhone, of een iPad met een SIM-slot, is het natuurlijk handig om je simkaart er even uit te halen. Dit werkt vergelijkbaar met het invoegen van de simkaart: tray er uit, kaartje er uit, tray er terug in.

Je iPhone of iPad tweedehands verkopen: de verkoop

Ten slotte zul je je iPhone of iPad daadwerkelijk willen verkopen. In principe kun je hier uit gaan van dezelfde "regels" als bij het verkopen van je iPhone of iPad:

 • Wanneer je de iPhone of iPad opstuurt (i.t.t. ophalen) wacht je natuurlijk met het opsturen tot je het geld binnen hebt! Laat altijd vooruit betalen, want jij neemt al het risico;

 • Verstuur het pakket in alle gevallen via aangetekende post. Dat kost een paar euro extra, maar je hebt nu wel een Track and Trace code, waarmee je beide het pakket kunt volgen. Deel deze code ook even met de ontvanger, wel zo prettig.

 • Als je een bod krijgt dat te mooi is om waar te zijn, is er een redelijke kans dat dit zo is. Wanneer je het pakket dan ook nog naar het buitenland moet opsturen, of sowieso teksten in slecht Engels krijgt, weet je het vaak zelf al: niet doen.

 • Pas op met onbekende betaalmethodes. Beperk je het liefst tot contant geld, een standaard overboeking of eventueel PayPal (houd er bij PayPal wel rekening mee dat deze in disputen meestal vooral veilig is voor de koper, niet per se voor de verkoper).

  Marktplaats ondersteund tegenwoordig ook de bekende betaalmethode iDEAL, wat natuurlijk ook een veilige keuze is.

  Diensten als “Western Union” en “MoneyGram” gewoon 100% vermijden dus.

En natuurlijk, zoals altijd in het leven: gebruik je gezond verstand. Vaak weet je zelf wel of iets goed voelt of niet. Laat liever een tientje op tafel liggen, dan een verkoop in te gaan die niet goed voelt.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje