Universeel klembord gebruiken op macOS en iOS


13.10.2016

Universeel klembord is één van de nieuwe toevoegingen als het gaat om informatie delen. Het staat je toe om het klembord te delen tussen je Mac en iOS. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld een stukje tekst kopieert op je Mac, en het vervolgens kunt plakken op je iPhone of je iPad.

Of kopieert op je iMac en dan plakt op je MacBook. Of van je iPhone naar je iPad. Of je iPad naar je Mac. Zolang je aan de voorwaarden voldoet kun je zo makkelijk kopiëren op de één, en plakken op de ander.

Universeel klembord stelt eisen aan je Mac en iOS apparaat

Universeel klembord werkt met de meeste moderne Macs, iPhones, en iPads. Het is wel belangrijk dat je ten minste iOS 10 gebruikt op een iPad of iPhone, en ten minste macOS Sierra (10.12) op de Mac.

Ook gelden de volgende voorwaarden voor alle apparaten waar je het universeel klembord wilt gebruiken.

 • Beide apparaten moeten Bluetooth hebben ingeschakeld
 • Beide apparaten moeten Wi-Fi hebben ingeschakeld
 • Beide apparaten moeten zijn ingelogd op iCloud, met hetzelfde Apple ID

Daarnaast zijn niet alle iPhones, iPads, en Macs geschikt. Controleer hier onder of die van jou wel geschikt is. Niet zeker welke je hebt? Controleer hier jouw model en versie.

Universeel klembord ondersteuning op de iPhone

iPhones ondersteunen universeel klembord al vanaf de iPhone 5, uit 2012.

Er is dus een redelijke kans dat jouw iPhone werkt met universeel klembord.

Universeel klembord ondersteuning op de iPad

iPads hebben vanaf de iPad 4 (dat is de voorlopiger van de 9,7-inch iPad (2017)) ondersteuning voor universeel klembord.

Staat jouw iPad in deze lijst, of is je iPad zelfs nieuwer? Dan kun je gebruik maken van universeel klembord op je iPad.

Universeel klembord ondersteuning op de Mac

Voor Macs geldt in principe dat ze vanaf 2012 ondersteuning bieden voor het universeel klembord.

Als je Mac in deze lijst voorkomt, of nieuwer is, zit je dus goed:

 • iMac 21,5-inch (laat 2012)
 • iMac 27-inch (laat 2012)
 • Mac mini (laat 2012)
 • Mac Pro (medio 2012)
 • MacBook (vroeg 2015)
 • 11-inch MacBook Air (mid-2012)
 • 13-inch MacBook Air (mid-2012)
 • 13-inch MacBook Pro (mid-2012)
 • 15-inch MacBook Pro (mid-2012)

Universeel klembord gebruiken

Je hebt Bluetooth en Wi-Fi ingeschakeld, je bent ingelogd met iCloud. Wat nu? Hoe gebruik je het?

Wanneer je nu iets kopieert komt het gewoon op je klembord gewend zoals je gewend bent. Open bijvoorbeeld op je Mac de app Notities (mijn favoriete app om dingen te testen) en typ daar een tekst.

Nu selecteer je die tekst (bijvoorbeeld cmd (⌘) + A) en kopieer je deze. Als je het nu op je Mac plakt zie je natuurlijk die tekst weer staan. Logisch, niet nieuw.

Maar! Pak je nu — binnen twee minuten, dat is wel belangrijk — je iPhone of je iPad er bij, open je daar Notities (of een andere app, dat maakt niet uit) en plak je nu… Dan zie je dat de tekst eerst van de Mac wordt opgehaald en vervolgens verschijnt hier op je iPad ook de tekst “Apple Coach is super leuk!”.

We hebben nu op beide computers Notities gebruikt, maar je zou het ook op de Mac getypt kunnen hebben in Teksteditor en dan plakken in Pages op de iPad. Of een andere combinatie. Dat maakt niet uit.

Probeer het maar eens door op je Mac in Pages te typen “Ga voor de beste Apple tips naar https:///applecoach.nl!” en het dan op je iPhone te plakken in Facebook of een e-mail naar al je kennissen… 😉

Afbeeldingen delen via Universeel Klembord

Het universeel klembord werkt niet alleen voor tekst. Open Safari maar eens op je iPhone en zoek een leuk plaatje. Deze bijvoorbeeld.

Kies hier via het Deel-menu voor de optie Kopieer. Pak je nu je Mac weer, of je iPad, en plak je in de app notities… Zie je daar ook de afbeelding weer verschijnen.

Al deze dingen worden gewoon gekopieerd via een veilige verbinding tussen de twee apparaten, en gaan niet via bijvoorbeeld iCloud.com, dus je hoeft je geen zorgen te maken om de privacy van je computergegevens. Het is gewoon weer een stap verder in de samenwerking tussen iOS en macOS.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje