WWDC 2023: de belangrijkste aankondigingen van Apple


08.06.2023

WWDC staat voor World Wide Developer Conference; het is een groot evenement wat Apple ieder jaar organiseert om ontwikkelaars voor te bereiden op de nieuwe versies.

Door ontwikkelaars te vertellen wat de nieuwe functies worden van bijvoorbeeld iOS (het systeem op de iPhone), iPadOS (het systeem op de iPad), en macOS (het systeem op, jawel, de Mac), kunnen zij zich voorbereiden.

Ook voor "gewone" gebruikers kan dit interessant zijn. Er zijn bijvoorbeeld een paar nieuwe Macs geïntroduceerd, de iPad krijgt wat functies van de iPhone (zoals de Gezondheid-app), iOS 17 krijgt onder andere verbeteringen in de telefoon app (onthoud: je iPhone is ook iets om mee te bellen 😉), en macOS krijgt onder andere widgets.

In dit artikel bespreek ik de paar belangrijkste dingen die ik gezien heb in deze presentatie, en de State of the Union-video.

"Belangrijk" bedoel ik dan in de zin dat het belangrijk is voor gewone Apple-gebruikers. We kijken naar de nieuwe functies van de iPhone, iPad, en Mac.

Ik bespreek lang niet alles, maar gewoon een paar dingen die ik interessant vind om hier te delen.

Wil je al het andere ook weten? Dan is hier alvast de volledige video (Engels).

WWDC 2023: nieuws voor de iPhone (iOS 17)

Een paar dingen die mij leuk lijken in iOS 17:

 • Grote plaatjes als iemand je belt. Je kunt zelf instellen hoe jij wilt dat anderen jou zien.

  Ik denk (hoop) wel dat hier nog wat privacy-instellingen komen, vooral zodat het niet mogelijk is voor een onbekende beller om te zorgen dat jij ineens een naar plaatje ziet als ze je bellen;

 • Er komt een dagboek app naar de iPhone.

  Ik ben een grote voorstander van het gebruik van een dagboek, en gebruik nu zelf de app Day One.

  Wellicht dat ik overstap wanneer de dagboek app van iPhone zelf er is…

 • AirDrop krijgt allerlei leuke vernieuwingen. Zo wordt het veel simpeler om je contactgegevens te delen met andere mensen, gewoon door je telefoon bij elkaar te houden.

  Dit zou mij vaak veel gedoe schelen als ik bij school weer telefoonnummers moet uitwisselen met andere ouders.1

Al met al vermoed ik zomaar dat ik de testversie van iOS toch alweer ergens in de zomer op mijn telefoon zet, omdat ik vast wat nieuwe functies echt wil testen in de praktijk.

Kan mijn iPhone de nieuwe versie draaien?

iOS 17 werkt niet op iedere iPhone en iPad. De meeste modellen uit de afgelopen vijf jaar kunnen iOS 17 wel draaien.

Als je nu iOS 16 gebruikt, is dat dit keer helaas geen garantie dat je ook iOS 17 kunt installeren.

iPhone 8, iPhone 8 Plus, en iPhone X worden niet lang ondersteund.

Heb je één van deze iPhones, dan zit je goed:

Heb je nu één van die modellen? Dan hoef je het echt niet gelijk in de prullenbak te gooien hoor. Maar ik zou wel gaan overwegen om te upgraden.

Weet je niet zeker welke iPhone je nu hebt? En of je iOS 16 hebt?

Klik hier voor instructies, of kijk deze korte video.

WWDC 2023: nieuws voor de iPad (iPadOS 17)

Veel van de dingen die vorig jaar naar de iPhone kwamen (met iOS 16) zien we dit jaar terug op de iPad.

Zo hebben we daar nu ook de widgets op het vergrendelscherm, die ik vorig jaar nog expliciet noemde als niet ondersteund.

Ook krijgt de iPad eindelijk de Gezondheid app, die we al langer hadden op de iPhone.

Ook Stage Manager, wat je meer "echte vensters" geeft op de iPad, wordt dit jaar vernieuwd.

Nog steeds is er geen rekenmachine op de iPad, maar inmiddels heb ik die hoop bijna wat opgegeven.

Ten slotte was er nog veel nieuws over het gebruik van PDF-bestanden op de iPad.

Zeker nuttig, maar wat minder interessant om hier te bespreken. Kijk gerust zelf de keynote-video vanaf 40:10 voor meer informatie.

Kan mijn iPad de nieuwe versie draaien?

Voor de iPad geldt ook dat iPadOS 16 geen garantie is dat je iPadOS 17 kunt draaien.

Zo heb ik een nieuwe iPad moeten bestellen om te testen, omdat mijn vijfde generatie iPad niet langer ondersteund wordt.

Wel worden ondersteund:

Zoals gezegd: mijn test iPad viel hier af. Heb jij ook een iPad die geen upgrade meer krijgt?

Dan nu ook weer: je hoeft 'm echt niet gelijk weg te doen, maar afhankelijk van de taken waar je het voor gebruikt wil je er wel over na gaan denken om deze iPad te vervangen.

Niet zeker welke iPad je hebt, en of je nu iPadOS 15 gebruikt?

Klik hier voor instructies, of kijk de video hier onder.

WWDC 2023: nieuws voor de Mac (macOS 14 Sonoma)

macOS 14 krijgt de naam Sonoma, wat gelukkig weer een naam is waarvan ik redelijk snap hoe ik het moet uitspreken. Een stuk beter dan Monterey bijvoorbeeld was in 2021.

Laten we gewoon kort kijken naar een paar van de andere verbeteringen:

 • Widgets op het bureaublad maken het mogelijk om snel informatie (denk aan het weer, of je agenda) te zien op je bureaublad.

  Toevallig zei ik vlak van te voren nog tegen iemand dat ik Dashboard mis, en dit brengt dat weer een beetje terug;

 • Safari krijgt meer privacy-functies, en "profielen". Deze profielen kun je vergelijken met meerdere gebruikers op de Mac, maar dan binnen Safari.

  Alternatieven als Google Chrome hadden dat al langer, en ik gebruik het zelf bijvoorbeeld om eenvoudig te wisselen tussen een werk- en privé-account op YouTube.

 • Apps als Unite en Coherence X (die ik beide heb, dankzij een abonnement op Setapp) worden overbodig — het maken van een "app" vanuit Safari wordt nu mogelijk.

  Dat betekent dat je bepaalde websites die eigenlijk meer web apps zijn, kunt omzetten. Denk daarbij aan producten als Gmail, Basecamp, of Todoist.

Kan mijn Mac de nieuwe macOS draaien?

De nieuwe functies van macOS Ventura werken bijna allemaal op Intel- en Apple Silicon-machines, maar er zijn een paar dingen waarvoor specifiek een nieuwere Mac met M1/M2-chip nodig is.

Eén daar van is de zogenoemde Game Mode — een modus waarin de Mac kan zien dat je een spel wilt spelen, en alle snelheid daarvoor gereserveerd moet worden.

Voor de meeste lezers zal dit dus niet een heel groot gemist zijn schat ik in.

Als je Ventura niet kunt draaien, kun je zeker zijn dat je Sonoma ook niet kunt draaien. Maar omgekeerd geldt hier ook weer: dat je Ventura kunt draaien, betekent niet dat je Sonoma straks kunt installeren.

Hier is de lijst van de Macs met ondersteuning voor macOS 13 Ventura. Staat jouw Mac in de lijst, of is je Mac zelfs nieuwer? Dan kun je macOS Ventura draaien.

De 2017 iMac en MacBook Pro, en de 12-inch MacBook krijgen de updates niet.

Wel kun je Sonoma installeren op deze laptops (MacBooks):

 • MacBook Pro (2018) (dit was 2017 voor macOS Ventura)
 • MacBook Air (2018)

Heb je geen laptop, maar een desktop? Dan kan het draaien op de volgende modellen:

 • Mac mini (2018)
 • iMac (2019) (dit was 2017 voor macOS Ventura)
 • iMac Pro (2017)
 • Mac Pro (2019)

Niet zo zeker welke Mac je hebt? Klik hier voor instructies, of kijk de video hier onder:

Wanneer kan ik macOS 14 Sonoma installeren?

Hoewel de eerste testversies al gelijk beschikbaar zijn, raad ik je niet aan dat te installeren.

Ga er van uit dat je in oktober de update officieel kunt installeren.

Waarschijnlijk is het dan wel verstandig om dan nog even te wachten. Voor Ventura bijvoorbeeld publiceerde ik in februari pas het advies om het te installeren. (Nadat het in oktober al verschenen was.)

Op mijn eigen Mac desktop was het zelfs pas enkele weken geleden dat ik die upgrade deed.

(Daarvoor draaide ik het natuurlijk wel vanaf dag 1 op de testmachine, en ook al vrij snel op de laptop die ik veel gebruik. Zo heb ik op mijn desktop stabiliteit, en tegelijkertijd werk ik er dan genoeg mee om het te leren kennen.)

Hardware: 15-inch MacBook Air, vernieuwde M2 Mac Studio, en een Mac Pro

We zagen dit jaar drie nieuws Macs verschijnen: een MacBook Air met 15-inch scherm (eindelijk! yes!), een Mac Studio met M2, en een nieuwe Mac Pro met M2.

Dankzij die laatste zijn alle Macs die nu te koop zijn Apple Silicon-modellen. Dat werd tijd. 😉

Meer informatie over de hardware heb ik hier apart besproken.

Totaal nieuw product: Apple Vision Pro

Voor de meeste mensen zal de nieuwe Apple Vision Pro hét product van de presentatie geweest zijn.

Dit is een headset die je op je hoofd plaatst, en je dan meeneemt in een heel andere wereld — een combinatie van augmented reality, en virtual reality.

Met de headset op zie je de apps die je gebruikt echt voor je. Niet op een schermpje, maar alsof ze in de echte wereld zijn.

Of je nu je foto's ontzettend groot bekijkt, een film met een nog betere ervaring dan de bioscoop, of juist werk doet… Het kan allemaal.

Net als nu met je Mac, iPhone, en iPad.

Sterker nog, je kunt het scherm van je Mac, in Apple Vision Pro krijgen.

Hoe bestuur je Apple Vision Pro?

Met maar twee knoppen (één om te bepalen of je meer aan de AR-kant, of de VR-kant zit; één om een soort schermafbeelding te maken) doe je verder alles met je handen en je ogen — het houdt bij waar je naar kijkt, en plaatst de focus daar.

Met je handen kun je vervolgens iets aantikken, en je kunt natuurlijk je stem gebruiken voor tekst-invoer; spreek simpelweg in wat je wilt typen.

Wel kun je eventueel een Magic Trackpad, Magic Keyboard, of zelfs game controller (de demo leek me een controller van de Playstation 5) aansluiten.

Apple Vision Pro moet je ervaren

Dit is een product wat ik voorlopig nog niet zal kunnen testen (dankzij de prijs van $3500, en het feit dat het alleen in de VS beschikbaar is eerst), en omdat het zo anders is dan wat we eerder gezien hebben… Heb ik er gewoon nog niet echt een mening over.

Natuurlijk heb ik allerlei video's gezien, en iedereen die ik gezien heb die het getest heeft is heel enthousiast. Maar het is een lastig product om uit te leggen, je moet het ervaren.

Probeer iemand maar uit te leggen waarom een achtbaan leuk is, of hoe het voelt om op het strand in de zon te zitten. Als de andere persoon het nooit heeft meegemaakt kun je zo'n ervaring eigenlijk niet uitleggen.

Dat is nu ook met de Apple Vision Pro het geval.

Ervaringen met de Apple Vision Pro

Dus, wat kan ik je wel bieden? Hier is de introductievideo van Apple zelf:

En dan nog een vijftal video's van tech YouTubers die ik volg, en de mening vertrouw. Misschien helpt het je om een beeld te vormen:

Was dat alles?

Nee, er is nog veel meer gezegd tijdens de presentatie. En dan nóg meer wat later ontdekt is.

Zo waren er de nieuwe tvOS (met niet echt nieuwe functies), en watchOS 10 met widgets, en subtiele — maar belangrijke wijzigingen — in het design.

Het is nu de bedoeling dat apps meer "schermen" presenteren waar je door heen bladert, dan iets waar je regel voor regel doorheen scrollt.

Hoewel de praktijk moet uitwijzen of dat een goed idee is, lijkt het mij op papier een betere aanpak.

De ondersteuning qua modellen is hetzelfde als voor watchOS 9. Kon je vorig jaar upgraden? Dan kan het dit jaar dus ook weer.


Dat was het even van mij.

Wil je echt alles weten wat er gebeurd is? Dan kun je het best zelf even de video kijken.


 1. Hoewel ik dat vaak gewoon aan mijn vrouw overlaat, die het later naar mij doorstuurt 😉 ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje