Apple hardware: alles op een rijtje


10.12.2019

Apple maakt een aantal verschillende producten. Zeer populair is bijvoorbeeld de iPhone, maar ook de iPad, en de Mac, kennen de meeste mensen wel.

Hier kijken we wat Apple momenteel te koop aanbiedt. En dan gaan we ook weer niet zo diep als losse kabeltjes, maar een globaal overzicht van de Apple hardware die er nu is.

Mac

De Mac is een vrij iconische computer geworden. Met name de iMac zullen veel mensen direct herkennen.

En loop een willekeurig koffiezaakje in, en waarschijnlijk zie je allerlei laptops met een  op de achterkant: MacBooks.

De Mac-lijn is grofweg in tweeën te delen: laptops (MacBooks) en desktops.

De laptop-lijn noemt Apple allemaal MacBook: dus MacBook Air, MacBook Pro.

De desktop-lijn heeft een wat minder consistente naamgeving. Hier hebben we de Mac mini, iMac, en Mac Pro.

Veel van deze Macs zijn ook nog eens beschikbaar in verschillende formaten (bijvoorbeeld een 13-inch MacBook Pro, en een 16-inch MacBook Pro), wat het soms wat complex kan maken.

Daarom hebben we een aparte pagina over dit onderwerp: wat is een Mac?

De huidige Mac-modellen

Mac-modellen die je nu kunt kopen bij Apple zijn:

iPad

De iPad is Apple’s tablet. Dit is een vrij lichte computer, die je makkelijk in je hand kunt houden.

Het werkt met een aanraakscherm: je zit niet met het gedoe van een muis, en een pijltje op het scherm. Als je een foto wilt bekijken druk je gewoon met je vinger op die foto, en hij verschijnt op je scherm.

De iPad komt ook weer in verschillende edities. Naast de standaard iPad hebben we momenteel de iPad mini (een kleinere versie), iPad Air (een luxere versie), en twee formaten iPad Pro (voor mensen die de snelste iPad willen).

Wil je een iPad, maar vind je het lastig om te kiezen? Dan hebben we ook een iPad koopadvies.

De huidige iPad-modellen

iPad-modellen die momenteel beschikbaar zijn:

iPhone

Slechts een paar keer heeft Apple een product geïntroduceerd wat voor een complete revolutie zorgde. De originele iPhone was er één van.

Apple’s telefoon werkt, net als de iPad, met een aanraakscherm. Er zijn (bijna) geen fysieke knoppen op de iPhone te vinden.

Je kunt er natuurlijk mee bellen en SMS-en (of iMessage, of WhatsApp-en), maar als je het alleen daar voor gebruikt doe je het toestel eigenlijk tekort.

Uiteindelijk is de iPhone gewoon een complete computer. Eén die in je broekzak past. En oh ja, toevallig ook nog kan bellen.

De huidige iPhone modellen

Hoewel je bij verschillende winkels nog allerlei modellen iPhones kunt vinden, is de "offficiele" lijst momenteel als volgt:

iPod touch

De iPod touch is als het ware het kleine broertje van de iPhone. Het lijkt heel erg op een iPhone, en op het eerste zicht zou je de iPod touch misschien niet eens kunnen onderscheiden van een iPhone 7.

Toch zijn er wel een paar verschillen. Ten eerste kan de iPhone bellen, en de iPod touch niet. Dat is wel een essentieel verschil tussen een iPod en een iPhone.

Verder heb je met de iPod touch ook geen mobiel internet; je kunt dus alleen gebruik maken van internet als je Wi-Fi hebt.

En de iPod touch loopt gewoon altijd wat achter op de iPhone. De 7e generatie iPod touch is vergelijkbaar met de iPhone 7 (verschenen 2017), maar kwam uit in 2019 (toen ook de iPhone 11 Pro bijvoorbeeld verscheen).

Er is momenteel maar één type iPod touch wat verkocht wordt.

Apple Watch

Heb je een maatje nodig voor je iPhone? De Apple Watch kan dan een leuk accessoire zijn.

Een Apple Watch werkt als vervanger voor je horloge. Maar net als de iPhone meer kan dan alleen maar bellen, kan de Apple Watch meer dan alleen de tijd laten zien.

Omdat je Watch apps kan draaien, kun je bijvoorbeeld berichtjes sturen en ontvangen — zelfs als je de iPhone niet in de buurt hebt.

Je kunt ook, als je dat wilt, [push notificaties][push_meldingen_ios] laten doorsturen van je iPhone naar je Apple Watch.

Zo kun je ze snel zien, zonder je telefoon te hoeven pakken.

Waar de Apple Watch echter écht in beeld komt is je gezondheid. Het helpt je tijdens het sporten, zorgt er voor dat je actief blijft, en kan je zelfs waarschuwen als er vreemde dingen aan de hand zijn met je hartslag.

De huidige Apple Watch modellen

De Apple Watch modellen die Apple verkoopt zijn altijd wel interessant. Vaak wordt er een versie tussen uit gehaald. Dat zie je nu ook, want de modellen die nu verkocht worden zijn:

De Apple Watch Nike-modellen zijn nu gewoon een speciale editie van de Series 5, en niet écht een aparte lijn.

En hoewel je de Apple Watch Series 4 dus nog bij allerlei winkels vind (Bol.com, Coolblue, MediaMarkt, BCC, YourMacStore…), wordt deze niet meer verkocht door Apple zelf.

Apple TV

De Apple TV is, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, geen TV.

Het is een zogenoemde mediaspeler.

Je kunt het vergelijken met een DVD-speler of een videorecorder. Je sluit hem aan op de tv en vervolgens kun je dan inhoud vanaf die mediaspeler op je tv laten zien.

Maar anders dan bijvoorbeeld een DVD-speler, hoef je hier niks in te doen. Alle films en series staan op de Apple TV zelf; of je computer; een NAS; of hij haalt ze gewoon van internet, bijvoorbeeld uit de iTunes Store.

De Apple TV heeft ook een eigen App Store, waardoor je allerlei nieuwe mogelijkheden kunt toevoegen aan je Apple TV. Bijvoorbeeld een open haard op de TV rond de kerst, of installeer een leuk spelletje — misschien vanuit Apple Arcade.

Huidige Apple TV-modellen

Momenteel kun je kiezen uit twee Apple TV-modellen:

Een belangrijk verschil tussen de twee, is dat de Apple TV HD een videoresolutie tot en met 1080p aan kan, en de Apple TV 4K tot en met… 4K.

Er zijn nog een paar andere verschillen (de 4K is bijvoorbeeld sneller), maar die zijn vaak niet zo belangrijk.

AirPods

AirPods zijn draadloze "oordopjes". Vergelijk ze met de EarPods die de iPod zo populair hebben gemaakt: de witte oortjes waren iconisch, en laten je luisteren naar alles van muziek tot podcasts.

Het verschil met de AirPods is dat er geen kabeltje te bekennen is. Je hebt dus gewoon twee AirPods (of één, als je wilt) in je oren, en dat is het.

Zelf ben ik gek op mijn AirPods, vanaf de eerste editie al. Ik gebruik ze dagelijks, en zou echt niet meer zonder kunnen. (Nou ja, natuurlijk kán ik zonder. Laten we eerlijk wezen. Maar ik zou het erg jammer vinden.)

AirPods Pro

De AirPods Pro zijn de volgende evolutie van de AirPods.

Deze AirPods bieden ook nog eens geluidsonderdrukking (ANC, oftewel Active Noise Cancelling), zijn waterbestendig (bijvoorbeeld fijn voor tijdens het sporten), en bieden nog beter geluid.

De AirPods Pro lijken best wel op de gewone AirPods, maar hebben toch een aantal eigen functies

De AirPods Pro lijken best wel op de gewone AirPods, maar hebben toch een aantal eigen functies

Huidige AirPods modellen

In principe verkoopt Apple eigenlijk maar twee soorten AirPods: de AirPods 2, en de AirPods Pro.

Toch wordt het vaak gepresenteerd als drie producten, omdat de AirPods 2 er zijn met twee verschillende doosjes.

Het doosje met "qi" kun je draadloos opladen, net als je veel iPhones draadloos kunt opladen.

Daardoor komen we op deze drie modellen uit:

HomePod

De HomePod is een "slimme" speaker van Apple. Het biedt je twee dingen:

  1. Goed geluid voor je muziek, voor een relatief laag bedrag
  2. Siri altijd beschikbaar. Je kunt vragen om andere muziek, maar ook timers zetten, vragen stellen, lichten aan en uit doen (als je slimme verlichting hebt), en meer.

De HomePod is nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland, en wordt dus ook nog niet verkocht bij Apple zelf.

Dit heeft twee nadelen in de praktijk: ten eerste is de HomePod nog niet in het Nederlands, dus je moet Engels (of Duits, Frans…) praten tegen je HomePod.

En ten tweede: hij is soms wat lastiger te vinden.

De HomePod is verkrijgbaar in twee kleuren:

Omdat de HomePod soms wat lastig te vinden is, hier een paar winkels waar ze meestal wel op voorraad zijn:

Verder is de HomePod gewoon bij Apple te koop in onder andere Duitsland en Frankrijk, dus als je dicht bij een grens woont…

Een HomePod zoals gezien van bovenaf

Een HomePod zoals gezien van bovenaf

Accessoires

Naast alle "hoofdproducten" die Apple maakt, maken ze natuurlijk ook gewoon heel veel verschillende accessoires.

Denk aan een USB-C-adapter; hoofdtelefoon-adapter voor de iPhone en de iPad Pro met USB-C; allerlei soorten laders; iPhone hoesjes; Apple Watch bandjes; en nog veel meer.

De prijzen van dit soort dingen verschillen nog al: waar je ongeveer een tientje betaalt voor de hoofdtelefoon-adapter, gaan de Apple Watch bandjes vanaf 50 euro bij Apple.

Maar als we naar de écht duurdere producten kijken, dan komen we bij de monitoren uit.

Beeldschermen

Apple verkoopt momenteel drie beeldschermen: de LG UltraFine 4K en LG UltraFine 5K worden gemaakt in samenwerking met LG.

Deze zijn nog redelijk betaalbaar, met een prijspunt rond de 1000 euro.

Maar dan is er ook nog Apple’s 100% eigen 32-inch Apple Pro Display XDR. Hier ligt de prijs meer rond de 6.000 euro.

Het is dan misschien ook niet eerlijk om te doen alsof dit gewoon één of andere accessoire is, het is echt bedoeld voor mensen die dit nodig hebben. (En dan vergelijk je niet meer met monitoren van € 300,-, maar met monitoren van tienduizenden euro’s, wat dit juist goedkoop maakt.)

Door deze toch even kort te bekijken hebben we alle belangrijke Apple-producten gezien. Dit artikel wordt uiteraard bijgewerkt met nieuwe informatie naar mate deze verschijnt.


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje