WWDC 2019: macOS 10.15 Catalina
Tijdens WWDC 2019 is er ook de nieuwste versie van macOS aangekondigd.
macOS 10.15 Catalina komt met een aantal nieuwe functies, en in dit artikel zet ik de belangrijkste en meest interessante punten voor je op een rijtje.
De naam van deze nieuwe macOS: Catalina
Elke macOS-versie krijgt een eigen naam.
Eerst waren dat grote katten (denk aan Tiger, Leopard en Lion), en later plekken in Californië (onder andere Mavericks, Sierra, en Mojave).
De plekken-in-Californië blijft een ding, en we gaan dit jaar door naar Catalina.
Het versienummer is macOS 10.15, maar je zult Apple vooral zien praten over Catalina. Mij zul je vaak volledig "macOS 10.15 Catalina" zien schrijven, om de kans te vergroten dat je weet wat ik bedoel. 😉
De iPad gebruiken als een externe monitor
Vanaf macOS 10.15 Catalina is het mogelijk om je iPad te gebruiken als een extra scherm voor je Mac.
Een functie die doet denken aan apps als Duet Display, en de hardware-oplossing Luna Display.
Dit is nu echter ingebouwd in macOS, wat het geheel naar een heel nieuw niveau tilt.
Je kunt het straks activeren door je muis op het groene verkeerslicht van de Mac te houden, waardoor je de optie vanzelf zult zien verschijnen.
Je verplaatst het venster dan naar de iPad, in volledig scherm, waar je het gewoon kunt gebruiken.
Ik ben erg benieuwd naar deze functie, en ga het zo snel mogelijk testen. (Tot nu toe heb ik het niet werkend gekregen op de huidige beta, maar ik denk dat dat komt omdat de Mac mini die ik daar voor gebruik te oud is.)
Het mooie is ook dat je hier de Apple Pencil kunt gebruiken. Dat betekent dat je kunt tekenen op de iPad met je Apple Pencil, en dat verschijnt op je Mac!
Is dat een direct alternatief voor een Wacom? Voor sommige mensen waarschijnlijk wel, zeker als je de Wacom niet veel zou gebruiken en de iPad + Apple Pencil al hebt. (Met andere woorden: voor mij. 😉)
Catalyst brengt iPad apps naar de Mac
Het grootste nieuws voor de Mac is waarschijnlijk "Catalyst".
Ik heb een apart artikel over Catalyst gepubliceerd, maar in het kort komt het er op neer dat het voor ontwikkelaars makkelijker (maar niet ineens super-eenvoudig) is om Mac apps te maken van hun iPad apps.
Dat betekent dat je allerlei apps die nu alleen op de iPhone en iPad zijn, ook naar de Mac zult zien komen.
Kijk daar zeker naar uit over het komend jaar, en als er goede apps bij zitten zal ik die uiteraard met je delen.
Bestuur je Mac volledig met je stem
Er zijn altijd al opties geweest op de Mac om commando’s te geven, en zo de Mac volledig te besturen met je stem.
Ik heb deze stembesturing een beetje kunnen testen, en het grootste punt waar ik nu tegenaan liep is dat de vertalingen nog niet volledig zijn.
Een ander punt — wat vast beter gaat worden — is dat ik moeite had om aan te geven waar ik tegen praatte. Soms reageerde mijn Mac ineens als ik wat tegen de iPad zei, of reageerde de verkeerde iPad. Nu verwacht ik dat dit sowieso beter wordt, en ook weet ik dat ik in een uitzonderlijke situatie zat. In de meeste gevallen zul je één, of hooguit twee, Apple-apparaten in je omgeving hebben waar je dit zo geconfigureerd hebt.
Wanneer dit allemaal opgelost is, denk ik dat dit een geweldige toevoeging is aan de Mac. Dit maakt het namelijk voor veel meer mensen mogelijk om zelfstandig en snel te werken met de Mac. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind, en ik vind het heel fijn om te zien dat Apple daar ook zo naar kijkt.
Vernieuwde apps in macOS 10.15 Catalina
Een aantal apps op de Mac zijn vernieuwd voor macOS 10.15 Catalina.
Dit betekent in de praktijk voornamelijk dat ze vervangen zijn door Catalyst-alternatieven, en dus erg lijken op hun iPad-versies. (Maar niet alles, de Muziek-app is bijvoorbeeld een "gewone" Mac app.)
Zo kun je gelijk zien dat deze nieuwe Catalyst-apps beter zijn dan de voorgangers (Woning, Aandelen), omdat ze veel meer "thuis" voelen op de Mac.
Herinneringen app vernieuwd in macOS 10.15 Catalina
De herinneringen app is compleet vernieuwd in macOS Catalina.
Net als dat op de iPhone en iPad gebeurd is, is er nu ook op de Mac een heel andere lay-out gekomen.
Zo zie je hier nu ook bijvoorbeeld de taken die je gemarkeerd hebt, en je geplande taken.
Boeken app vernieuwd in macOS 10.15 Catalina
De app Boeken was de eerste om los te komen van iTunes.
Eerst beheerde je je e-boeken van Apple nog in iTunes, en toen verscheen plots het aparte iBooks-programma.
iBooks werd vervangen door Boeken, en nu is die Boeken-app vernieuwd.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe veel mensen echt boeken lezen op de Mac. Maar als referentie (terwijl je bijvoorbeeld notities neemt, en af en toe wat moet opzoeken) is het natuurlijk sowieso een handige app om beschikbaar te hebben op de Mac.
iTunes wordt vervangen door Muziek in macOS 10.15 Catalina
iTunes is langzaam langzaam verdwenen. Eerst gingen de Boeken er uit. Nu zijn Podcasts en TV er uit. (Daar zullen we het zo over hebben.)
Dus wat blijft er nog over? Terug naar Muziek, de originele en primaire functie van iTunes.
Maar ook Muziek heeft nu een eigen, nieuwe app gekregen. Gebaseerd op iTunes, geen Catalyst-app.
Dat heeft een groot voordeel, want in een Catalyst-app waren we waarschijnlijk dingen als slimme afspeellijsten kwijtgeraakt; een functie die lang niet iedereen gebruikt, maar die erg geliefd is door mensen die het wel gebruiken.
Andere functies, zoals het synchroniseren met je iPhone, zijn verplaatst. Dit kun je voortaan doen in de Finder op de Mac, wat volgens mij een logischere plaats is ook.
Het design van de app is overigens erg versimpeld, maar doet nog wel denken aan de oude iTunes-versie; gewoon met wat meer kleur. En een stuk simpeler.
Links vind je je afspeellijsten, en Apple Music-gerelateerde opties, en rechts groot je muziekbibliotheek.
Nieuwe Podcasts en TV apps in macOS 10.15 Catalina
Nu iTunes verdwijnt, moeten Podcasts en TV een ander plekje krijgen.
Dat is gebeurd door twee nieuwe Catalyst apps: Podcasts en TV. (Apple blijft creatief met naamgeving.)
Hoewel de TV-app niet zo héél nuttig is in Nederland, omdat we hier eigenlijk helemaal geen TV-series kunnen kopen via iTunes, is de Podcasts-app wel fijn.
Als je podcasts1 luistert in ieder geval. En Apple’s Podcasts-app wilt gebruiken. En ze bij je Mac luistert.
Hoewel ik een grote podcast-fan ben, en heel veel podcasts luister, doe ik dat zelden bij mijn Mac en nooit in de Apple Podcasts-app. Het is dus niet voor mij, maar ik denk wel dat dit een goede toevoeging is voor de Mac.
Bovendien is er een functie toegevoegd om tekst van Podcasts te doorzoeken, wat het vinden van de juiste podcast nog beter kan maken!
Zoek Vrienden en Zoek iPhone nu ook op de Mac met macOS 10.15 Catalina
In iOS 13, het nieuwe systeem voor de iPhone en iPad, zijn de apps Zoek Vrienden en Zoek mijn iPhone samengevoegd in één app.
Deze app komt nu ook naar de Mac, waardoor je ook hier kunt zien waar al je apparaten zijn.
En ook je vrienden/familie, als je die volgt met de Zoek Vrienden-functie.
macOS krijgt schermtijd met macOS Catalina
Vorig jaar, met iOS 12, kregen we op iOS een nieuwe functie: Schermtijd.
Deze functie laat je zien hoe veel tijd je spendeert op je iPhone en iPad, en in welke apps.
Maar niet alleen dat, het laat je ook beperkingen instellen, en vervangt hiermee "Ouderlijk toezicht".
Zeker als ouder kan dat handig zijn, omdat je bijvoorbeeld aan kunt geven dat de iPad op zich wel de hele dag gebruikt mag worden, maar spelletjes gelimiteerd worden tot bijvoorbeeld 30 minuten per dag. (En met het invoeren van een geheime code kan dat limiet verlengd worden.)
Dit komt ook naar de Mac, waar je nu kunt zien hoe veel tijd je besteed op je Mac. Dit zowel in het algemeen, maar ook weer waar je tijd zit in bepaalde apps.
En goed nieuws voor ouders: er kan ingesteld worden dat de Mac gewoon beschikbaar is voor huiswerk, maar niet de hele tijd voor YouTube ingezet wordt. 😉
iCloud vernieuwd op de Mac
Eén van de dingen die me opviel terwijl ik in de testversie rondkeek was het vernieuwen van iCloud op de Mac.
Dit is niet genoemd in de presentatie, en een reden dat ik altijd zelf ook graag de testversies probeer.
Net als op de iPhone en iPad wordt het bovenste deel van Systeemvoorkeuren nu ingenomen voor informatie over je Apple ID.
Alles wat daar verder mee te maken heeft is nu geheel anders ingedeeld. Overzichtelijker, dat wel, en je zult een stuk sneller kunnen vinden wat je zoekt.
Wel kan het natuurlijk juist even zoeken zijn als je gewend bent aan de oude versie.
Maar met directe toegang tot je online betaalmethodes; al je iCloud-instellingen op één plek; een overzicht van de apparaten waar je dit Apple ID gebruikt hebt (wat er op mijn testaccount aardig wat zijn), en de mogelijkheid om dat op te ruimen, is dit zeker een verbetering.
Let op! Niet alle programma’s werken onder macOS 10.15 Catalina
Een belangrijk punt bij elke upgrade is dat niet elke software zal blijven werken.
Bij macOS 10.15 Catalina geldt nog wat meer dan anders.
Bepaalde programma’s — zoals bijvoorbeeld Apple’s Aperture, wat al lang niet meer door-ontwikkeld wordt — zullen niet langer werken.
Ook verdwijnt het Dashboard eindelijk uit macOS; ik kon het in ieder geval niet meer vinden in de beta. Als je daar gebruik van maakt zul je dus moeten kijken of je dat kun vervangen met widgets in het Berichtencentrum, de menubalk, of op een andere manier.
Daarom is het zeer belangrijk dat je voor de upgrade zorgt voor een goede reservekopie, en op de hoogte bent van de programma’s die niet langer zullen werken.
Hoe je dit allemaal veilig en goed doet, leg ik je natuurlijk ook uit [in de Apple Coach Academie cursus][lidworden] die binnenkort verschijnt. (En zeker op tijd zal zijn voordat je macOS 10.15 Catalina écht zult installeren.)
Kan ik macOS 10.15 Catalina installeren?
De vraag is natuurlijk ook of je macOS Catalina überhaupt kunt installeren op je Mac.
Als je nu macOS Mojave draait zal het ook lukken om macOS Catalina te installeren.
De volledige ondersteuning is dus als volgt:
Laptops met ondersteuning voor macOS 10.15 Catalina
Voor laptops (MacBooks) geldt:
- MacBook (vroeg 2015) (High Sierra: eind 2009)
- MacBook Pro (medio 2012) (High Sierra: medio 2010)
- MacBook Air (medio 2012) (High Sierra: eind 2010)
Desktop Macs met ondersteuning voor macOS 10.15 Catalina
heb je geen laptop, maar een desktop? Dan kan het draaien op de volgende modellen:
- Mac mini (eind 2012) (High Sierra: medio 2010)
- iMac (eind 2012) (High Sierra: eind 2009)
- iMac Pro (alle modellen)
- Mac Pro (2013)
Welke Mac heb ik?
Heb je geen idee welke Mac je hebt? Dat is ook eenvoudig op te lossen.
Op deze pagina leg ik je precies uit hoe je dat vindt, zodat je ook weet of je macOS kunt installeren.
Ik kan macOS Catalina niet installeren, wat nu?
Kan jouw Mac geen Catalina draaien? Geen paniek.
Je Mac zal gewoon blijven werken, alleen kun je niet naar deze nieuwe versie updaten.
Het is verstandig om dan eens rustig te gaan kijken voor een nieuwe Mac.
Misschien wil je een tweedehands Mac overwegen, want bijvoorbeeld een iMac uit 2014 zou prima zijn voor macOS Catalina.
Dus eens rustig rondkijken welke Mac geschikt is voor jou kan een prima idee zijn.
Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen, die je luistert wanneer het jou uitkomt. ↩︎