WWDC 2019: Al het andere


04.06.2019

In andere artikelen kijken we naar specifieke dingen die gebeurd zijn tijdens WWDC, en dan met name de nieuwe macOS (macOS 10.15 Catalina), iOS 13 voor iPhone en iPad, iPadOS 13 voor de iPad, watchOS 6 voor de Apple Watch en het vernieuwde Catalyst voor iPad apps naar de Mac.

In dit artikel kijken we naar de andere dingen die gebeurd zijn tijdens WWDC. De "overige" dingen, die het niet gehaald hebben voor een heel eigen artikel, maar toch interessant zijn.

Verbeterde Foto’s app op Mac, iOS, en iPadOS

Alle platformen krijgen ook een nieuwe Foto’s app. Niet geheel onverwacht natuurlijk.

Hier doe ik wellicht nog een heel apart artikel over, maar een paar dingen die er erg interessant uit zagen waren:

  • Veel meer mogelijkheden bij het bewerken, ook voor video;
  • Nog meer opties om de juiste foto’s te zien. Vaak maken we meer foto’s dan we kunnen bekijken, omdat het zo makkelijk gaat. Foto’s wil je daar steeds meer bij helpen;
  • De navigatie door foto’s bij het tabblad Foto’s is vernieuwd, en waarschijnlijk verbeterd. (Zoals met veel dingen: ik moet nog erg wennen, na het ongeveer een dag gebruikt te hebben. Maar ik denk dat het objectief beter is.)

Ook voor het vernieuwen van onze Foto’s cursus ga ik dit zeker volledig doorgronden.

Updates voor de Apple TV: tvOS 13

De Apple TV HD en Apple TV 4K krijgen een nieuwe versie van tvOS: tvOS 13.

Een paar van de belangrijkste punten gaan we hier bekijken.

Vernieuwd thuisscherm op de Apple TV

De Apple TV krijgt een vernieuwd, en verbeterd, thuisscherm.

Het geheel ziet er wat "moderner" uit. Ook worden er in een volledig scherm voorvertoningen getoond, van bijvoorbeeld een beschikbare film in de Films app.

Apple's TV vernieuwde thuisscherm

Apple’s TV vernieuwde thuisscherm

Meerdere gebruikers op de Apple TV vanaf tvOS 13

De Apple TV is natuurlijk zo’n typisch apparaat wat je deelt met andere mensen in je huis.

Waar een eventuele Apple Watch waarschijnlijk het meest persoonlijk is, en echt alleen door jou gebruikt wordt, zit de Apple TV aan de andere van het spectrum. Mijn vrouw en ik delen een Apple TV, en zelfs onze oudste kijkt daar af en toe filmpjes. (Al gebeurt dat alleen als wij het aan zetten voor hem, hij heeft voorlopig nog geen privileges om dat zelf te doen. 😉 )

Het is dan ook een ideaal apparaat om ondersteuning voor meerdere gebruikers te krijgen.

Iedereen krijgt eigen aanbevelingen, Apple Music tips, en een eigen thuisscherm. En het wisselen tussen gebruikers is heel eenvoudig: met het nieuwe bedieningspaneel wissel je snel van profiel.

Ondersteuning voor meerdere gebruikers op de Mac bestaat al langer, en ik hoop dat het ook naar de iPad komt, maar nu op de Apple TV is zeker welkom.

Ieder krijgt een eigen profiel in Apple TV, voor persoonlijke adviezen en overzicht

Ieder krijgt een eigen profiel in Apple TV, voor persoonlijke adviezen en overzicht

Kleine verbeteringen in tvOS 13

En er zijn natuurlijk ook weer een aantal leuke kleine verbeteringen in tvOS te vinden:

Wanneer kan ik tvOS 13 installeren?

Heb jij een Apple TV die geschikt is voor tvOS 13?

Dan kun je vermoedelijk updaten in september of oktober van dit jaar. Apple noemde zelf "herfst", maar daar krijgen we later nog wel meer duidelijkheid over.

Op zich zou je nu al een testversie kunnen installeren van tvOS 13 (als je bij Apple geregistreerd staat als app ontwikkelaar en door aardig wat stappen heen wilt), maar dat zou ik je niet aanraden op een Apple TV die je écht gebruikt. 😉

De HomePod krijgt ondersteuning voor meerdere gebruikers

De HomePod is officieel nog niet te krijgen in Nederland, maar toch al regelmatig te vinden bij winkels als Bol.com.

Het nadeel is echter dat de HomePod nog niet echt ondersteund wordt in Nederland, en je dus in het Engels (of Duits, of Frans — als dat je beter ligt) tegen je HomePod moet praten.

De muziek die je er mee luistert kan natuurlijk wel in het Nederlands zijn, en je kunt het ook besturen vanaf je Nederlands-ingestelde iPhone, iPad of Mac.

In ieder geval…

Siri op de HomePod kan nu stemmen herkennen. Dat moet het makkelijker maken de HomePod te gebruiken met meerdere mensen.

Wij hebben hier HomePods staan die op zich prima bevallen, maar tot nu toe had ik ze niet gekoppeld aan een account — het zou dan specifiek aan mijn account, of dat van mijn vrouw zijn.

Met deze nieuwe update voor de HomePod wordt het mogelijk om onze beide accounts te koppelen, en op basis van de persoon die praat de juiste actie uit te laten voeren.

De nieuwe Mac Pro

Aan de ene kant zijn er heel veel mensen die al lang wachten op een nieuwe Mac Pro; de snelste, krachtigste, duurste Mac die Apple verkoopt.

Aan de andere kant verwacht ik dat het aantal Apple Coach lezers die in die groep vallen vrij klein is. 😉

Toch even een paar van de belangrijkste punten over deze nieuwe Mac Pro.

Wat kun je verwachten van de nieuwe Mac Pro?

Maar stel dat je toevallig wat geld over hebt, waarvan je niet precies weet wat je er mee moet. Of dat je echt een Mac Pro nodig hebt, dat kan natuurlijk.

Wat krijg je dan?

Standaard (voor zo’n 6000 euro dus) een 8-core Xeon, 32GB geheugen, een Radeon Pro 580X, en een 256GB SSD. Dat laatste vind ik wat weinig voor zo’n Pro-machine, ook al is dit het instapmodel. Een paar bitjes meer had ik wel redelijk gevonden.

De nieuwe Mac Pro is weer meer modulair opgezet, waardoor je makkelijker kunt uitbreiden of later onderdelen kunt vervangen.

Als je hier meer over wilt zien raad ik absoluut deze video van de briljante Marques Brownlee (MKBHD) aan:

Wanneer is de nieuwe Mac Pro te koop?

Heb je het geld over voor de nieuwe Mac Pro?

Dan kun je helaas nog niet gelijk naar de winkel rennen.

De Mac Pro ligt einde van dit jaar pas in de schappen, en het zou kunnen dat je het pas thuis hebt staan in 2020.

Nieuwe monitor voor bij je nieuwe Mac: Apple pro Display XDR

De Mac Pro komt zonder scherm, net als de Mac mini, wat betekent dat je zelf nog een monitor bij moet kopen.

De meningen over Apple’s vorige aanbod, de LG UltraFine 5K, waren erg verdeeld.

Zeker fans van Apple’s eigen scherm waren teleurgesteld dat het werd uitbesteed naar LG.

Maar Apple is nu weer terug, met een eigen scherm.

Nu moet ik eerlijk zeggen: dit scherm is niet echt bedoeld voor consumenten, of zelfs "prosumers". In eerste instantie dacht ik tijdens de presentatie dat ik er misschien één (of twee1) zou kopen, maar ik houd het toch nog maar even bij mijn twee Dell-schermen.

De prijs van dit nieuwe scherm is namelijk minstens 5000$. Vervolgens betaal je dan nog voor de voet van het scherm ($1000), of eventueel voor het ophangen ($200). Nu vind ik het laatste toevallig sowieso fijner, maar zelfs dan ging het mij wat ver. 😉

Als je echter de markt kent, zul je zien dat dit niet eens zo duur is. Dit moet namelijk niet concurren met schermen als de LG UltraFine, maar met producten als de Sony BVM-HX310. Kosten voor zo’n type monitor? $40.000.

Dat zet dingen in perspectief natuurlijk. 😉

Wil je echt een heel mooie monitor bij je nieuwe Mac Pro, maar dan wel betaalbaar? Dan zou ik eerder kijken naar iets als de Iiyama ProLite XB2779QQS-S1, of de LG 27UK650-W. Ze hebben misschien niet zo’n mooi design, gigantische resolutie, of zelfs maar een normale naam, maar ze zijn ook wel een heel stuk goedkoper.


  1. Je kunt twee van deze schermen aan een MacBook Pro verbinden. Koop je de nieuwe Mac Pro? Dan kun je er zelfs zes tegelijk aansturen! Wat ik uiteraard nodig heb… ;-) ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje