De Apple Coach kijkt terug op … 10 jaar Apple Coach!


12.03.2019

Onderstaand artikel komt vrijwel 1:1 uit mijn persoonlijke dagboek. Ik heb wat extra context gegeven voor sommige dingen, maar verder is er weinig gewijzigd. Het bevat ook niet echt tips, dus ik vind het prima als je het overslaat. 😉

Dat de tijd hard gaat besef ik me maar al te goed, zeker sinds ik vader ben geworden. (En toen nog weer meer sinds de tweede. 😉)

En toch, toen ik me laatst besefte dat Apple Coach tien jaar bestaat werd ik er gewoon even stil van.

Al jaren blik ik terug op het afgelopen jaar (2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011!) wanneer het jaar net is afgelopen.

Nu wil ik terugkijken op 10 jaar. 10 jaar Apple Coach.

10 jaar geleden: de start

Het begon allemaal op 25 februari 2009. Ik weet nog precies waar ik was: aan een tafel in Seats2Meet Utrecht. Vrijwel aan de linkerkant, kijkend uit het raam, met mijn rug naar de grote zaal.

Als student zat ik in m’n laatste jaar, met nog een paar maanden te gaan. Tijd om keuzes te maken dus.

Verder studeren? Het bedrijf wat ik al had (in webontwikkeling) doorzetten? Solliciteren? Iets nieuws starten?

Hoe het idee ontstond

Ik begon meer na te denken over dat laatste.

Mijn strategie voor een goede onderneming is altijd een kruising geweest: vind twee dingen die je goed kan, en leuk vindt, en combineer ze.

De kans dat jij de beste "business coach" bent is gewoon niet zo groot; statistisch gesproken.

De kans dat jij de beste "business coach voor zelfstandige kappers" bent is een stuk groter. Dus als jij én goed bent als business coach én veel weet van kappers, is dat misschien een prima combinatie. :-)

Ik zag twee dingen die ik goed kon combineren (en later zou splitsen): slimmer werken en tijd besparen, en Apple.

En zo besloot ik op 25 februari 2009, ergens in de middag, de domeinnaam "applecoach.nl" te kopen.

Van idee naar website

Niet lang daarna stond er een echte website. Met WordPress (het technische platform waar de site al 10 jaar op draait, al stappen we binnenkort over) was het zo geregeld en kon ik de site gaan "invullen".

Het eerste artikel zou verschijnen op 12 maart 2009: screenshots maken op je Mac.

Het originele screenshot artikel op de Apple Coach website

Het originele screenshot artikel op de Apple Coach website

Alles zag er toen wat anders uit, en het artikel was een stuk korter, maar dit is wel waar het begon.

Tot op de dag van vandaag is dat het meestgelezen artikel op Apple Coach.

En dan bedoel ik niet alleen in het totale aantal; elk jaar zet ik de teller even op 0 voor alle artikelen en kijk ik op 31 december wie er bovenaan staat voor dat jaar.

En elk jaar is dat de schermafbeelding-uitleg.

2010: een jaar Apple Coach

2010 was het eerste volledige jaar dat ik als Apple Coach bezig was.

Het was ook het eerste volledige jaar dat ik — voor het eerst in mijn leven — een baan had.

Het eerste jaar dat ik een relatie had met het "meisje" wat nu mijn vrouw is. (Hoewel dat pas eind januari "officieel" was, reken ik 2010 wel als hét jaar. 😉)

En het eerste volledige jaar dat ik niet meer bij mijn ouders in huis woonde.

Een vrij spannend jaar dus, maar laten we kijken naar de Apple Coach-zaken uit dat jaar.

De focus lag nog duidelijk op het "slimmer werken"-deel. Ik schreef artikel-series over GTD (een populaire productiviteit-methode), e-mail verwerken, mindmapping, Read It Later-diensten en…

Een gratis alternatief voor MobileMe.

(Wanneer je nog niet zo lang gebruik maakt van Apple zegt MobileMe je misschien niets. Het was de voorloper van iCloud, kostte ongeveer 80 euro per jaar, en werkte lang niet zo goed als — het gratis — iCloud nu doet.)

Dat bevatte ook nog een kleine noot over het [jailbreaken](https://nl.wikipedia.org/wiki/Jailbreak_(iOS)) van je iPhone, iets wat nu ook bijna niet meer gebeurt. En iets waar je me nu niet meer over zou horen op Apple Coach.

Maar toen schreef ik gerust op waarom je zou jailbreaken en ook hoe je dat kunt doen.

Andere tijden. Bijna 10 jaar geleden.

Leuk om op terug te kijken, maar toch ook wel blij dat ik nu een duidelijkere focus heb.

Apple Coach van blauw naar groen

Het eerste jaar gebruikte ik het standaard ontwerp van een nieuwe WordPress website. In 2010 maakte ik dat al wat meer eigen, en werd Apple Coach groen.

En hoewel ik niet 100% zeker ben — mijn geheugen is niet al te best — denk ik dat ik een redelijk deel van dat ontwerp zelf gedaan heb.

Of dat een goede keuze was… Tja. Er is een reden dat ik nu andere mensen inhuur. 😉

Een oude versie van Apple Coach

Ergens in 2010 werd Apple Coach groen, en was dit het eerste ontwerp. Ik weet het niet zeker meer, maar aan de kwaliteit te zien zou het goed kunnen dat ik dat zelf gemaakt heb. 😉Het logo kwam in ieder geval door [Jeroen van Eerden](https://www.jeroenvaneerden.nl/).

2011: meer dan een blog

In 2011 begon ik te kijken naar manieren om via Apple Coach meer mensen te helpen.

Niet alleen specifieke tips schrijven, maar ik introduceerde bijvoorbeeld de Mac-koopadvies-pagina. Daar kun je met antwoorden op enkele vragen bepalen wat de beste Mac voor jouw situatie is.

Nu in 2019 ben ik aan het kijken naar manieren om die keuzehulp verder te verbeteren, maar het begon dus al in 2011.

De focus lag in 2011 nog wel sterk op het "slimmer werken"-deel, en niet zo zeer op "Apple".

Ook verscheen dat jaar de (nu toch wel iconische) foto van Martijn-met-een-appel-op-zijn-hoofd.

De 2011 homepage met de beroemde profielfoto

De 2011 homepage met de beroemde profielfoto

Het is ook het eerste jaar waar ik een terugblik over schreef.

2012: full-time Apple Coach

In 2012 nam ik een serieuze stap. Halverwege juni stapte ik moedig het kantoor van mijn werkgever in…

… die net weg moest voor een afspraak.

Dus de volgende ochtend probeerde we het nog een keer, en vertelde ik het nieuws: per 1 september ga ik me volledig concentreren op Apple Coach.

Op dat punt had ik exact drie jaar gewerkt bij het bedrijf, waar ik na mijn studie startte op 1 september 2009. (Overigens de enige baan die ik ooit gehad heb. Voor dat punt had ik verschillende ondernemingen met wisselend succes. En vooral heel veel lessen. 😉)

Nog steeds kijk ik heel positief terug op het team waarmee ik werkte op dat moment, en denk ik dat ik er misschien nog steeds wel zou werken als ik dit niet was gaan doen.

Het was ook het jaar dat ik merkte dat ik echt een band kon opbouwen met lezers. Er zijn mensen die ik nu al bijna 10 jaar ken, omdat ze ooit een artikel hebben gelezen op de website.

Veel mensen met wie ik alleen via e-mail contact heb, maar toch het gevoel heb ze écht te kennen. (Zo is er in het afgelopen jaar iemand overleden die ik nog nooit in het echt gezien had, maar wel zo veel contact mee heb gehad via e-mail dat het me diep geraakt heeft.)

Lancering Apple Superhelden

Het was ook in 2012 dat ik me uiteindelijk besefte dat ik niet zou kunnen leven van Apple Coach als ik alleen maar dingen gratis weg bleef geven.

Ik het vaker gezegd: Apple Coach onderhouden kost duizenden euro’s per jaar, en dat ben ik allemaal gaan doen vanuit een soort hobby.

Maar nu ik geen baan meer had voor de inkomsten, leek het me toch handig om daar iets op te verzinnen.

Dus lanceerde ik Apple Superhelden. Of eigenlijk, toen nog, Mac Superhelden.

Een cursus over macOS (toen nog OS X, specifiek versie OS X 10.8 Mountain Lion, de laatste betaalde OS X-versie), met tekst, afbeeldingen en video’s.

Laten we het verder niet te veel hebben over die cursus, want in de afgelopen zeven jaar heb ik veel geleerd. Met name op het gebied van video. 😉

Maar in ieder geval was ik begonnen, en kwamen mensen een cursus volgen. Ik kon langzaam gaan leven van Apple Coach! (Hoewel we op dat moment vooral hard door het spaargeld gingen.)

Apple Coach in Amerika

Dat was maar goed ook, want eind december waren we vertrokken naar Amerika. Daar hebben mijn vrouw1 en ik toen ongeveer een half jaar gestudeerd aan CSULB, wonend in Seal Beach, Orange County.

Toch weer een baan zoeken was dus niet zo makkelijk, maar dat was positief ook. Dit forceerde mij namelijk om echt m’n best te blijven doen de beste cursus te maken.

Dat is altijd mijn strategie geweest: geen slimme trucjes om je vast te houden, maar gewoon zorgen dat alles zo goed is dat je niet weg wilt.

2013: het eerste full-time jaar zit er op

Met ineens veel meer tijd voor het doorontwikkelen van alles rondom Apple Coach was 2013 een jaar waarin veel gebeurde.

Om te beginnen vernieuwde ik alle drie de Superhelden-cursussen, zodat er volledige nieuwe edities waren voor OS X Mavericks, en de nieuwste iOS-versies.

Zo kwam eindelijk het "nieuwe" ontwerp online. (Dat is het ontwerp wat we nu nog gebruiken, en binnenkort juist volledig gaat verdwijnen. Zo nieuw is het nu niet meer. 😉)

Ook begon ik langzaam meer met met Apple video-tips te doen, al waren de video’s nog niet echt goed. Maar je moet ergens beginnen, en ik heb er enorm veel van geleerd.

Het nieuwe ontwerp. Het huidige ontwerp. Eigenlijk hetzelfde. 😉

Het nieuwe ontwerp. Het huidige ontwerp. Eigenlijk hetzelfde. 😉

Nieuwe diensten en producten (gestopt)

Om Apple Coach draaiende te houden probeerde ik ook nog twee andere dingen naast Apple Superhelden.

Ten eerste begon ik weer meer te focus-en op het "coach"-deel in Apple Coach. Iets waar ik later mee gestopt ben.

En ook kwam er Apple Helden. En ook daar stopte ik weer mee, in hetzelfde jaar zelfs.

Een mislukt experiment. Maar de enige manier om dat te weten, is het te proberen.

Uiteindelijk bleek de combinatie van Apple Helden en Apple Superhelden de oplossing, maar daar komen we in 2016 wel aan toe…

2014: De focus van Apple Coach wordt duidelijker

In 2014 maakte ik twee nieuwe Superhelden-cursussen (iPhoto Superhelden en Foto’s Superhelden) en weer vernieuwde versies van Mac Superhelden (voor Yosemite), iPhone Superhelden en iPad Superhelden (voor iOS 8).

Ook werd mijn focus met Apple Coach duidelijker, omdat ik na vijf jaar steeds meer wist wat ik er eigenlijk mee wilde.

Dit betekende ook dat ik weer zou stoppen met het 1-op-1-coaching deel waar ik in 2013 mee begonnen was.

(En nu in 2019 ben ik weer aan het kijken hoe ik het eventueel weer kan inrichten, op een manier die wél schaalbaar is.)

2015: het publiceren van twee e-boeken, en groot privé nieuws

Op Apple Coach-gebied was in 2015 weer een nieuw experiment vooral interessant: ik publiceerde twee e-boeken. (Beide hebben nu eigenlijk een betere plek in de Apple Coach Academie.)

Twee boeken in één jaar geschreven. Ook weer een interessant experiment, en gelukkig veel mensen mee kunnen helpen!

Twee boeken in één jaar geschreven. Ook weer een interessant experiment, en gelukkig veel mensen mee kunnen helpen!

Nog steeds zoekende naar het juiste model om veel mensen te kunnen helpen, op een betaalbare manier — dus niet 10 verschillende cursussen van meer dan 100 euro per stuk, waar ik naar onderweg was met Apple Superhelden.

Voor mij persoonlijk nog veel belangrijker was het nieuws dat ik vader zou worden. Iets wat in mei 2016 daadwerkelijk gebeurde, toen we Aaron kregen.

2016: de start van de Apple Coach Academie

In 2016 werd ik dus inderdaad vader, op 21 mei om precies te zijn. Wat mij betreft het hoogtepunt van dat jaar.

Mijn hoogtepunt van 2016 was natuurlijk dit mannetje

Mijn hoogtepunt van 2016 was natuurlijk dit mannetje

Maar als ik naar Apple Coach kijk zie ik een ander hoogtepunt: het was de start van de Apple Coach Academie.

Eindelijk had ik een manier gevonden om én veel verschillende cursussen (we hebben al meer dan 1.000 lessen nu) aan te bieden op een manier die veel toegankelijker was dan mensen 30 losse cursussen te verkopen.

Geïnspireerd door bibliotheken, Netflix, en vergelijkbare modellen bleek het antwoord zo logisch: één vast bedrag per maand, waarbij je in één keer toegang krijgt tot alles.

Elke cursus, elke les, alle extra’s… Zijn allemaal gratis voor leden van de Apple Coach Academie.

Gelukkig werd dit positief ontvangen, en ik weet nog dat het eerste lid al binnen was voor ik officieel had aangekondigd dat we open waren!

Ik ging voor het eerst één miljoen bezoekers op de website voorbij (in een jaar dus, niet in een dag) en lanceerde eindelijk een cursus over iCloud.

Ondertussen kwam Apple met de iPhone 7, en verscheen de MacBook Pro met Touch Bar.

2017: meer video’s

In 2017 verhuisde mijn vrouw, zoon en ik naar een nieuwe woning. Ook Apple Coach is toen verhuisd.

Nog steeds in Dordrecht, maar wel aan de andere kant van de stad. (Vlakbij de plek waar ik ben opgegroeid, dus dat is dan wel weer leuk. 😉)

De laatste vloer aan het verwijderen…

Afscheid aan het nemen van het oude huis

Er kwamen veel meer Apple video’s uit, en ik lanceerde allerlei nieuwe cursussen in de Apple Coach Academie.

Onder andere cursussen over e-mail, alle iWork-apps (Pages, Numbers en Keynote — alternatieven voor respectievelijk Microsoft Word, Microsoft Excel en Microsoft PowerPoint), advies voor een snelle Mac, en het gebruik van een Synology NAS verschenen in de Apple Coach Academie.

Apple kwam met de iPhone X, wat de eerste serieuze upgrade van een iPhone was. Met een serieus prijskaartje, maar toch was ik erg enthousiast over.

Ook leerde ik op mijn (30e) verjaardag dat we nog een kind zouden krijgen. Beste cadeau wat ik ooit voor mijn verjaardag heb gekregen! (En ik heb prachtige LEGO-dozen gehad als kind, dus de lat ligt hoog.)

2018: kleine veranderingen (en een kleine man er bij)

2018 bestond eigenlijk vooral uit relatief kleine wijzigingen. En natuurlijk een klein mannetje er bij, toen we Rowan kregen op 21 juni; exact een maand na de verjaardag van zijn grote broer.

Nog steeds genieten we elke dag van dit vrolijk ventje

Nog steeds genieten we elke dag van dit vrolijk ventje

Qua Apple Coach was er dus niet heel veel te melden. Veel dingen in gang gezet, maar weinig wat echt zichtbaar is.

Ja, de nieuwe cursussen (over bijvoorbeeld Windows draaien op je Mac, multimedia in Plex, en fotobewerking met Pixelmator Pro) kun je echt "zien". En ook nieuwe artikelen en video’s gewoon hier op Apple Coach.

Maar de rest was kleine interne verbeteringen

(Je kunt natuurlijk de 2018 terugblik lezen voor meer informatie.)

2019: de komende 10 jaar

Dat was dan 10 jaar Apple Coach. Maar 10 jaar is pas de start. Ik ga voorlopig nog niet stoppen, dus wat komt er de komende 10 jaar?

Het ziet er naar uit dat de website écht compleet vernieuwd gaat worden, waarschijnlijk nog in 2019.

Voor nieuwe lezers gaat het makkelijker worden om te leren over bepaalde thema’s, zoals backups of het sneller maken van de Mac.

Er komen nog veel meer video’s, en ik heb duidelijke plannen om niet alleen meer te doen, maar ook beter.

Om nog meer mensen te helpen in mijn missie om te zorgen dat iedereen zelfstandig kan werken met hun Apple computer, ben ik aan het onderzoeken wat voor kansen daar nog liggen.

Gratis (online) workshops, en het opnieuw evalueren van 1-op-1 advies, zijn daar onderdeel van.

Ook wil ik meer gratis bonussen aanbieden. We hebben het gratis spiekbriefje nu bijvoorbeeld, maar daar zijn meer mogelijkheden.

Meer toelichting op technieken en hardware, over de typische termen waar je misschien wel vaker van hoort, maar niet precies weet wat het is. (Denk bijvoorbeeld aan Fusion Drives en SSDs, of aan het verschil tussen USB en Thunderbolt.)

Ik vind het leuk om dit soort artikelen te schrijven (of video’s over te maken), omdat het een vrij abstract, technisch verhaal duidelijk kan maken voor "gewone" gebruikers.

En dan zijn er nog honderden dingen die ik zou willen doen, waarvan ik een deel nog niets een bedacht heb. Gelukkig heb ik ook nog wel een paar jaar om alles te doen. 😉

Bovendien is het plan om het niet alleen te blijven doen, en over de komende jaren het Apple Coach team te groeien.

Nu doe ik al niet alles zelf meer (zo werkt mijn vrouw mee in Apple Coach, een boekhouder, mensen die helpen met de techniek, en meer…), maar dat moet nog groter groeien.

Niet omdat ik zo nodig een groot bedrijf wil (liever niet eigenlijk), maar omdat een groter team het mogelijk maakt om grotere dingen te doen; om uiteindelijk meer mensen te helpen.

Apple Coach startte als een soort hobby. Een manier om andere mensen dingen te leren. Jarenlang zonder dat ik daar ook maar iets voor terug gevraagd heb, gewoon in de weekenden en avonden (en nachten), naast een baan.

Dat zal altijd het belangrijkste doel van Apple Coach blijven: mensen helpen om zelfstandig te werken met hun Apple computer. Alles wat ik doe staat uiteindelijk in dat teken, en is gewoon een manier om dichterbij dat doel te komen.


  1. Toen vriendin, hoewel het wel het moment was dat ik besloot om haar ten huwelijk te vragen na aankomst in Nederland. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje