De Apple Coach kijkt terug op 2021


31.12.2021

2021 voelde voor een groot deel als "2020, deel 2". Toch lijkt het me leuk om weer de jaarlijkse Apple Coach terugblik te doen.

Nummer elf dit keer.

Ja, echt waar. Elf. Hier zijn ze nog even: 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011.

Terugkijken op 2021

Vorig jaar zei ik dit in de opening:

Het was een bijzonder jaar, en laten we eerlijk wezen: het is niet allemaal voorbij omdat het straks 1 januari 2021 is.

Zoals altijd wil ik me vooral focus-en op Apple, en Apple Coach.

Helaas bleek ik gelijk te hebben, en was het op 1 januari inderdaad niet plotseling voorbij.

Maar ook dit jaar wil ik me inderdaad vooral weer de aandacht besteden aan Apple, en natuurlijk ook Apple Coach.

Apple Coach tips van 2021

Apple Coach is waarschijnlijk nog steeds het meest bekend van de regelmatige gratis Apple tips, en het maken van Apple video’s.

Meestal doen we tegenwoordig video, omdat het zoveel makkelijker is om iets toe te lichten in een video. Je kunt gelijk precies zien hoe het werkt.

Maar dit is misschien ook weer een goed moment om te melden dat we ondertiteling bieden bij alle video's. Handmatige ondertiteling, niet iets door een computer gegenereerd die het half begrepen heeft. 😉

Zie je geen ondertiteling? Kijk dan eerst naar de instructies voor het inschakelen van ondertiteling op de iPhone en iPad of ondertiteling op de Mac.

Video favorieten bij Apple Coach kijkers

De top drie meestbekeken video's waren dit jaar waren voor de iPhone, wat interessant is, omdat ik juist relatief weinig iPhone video's publiceer:

#4 was ook vorig jaar te vinden in de meest-bekeken video's, begin 2021 vernieuwd, en haalt nu ook weer de top 5: iDEAL gebruiken voor de App Store en iCloud.

Deze is vooral toepasbaar op de iPad en iPhone, dus nog steeds geen Mac…

Maar dan, op nummer vijf, vinden we de eerste Mac-tip: problemen bij het downloaden van de gezondheidsverklaring oplossen.

Opmerkelijke favorieten

Een paar video's waarvan ik verbaasd was dat er zoveel interesse in geweest is:

Vonden mensen de tips daadwerkelijk leuk?

Veel belangrijker dan het aantal tips, het aantal keer bekekeken, et cetera… Vonden mensen de tips wel leuk? Nuttig? Handig?

Gelukkig wel. Natuurlijk is niet iedere tip geschikt voor iedereen, dat kan ook niet.

Voel je dus ook alsjeblieft niet schuldig als je niet altijd alle video's kijkt, als je artikelen soms voor later bewaart, of als je gewoon iets overslaat.

Dat geeft echt niet, en ik ga er echt niet vanuit dat je altijd alles leest/kijkt. 1

Dit jaar was voor mij af en toe best een, ahem, "bijzonder jaar" (voor wie niet?), en gewoon simpele mailtjes als "Hey Martijn, fijne tip! Dank je wel!" zijn dan vaak al superleuk.

En als we het wat meer op cijfers dan emotie willen spelen: gemiddeld hebben de YouTube video's voor maar liefst 98,4%(!) een duimpje omhoog.

In het slechtste geval, zoals in deze video, is de verhouding nog steeds 90% voor de duimpjes omhoog. (En aan ontvangen e-mails vermoed ik dat de meeste duimpjes omlaag kwamen van mensen die vonden dat ik meer geavanceerde tips had moeten delen in die video… Maar dat is meestal niet waar Apple Coach om draait.)

Mijn persoonlijke favorieten van 2021

We hebben al gekeken welke tips het best gewaardeerd werden. Maar dat betekent niet altijd dat het mijn favorieten zijn.

Dus die wil ik ook even kort toelichten:

 • De cookie-video, als onderdeel van ons thema over veiligheid (in verband met de Veilige Mac Scan, die we zo verder zullen bespreken) vond ik heel leuk om te maken.

  Ik vind het altijd mooi als ik een ingewikkeld, technisch concept kan nemen, en het dan zo goed mogelijk kan uitleggen;

 • Monitoren voor de Mac en de Mac mini setups heb ik allebei veel werk aan gehad, maar hebben allebei om eigen redenen een speciaal plekje voor mij.

  De eerste omdat ik er gewoon meerdere jaren aan gewerkt heb. Niet aan één stuk, het was steeds gewoon zo'n project waar ik bij terug kwam, maar het nooit afmaakte.

  Dit jaar heb ik het wél afgemaakt.

  De tweede had ik al langer als idee, sloot goed aan bij de monitoren, maar was vooral om mensen bewuster te maken van de Mac mini. Ik heb het idee dat de computer nog steeds vaak vergeten wordt, terwijl het juist zo'n mooie machine is;

 • Het artikel over ruimte vrij maken op de Mac vond ik leuk om twee redenen: ten eerste kon ik weer een technisch concept uitleggen (zwangere vrouwen in de bus, weet je nog?), en ik kon zowel de technischere oplossing (met de Terminal) als de makkelijkere oplossing (met CleanMyMac X) laten zien;

 • Ook weer in het thema van veiligheid was de video over SSL (slotje in de adresbalk) heel leuk om te doen vond ik.

Veilige Mac scan

Veel van mijn tijd in het laatste kwartaal van 2021 ging naar de (lancering van de) Veilige Mac scan.

Als je nog niet bekend bent met de scan is hier de korte samenvatting: ik kijk je Mac volledig na op allerlei punten, maak aantekeningen terwijl ik dat doe, vergelijk dat allemaal, en maak dan een rapport voor je.

In dat rapport staan mijn adviezen om je volledig veilig te maken op je Mac.

Meer informatie vind je natuurlijk op veiligemac.nl.

Apple in 2021

Ondanks de coronacrisis leek het best goed te gaan bij Apple. Zo gingen ze voor het eerst door de absurde grens van drie biljoen dollar op de beurs.

Wat gebeurde er verder?

Laten we in het midden beginnen: nadat we in 2020 voor het eerst een virtuele conferentie hadden met WWDC, was het dit jaar wat minder vreemd. Eigenlijk vond ik het best fijn zelfs.

Apple is enorm goed in videoproductie, en zo heb je gewoon strakke presentaties, die heel goed te volgen zijn.

Daarnaast hadden we nog een paar andere Apple evenementen op een zelfde manier. Dus, wat is er gebeurd?

Nieuwe iPhones in 2021

Eerst even de iPhones. Die verwachten we eigenlijk ieder jaar wel.

De iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, en iPhone 13 Pro Max.

Net als vorig jaar besloot ik ook dit jaar geen nieuwe telefoon te kopen.*

Mijn iPhone 11 Pro Max doet het nog goed, en de nieuwe iPhones bieden te weinig voordelen.

Begrijp me niet verkeerd: de nieuwe iPhones zijn echt geweldig, met bijvoorbeeld prachtige camera's. Maar zijn ze zó veel beter dan de telefoon die ik nu al heb? Nee, dat niet. En dan denk ik dat het prima is om even te blijven bij wat ik al heb.2

* Mijn verslaving aan nieuwe iPhones kon niet 100% tegengehouden worden. Dus kocht ik uiteindelijk wel een iPhone 13 mini voor iemand anders bij Apple Coach. 😉

Nieuwe iPads

Naast nieuwe iPhones verschenen er ook nieuwe iPads. De iPad Pro kwam tegelijk met de AirTag en de 24-inch iMac.

Ook die heb ik aan me voorbij laten gaan, en ik blijf gewoon gebruik maken van de iPad Pro 11-inch die ik al heb.

Wel met een nieuw Smart Keyboard nadat de oude het niet meer deed. Hij doet het nog goed, en net als bijvoorbeeld met de iPhone en Apple Watch: ze zijn al zo ontzettend goed dat de verbeteringen gewoon relatief klein zijn.

De 9e generatie van de "gewone iPad" blijft een prima instapmodel, maar ook hier hoef je niet te upgraden vanaf een 8e generatie.

De 6e generatie iPad mini is wel interessant, en als je de kleinste iPad het fijnste vindt is er nu weer een goede keuze voor je.

In het iPad koopadvies lees je hier op de website meer tips voor het kiezen van de juiste iPad.

Nieuwe Macs

De 24-inch iMac is in gebruik bij redelijk wat Apple Coach lezers heb ik gemerkt, en ik geloof niet dat ik er ook maar één negatief woord over gehoord heb.

Ze zijn ongelooflijk snel dankzij de Apple Silicon M1-chip die er in zit, en geschikt voor bijna ieder type gebruiker.

En aan de laptop-kant hebben we de MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max, wat ongelooflijk snelle machines zijn.

Hoewel ik een beetje een probleem heb, met name met de 16-inch, kan niemand ontkennen dat dit echt geweldige computers zijn.

Andere nieuwe Apple hardware in 2021

Maar dit was nog niet alles wat Apple gedaan heeft.

We hebben bijvoorbeeld ook de Apple Watch.

De Apple Watch Series 7 is — in mijn ogen — niet een upgrade die je zou moeten doen als je al een Series 5 of nieuwer hebt.

Ten minste, niet voor 90%+ van de mensen. Natuurlijk kan het zijn dat jij net die ene nieuwe functie wil, maar waarschijnlijk is het niet de moeite voor het geld dat het kost.

En heb je nog helemaal geen Apple Watch? Dan is de Apple Watch SE waarschijnlijk de perfecte Watch om mee te starten.

Hij is (relatief) goedkoop, en zoveel beter dan de Series 3 die er een stukje onder zit, dat dit het ideale "precies-goed" model is.

Andere producten nieuw dit jaar zijn de AirTags, waarvan ik nog steeds twijfel of ik ga overstappen vanaf mijn Tile (waarschijnlijk wel); de 2e generatie Apple TV 4K; AirPods 3; en gekleurde HomePod mini's. (Die laatste zijn nog niet officieel in Nederland op het moment van schrijven, maar verwachten we wel dit jaar, nu ze de Nederlandse taal ondersteunen.)

Software

Tot zover de nieuwe hardware. Hoe zat het dit jaar met software?

Vorig jaar was niet echt een succes wat dat betreft, maar ik denk dat we dit jaar een beter jaar hebben gehad.

iOS 15 en iPadOS 15

iOS 15 (iPhone) en iPadOS 15 (iPad) veranderde Safari (waar nog al wat discussie was, ook op de Mac); verbeterde de multitasking op de iPad enorm; en hebben ons focus modus gebracht.

Dat laatste zorgt nog wel voor verwarring bij veel mensen heb ik gemerkt, en daar gaan we het dan ook nog wel meer over hebben.

Al met al ben ik erg blij met de nieuwe versies, en raad ik je aan om te updaten als je dat nog niet gedaan hebt.

macOS Monterey

Begin vorig jaar schreef ik mijn advies voor het upgraden naar macOS 11 Big Sur, die het jaar daarvoor uit gekomen was.

In oktober deed ik voor Monterey hetzelfde, maar met een ander advies.

Helaas kwam macOS Monterey toch ook weer met een aantal serieuze bugs. En hoewel het waarschijnlijk een impact had op hooguit een paar procent van de gebruikers, is dat op schaal van Apple toch wel veel.

Bovendien: als jij net in die paar procent valt maakt het je weinig uit of iedereen er last van heeft of niet. (Sterker nog: het is beter als iedereen er last van heeft, want dan wordt het urgenter voor Apple om het op te lossen. 😉)

Als je van plan bent om te gaan upgraden naar deze nieuwe versie kun je natuurlijk eerst een cursus in de Apple Coach Academie volgen om je hier goed op voor te bereiden.

(Sommige mensen kijken graag eerst de hele basiscursus om alles te zien, en sowieso kun je altijd de speciale lessen doornemen om te zien hoe je deze upgrade veilig uitvoert.)

Zou je later terug willen naar Big Sur, of eerder zelfs, kun je hier een artikel over downgraden lezen.

Tip: zorg in ieder geval altijd voor een goede backup voor je de upgrade uitvoert.

En ik zeg het nog maar even: als je vanaf macOS Mojave (2017) of eerder komt, kan het zijn dat je versie van Microsoft Office niet meer werkt (wanneer je een oude versie gebruikt), en je daar dus ook op zoek moet naar een MS Office alternatief.

Verhuizing en nieuw Apple Coach kantoor

Zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: last but not least, onze grote verhuizing.

Na de geboorte van mijn tweede kind wisten we eigenlijk al dat ons vorige huis iets te klein aan het worden was. (Wat ook gebeurde met de woning ervoor, toen ons eerste kind kwam.)

Dus, voor het eerst in mijn leven, ben ik nu de eigenaar van een huis. (Nou ja, over 30 jaar dan. Als alles is afbetaald aan de bank.)

Een heel nieuwe ervaring, en zeker ook niet de makkelijkste geweest in deze tijd. Keukenleverancier die niet kan importeren uit Duitsland, mensen die niet kunnen komen werken bij corona-klachten, … Je kunt het je allemaal wel voorstellen.

Maar, hoewel ik inmiddels ook wel weet dat je nooit "klaar" bent, zijn we toch al een heel stuk verder met ons huis. En bovendien erg gelukkig.

Een stukje van het nieuwe Apple Coach kantoor was onder andere te zien in de SSL video, waar ik op m'n bankje zit.

En je kunt een klein stukje van onze keuken zien voor dat je de video start, als je kijkt op de pagina van de cookie-video.

In ieder geval, er is nog veel te doen hier, dus ik ga eens een paar deurklinken vervangen… (Wie had gedacht dat dat iets is wat ik ooit zou doen?)

Fijne jaarwisseling,

– Martijn


 1. Ik zeg dit even omdat ik regelmatig e-mails krijg van mensen die zich er wél schuldig over lijken te voelen. ↩︎

 2. Hier zit nog een keer een artikel in denk ik… ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje