De Apple Coach kijkt terug op 2020


30.12.2020

Wow. Een bijzonder jaar… Maar dat weerhoudt me er niet van een terugblik te schrijven, zoals ik dat ieder jaar doe.

Dit is zelfs de tiende keer dat ik het doe.

Wil je het natellen? Hier zijn ze nog even: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 en 2011.

Terugkijken op 2020

Ja. 2020.

Wat kun je zeggen hè?

Het was een bijzonder jaar, en laten we eerlijk wezen: het is niet allemaal voorbij omdat het straks 1 januari 2021 is.

Zoals altijd wil ik me vooral focus-en op Apple, en Apple Coach.

En dan is er gelukkig ook genoeg gebeurd.

Apple Coach tips van 2020

Eén van de belangrijkste dingen die ik doe voor Apple Coach is het schrijven van Apple tips, en het maken van Apple video’s.

En met name de video's ben ik meer focus aan het leggen voor de "uitleg", terwijl de artikelen er nu meer zijn voor uitgebreide concepten.

Laten we het over beide even hebben.

2020 het jaar van de video voor Apple Coach?

Met name de video's zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Er staan nu ongeveer 140 video's op het YouTube kanaal, waarvan een stuk of 60 dit jaar zijn geplaatst.

Dat betekent dat bijna de helft van de video's uit dit jaar komt, wat laat zien dat ik dit jaar de video's een stuk serieuzer ben gaan nemen. 😉

Waarom zoveel video?

Het is gewoon zoveel makkelijker om iets te laten zien, dan het uit te leggen met woorden. Als je het kunt zien, kun je namelijk precies zien wat ik bedoel.

En dan kun je het gewoon stap-voor-stap nadoen, zodat het bij jou ook werkt.

Ook in de Apple Coach Academie, focus-en we voornamelijk op video om die reden. Natuurlijk bieden we ook tekst, en is er ondertiteling bij alle video's (wat overigens ook op YouTube zo is — schakel het in op je iPhone/iPad, en ook op je Mac), maar video is zo'n krachtig medium om dit soort dingen uit te leggen.

In 2021 wil ik hier verder mee gaan, en er zijn heel leuke ideeën om de video's nog veel beter te gaan maken. (Ideeën die er ook al wat waren in 2020, maar omdat ik er soms andere mensen bij nodig heb, was dat nu wat lastiger.)

Video favorieten bij Apple Coach kijkers

Een paar van de favoriete video's van kijkers waren dit jaar:

Opmerkelijke favorieten

Een paar video's waarvan ik verbaasd was dat er zoveel interesse in geweest is:

Soms weet ik het ook niet

Ik zou ook het omgekeerde lijstje kunnen maken: video's waarvan ik dacht dat er heel veel interesse zou zijn, die bijna niemand gekeken heeft.

Dit vertel ik vooral om te zeggen dat ik het soms ook niet weet, en gewoon m'n best doe om regelmatig interessante dingen te delen. En dan soms is er iets waarvan ik twijfel of het wel de moeite is om te delen, wat het geweldig doet; een andere keer is er iets waarvan ik denk dat het geweldig is, wat niemand interesseert.

Hoort er allemaal bij. 😉

Statistieken

Nog steeds gebruik ik geen Google Analytics (want ik vind jouw privacy belangrijker dan mijn cijfertjes), dus ik kan niet met zekerheid zeggen wat de best-gelezen artikelen waren.

Maar afgaande op dingen als e-mails ga ik gokken op screenshots maken, speciale tekens typen, AppleCare verzekering afsluiten of niet?, en het iPad koopadvies.

Het is dit jaar wat lastig in te schatten hoeveel nieuwe tips gepubliceerd zijn, omdat we naar een nieuw website-systeem zijn overgestapt (daarover later meer), maar het lijkt er op dat het net als vorig jaar zo'n 80 tips geweest zijn.

Dat is ongeveer anderhalve tip per week. Best leuk toch? :)

Vonden mensen de tips daadwerkelijk leuk?

Aan de e-mails te zien wel.

Ik heb wel heel erg leuke, positieve mails gehad. Vaak over specifieke tips, maar ook gewoon simpelweg "Hey Martijn, ik wilde je even laten weten dat ik je video's altijd zo leuk vind! Ga zo door!"…

Het is waarschijnlijk in 1 minuut gestuurd, maar mij doet het heel veel goed. Ik probeer dat ook zelf altijd te onthouden, en af en toe even een complimentje te sturen naar iemand; het is vaak zo gedaan, maar kan grote impact hebben op die ander.

Ook toen het met mij even wat minder ging, waren er allerlei leuke mensen die gewoon even mailde om te checken hoe het ging.

Dat heeft me enorm goed gedaan, en daar ben ik dan ook ontzettend dankbaar voor.

En als we het wat meer op cijfers dan emotie willen spelen: gemiddeld hebben de YouTube video's voor ±96% een duimpje omhoog, en maar 4% duimpjes omlaag. (Waarbij ik nog wat vraagtekens heb bij de statistieken van YouTube — deze video staat in de statistieken als 50/50, maar op het moment van schrijven zie ik 18 duimpjes omhoog, en 1 omlaag…)

Favoriete artikelen

De meest-gelezen tips zijn niet altijd mijn persoonlijke favorieten. Zoals ik net al zei: soms weet ik het ook niet. 😉

Een paar waar ik zelf in ieder geval erg blij mee was, los van het aantal lezers/kijkers:

Apple Coach Academie

De Apple Coach Academie heeft ook niet stilgestaan in 2020 natuurlijk.

Nieuwe cursussen

We sloten vorig jaar af met een cursus over gezondheid, waarvan ik toen nog niet wist hoe relevant dat zou worden. Het jaar opende we met een cursus over de Boeken-app, iets waar mensen toch ook meer gebruik van gemaakt zullen hebben dit jaar.

Vorig jaar hadden we besloten om niet meer exact één cursus per maand te doen. Dat heeft nog steeds geen negatieve impact gehad op kwantiteit, want we lanceerde dit jaar maar liefst dertien nieuwe cursussen!

Zo hebben we nu ook cursussen over de Apple Watch, en de Apple Pencil, waarmee we over bijna elk Apple product nu wel een cursus hebben — dus voor ieder wat wils.

Ook hebben de Mac basiscursus natuurlijk volledig vernieuwd voor macOS Big Sur, maar daarbij ook gelijk goed geëvalueerd wat er moet gebeuren in zo'n cursus. Ik ben me echt af gaan vragen "Als iemand nieuw is met de Mac, en ik zou ze wat dingen vertellen, wat zou dat dan zijn?".

Ik denk dat de huidige versie van de cursus die vraag goed beantwoord, met onder andere lessen over het typen en printen van een brief; het lezen en schrijven van e-mails; documenten terugvinden op je Mac; en verschillende tips voor het werken met de muis en toetsenbord. (En meer hoor, maar dit zijn een paar highlights denk ik. 😉)

Het leuke aan de Academie vind ik zelfs nog steeds dat je het allemaal zonder beperkingen kunt zien in de Apple Coach Academie.

En dat gewoon veilig vanuit je eigen huis.

Verbeteringen in de Apple Coach Academie

Naast nieuwe cursussen hebben we ook allerlei (kleine) verbeteringen doorgevoerd in de Academie, om het bijvoorbeeld duidelijker te maken voor nieuwe leden.

Zelf ben ik toevallig recent ook weer lid geworden van een cursus-platform, en hoewel de inhoud daar erg goed was, verbaasde ik me hoe lang ik er over deed om de inhoud te vinden.

Ik zou toch zeggen dat ik redelijk handig ben met computers, maar het heeft me letterlijk een half uur gekost om de cursussen te vinden na het aanmelden.

In de Apple Coach Academie proberen we het zo duidelijk mogelijk te maken, zodat je altijd weet waar je heen moet voor je volgende stap.

Apple in 2020

Ook voor Apple was dit natuurlijk een bijzonder jaar, en dat zagen we onder andere terug in geplande datums.

WWDC viel laat dit jaar, en daarmee schoof eigenlijk alles wat op.

Het betekende ook een rare (en vooral drukke) zomer voor mij, omdat ik niet wist hoeveel tijd ik had om alle cursussen op tijd klaar te zetten.

Het is gelukt, maar mogelijk ook wel iets geweest wat later is teruggekomen als een slag tegen mijn persoonlijke gezondheid.

Maar goed, laten we even focus-en op Apple. Wat hebben ze gedaan dit jaar?

Nieuwe iPhones in 2020

Eerst even de iPhones. Die verwachten we eigenlijk ieder jaar wel.

Er kwam een letterlijke opvolger van de iPhone SE, die ik gelijk kocht (in rood), en nu in gebruik heb als Apple Coach "testtelefoon". Bovendien kreeg het een eigen video.

Maar dat was niet de enige iPhone. Er waren ook nog de iPhone 12 Mini, de iPhone 12, iPhone 12 Pro, en iPhone 12 Pro Max.

Dit is ook het eerste jaar sinds… Ehm… Lang?

Dat ik geen nieuwe iPhone gekocht heb. En dat is niet omdat ik denk dat de nieuwe iPhones niet goed zijn, maar juist omdat de iPhone nu zó goed is, dat de verbeteringen gewoon kleiner worden.

Vaak koop ik alleen de nieuwe iPhone omdat ik het nodig vind voor Apple Coach, maar ik denk dat ik met mijn iPhone 11 Pro Max (groen) nog prima alles kan doen.

Een andere verandering is dat je geen lader meer krijgt bij je iPhone, en dus moet je zelf een iPhone lader uitzoeken en kopen.

Nieuwe iPads

Naast nieuwe iPhones verschenen er ook nieuwe iPads.

De gewone iPad kreeg een redelijke upgrade, en is wat sneller dan de vorige editie. Het is net als met de Apple Watch Series 6, of de iPhone 12 Pro: als je nu het vorige model hebt, zou ik niet direct een nieuwe halen.

Heb je een model van 5-6 jaar geleden? Dan is dit een mooie upgrade.

De iPad Air is een ander verhaal, en heeft een upgrade gekregen die het zo dicht bij de iPad Pro brengt, dat dit nu de ideale iPad is voor iedereen die gewoon "wat meer" wil.

Zeker als je voor de 11-inch iPad Pro zou kiezen, zie ik bijna geen reden om dat te doen. (En dat zeg ik als de bezitter van een 11-inch Pro, waar ik op zich heel tevreden mee ben.)

Meer hier over in het iPad koopadvies, maar ik ben in ieder geval erg onder de indruk van wat Apple hier geleverd heeft.

Nieuwe Macs

Wow. En dan de nieuwe Macs.

Met de introductie van Apple Silicon, en de bijbehorende Macs met M1, kwam natuurlijk ook wel de vraag of je moet overstappen naar Apple Silicon.

En voor veel mensen ook: moet je er op wachten?

Dat behandel ik allemaal in bovenstaande artikelen, hier wil ik vooral nog een keer benadrukken dat ik zwaar onder de indruk ben van deze nieuwe modellen.

Ik typ dit nu op een MacBook Air met M1, en hoewel het voor het typen van een simpel tekstdocumentje niet zoveel uitmaakt, merk ik bijvoorbeeld met de videobewerking dat de MacBook Air echt ongelooflijk snel is.

En dat is dan een instapmodel laptop! Kun je nagaan wat we straks gaan zien in een nieuwe grotere laptop, of zelfs een iMac…

Ook de Mac mini die ik gebruik voor Apple Coach is vervangen, en is nu een M1-model.

Het is voor het eerst in jaren dat ik oprecht kan zeggen dat de Mac het product is waarvan ik het meest onder de indruk ben.

Andere nieuwe Apple hardware in 2020

Maar dit was nog niet alles wat Apple gedaan heeft.

We hebben bijvoorbeeld ook de Apple Watch.

De Apple Watch Series 6 is — in mijn ogen — niet een upgrade die je zou moeten doen als je al een Series 5 hebt. (De enige reden dat ik het gedaan heb vanaf een 5, is dat ik een aparte Apple Watch nodig had om een cursus te maken voor de Academie…)

Aan de andere kant: heb je nog geen Apple Watch, en wil je er wel één? Dan is de Apple Watch SE waarschijnlijk de perfecte Watch om mee te starten.

Hij is (relatief) goedkoop, en zoveel beter dan de Series 3 die er een stukje onder zit, dat dit het ideale "precies-goed" model is.

Andere producten nieuw dit jaar zijn de AirPods Max, waarvan ik me hardop heb afgevraagd of ze de prijs waard zijn.

Voor mij is het antwoord voorlopig nog "nee", en blijf ik bij mijn combinatie van AirPods Pro, B&O BeoPlay H6, en HomePod.

Ten slotte bracht Apple de naam MagSafe terug, met speciale iPhone hoesjes, en de MagSafe laders.

Software

Tot zover de nieuwe hardware. Hoe zat het dit jaar met software?

Vorig jaar was niet echt een succes wat dat betreft, maar ik denk dat we dit jaar een beter jaar hebben gehad.

iOS 14 en iPadOS 14

iOS 14 (iPhone) en iPadOS 14 (… iPad) brachten een aantal nieuwe functies, met name voor de iPhone.

De grootste verandering was waarschijnlijk de toevoeging van widgets op het thuisscherm, waar app ontwikkelaar David Smith slim op inspeelde met zijn app Widgetsmith.

Het grappige is dat ik David Smith al een aantal jaar volg, en nog voor iOS 14 vertelde hij al over zijn idee voor Widgetsmith… Op dat moment had ik verwacht dat het iets was wat heel erg in de "Apple nerd community" zou blijven.

Maar nu is het één van de meest populaire iPhone apps die er is, en dat merkte ik ook aan mijn video over Widgetsmith, die verder ging dan het gebruikelijke Apple Coach publiek.

Een andere app die slim gebruik maakt van de widgets is Glimpse, waar ik ook een video over gedaan heb.

macOS Big Sur

Ook macOS is weer vernieuwd, en dit is toch wel een duidelijke visuele aanpassing denk ik.

In ieder geval als je ze naast elkaar ziet, kun je zien dat er vrij veel verandert is voor het oog.

Dat kan een argument zijn om te upgraden, maar natuurlijk ook nog om even te wachten. Misschien wil je het juiste moment vinden om te wennen aan deze nieuwe versie, of eerst een cursus in de Apple Coach Academie volgen om je hier goed op voor te bereiden.

(Sommige mensen kijken graag eerst de hele basiscursus om alles te zien, en sowieso kun je altijd de speciale lessen doornemen om te zien hoe je deze upgrade veilig uitvoert.)

Is upgraden naar Big Sur verstandig? is waarschijnlijk één van de meestgelezen artikelen dit jaar. (Vooral omdat ik het constant naar mensen gemaild hebben wanneer ze me letterlijk die vraag stelde. 😉)

Er zijn natuurlijk ook altijd dingen die niet werken, dus ook het artikel over het terugstappen (downgraden) is weer regelmatig gelezen geloof ik. (Ingeschat aan de hand van e-mail volume erover.)

Wil jij 'm ook lezen? Hij staat hier.

En als je vanaf macOS Mojave of eerder komt, kan het zijn dat je Microsoft Office niet meer werkt (wanneer je een oude versie gebruikt), en je daar dus ook op zoek moet naar een MS Office alternatief.

Andere software veranderingen in 2020

De belangrijkste andere software-verandering in 2020 was waarschijnlijk de ondersteuning voor speciale corona-apps.

In Nederland hebben we de Coronamelder, waar ik ook een video over gepubliceerd heb.

Diensten

Apple heeft dit jaar één nieuwe dienst geïntroduceerd, maar die is niet beschikbaar in Nederland: Apple Fitness+.

Daarnaast is Apple gestart met een abonnement om alle diensten in samen te vatten: Apple One.

Dit geeft je iCloud, Apple Music, Apple TV+, en Apple Arcade voor een vast bedrag per maand. (In landen waar het beschikbaar is, is een apart abonnement met Apple News+ en Apple Fitness+.)

Hier valt verder weinig over te zeggen, je kunt mijn ideeën er over lezen in het artikel over Apple One.

Nieuwe website!!!

In 2017 begon ik over een nieuwe website.

Toen in 2018 gaf ik aan dat het in 2019 daadwerkelijk ging gebeuren.

In 2019 moest ik toegeven dat het toch weer niet gelukt was.

Maar nu, in 2020, hebben we het gedaan. De website waar je nu naar kijkt is, vermoedelijk, "de nieuwe website". 2

Ik ben ontzettend blij met de vernieuwing, en hoewel er nog steeds dingen te doen zijn, heeft het ons in ieder geval in een goede richting gezet.

(Voor het geval je toevallig erg van techniek houdt: we zijn ook overgestapt van een dynamische website op WordPress, naar een statische website via Hugo.)

Een ander onderdeel waar ik niet zo tevreden mee ben is het huidige nieuwsbrief-systeem, dat helaas te veel problemen kent. Regelmatig spreek ik mensen die me vertellen de nieuwsbrief plots niet meer te krijgen, wat steeds is terug te leiden naar technische problemen.

In het komende jaar verwacht ik dan ook dat we overstappen naar een ander systeem, maar dat is toch altijd weer een hele klus. 😉

Vooruitblik op 2021

En dan… Wat gaan we in 2021 doen? Wat kunnen we verwachten van Apple?

Veel zal toch afhankelijk zijn hoe snel we er met z'n allen bovenop komen.

Toch, wat dingen die ik voorzie:

  • De volgende serie Macs met Apple Silicon, waaronder de iMac
  • Meer, en ook vooral betere, video's voor Apple Coach (hoewel ik daar pas wat later dit jaar echt een grotere verbetering voorzie, wanneer er een nieuwe studio is)
  • Allerlei kleine verbeteringen in de websites
  • De lancering van een (klein, maar leuk) nieuw project onder de Apple Coach vlag
  • Een paar heel leuke Apple cursussen voor de Academie

Er komt vast nog veel meer, en er zullen misschien ook nog wel dingen zijn waarvan ik nu denk dat ze gaan gebeuren, die helemaal niet uitkomen.

Ergens is die verrassing ook wat het leuk houdt, toch?

Fijne jaarwisseling,

– Martijn


  1. Ik draai de teller en de noemer om, terwijl ik het eigenlijk goed wist. Ik had het "voor de zekerheid" even opgezocht, en kennelijk een bron gebruikt die het verkeerd meldde. ↩︎

  2. Het kan natuurlijk zijn dat je dit over een aantal jaar terugleest, en we nog een keer de website vernieuwd hebben. ↩︎


Martijn Engler, Apple expert

Hey, ik ben Martijn en al meer dan 10 jaar "de Apple Coach". Expert op het gebied van alles wat met Apple te maken heeft: Macs, iPhones, iPads, en meer.

meld je nu aan voor je gratis sneltoetsen spiekbriefje